1. 1

  Neen. Communisme is niet iets wat gevierd dient te worden en de slachtoffers die ze gemaakt hebben herdenken we al op 4 mei.

 2. 2

  Ja, het is mijn verjaardag. En het is een vrije dag volgens mijn cao.

  Maar qua socialistisch feestje doet het me niets.

 3. 5

  Iedereen moet werken tot hij sterft en deze regering maakt dat steeds duidelijker. Dus ja: gedenk te werken.

  En socialistisch?

  NL is een van de weinige landen waar 1 mei niet wordt gevierd. En al is het in de VS niet zo, ze hebben daar wel een dag van de arbeid. En Hitler had er ook iets mee van doen (niet bedoeld als Godwin) hetgeen de link met het socialisme toch wat verminderd.

  Gewoon: gedenk te werken.

  Dus @Anton, even wat geschiedenis lezen?

 4. 6

  @ HansR

  Hitler was nationaal SOCIALIST, ook al gaan hieronder een aantal neo socialisten nu heftig in de ontkenning schieten.

 5. 7

  @Anton: Je hecht te veel waarde aan een los woord. Los van de betekenis en de historische context. Hitler was een fascist, een anti-socialist. Hij koos voor zijn specifieke vorm van fascisme de naam “nationaal-socialisme” omdat socialisme in die tijd aantrekkelijk gevonden werd. Het was simpelweg een marketing-truc: hij wilde dat iets van die socialistische glans op hem afstraalde toen zijn ideeen nog niet zo populair waren. Maar what’s in a name. Fascisme is nog steeds fascisme al plak je er een rood etiketje op. Kijk naar de daad: vervolging van massa’s sociaal-democraten, socialisten, anarchisten, vakbondsactivisten, en antiracisten. Nazisme heeft niets met socialisme te maken, maar was juist de extreem-rechtse afbraak van alles wat links was.

  Je maakt dezelfde fout als vele anderen vandaag. Wilders probeert moslims en politiek links het zwijgen wil opleggen. Hij kan dat de “verdediging an de vrijheid van meningsuiting” noemen. Maar trap daar niet in. Het is een politiek woordenspel. Het is en blijft het absolute tegengestelde van die vrijheid van meningsuiting.

 6. 8

  @HansR Tuurlijk joh, 1 mei had geen enkele symboolfunctie in de communistische heilstaten. Net als Kerstmis, is gewoon een midwinterfeest en heeft ook niets met religie te maken.

 7. 11

  Nou heb ik lang geleden op school gezeten, dus het kan zijn dat er ondertusen iets is veranderd in de geschiedenisboekjes. Slachtoffers cn communisme herdenken we op 4 mei (zie #1)? En zie #6, voor een andere opvatting vn de geschiedenis.

  On topic: 1 mei zou waarde moeten hebben. Tenslotte is arbeid het enige waardevole goed dat burgers in te brengen hebben. Tot op vandaag moet er onderhandeld worden over wat die arbeid waard is. En vaak blijkt dat de eigenaars van die arbeid (de mensen zelf dus), bar weinig invloed hebben op die waardebepaling van hun eigen bezit.

  Blijkbaar zijn de meeste menen in Nederland wel tevreden met hoe hun arbeid wordt gewaardeerd en is mankeert daar nog het nodig aan in andere landen meer. Daarom betkent 1 mei hier weinig en in die andere landen veel meer.

 8. 12

  Waarde? Nou nee, ik werk gewoon. Wel zo vreemd, om vrij te zijn op de dag die arbeid heet.

  Als vrije dag is het op zich wel weer waardevol, maar om het nou koninginnekaterdag te noemen is zo’n mond vol.

 9. 13

  1 mei is het symbool van de arbeidrsbeweging, en niet van de Communisten, laat dat duidelijk zijn. Op 1 mei herdenken wij de gevallenen van de Haymarket massacre die hun vrijheid hebben gegeven opdat wij niet meer als waardeloze slaven moeten werken tot wij erbij neervallen. 8 uur werken, 8 uur slapen en 8 uur voor onszelf en onze gezinnen, dat is waar 1 mei voor staat. En wat mij betreft is dat het vieren waard. Though cowards flinch and traitors sneer, we’ll keep the red flag flying here!

 10. 14

  Aleen de linksmensen kunnen zoiets bedenken:

  1 mei = de dag van de arbeid … en iedereen heeft een vrije dag.

 11. 16

  Bij die Haymarket Riot gooiden de arbeiders een bom naar de politie. Door die bom en het geschiet wat er op volgde stierven 8 agenten en een onbekend aantal omstanders.

  Arbeiders die hun vrijheid voor ons gaven? Zieke verdraaiing van de geschiedenis.

 12. 17

  @Kalief#16:

  Het gaat om de leiders van de demonstratie die ter dood veroordeeld zijn door de establshment zonder ook maar enig bewijs van betrokkenheid. Je kunt de bommengooier veroordelen, maar maakt dat de rest tot vogelvrij? Spiers had nota bene opgeroepen tot een vredig demonstratie in zijn toespraak:

  there seems to prevail the opinion in some quarters that this meeting has been called for the purpose of inaugurating a riot, hence these warlike preparations on the part of so-called ‘law and order.’ However, let me tell you at the beginning that this meeting has not been called for any such purpose. The object of this meeting is to explain the general situation of the eight-hour movement and to throw light upon various incidents in connection with it.

  De enige zieke verdraaiïng is die van jouw om de daad van een enkeling toe te dichten aan allen. Weet je übehaupt hoeveel mensen zijn gestorven door politiekogels in die dagen, en zeker niet alleen rond Haymarket? De politie schoot met zoveel willekeur dat ze zelfs hun eigen gelederen hebben geraakt.

 13. 18

  Er werden in die tijd wel vaker mensen ten onrechte veroordeeld. Bovendien is ten onrechte veroordeeld worden nou niet bepaald een prestatie die je kunt ophemelen als het geven van hun leven voor ons.

  Je toelichting geeft aan dat het allemaal vooral een opeenstapeling was van stommiteiten. Dus nog minder reden om het te herdenken.