Vrijmibo’tje | Publiek graaien op het Mediapark

Matthijs van Nieuwkerk voor dik vier ton op de paylist van de Vara. Mwah. Niet slecht, maar nou ook geen reden om direct een spoeddebat te houden in de Tweede Kamer.Kassa!!! Het duo Schnabbel en Babbel liet zich al eerder (door ene Rutger C.) verleiden tot openbaring van hun inkomens. Pauw en Witteman zitten beiden rond de 3,5 ton en Paul de Leeuw zit waarschijnlijk ook in die buurt.
Voorzitter Vera Keur moet het doen met 2,5 ton, nog altijd stukken beter dan de 176 mille, waar JP het mee moet doen. ‘Vangen bij de Vara‘, kopte de Telegraaf, die meldde dat de KRO ook drie kijkcijfertrekkers heeft boven de B-norm. Antoinette Hertsenberg vangt ook maar een lullige 3 ton bij de Tros. Dus waar hebben we het over. Vergeleken met de bonuscultuur bij de banken is het peanuts. Gefourneerd uit publieke middelen, dat wel.
Niettemin opmerkelijk dat Vera Keur in Nova met dezelfde argumenten aan komt zeilen om de topsalarissen van haar keurkorps te verdedigen. Net als bij de banken horen we Vera zeggen: We moeten wel, anders worden ze door de commerciëlen weggekocht. Volgens RTL-goeroe Fons van Westerloo kunnen de Vara-toppers daar zomaar het dubbele verdienen…

Maar dat is slechts de halve waarheid, want deze contractspelers bij de omroepen hebben via hun eigen bedrijfjes alle vrijheid om er nog een paar ton bij te schnabbelen, of (zoals Paul de Leeuw en zijn ‘e.v.a’) ernaast nog een hele produktiemaatschappij op touw te zetten. Behoudens Witteman zijn het stuk voor stuk freelancers, die graaien wat ze kunnen. Tja, neem het ze eens kwalijk. En ze zijn bepaald niet de enige grootverdieners bij de publieke omroepen.
Ronald Plasterk heeft de situatie bij de publieke omroep inmiddels ‘moreel onaanvaardbaar’ genoemd en wil ingrijpen in Hilversum. Klinkt moedig, maar ik betwijfel of het hem lukt om daadwerkelijk in te grijpen. Want Hiversum beschikt over een uiterst krachtige lobby richting de Tweede Kamer. Dat heeft het verleden keer op keer bewezen.

 1. 1

  Bij de commerciële kunnen misschien sommige presentatoren iets meer verdienen maar zeker niet alle presentatoren. Veel zullen er bij de pub. omroep meer verdienen dan ze bij de commercie aan salaris zouden halen. Daarbij het hoge sal bij de commerciëlen houden ze nooit jaren achtereen vol alleen in de echte topjaren worden ze dan geboekt tegen dat salaris. Ook worden ze voor meer klussen ingeschakeld voor maximale exposure waardoor ze per uur minder verdienen en de waarde ook snel afneemt door overexposure.

 2. 4

  Als het echt goede presentatoren waren dan hadden de commerciëlen hunnie nu ook wel weg gekocht.

  Als een publieke omroep er brood in ziet om iemand 4 ton te betalen dan zou een commercieel station er ook wel brood in zien, of zou een publieke omroep het niet erg vinden dat een programma verliest draait vanwege het inkomen van de presentator?

 3. 6

  @3 Als iets je niet interesseert, blijf dan weg. Of denk je dat anderen geïnteresseerd zijn in persoonlijke desinterese?

 4. 7

  Dat ze 3.5 a 4 ton verdienen is op zich prima, Dat dat van belastinggeld gefinancieerd wordt is een stuk minder. Het meest verbazingwekkende is dat de heren voor dat bedrag het socialistische woord staan te predikken en graag afgeven op alles wat ook maar ruikt naar geld of commercie. Dan heb ik toch meer respect voor de mensen van de SP, die gratis partijfoldertjes staan te stencillen.

  Had Phil Collins dan toch gelijk met zijn text “Do as I say, don’t do as I do”? Zijn Paul,Matthijs, Witteman en co niet gewoon TV dominee’s van de linkse kerk?

 5. 12

  De PO is het staats-propaganda apparaat.

  De tarieven die daar betaald worden raken kant nog wal. Helemaal niet gek hoor. Het zijn ietwat geile ambtenaren!

  Kent jelui nog ene Jack Spijkerman, Komiek van beroep?

  Jacky zat bij de vara en dacht (heel dom) dat hij het bij de ‘vrije jongens’ ook wel zou redden.

  Echter: Dat domme, redeloze vara geklep van Jack viel toch wat minder goed in commerciële aarde. Jacky werdt werkeloos! Zonder de bescherming van de vera was hij toch wat minder populair als zijn kompanen hem hadden doen beloven! Arme Jack! Such a loser!

  Jack vroeg wel tonnen, maar kreeg een uitkerinkje!

  Ha, ha, ha, ha!

  De lul!

  En Mathijs van N.?

  Krijgt tonnen!

  Maar verdient een uitkerinkje! (*)

  Anyhow: er is maar 1 partij die zegt dat we op moeten houden met de P.O. en dat is: U raadt het al!

  (*) Het pvda volk splitst zich in tweeën: Mensen met een uitkerinkje a 1000+ euro per maand en de Mathijzen die 40k+ per maand verdienen. Want Mathijs: Die is echt zereneus biezonder! 40k+ is echt een koopje!

  Ha, ha, ha, ha!

  40k+!

  Elke maand een nieuwe mercedes!

 6. 14

  Kijken we naar het netto-resultaat dan blijkt dat de Matthijs van Nieuwkerken en Pauw en Wittemannen dusdanig veel geld in het laatje brengen met de reclame rondom hun programma’s, dat ze hun salaris meer dan waard zijn.

  Verder werd hierboven geclaimd dat als de betreffende presentatoren werkelijk zo goed waren geweest ze allang weg waren gekocht. Niet iedereen hanteert echter dezelfde moreel als Louis van Gaal. Fons van Westerloo van RTL stelde in een interview met – ik geloof – EénVandaag dat hij ‘any day of the week’ Pauw en Witteman voor 7 à 8 ton de man over zou willen nemen. Dat de heren vervolgens bij de Vara blijven toont dat zij meer belang hechten aan creatieve vrijheid dan aan (nog) meer salaris, en dat siert hen.

  We zijn in Nederland gezegend met een arsenaal aan uiterst goede presentatoren als Jack van Gelder, Patriek Lodiers en, vooruit, Paul de Leeuw. Wie hen een conform salaris ontzegt, zeker wanneer rekening wordt gehouden met het feit dat ze iedere verdiende euro middels reclameinkomsten voor hun omroep terugverdienen, is een azijnzeiker.

 7. 15

  We zijn in Nederland gezegend met een arsenaal aan uiterst goede presentatoren als Jack van Gelder, Patriek Lodiers en, vooruit, Paul de Leeuw. Wie hen een conform salaris ontzegt, zeker wanneer rekening wordt gehouden met het feit dat ze iedere verdiende euro middels reclameinkomsten voor hun omroep terugverdienen, is een azijnzeiker.

  Dat ik dit nog mag meemaken. De bulleschijt van een mavo marketingschandknaap all over me.

  Prestatie @Daniel.

 8. 17

  Gelijk heb je, mescaline. Mensen met een andere visie bestrijden we niet met inhoudelijke argumenten, maar serveren we af met een sneer richting hun vermeend opleidingsniveau. Maar, en dit moet gezegd worden, ook het durven tentoonspreiden van dergelijke navelstaarderij is een prestatie.