Vrouwen domineren Rwandees parlement

Rwandese vrouwen (Foto: Flickr/John & Mel Kots)

Het Rwandese parlement, zoals gekozen bij de verkiezingen van half september, werd afgelopen maandag ingezworen. Onder de tachtig afgevaardigden zijn 44 vrouwen, waarmee het land de claim legt van het eerste parlement ter wereld waarin vrouwen de meerderheid hebben. Er waren sowieso 24 zetels gereserveerd voor vrouwen (plus twee voor jongeren en een voor een gehandicapte), maar van de 53 ‘gewone’ zetels sleepten vrouwen er ook nog eens twintig in de wacht.

Het parlement koos logischerwijs een vrouwelijke voorzitter, Mukantabama Rose, die meteen onder vuur kwam te liggen, omdat ze niet in staat zou zijn tegenwicht te bieden tegen president Paul Kagame, die ontegenzeglijk de baas is in het land. Hoewel hij op zijn Poetins werkelijk populair is onder de bevolking vanwege de stabiliteit die hij gebracht heeft, zijn er twijfels of hij wel een heuse democraat is.

Vrouwen domineren ook meer en meer de economie van Rwanda. Niet zo heel gek, als je bedenkt dat vrouwen meer dan zestig procent van de bevolking uitmaken, omdat de genocide van 1994 vooral een mannenzaak was. Rwanda is een vrouwenmaatschappij. Misschien zal Mukantabama Rose voorlopig het initiatief nog aan guerillacommandant Kagame moeten laten, maar in elk geval geeft Rwanda op het gebied van vrouwenemancipatie Zweden weer eens het nakijken (om over Nederland maar te zwijgen).

 1. 1

  (ObDisclaimer: ik ben een totale leek op het gebied van Rwandese politiek)

  De vraag is natuurlijk wel in hoeverre dit parlement meer is dan een “kijk-ons-eens-democratisch-zijn” poppenkast. Als alle macht effectief bij de president ligt is het uiteindelijk niet zo interessant hoeveel vrouwen er samen vergaderen.

  Maar het geeft hoop op een betere toekomst. Vooral omdat deze verdeling de demografie van het land goed reflecteert. Dat lijkt me een essentiele voorwaarde voor acceptatie van dit parlement.

 2. 2

  Ik heb zelf geen enkele religie. Vind religies wel mooie instrumenten om grote groepen mensen te “managen”. Mensen zijn nu eenmaal dom dus je moet ze onder controle houden en niet iedereen heeft tijd en de intellectuele vermogens om 20 jaar te studeren om deze dimensie te begrijpen.

  Maar VROUWEN zijn primair verantwoorderlijk voor HOE DE MENSHEID zich gedraagt. Zij plegen de natuurlijke selectie. Enkel wanneer dat dus niet gebeurd kan men de mannen aanwijzen.

  Ik zie “de erfozonde” van de vrouw dus ook in dit licht. De vrouw zondigt door zich voort te planten met agresieve en primitieve mannen.

  44 vrouwen in het Parlement, dat is toch prachtig !

 3. 4

  Ja Joost,

  Dat mag natuurlijk nooit besproken worden.

  Waarom is de mensheid zo agressief and primitief na 5 miljoen jaar evolutie ?

  Laatste 50 000 jaar zijn we technologisch geovlueerd. Maar niet MOREEL.

  Hoe komt dat nou toch Joost ?

  Omdat domme en primitieve mensen zich alleen succesvol voortplanten.

  Als je intelligent en sociaal bent maak je NOOIT kinderen. Want het een sluit het ander uit.

  Ik kan toch geen kinderen maken op een overvolle wereld ? (sociaal)

  Dan ben je niet intellegent en niet sociaal als je dat doet.

  :)