“Kellogg Company is sinds 1930 als een van de eerste bedrijven ter wereld begonnen met het toevoegen van vitaminen en mineralen aan haar producten. Waaronder ook ijzer. Dat gebeurt natuurlijk niet zonder reden. Wist u bijvoorbeeld dat bijna de helft van alle vrouwen in Europa een ijzertekort heeft?”
Ontbijtgraangigant Kellogg’s trok vandaag de beurs voor een advertentie in de landelijke dagbladen. Het bedrijf voelde zich genoodzaakt te reageren op de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde, waarin spectaculair werd aangetoond dat Kellogg’s kleine stukjes ijzer toevoegt aan de cornflakes. “Hetzelfde als gemalen spijkers of fietswrakken”, betoogde het programma met een goed gevoel voor overdrijving.
Na de uitzending werd de Voedsel- en Warenautoriteit dermate platgebeld en -gemaild dat ze een eigen persbericht uitbrachten waarin die claim werd weerlegd. “Het ijzer dat gebruikt wordt als toevoeging in levensmiddelen is ijzerpoeder geschikt voor menselijke consumptie.(…) De indruk die het tv-programma wekt dat het om gemalen spijkers of ijzervijlsel zou gaan is flauwekul“.
Met een verwijzing naar het persbericht claimt Kellogg’s nu dat de hele uitzending een onjuist beeld schetst. Maar hoe zit het met de claim van deskundigen in het programma dat het gebruik van toegevoegd ijzerpoeder volstrekt zinloos is, omdat het menselijk lichaam dat niet opneemt?
Daar zegt de VWA helemaal niks over, aldus een woordvoerder van de dienst. “Wij wilden laten weten dat er geen spijkers in de cornflakes zitten, en dat het toegevoegde ijzer niet schadelijk is. We waren op vrijdag helemaal overbelast door de uitzending. Veel mensen zijn vrij op vrijdag, en dat is kennelijk een goed moment om dat eens even uit te gaan zoeken na de uitzending van donderdagavond. Maar Kellogg’s houdt zich aan de vastgestelde normen, en dat is het enige dat wij kunnen zeggen. Of het zinnig is om die ijzer toe te voegen, daar gaan we niet over. Maar ik heb de uitzending ook gezien, en het lijkt me niet bepaald functioneel. Waarschijnlijk is het gewoon een marketingtruuk van Kellogg’s. Maar nogmaals, dáár gaan wij niet over.”
Reacties (24)
Ongeveer net als dat maïskorrels er einde beide uiteinden van het spijsverteringsstelsel hetzelfde uit zien, passeert ook ijzer (in de vorm waarin het in de cornflakes zit) zonder opgenomen te worden het traject van inname tot uitscheiding.
Geen nut, geen schade. Behalve aan het imago van Kellog’s. Ironisch hoe een toevoeging waarmee een producent positief voor de dag wil komen hem juist in een slecht daglicht plaatst.
Publieke verontwaardiging over de toevoeging van ijzer is volkomen misplaatst; mensen laten zich belazeren door niet bewust om te gaan met wat ze eten. Dat is een keuze die impliceert dat je je vertrouwen stelt in de overheid om de voedselkwaliteit te bewaken. Zoals ze ook hebben gedaan, de VWA stelt dat er niets aan de hand is, einde verhaal.
Een non-discussie en goedkope actie van de KvW om een kek mediamomentje te creëren.
@gronk! kijk #1 eens!
Gaat de VWA niet over misleidende gezondheidsclaims?
Wie dan wel?
mensen laten zich belazeren
De vraag is hoe laat je je niet belazeren als iedereen (producenten) het doen.
Kellogg en Heinz staan sinds 1933 al niet meer in mijn keukenkastje… ; )
Ik heb van die mooie vitaminebruispillen. Ik ga meteen vanavond aan de slag met mijn blender en een magneetje. Als er zichtbare stukjes in zitten verdwijnen de pillen in de Kliko.
@4: Je laat je niet belazeren als je natuurlijke of traditionele producten gebruikt (i.c. spinazie of appelstroop) in plaats van moderne ‘engineered’ producten met exorbitante gezondheidsclaims.
Ook ik ga natuurlijk niet vrijuit, zie mijn vorige reactie.
mensen laten zich belazeren door niet bewust om te gaan met wat ze eten.
Deze opmerking staat een beetje vreemd tussen je geruststellende andere zinnen.
En verder: ook als bewuste consument van chips, jam, brood etc. heb je geen enkele inspraak in de hoeveelheid E-tjes, zout, suiker en transvet die erin zit. Teveel, teveel en teveel.
Ik heb hier een hele doos onbespoten appeltjes liggen. Allemaal met een rot klokhuis. Lekker!
O ja, en die *rechte* biologisch gekweekte komkommers. Hilarisch als je van normale goede dingen houdt.
Een relletje over gemaken fietsframes in je gezonde ontbijt vind ik dan best op zijn plaats.
Ik kocht laatst een rookworst van Unox waar met grote letters stond: “Geen kunstmatige geur- en smaakstoffen toegevoegd”. Wat moet de consument dan denken?
“He, dat is gezond!” ?
Of
“Dat zitten er vast natuurlijke geur- en smaakstoffen in, plus kunstmatige anti-oxidanten, conserveermiddelen en de rest van de e-nummers!”?
want dat laatste is namelijk het geval.
Eigenlijk zou Kellogg’s gewoon op het pak moeten zetten: “NU ZONDER TOEGEVOEGDE SPIJKERS!”
Die claim klopt namelijk precies.
Aha,ik vondt het al zo raar dat vanochtend mijn cornflakes aan elkaar geroest waren.
@11 dan moet je er Cola bij doen. Steengoed spul.
@7: Wat mesc. zegt. Te vaak producten tegengekomen waarvan je denkt dat ze niks in kunnen stoppen, lukt het ze toch.
roestige spijker in appel tegen bloedarmoede – was toch een huis-tuin-en-keukenmiddeltje?
Kellogg: keihard de beste.
De redenatie van Kellogg’s zal wel geweest zijn: We kunnen wel ingewikkeld doen en er ‘dieet-ijzer’ in doen, maar dat wordt door de inname samen met melkproducten toch óók niet opgenomen. Dan maar een praktische oplossing: ijzervijlsel. Kortom: ’s ochtend gewoon die bruine boterham eten (niet met kaas, maar met appelstroop ;-)
@16: Waarom doet kellogs dan niet gewoon appelstroop op hun flakes, in plaats van suiker (en ijzer)?
Appelstroop?
“Volgens deze opvatting nam het ijzergehalte [in appelstroop] direct enorm af toen vanaf de jaren vijftig andere potten werden gebruikt bij de fabricage. Een aantal fabrikanten zou er toen direct toe zijn overgegaan om ijzer toe te voegen als bestanddeel van de stroop. Hiertegenover staat de opvatting dat ijzer wel degelijk van nature in appelstroop zit, aangezien ook biologische appelstroop ijzer bevat, terwijl biologische producten geen dergelijke toevoegingen mogen bevatten. Het hoge ijzergehalte(20mg per 100gr)in de appelstroop van nu, word veroorzaakt door de toevoeging van ingedikt bietensap(beetwortelsap)dat wel rijk aan ijzer is,en de appelstroop ook zoeter maakt.”
http://nl.wikipedia.org/wiki/Appelstroop
nu ook in de VK:
http://www.volkskrant.nl/economie/article1305308.ece/In_cornflakes_zitten_geen_spijkers%2C_zegt_Kellogg_s
Ach, als het een goedkoop toevoegsel is en je kunt de consumenten laten geloven dat het gezond is…
Sinds vitamine C spotgoedkoop in laboratoria gemaakt kan worden, zit het ook overal in. Niet dat het wat uitmaakt, je pist het meeste er toch weer gewoon uit, maar het klinkt zo gezond, net als “ijzer” (zal wel goed zijn).
Sinaasappelsap met “vruchtvlees” is gewoon aangereikt met bietenpulp. Is ook vruchtvlees, maar toch niet dat wat je verwacht.
Marketing.
@MMaas
Ik moest meteen denken aan XKCD’s “Asbest-vrije cereal”: http://xkcd.com/641/.
De hele lol zit hem in het feit dat ze het op de verpakking kunnen vermelden omdat het technisch klopt. Ijzer is goed voor je, dus dat stoppen we er in. En zoals #20 opmerkt, vruchtvlees is vruchtvlees, natuurlijke kleurstoffen (uit wortels) in de rookworst tellen als natuurlijke kleurstoffen.
Het is aan de consument zelf eens te gaan nadenken, en aan programma’s als KvW om het eens op een heldere, enigzins ludieke manier, onder aandacht te brengen.
@18: Bietenstroop dan, das ook nog eens goedkoper. Bovendien goed voor de eigen landbouw (tenminste, hier worden nogal wat sokkerkroate verbouwd, al heb ik het idee dat dat eerder voor de veeteelt is).
@8:
n verder: ook als bewuste consument van chips, jam, brood etc. heb je geen enkele inspraak in de hoeveelheid E-tjes, zout, suiker en transvet die erin zit. Teveel, teveel en teveel.
Koop biologisch. Zit geen rommel in. Jam is behoorlijk wat duurder (tot 2x!)maar.. er zitten dan ook vruchten in! raar, maar waar….
Stem met je portemonee… ach… wat zeg ik nou, moeten mensen meer geld gaan uitgeven aan voeding? Nee, dat gaat er niet in! Maar wel klagen als het niet goed is. Gelukkig is dit NL, anders zou je uitgelachten worden.