VPRO’s Tegenlicht: Buigen of Barsten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (54)

#1 Yevgeny Podorkin

Middelkoop: “Tweede crisis komt eraan”:

http://www.beurs.com/271/willem-middelkoop-tweede-crisis-komt-eraan/

Waarschuwende vinger van superspeculant George Soros:

Het herstel kan zomaar stilvallen, en misschien komt er zelfs nog een tweede economische neergang, hoewel ik niet zeker weet of dat in 2010 of in 2011 zal zijn. Mijn opinie is allesbehalve uniek, maar ze steekt wel af tegen de overheersende stemming. Hoe langer de ommekeer duurt, hoe meer mensen ervan overtuigd zullen raken dat hij zal blijven duren. De grote massa mag dan wel denken dat deze crisis voorbij is, maar weet wel dat de massa zelden gelijk heeft. De omvang van het probleem is vandaag eigenlijk nog groter dan ten tijde van de Grote Depressie. In 1929 bedroeg het totaal aan uitstaande kredieten in de Verenigde Staten 160% van het BNP, tegen 1932 was dat opgelopen tot 250%. In 2008 zijn we begonnen aan 365% – en die berekening laat dan nog het doorgedreven gebruik van afgeleide producten buiten beschouwing….

Rienk Kamer:

“We zitten in een financiële systeemcrisis. Ons stelsel is gebaseerd op geldillusies. We zijn gaan denken dat je alleen maar rijk kan worden in een systeem dat gebaseerd is op schulden en kredieten. Nou, dan zou Zimbabwe nu het rijkste land ter wereld zijn. Verder hebben we te lang gedacht dat de prijs ook de waarde is. En erger: we hebben ons aangeleerd dat je een bubbel kan oplossen met een nieuwe, nog veel grotere bubbel.”

http://www.beurs.com/1141/rienk-kamer-over-bubbels-en-geldillusies/

 • Volgende discussie
#2 JSK

@YP: Wat ik zo makkelijk vind aan deze “waarschuwende woorden” is dat de verkondigers ervan op geen enkele manier hun conceptueel model van de economie duidelijk proberen te maken. Ze spelen in op onderbuik gevoelens ala ‘we hebben veeeeel schuld -> schuld is slecht -> dus ooit ploft het systeem’. Mensen die allergisch voor onderbuikgevoelens zijn – technocraten bij bedrijfsleven, banken en overheid – zullen hen daarom al bij voorbaat niet serieus nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Dat zijn toch geen onderbuikgevoelens JSK: ‘we hebben veel schuld -> schuld is slecht -> dus ooit ploft het systeem’? “De schuld” staat toch in geen enkele verhouding meer tot enige realiteit. Neem dat Carry trade, je leent (de) goedkope dollars zet ze uit in een andere munt et voila 2 inkomsten, enerzijds uit belegging en anderzijds doordat die dollar steeds daalt het terugbetalen steeds goedkoper wordt…

Een VS met best goeddraaiende economie en dan daarnaast triljoenen aan schuld. Een Real Madrid koopt spelers voor 200 miljoen met miljardenschuld. Wiskundige gedrochten. Geld uitdenken: regeringen niet, banken niet, toezichthouders niet, consument al helemaal niet, niemand die stil staat bij de verregaande globale consequenties. Griekenland, letland, IJsland zijn nagenoeg al dusdanig failliet dat…ja, wat?

Tis een psychedelische op illusies gebaseerde wereld die niemand meer begrijpt.

Het systeem is om zeep JSK.

*misschien ook maar weer es vlam in joint moet steken*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 HansR

Ja, JSK, maar jij bent onze überkapitalist. Jij zult hier nooit toegeven dat er iets fundamenteel mis is met het systeem waaraan jij je ziel en zaligheid hebt opgehangen.

Maar jou claim dat de “waarschuwende woorden” gebaseerd zijn op onderbuikgevoelens is niet waar, op zijn minst ongefundeerd en in elk geval niet beargumenteerd. Er zijn heel veel bubbles geweest in het verleden – zeg maar vanaf Adam Smith of wellicht John Law – en die zijn allemaal geklapt, gevolgd door grotere bubbles. Jij legt niet uit waarom de nu juist gebarsten bubble moet worden gevolgd door een nog grotere ipv van een systeemherziening (of waar het sowieso door zou moeten worden gevolgd). Itt vorige bubbles waar iedereen over reparatie van het systeem had, wettelijke maatregelen werden genomen etc… roepen er nu toch wel heel veel mensen dat er een systeemfout is.

Je loopt er m.i. iets te makkelijk overheen.

En rot maar vast op met je stalinistengrapje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Stickmeister

@2
JSK

Dat is niet helemaal waar JSK. Middelkoop heeft er wat boekjes over geschreven (en lezingen gehouden). Daar legt hij redelijk simpel uit dat het huidige / oude economische systeem onhoudbaar is.

Zelfde verhaal voor Jim Rogers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 JSK

@Stick: Heb je ooit een boekje van Middelkoop gelezen? Ik wel en moet zeggen.. dat was een enorme ripoff. Veel half gevulde paginas en grafieken rechtstreeks geript van inet. Geen theorie of model.

@YP en HansR: Okee, laat ik het anders stellen: een redelijk model van de economische werkelijkheid kan je intervenieren. Dat mis ik in de onheilsprofetieen hierboven. Maar goed, ik zal vanavond wel weer Tegenlicht kijken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Stickmeister

Het zijn geen onheilsprofeten, maar realisten en daardoor profiteren zij. Zie Jim Rogers met z’n superrendementen en ook Middelkoop zit inmiddels ook in de slappe was (door z’n goudhandel).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Stickmeister

@6

Ik heb 3 boekjes van Middelkoop gelezen. Niet zo zeer een theorie van hem zelf maar wel de uitleg van hoe het syteem globaal werkt. Maar zeker wel zijn visie op het geheel.
En er staan genoeg bronvermeldingen in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Stickmeister

Middelkoop en Rogers waren bv wel in de minderheid die de crash zagen aankomen (jaren van tevoren).
Vooral Rogers weet echt hoe die wereld in elkaar steekt.

ps:
Deze is wel leuk. Kramer (econoom) versus Middelkoop (2 jaar geleden). Kramer vond Middelkoop ook maar een onheilsprofeet :)
http://www.youtube.com/watch?v=Z7t1k44Ms2E

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 JSK

Middelkoop en Rogers waren bv wel in de minderheid die de crash zagen aankomen (jaren van tevoren).

Weet je: een stilstaande klok geeft twee keer per dag de juiste tijd aan. Als je continu roept ‘dit gaat niet goed, dit gaat niet goed’ heb je weleens gelijk: er zullen ooit mindere tijden zijn. Belangrijker vind ik het onderliggende mechanisme zodat iemand met het gewenste resultaat kan ingrijpen.

Bijvoorbeeld over schuld: de Nederlandse kredietmarkt was tussen 1950 en heden ook verzoveelvoudigd, met name omdat het auto- en huizenbezit zo’n vlucht heeft genomen. En ik weet zeker dat er toen ook iemand was die daar bezorgd over was, al die kleine luyden met een hypotheek… als dat maar goed gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Stickmeister

@7
Middelkoop zit in de slappe was moet zijn: zit goed in de slappe was ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Stickmeister

@10
Beetje een dooddoener.
Jim Rogers weet echt wel waar hij het over heeft.
Hij heeft de Beurskrach ook zien aankomen.
Tja zal allemaal wel mazzel zijn, maar dat heeft hij dan al z’n hele leven.

Of boert hij zo goed, omdat hij het systeem doorziet?

De onderliggende mechanismen worden heel goed uitlegd. Kort door de bocht: er is geen dekking oftewel geen tegenwaarde.

ps: Rogers is een überkapitalist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Yevgeny Podorkin

De jaren vijftig ja toen geluk nog heel gewoon was, kom er nog maar eens om…

Maar “De Schuld in verhouding tot bezit” is vanaf zeg 2000 toch helemaal totally fucked up out of control geraakt, zag er in een flits toevallig van de week ergens nog een grafiekje van…

De gebakken lucht van Enron was al een sein…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JSK

Net zoals veel slimme economen niet met geld kunnen omgaan, zijn veel rijke beurshandelaren geen goede economen. Zoveel lui hebben de neergang zien aankomen – niet alleen mensen op de handelsvloer maar ook gewone economen. Probleem is natuurlijk voorspellen *wanneer* de pleuris uitbreekt.

Ohja
Kort door de bocht: er is geen dekking oftewel geen tegenwaarde.

Tegenwaarde is het vertrouwen dat je ooit je geld terugkrijgt. Het heet niet voor niets “krediet”. Punt is dat de kredieteconomie al bestaat sinds de uitvinding van het geld, 2000 voor chr in huidige Griekenland. Net zoals Neill Furgeson (nog zo’n onheilsprofeet) zegt dat je moet waken voor de optimisten die zeggen “Deze keer is het anders”, hoef je de pessimisten die zeggen “Deze keer is het anders” (namelijk dat het herstel van korte duur is) niet on face value te geloven. Zelfs als zij ooit ergens gelijk hebben gehad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Stickmeister

@14

…en ‘vertrouwen’ is in de huidige economie nergens op gebaseerd. De tegenwaarde was er vroeger wel (goud).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 keest

Wie wat van de huidige crisis wil begrijpen moet niet Middelkoop lezen maar (of wel, maar daarnaast:) The Accidental Investment Banker van Wall Street insider Jonathan A. Knee. Hij klapt daarin spectaculair uit de school over de praktijken en denkwijzes (voor zover…) in de financiele zeepbelindustrie. Bij vlagen ook zeer hilarisch. Enron goes global, zeg maar

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 JSK

@15: Hou toch op… goud is ook gewoon een conventie, nutteloos materiaal dat het is. En met 100% dekking is de maturity transformation nagenoeg onmogelijk. Waarom zou je geld lenen als je het al hebt (gedekt)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 JSK

Bijvoorbeeld: als ik een lening uitschrijf om mijn studie te financieren (jaja) hoe kan ik die lening 100% dekken? Door geld te vragen aan mijn toekomstige zelf? Daarom leen ik nu juist. Iemand krediet geven is altijd speculatief: je gaat er vanuit dat hij het waard is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Yevgeny Podorkin

What about YOU Mr. Victim? Why not invest with Wormwood Bayne?

THE stock fund for socially irresponsible investers. We from Wormwood Bayne invest only in the smartest meanest most ruthless businesses and corrupting regimes in the world: with companies that underpay workers, bust unions, export jobs overseas, use third world child labour and ignore environmental regulations (if any). Because they add more short term dollars to the bottom line. Hell, we ‘ll squeeze every penny every drop of blood outta ye till in the long run we’re all dead you hear, stone fucking DEAD…

So if you’re greed is bigger than you’r conscious invest you’re money with Wormwood Bayne.

Wormwood Bayne.

Because we don’t give a fuck.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Rene

(meta-commentaar: dank voor het genre van dit bericht trouwens; ik zal vast niet de enige zijn die weinig TV meer kijkt en in ieder geval geen bode meer heeft ofzo en dit had ik zeker gemist)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Bølke de Big

We gaan allemaal DOOOHOOOOOOD, woei.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 HansR

Ah, de balkende big weer… Altijd zo’n toegevoegde waarde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 gronk

@de middelkoopaanhangers: en het komt niet in je op dat middelkoop -a-la ratelband- z’n $$$ verdient met z’n boodschap? Zolang d’r maar genoeg mensen in geloven en z’n boekjes afnemen, en hij voor een paar duizend euro een interview mag komen geven… waarom zou je dan je boodschap veranderen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Shy boy

Het ergste moet nog komen. De verzorgingsstaat is nog niet voldoende afgebouwd. Dat is het commentaar in de NRC bijlage van afgelopen zaterdag, dat gaat veel te veel geld kosten. Gelukkig gaat de pil eruit. Er moeten immers kindertjes komen. De vergrijzing is een miljarden slurpend proces. Verder moet de economie meer gestimuleerd worden door belastingverlagingen, betere bereikbaarheid, linkse hobbies voor onze gekleurde medemensen kunnnen echt niet meer, en meer verantwoordelijkheid bij onze burgers. Want dat pamperen en nathouden kost ons veel te veel. Zelfredzaamheid wordt hèt woord van 2010!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 JSK

De verzorgingsstaat is nog niet voldoende afgebouwd

Zegt de steuntrekker…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Yevgeny Podorkin

Middelkoop zit inderdaad @Gronk tot aan z’n liezen in het goud. Miljoenenwinst hè het afgelopen jaar. Doet verder niets af aan het/ zijn verhaal. Eenmaal behept met vaste lasten, hypotheek, kindertjes die de rekening met beltoontjes bijkans doen springen…in de file naar ’t werk dan maar en pleur weg die schoenen met versleten zool, Vakmanschap is Meesterschap, en in de super vlees en vis op een sponsje in plastic en water uit de fles. Dat moét, anders is het geen doen meer. Van rechts naar links, allemáál gevangen in het niet te stuiten systeem. Geen ontkomen meer aan tegenstribbelen is nutteloos (net als met het gluiperig geleidelijk inleveren van privacy). Je kan dalijk niet eens meer behoorlijk dood, ja, vort jij de oven in er zijn nog 13 wachtenden voor u…

Gewoon omdat het allemaal zo lekker makkelijk is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 parallax

Er is geen model mogelijk dat 100% functioneert, aangezien de consument niet rationeel is.

Basisaannames van economische theorie zijn niet foolproof, zelfs als ze 9 van de 10 keer wel werken. Das het zure van het systeem misschien.
Om nog maar te zwijgen dat de markt niet oneindig kan innoveren, daar is onze wereld te eindig voor.

Nu moeten we wel goocheleconomie van ‘echte’ economie scheiden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Stickmeister

@18

Maar dat is meer micro.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Shy boy

@JSK: Is dat zo?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 JSK

@28: Macro als aparte discipline bestaat praktisch niet meer. Alles heeft microfunderingen gekregen, dat is misschien wel het probleem van nu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 JSK

Okee, toegegeven: deze Tegenlicht is best heftig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 parallax

God was is die Marc faber toch irritant met z’n staartje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 boog

Wel goed getimed van de VVD, om helderziende Rutte zo direct achter Tegenlicht te programmeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 parallax

Dat viel me ook al op. Overigens maakt het niet zoveel uit wat Rutte brabbelt, in m’n achterhoofd altijd het stemmetje ‘hij woont nog bij z’n moeder’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 JSK

Ik vond Marc Faber en zn staartje wel tof. Die Britse vrouw vond ik juist irritant… je eigen voedsel verbouwen gaat de zwakkeren in de samenleving niet helpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Shy boy

Gewoon dood laten gaan, dat helpt het best.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 parallax

Het is vooral het staartje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Yevgeny Podorkin

Tis al begonnen: de H.F.C Haarlem (opgericht 1 oktober 1889!) is failliet de kleintjes eerst. Als een soort domino tót de kern wordt aangetast zei iemand, en als het een kwestie van buigen of barsten wordt is de stevige ruk Rechtswaarts gauw gemaakt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 gronk

Ik mis Yves Smith (nakedcapitalism). En Faber is altijd al een irritante doomsayer geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Shy boy

@38. De gemeentes moeten bezuinigen, en hebben niet meer de financiële ruimte om de voetbalclubs te steunen en een stuk wetgeving maakt het moeilijker. Plus dat een deel van de investeerders en sponsors weg zijn gegaan, na het afketsen van de bouw van een nieuw stadion.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Yevgeny Podorkin

Inderdaad shy boy, tis allemaal niet dat je zegt vanneh de bomen groeien nog door het bos nietwaar. Hou je niet tegen. En de toename van de geestelijke werkeloosheid begint ook al fnuikende vormen aan te nemen las ik. Hoe dié weer aan het denken te zetten? Manmanman, zal nog lastig karweitje worden…

Ikzelf heb dan nog me reuzenkruiswoordraadsels. Getij? Ja, eb. Enzovoorts enzovoorts weettewel…tóch maar bezig blijven…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Yevgeny Podorkin

Dames heren, ik heb een sterk verhaal dat moet u noteren dat raakt u allemaal het zal u bewijzen hoe men zich kan verzetten tegen de prijzen en ’t Grootkapitaal..

http://www.youtube.com/watch?v=-iNJXAj3js8&feature=related

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 keest

Nog beter dan Middelkoop is (als altijd) de analyse van southpark: (‘and it’s gone’) http://www.allsp.com/l.php?id=e184

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Bismarck

Aan mij zal het niet liggen. Ik consumeer me te pletter. Bijna al mijn spaargeld van de afgelopen 4 jaar gaat eruit en dan leen ik er ook nog bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 JSK

*JSK vindt dit leuk*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 larie

*larie ook*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 weerbarst

Dus moeten we nu goud kopen van ons spaargeld of niet?
1oz Krugerrand (10x)
buy €7,809 sell €8,243

hoeft maar 6% te stijgen en dan heb je al wat winst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Stickmeister

@47

Kunnen we geen Sargasso goudfonds oprichten?

:)

wet van de grote getallen enzo

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 mescaline

Met de goudprijs door het plafond doen tandartsen nu goede zaken. Want de materiaalwinstmarge op de steeds populairdere vullingen van zirconiumdioxide is 9800%. Ik zeg: het zirconiumdioxidefonds.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 HansR

Nou, net gezien.
Niks nieuws. Precies zoals verwacht.
Nog een paar jaar en de revolutie pleuris breekt uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Bismarck

@49: Maar die winstmarge slinkt toch juist bij toename van de grondstofprijs? Want de klant accepteert niet dat de vulling ineens twee keer zo duur wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 mescaline

@51 Precies. We romen de superwinsten van die tandarts af. En wat hebben wij dan ? Geen zweet en nog steeds vette winst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 parallax

@ 51 de klant merkt dat niet, aangezien dat een behandeling is die hij niet wekelijks ondergaat.

Al maak je de vullingen 3x zo duur, geen recent referentiekader.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Maarten

@48 Ik heb goede ervaringen met http://www.koopgoud.nl

 • Vorige discussie