Waardeloze normen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Gezonde melkmeid (Foto: Flickr/Smabs Sputzer)

Normen en waarden. Je kunt het niet uitspreken of het beeld van onze premier doemt op. Fatsoen, respect, samen. Het zijn holle frasen, uitgesproken door een politicus die de steun aan de illegale oorlog in Irak niet wil onderzoeken, die geen referendum over Europa wil, die heeft laten zien dat zijn eigen waarden in ieder geval niet tot politiek fatsoenlijk gedrag leiden. Van de LPF tot de VVD tot de PvdA, Balkenende regeert met iedereen die hem aan een meerderheid helpt en heeft nu eindelijk met de CU en een onthutsend zwakke en hypocriete PvdA de dagen van het door hem zo gehate Paarse Sodom en Gomorra ver achter zich gelaten. Af en toe zie je hem verbaasd en geërgerd kijken als niet iedereen zijn normen en waarden deelt.

Normen en waarden. André Rouvoet achter onze voordeur, terug naar 1948: “We gingen nog in ’t bad, haartjes nat, nog even op, totdat vader zei: “Vooruit, naar bed” Ondertussen de privacy met de voeten tredend, het recht op zelfbeschikking proberen in te perken en trouwambtenaren die discrimineren de hand boven het hoofd houden, Die normen en waarden. Protestantse, benauwde, betuttelende en bekrompen normen en waarden.

Maar Meneer Balkenende, er klopt niets van uw normen en waarden. Het is namelijk nog altijd waarden en normen! Waarden en normen, in die volgorde. Waarden zijn idealen en doelen die mensen individueel en als samenleving nastreven. Normen zijn richtlijnen, ze regelen ons handelen en hebben als doel ons streven naar een leven volgens onze waarden in goede banen te leiden. Eerst de waarden, dan de normen. En dat is niet alleen een taalkundige fout, uw woordkeuze verraad ook uw instelling. Of zoals oud-minister Gerrit Braks onlangs zei:

Hij heeft het eerst over normen en daarna komen de waarden. Dat is typerend voor het protestantisme, de klemtoon leggen op de normen en daar strak aan vasthouden.

Dus kunnen we nu voor eens en voor altijd ophouden met die normen en waarden-onzin? Het is waarden en normen. Tenzij je geassocieerd wil worden met Jan Peter Balkenende en zijn fatsoen-moet-je doen-clubje. Of, nog erger, met de aanstichter van deze onzin, voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek. Die van de “Alle dertien doodsaai”-lp’s uit de goddeloze jaren zeventig. Met zo’n goddeloze blote dame op de hoes. En mocht je er helemaal tabak van hebben, dan raad ik je de aloude wormen in Naarden aan. Daar kun je je nooit een buil aan vallen.

Reacties (8)

#1 jan

Interessant stuk. Ik ben het er ook nog mee eens. Neemt natuurlijk niet weg dat Balkenende een punt heeft als hij mensen oproept fatsoenlijk met elkaar om te gaan en een beetje rekening te houden met elkaar. Ik zeg dat omdat ik denk dat de verloedering van de openbare ruimte en het feit dat in die ruimte steeds meer het recht van de sterkste geldt, voor veel mensen zwaarder weegt dan de vraag of er een referendum moet komen over een al dan niet illegale oorlog in Irak.

 • Volgende discussie
#2 Anne

Ben het wel met je eens, mensen worden logischerwijs altijd meer geraakt door wat er in hun directe omgeving gebeurt. Het is vooral de manier waarop die me stoort denk ik. Toon en muziek.

Bovendien ben ik er van overtuigd dat de waarden van JP de MP ver verwijderd zijn van die van mij, en dat het woord respect nooit minder betekenis heeft gehad dan tegenwoordig..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 heavy dree

normen en waarden spreekt makkelijker uit dan waarden en normen. het rolt beter op de tong, zeg maar.
Dat is bij onze MP ook ingefluisterd door zijn spindoctor, de PR rakker.
Het is onduidelijk welke waarde(n) er worden nagestreefd..
Hoogstwaarschijnlijk de waarde dat wij brave burgers zijn, ja en amen (haha) zeggen en alles slikken van onze overheid. Zodat een select groepje mensen ons kan domineren en ongestoord hun zakken kunnen vullen met ons geld

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Makkelijker over de tong rollen? Denk het niet. Dat heet indoctrinatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Cornelis

Weinigzeggend stuk. Hoewel JP misschien niet de meest elegante communicator is, is hij de beste MP in jaren.

Ik moet er niet aan denken hoe NL eruit ziet met een Rita of vergelijkbaar aan de macht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Je reactie blinkt uit in nietszeggendheid, Cornelis! :-)

Waarom is het een weinigzeggend stuk, en vooral, waarop baseer je dat hij de beste MP in jaren is? Misschien omdat hij de enige MP van de afgelopen jaren is?

Ik moet het overigens wel eens zijn met je laatste paragraaf. Maar ik kijk liever naar de punten waarop het beter kan, ipv naar de punten waarop het slechter kan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 De PR rakker van JP

@3: Neem me niet kwalijk, amice, maar hier zit u er toch naast.
Het was al een heel kwarwei om de woorden in de huidige volgorde er bij hem uit te krijgen. Het leek wel of hij er niets mee had, zo onverschillig rolde de een nade andere verspreking er uit: aarde en wormen, vormen en naden, waden en klompen, enzovoorts.

Tot we een ezelbruggetje voor hem vonden. Denk maar aan het tarief van een mp-salaris en waar dat toe leidt.
En als een godswonder rolde het er in één keer uit: norm en waarde.
Goed zo JP, zuchtten we, maar dan in meervoud graag.
De volgorde zijn we maar niet meer over begonnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Henk Ruyssenaars

De reactie #1 steekt wel: hoezo is bijvoorbeeld de oorlog in Irak of Afghanistan een ver-van-mijn-bed-show? Met 2.7 miljoen onnodige doden? Waaraan wij illegaal moeten meebetalen?

Hoezo, ‘normen en waarden’. Welke dan?

Sinds JP Balkenende met z’n kliek voor de managers van Nederland de vuile lakens probeert uit te delen, is bijvoorbeeld de armoede in Nederland onder de bevolking – volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) met eeén procent toegenomen per jaar. Hetgeen betekent dat we nu op dik elf procent zitten qua mensen die op de rand of onder het armoedeniveau vegeteren. Die via de voedselbanken proberen te overleven.

En hoezo trouwens: voedselbanken in Nederland. Dat als #7 rijkste land op de Forbes lijst staat internationaal? Rijk voor wie is Nederland dan? Het is verdorie tot een belastingparadijs voor de rijken geworden, terwijl de belastingbetalers zich blauw betalen. – Url.: http://tinyurl.com/3tkqjb

Er zijn ’n hele hoop mensen die het allemaal nog zwaarder zullen krijgen als de nieuwe grondwet voor de EU erdoor wordt gedouwd. Terwijl we al teveel wetten en verordeningen hebben. Maar dat door de strot douwen dat willen in elk geval die criminelen die er zelf beter van denken te worden. En hierbij gaat het dus niet om menselijke ‘regels’: de beste slaven dat zijn de mensen die denken dat ze vrij zijn, denken de profiteurs. En de propagandamedia doen er alles aan om de loonslaven dat te laten denken, zoals ze nu – terwijl hun toekomst op het spel staat – voetbalgek worden gemaakt.

Maar ‘normen en waarden’ – zoals ze dag en nacht via de propaganda veil geboden worden – hebben blijkbaar niets met fatsoen te maken. Noch met respect dat je niet kunt kopen. Respect krijg je. En zeker niet als je zowel Ieren als eerder Nederlanders en alle NEE stemmers als niet begrijpend omschrijft of ze een gebrek aan kennis verwijt.

Normen en waarden gelden blijkbaar ook niet voor de slimme en NEE-stemmende Ieren. Het is weer hetzelfde oude liedje en dezelfde domme argumenten als de vorige keer: nu zijn zij ’t weer die te stom zijn om voor de duvel te dansen. Net zoals toen we in Nederland de vorige keer NEE! stemden, toen waren de nederlandse NEE-stemmers dom, want die hadden ook niet begrepen hoe goed onze bazen het met ons voorhadden.

De VVD – zo meldde het ANP toen – dreigde zelfs met ’n nieuwe Holocaust en slachtingen zoals in Srebrenica in commercials op TV als we Nee! zouden stemmen. – Url.: http://tinyurl.com/5bcy5a

Omdat het m’n werk is om dit soort teksten als het z.g. ‘Verdrag van Lissabon’ nauwkeurig op volksverlakkerij na te pluizen (‘link’ iets verderop) heb ik ’n gedeelte nog ’s op ’n rijtje gezet. Want – net zoals de meeste mensen – heb ik er grote moeite mee dat er – zonder enige ‘normen en waarden’ – over onze toekomst wordt beslist zónder dat Nederland en de bevolking er ook maar iets over te zeggen heeft. Dat is zeer onwettig en zéér onfatsoenlijk!

Monddood gemaakt zijn overigens ook de 490 miljoen mensen in de andere landen van Europa, die ook al achter hun rug om gedwongen worden een magere toekomst te accepteren. Zonder ook maar enige inbreng of een stem van hun kant.

Kijk, dat kan niet kloppen. Dat is absoluut niet eerlijk. En dan bijvoorbeeld ook nog stiekem de doodstraf herinvoeren? Ons met ons belastinggeld betaalde politieke personeel in het parlement is blijkbaar van mening dat via het verraderlijke ‘Verdrag van Lissabon’ de doodstraf in de EU weer kan worden ingevoerd, en heeft alles gewoonweg maar wel stilzwijgend geaccepteerd.

DIT STAAT ER LETTERLIJK IN HET Z.G. ‘VERDRAG’:

“Slotakte” – Titel 1, Artikel 2, toelichting nummer 3), expliciet toestemming wordt gegeven de doodstraf toe te passen in “uitzonderlijke situaties” zoals in “tijd van oorlog”, in tijd van “onmiddellijke oorlogsdreiging” (we zouden daarbij kunnen denken aan het liquideren van mensen waarvan vermoed wordt dat ze terroristen zijn, zoals de mensen die door de Amerikanen gevangen worden gehouden op Guantanamo Bay), en “teneinde in overeenstemming met de wet een oproer of opstand te onderdrukken”, hetgeen betekent dat er expliciet toestemming wordt gegeven te schieten op een menigte demonstranten…” – [einde citaat]

En hier is de tekst van het z.g. ‘Verdrag van Lissabon’ te vinden via TinyUrl.: http://tinyurl.com/bpeuo

ER STAAT TOCH HEEL DUIDELIJK: “TOESTEMMING WORDT GEGEVEN DE DOODSTRAF TOE TE PASSEN”?

Dat heeft dus het politieke personeel geaccepteerd, zonder de mensen – die ze zeggen te representeren – ook maar iets te vragen of hierover ook maar iets te zeggen. En de propagandisten in alle media en speciaal de staatszender NOS zwijgen als ’t graf en kletsen over voetbal. Medeschuldig! Al die laffe prompterpropagandisten.

Hun collaborerende en ‘normen en waarden’-vrije houding wat de illegale oorlogen betreft, is niet alleen strijdig met de Nederlandse Grondwet maar strafbaar en fatsoensloos. Alle verantwoordelijken zullen dus voor hun deelname hieraan bestraft moeten worden. Daar hebben we de Folterwet ook nog voor, die hebben ze ook geratificeerd. En nederlandse advocaten gaan in hoger beroep met hun aanklacht ”wegens schending van het oorlogsrecht” door de nederlandse politieke en militaire leiding etc. – Url.: http://www.omslag.nl/artikel/hofa/

DE OORLOG MET IRAK IS ILLEGAAL, DUS ONWETTIG, ZEI VN’s KOFI ANNAN BIJ DE BBC – URL.: http://Tinyurl.com/5pl2v

Luister dus niet naar wat ze zeggen: kijk naar wat ze doen! Want Nederland is wel degelijk illegaal en oorlogsmisdadig bezig. Moord is moord, wie het ook doet. Temeer daar een Europese peiling – door de figuren die wél een productie-eenheid genaamd ‘Europese Unie’ willen hebben, zoals de Financial Times – liet zien dat minstens 70% van de mensen in de gepeilde landen in Europa wél een referendum willen hebben. – Url.: http://www.indymedia.ie/article/84732

Het gaat toch allemaal en helemaal om onze eigen toekomst en die van onze kinderen, en dan moeten we ongezien een ‘blanco cheque’ tekenen en/of accepteren? Dat zou niet slim zijn, en dat weten heel veel mensen. Dus dat doen we mooi niet! Bijna driekwart van de mensen in Nederland is tégen zo’n onmenselijke en onduidelijke en bovendien nog illegale wetgeving.

In Nederland, volgens NCRV Radio in een peiling door de uitzending Stand.nl, was het bijna 73% van de mensen die reageerden en vonden dat we onterecht – en overigens onwettig – het z.g. ‘Verdrag van Lissabon’ accepteerden.

Stelling van woensdag 4 juni 2008:

Nederland stemt terecht in met het Verdrag van Lissabon

Eens 27,21%

Oneens 72,79%

Er is gestemd door 4028 mensen.”

Elsevier peiling over Iers referendum: 82% NEE!

Donderdag 12 Juni – 2008 – Als doorgaans conservatieve Elsevier lezers al met 82% tégen stemmen, dan kan men nagaan wat de meer progressief aangelegde Nederlander in ’t algemeen gestemd zou hebben. Met uitzondering natuurlijk van het met belastingen betaalde politieke personeel, dat van de totalitaire aanpak van de EU landen profiteert.

Dat deze z.g. volksvertegenwoordigers de eigen opdrachtgevers – de belastingen betalende mensen – hun stemmen onwettelijk heeft ontnomen, is een schande waartegen ze zich tevergeefs zullen verdedigen. Het feit dat zoveel van dit politieke personeel heult met de beulen – de weinig goeden niet te na gesproken – zal ze hopelijk snel opbreken.

“DONDERDAG HOUDT IERLAND EEN REFERENDUM OVER HET NIEUWE EUROPESE VERDRAG.

NEE:

O ik hoop zo dat de Ieren tegenstemmen. Het is onze enige kans! = 82% (3033)

JA:

Laat ze in godsnaam ja zeggen. Europa moet een stap voorwaarts doen = 12% (428)

VAN ‘T GEZEUR AF:

Ik heb genoeg van dat Verdrag. Laat ze maar ja zeggen: zijn we van het gezeur af = 6% (224)

Totaal aantal stemmen: 3685 (12 Juni – 07.40 uur)

Bron: Elsevier – Url.: http://tinyurl.com/55l3ll

Kort en goed: de nederlandse bevolking en belastingbetalers onder de 16.5 miljoen inwoners hebben – wettelijk bovendien – recht op een Referendum.

Dus moet er een volksstemming worden gehouden. Url.: http://www.wijwillenreferendum.eu/

Frankrijk, Nederland, Ierland en Tsjechoslowakije hebben eerder al luidkeels NEE! gezegd, en daarmee zou het ‘Verdrag’ of deze – wat het eigenlijk is – onmenselijke ‘Grondwet’ voor de EU, volledig van de baan zijn. Dat werd ons zoals zoveel beloofd, maar daar kwam ook niets van terecht. We werden weer als onmondige kinderen vernaggeld.

In Tsjechoslowakije was het President, Vaclav Klaus, die verklaarde dat men dit z.g. ‘Verdrag van Lissabon’ niet meer wilde ratificeren. – Bron: ‘De Persgroep’ – Url.: http://tinyurl.com/5ljap4

Dit door het politieke personeel afgedwongen ‘slikken of stikken’ spreekt niemand aan, en daarom willen we een referendum. Logisch toch?

Het gaat om de toekomst van ons allemaal. Niet die van de machthebbers. De hebben altijd al goed voor zichzelf en hun kliek gezorgd.

Maar ja, als je nergens (behalve in Ierland) ’n referendum houdt, dan kun je als machthebber niks verliezen…

En dus met dwang de mensen die illegale blanco cheque weer door de strot douwen?

Nou, als dat de geldende normen en waarden zijn dan hoeft ’t niet meer.

De denkende Nederlander wil een fatsoenlijk en bindend referendum.

Het gaat om onze toekomst.

 • Vorige discussie