Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

 

Zuinig aan doen is een leuke nieuwe trend – totdat het noodzaak wordt.

Vrekkig leven – dat is de toekomst! De trendspotters van Second Sight hebben het te pakken: frugal living is de laatste trend in de VS. Het lijkt een slechte grap. Met 8.2 % werkeloosheid, terwijl de helft van de Amerikanen met een laag inkomen onder de armoedegrens leeft, is zuinigheid geen lifestyletrend, maar een lifestylenoodzaak.

Maar het is geen grap. Het is een nieuwe attitude. Het Second Sight-verhaal over de nieuwe vrekkigheid vermijdt dan ook zorgvuldig de term armoede. Sterker nog, ‘All you need to do is use your creativity to keep the fabulous life you have while spending less.’ Er is vanzelfsprekend een online platform voor de nieuwe vrekken, dat heel toepasselijk opent met een artikel over zelf inblikken. Andere slimmigheid: naar de bieb gaan, en guerrilla gardener worden.

De Grieken hebben op dit moment mogelijk meer aan dat soort tips dan de Nederlanders. En toch heb ik het idee dat ze volstrekt niet zitten te wachten op een slow life, maar zich graag een chemokuur of de opleiding van hun kinderen willen kunnen veroorloven.

Het kan goed zijn om je voor te bereiden op werkelijke financiële ellende – je weet niet wat er kan gebeuren dit weekend op de Eurotop. Ik heb de site daarom voor de zekerheid toch maar gebookmarked.  Maar voor de rest is vrekkigheid voor heel veel Nederlanders gewoon een kwestie van kiezen. Waarmee frugal living vooral een vrolijk tijdverdrijf is, met als bonus de prettige sensatie dat je aan een betere wereld werkt.

Gelukkig maar.

(Op de foto: freezer jam, een lekkere vrekkige traktatie)

0

Reacties (11)

#1 Kyra

In Nederland is al jarenlang een vrekkencultuur, de Vrekkenkrant werd in 1992 opgericht. Trouwens, jam maken is leuk! Ik doe het op dit moment elke dag, want het is aardbeientijd.

 • Volgende discussie
#1.1 Inkwith Barubador - Reactie op #1

Aardbeien zijn veel te duur, joh. Bosbessen, gratis en voor nix plukken in het bos. Binnenkort is het er weer tijd voor.

#1.2 Kyra - Reactie op #1.1

Als je zelf een moestuin hebt, dan zijn aarbeien goedkoop, we geven de mooiste weg, want we kunnen er zelf niet tegen eten en jammen.

 • Volgende reactie op #1.1
#1.3 weerbarst - Reactie op #1.1

En heeft men er weer tijd voor.

 • Volgende reactie op #1.1
 • Vorige reactie op #1.1
#1.4 Maaike - Reactie op #1.1

Aardbeienplanten groeien ander als een tierelier in de moestuin. Heb er al kilo’s afgehaald, helemaal voor nop. Ook in een hangbak op het stadsbalkon schijnen ze het best goed te doen…

 • Vorige reactie op #1.1
#2 weerbarst

Ik snap er niks meer van, hoe is nu de indeling van deze site?

rubrieken? of 1 feed met alle posts?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Inkwith Barubador - Reactie op #2

Ja.

#2.2 weerbarst - Reactie op #2.1

Ik hou het wel bij rss dan..

#3 Anna

” En toch heb ik het idee dat ze volstrekt niet zitten te wachten op een slow life, maar zich graag een chemokuur of de opleiding van hun kinderen willen kunnen veroorloven”. Wat een misselijkmakend stukje tekst. Verder alles goed met u meneer Van der Hijden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 postre

Een echte vrek schaamt zich nooit!!

-Neem uit een hotel alle zeepjes en de wc rol mee.
-Neem altijd de overgebleven resten eten mee als je in een restaurant hebt gegeten ( bij voorkeur uiteraard op andermans kosten!!!).
-En geen smoesjes dat het voor de hond is enz. dat heeft een echte vrek niet nodig!
-Koop nooit kladbloks maar gebruik oude enveloppen etc.
-Buk zelfs voor een cent die je op straat ziet liggen!
-Als je op een terrasje zit, neem dan de overblijvende suikerklontjes of zakjes mee en de melkjes.
-Maar: ga nooit op een terrasje zitten tenzij je zeker weet dat iemand anders betaalt!!!!
-Knip de tandpasta tubes open als ze bijna leeg zijn om met het laatste restje nog zeker 3 dagen te kunnen poetsen.
-En: koop vooral gewoon de goedkoopste tandpasta bij de Aldi! Die is uitstekend.
-Ga op het einde van de markt naar de groente en fruitkraam. Koop daar het fruit wat ONDER de kraam staat. Daar staan namelijk de appels en sinaasappels met “plekken”. Snij thuis de plekken van de appels en maak daar appelmoes van. Van de sinaasappels maak je heerlijke verse jus.
-Ga vroeg naar bed.
-Neem 1 conifeer. Knip alle takjes af. Steek ze allemaal in de grond en wacht tot het kleine conifeertjes zijn geworden. Zet een bord aan de weg TE KOOP CONIFEREN.
-GRATIS POST!
Neem een envelop, schrijf op de voorkant als adres je eigen adres, op de achterkant het adres van degene aan wie je de brief wilt sturen. Plak GEEN postzegel! Streep je eigen adres door en schrijf erop GEWEIGERD, RETOUR AFZENDER. Doe je brief in de envelop, plak hem dicht en gooi hem in de brievenbus.
-Geef nooit een rondje in de Kroeg.
-Trakteer nooit.
-Lees een boek dat je gekregen hebt heel voorzichtig zodat je het niet beschadigd en geef het later als verjaarskado aan een vriend.
-Als door je vrekkigheid geen vrienden meer hebt: verkoop het boek.
-Geef zoveel mogelijk kado´s die je zelf hebt gekregen.
-Nooit een fooi geven!!
-draag je kleding ( inclusief je ondergoed ) minstens 2 dagen achter elkaar, dit scheelt per jaar een flink aantal dure wasbeurten.
-Beding ALTIJD kortingen als je iets koopt. Daar moet je KEIHARD in zijn; geen medelijden met de verkoper! Als je dreigt weg te gaan en je hebt de korting nog steeds niet: gewoon echt weggaan!

Aldus een lid van de vrekkenclub.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pedro

“Maar voor de rest is vrekkigheid voor heel veel Nederlanders gewoon een kwestie van kiezen”…

Hollandse gierigheid is wereldberoemd. Alleen de Schotten komen daar in de buurt. En vele verkiezingsprogramma’s staan ook nu weer vol met bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, die dat feit alleen maar bevestigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie