1. 2

  In het eerste geval kan het me weinig schelen. Beatrix lijkt me een prima kandidaat en als ze zichzelf koningin wil noemen in plaats van president, mag dat van mij ook.

  In het tweede geval lijkt Job Cohen mij de voor de hand liggende keuze.

 2. 4

  een betere vraag is: wie denkt u dat er in deze tijd dan op die plek zou zitten?

  Uiteindelijk komt het neer op twee kandidaten, waarvan er 1 een meerderheid moet hebben, aangezien een van die kandidaten altijd een CDA’er zal zijn en zowel links als rechts liever een CDA’er als president heeft dan iemand van de andere kant, zal de president altijd een CDA’er zijn. Trouwens, wat denken jullie, is Beatrix stiekem CDA’er?)

 3. 6

  @4&5 Als de president, naar Frans of Amerikaans model, ook de regering mag vormen, dan denk ik dat het niet altijd een CDA-er zal zijn. Kok was toch ook echt een ‘staatsman’ (=premier met president allures?)

  Ik denk dat Balkie het nu wel zal zijn, maar dat in peilingen Bos een goede kans zou maken. Ben het verder met Joost eens: Cohen’s the man!

 4. 7

  Een vriendelijke grijsaard die zijn talen spreekt en geen opzienbarende uitspraken doet. Een van de huidige Ministers van Staat zou prima voldoen.

 5. 9

  Tja mijn voorkeur. Inderdaad Cohen zou een hele goede zijn voor het werk. Maar persoonlijk zie ik liever een vrouw die positie. Het is jammer dat Ien Dales er niet meer is. Alsjeblieft geen vriendelijke grijsaard. Dan krijg je wat je al hebt

 6. 10

  Ik zie wel andere figuren opstaan dan degenen die nu naar een burgemeestersfunctie hebben gesollicititeerd.

  Misschien zou bijvoorbeeld een Hooijmaaijers (Gedeputeerde in Noord-Holland) ook wel oren hebben naar een dergelijke functie of misschien is een ceo met een goede naam (Wijers, Kleisterlee)wel geïnteresseerd. Voor de uitslag hangt veel af van de gevoerde campagne.

  Een keuze uit de huidige kabinets/eerste en tweede kamerleden/burgemeesters lijkt me te krap, maar ik zou niet weten op wie ik dan zou stemmen.

 7. 11

  Nederlanders gaan voor een gematigde Hans van Mierlo, Job Cohen-achtige eminence grise. Nicolas Sarkozy of Slivio Berlusconi zouden het hier (wederzijds) geen dag uithouden. De kandidaat moet zich binnen de begrijpbare mediaan van de nederlandse samenleving begeven.
  Als Rotterdam kiest voor een Nederlandse bestuurder, die in Marokko is geboren, vullen de columns zich met argumenten voor en tegen, puilen de rubrieken ‘ingezonden brieven’ uit. Dus ik zal maar niet zeggen: Aboutaleb for President. Laat ik maar zeggen: Hans Wiegel.

 8. 14

  @9: Femke Halsema? Die past ook mooi in de Nederlandse patricische presidententraditie van mensen als Johan van Oldenbarneveldt en Johan de Witt.

  @13: Dat nooit! Als Leon Likud de Emopornograaf president wordt, dan ben ik weg.

 9. 16

  @11: Ik denk dat Aboutaleb na vijf jaar Rotterdam een uitstekende kandidaat zou zijn. Ik zou op hem stemmen.

  Ik vind ook dat Leefbaar Rotterdam – en dan met name Marco Pastors – wat credit verdient voor zowel de keuze voor Aboutaleb als de manier waarop Pastors die keuze op pragmatische, kalme en geloofwaardige wijze heeft verdedigd naar zijn achterban. Daar kan Geert Wilders nog een heleboel van leren.

  @13: Gerrit Komrij dan. Of Driek van Wissen. Brrr.

  Maar toch, als je je afvraagt wie de benodigde rust uitstraalt, wie een intelligente analyse kan maken van de tijdgeest en er op een constructieve manier op kan inspelen, wie verchillende bevolkingsgroepen kan aanspreken en boven de partijen kan staan, en wie zich op een positieve, afgewogen manier in moeilijke discussies kan mengen, dan kom je op een man uit, en dat is Job Cohen.

 10. 19

  Gewoon Balkenende.

  Die wint die verkiezing gewoon.

  Naar frans model, dus niemand haalt in 1ste ronde een meerderheid, daarna zullen Bos en Balkenende overblijven. Want naar fransmodel heeft de functie politieke invloed, dus zullen zij door hun politieke partij kandidaat gesteld worden.
  En dan wint Balkenende meestal en volgens mij is het jp-effect nog steeds niet uitgewerkt.

 11. 24

  Asjeblieft geen Frans model. Te veel macht voor een enkele potentaat. Dan maar het Duitse of het Zwitserse model. Of hou het bij koninkrijk, dat werkt hier prima.

 12. 25

  Dankuwel #21, ik zie dat eigenlijk nog leuk worden. Voor het overige gelijktijdig ganz genau eens met #18.

  #22 was ook mijn redenering achter #8. We hebben trouwens nog wat NV-A’ers in de aanbieding ook. Geert Bourgeois is heel voorkomend en spreekt keurig Nederlands. Hij is ook een zegen voor het Nederlandstalige lied.

 13. 29

  Johan Cruijff dus. Of anders De Kromme.

  Jos Brink is helaas … Of Ad Visser ?

  Maar waarom niet gelijk Ron Brandsteder ? Wat Reagan en Scharzenegger konden…

 14. 37

  @#34 : de humorlozen mogen noordwaarts, die mèt humor en knipperlichtjes in de ogen, die houden we hier. Vlaanderen zou in elk geval zeer gezellig zijn met Stevaert als president, en hoezeer z’n politieke tegenstanders hem ook hebben beschadigd (of proberen te beschadigen) door hem in een hoekje van “gratis” en “populistisch socialisme” te duwen, ik blijf hem zien als een man met een bredere visie (cf. “het gat in de haag” en andere uitspraken).

 15. 39

  Is deze vrijdagvraag ook een lijstjesvraag (dus krijgen we maandag de uitslag ook)?

  1. Raymond van ’t Groenewoud (op “emotionele” overwegingen)
  2. Herman Wijffels (op “rationele” overwegingen)
  3. Mr. Pieter van Vollehoiven (om “veiligheidsredenenen”).

 16. 40

  But seriously : Job Cohen. Al heeft die wel een nadeel (z’n naam) wanneer hij pakweg het Nederlandse equivalent van de Deense cartoonproblematiek op z’n bord krijgt.

 17. 42

  Ik denk dat we iemand nodig hebben die de hypocriete, totalitaire en onverdraagzame mentaliteit van het politiek-correcte establishment steeds aan de kaak moet blijven stellen…daar lijkt mij Geert Wilders de juiste peroon voor…

 18. 43

  Ik wil, zoals su (#18), vorst noch president, maar als men een pistool op mijn hoofd zou richten, zou ik de vraag van Steeph als volgt beantwoorden: “Kiest mij! Och, kiest toch mij! Ik word uw president. Meteen tijdens mijn inauguratierede treed ik af. Dan is het klaar. Gedaan. Dan mag u het zelf gaan doen. Als grote jongens en meisjes, niet aan de hand van vader, maar op eigen pootjes. Terecht.”

 19. 48

  Dus een politieke president? Dan wil ik er eentje die makkelijk af te schieten is, dus zonder beveiliging. Politieke besluiten horen niet te worden genomen door gemannetjesmaakte individuutjes.

 20. 49

  Eerst duidelijke(r) functie- omschrijving redigeren:

  Persoonlijke kwaliteiten als in #16 Joost laatste alinea;
  Min. 8 jaar, gekozen;
  Gerespecteerd, representatief in het buitenland;
  Primus inter pares, adviserend raadplegend;
  Buiten/ boven partijpolitiek kunnen denken;
  Strategisch brandpunt/ spil/ kanalisator m.b.t. visie zeer lange termijn: energie, water, voedsel, int. machtsverschuivingen/ EU, integratie, Betuwelijnen, kustverdediging, ruimt.ord. enz.;
  Enz…

  Kok, Cohen, van Mierlo of uit vervlogen tijden een Mansholt een Drees, zou zomaar kunnen. Maar waar laat je dan het koningshuis weer hè…op de deuren van ’t Loo of Soestdijk rammelen en nu gauw wegwezen en hier heb je je bonus veel plezier op Madagaskar?

  Anders de Toppers of Frans Bauer…kan in huidige Peppi & Kokki- tijden ook…

 21. 50

  Van Hanegem @ #35 en 36 is overigens (ook qua doen-en-laten) een prototype Zeeuw. Zeeuws Vlaanderen om precies te zijn: “zoon van garnalenvisser Lo die bij bombardement op Breskens op 11 september 1944 om het leven kwam. Lo wist nog met zijn lichaam het leven van een baby te redden…” En vooral deze Gerard Coxhouding ook: “Willem hield aan de oorlogsjaren een levenslange hekel aan Duitsers over”…kenmerkend voor die contreien kan ik verzekeren…

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_Hanegem

 22. 53

  Voordat we in een dergelijke discussie stappen zouden we onszelf eerst moeten afvragen:” Hebben we wel een Koning of een President nodig?’ Het concept is mijn inziens achterhaald en archaïsch. Het stamt nog uit de tijd dat volkeren ‘leiders’ hadden. Dat is iets wat in een democratie niet meer nodig is.

  De taak van bijvoorbeeld het aanwijzen van een formateur kan wat mij betreft prima gedaan worden door de voorzitster van de Tweede Kamer. En voor de andere (weinige) taken die een koning nog heeft vinden we ook wel een oplossing die beter past in ons Huidige bestel.