Vuil spel in Amerikaanse verkiezingen

John Kerry op campagneMet nog enkele dagen te gaan voor de Amerikaanse Congresverkiezingen, zetten de twee grootste partijen – de Republikeinse en de Democratisch Partij – alle zeilen bij. Geheel volgens traditie proberen de leden van beide partijen elkaar zo zwart mogelijk te maken, alleen deze verkiezingsronde is beneden alle peil volgens sommigen. Geen schandaal wordt geschuwd, en men is creatiever dan ooit om schandalen te bedenken als deze nog niet aanwezig waren.

De zogenaamde spindoctors maken overuren om elke uitspraak van andere kandidaten zo om te draaien dat het negatief uitpakt voor diegene. Een mooi voorbeeld is de uitspraak van John F. Kerry wel zo werd ‘gespind’ dat het lijkt dat hij de – ruim 200.000 – soldaten in Irak niet steunt, iets wat tot een verlies van veel stemmen kan leiden gezien het feit dat veel families zoons en dochters in Irak hebben zitten. Maar niet alleen de Republikeinen zijn vrolijk bezig met het verdraaien van daden en uitspraken, ook de Democraten zijn flink bezig zoveel mogelijk vuiligheid naar boven te halen van de aanhangers van de Republikeinen.

Waar vroeger nog vooral op de radio en televisie werd gestreden om de stemmen, is nu het internet dé plaats om mensen te overtuigen om op jou te stemmen. In Nederland gaat het er nog behoorlijk braaf aan toe met de weblogjes en de Hyves-pagina’s, maar op het Noord-Amerikaanse continent is het internet geen veilige plaats meer voor politici. Techneuten van beide partijen zijn behoorlijk bezig met het aanpassen van Wikipedia pagina’s en het zoveel mogelijk hits bezorgen aan pagina’s welke negatief spreken over de tegenkandidaat (waardoor deze in Google makkelijk gevonden kan worden op de verkeerde pagina’s).

Helaas voor de Republikeinen echter (en al hun inspanningen ten spijt) zet het verval in de peilingen door. Het traditionele spindocteren lijkt een beetje in kracht te hebben ingeboet en een flinke nederlaag staat dan ook te wachten. Maar de Republikeinen zouden de Republikeinen niet zijn als ze hun laatste toevlucht optimaal zouden benutten: religie. Maak mensen bang met de mogelijkheid van een islamistische wereldmacht (hoe klein ze ook mag zijn) en verkrijg weer steun van de christenen welke je eerder verloor in de peilingen. Het werkte althans in de afgelopen Presidentsverkiezingen, wellicht dat het nu weer lukt?

Al met al lijkt de winst nog erg in het midden te liggen en zal het wederom voor de winnende partij slechts een nipte overwinning worden. Kunnen de Republikeinen hun macht vasthouden of moeten ze het afstaan aan een Democratisch Congres? Aan het vuile spel zal het niet liggen: daarin scoren ze allebei bovengemiddeld.

 1. 1

  Ik denk dat de race in het door schandalen geteisterde Huis van Afgevaardigden zo goed als gelopen is. In de senaat ligt het net iets anders: er zijn natuurlijk maar 33 zetels te verdelen en op het moment ligt de verhouding Rep:Dem op 55:45. Dat betekent dus dat de democraten zes zetels erbij moeten vergaren om in de senaat de meerderheid te vergaren. In de peilingen zijn er 48 republikeinen en 48 democraten, met 4 zetels onbeslist. Wordt dus zeer spannend.

  Een van de redenen dat de strijd in de Senaat wat meer in het midden uitkomt, is dat de Senatoren een mandaat van zes jaar hebben (afgevaardigden slechts 2), waardoor het adagium “all politics is local” meer van toepassing is.

  Overigens is “gespind” met een d ;)

 2. 3

  Als het een nipte overwinning wordt ben ik geschokt. Wat moet een partij in de VS dan uitvreten om overdonderend te verliezen? Amerikanen willekeurig gaan opsluiten? Razzia’s?

  Openlijke pogingen de democratie af te schaffen?

 3. 4

  Over tien jaar zijn we in Nederland net zo ver. Er wordt al aardig met modder gegooid op verschillende weblogs en dat zal alleen maar toenemen. In Nederland wordt naar mijn mening ook meer dan ooit op de persoon gespeeld.
  Lang leve de poppetjespolitiek!

 4. 5

  @Spuyt12
  Bedenk dan dat het lange tijd een behoorlijke nek-aan-nek race was tijdens de laatste Presidentsverkiezingen, en dat terwijl de vuillakkerij van Bush allang aan het licht was gekomen.

 5. 8

  @Spuyt (3) die openlijke pogingen de democratie af te schaffen zijn er volgens mij al lang geweest (denk aan patriot act, veelvuldig gebruik van signing statements). Je moet ook niet vergeten dat de Europese visie op politiek simpelweg een andere is dan die van de VS.

  De reden dat de Democraten (voor ons Europeanen toch dé logische partij) niet zo populair zijn onder het ‘gewone volk’ staat hier beschreven.

 6. 10

  Hoe ongelofelijk moeten mannen zoals dat henzelf haten. Het ergste is nog dat zij waarschijnlijk zelf geloven dat homo zijn slecht is (en andere dat ook laten geloven). Dat het gewoon een verleiding van de duivel is die overwonnen moet worden.

  En natuurlijk, zoals zo ontzettend veel in Amerika, wat ongelofelijk hypocriet!

 7. 11

  @10: Dat was ook het geval bij het ‘hulpjesschandaal’ waardoor Afgevaardigde Foley moest opstappen: direct toen bekend werd dat hij minderjarige hulpjes seksueel getinte mails en msn-berichten had gestuurd is hij in een alcoholontwenningskliniek gegaan…