Vorstelijke tekorten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GC heeft ruimte voor gastloggers. Vandaag onze maandelijkse gast, P.J. Cokema, met een huiveringwekkende toevoeging aan het laatste weeralarm.

IJsbreker aan het werk (Foto: Flickr/Juska Wendland)

Er dreigt een overschot aan tekorten, nu de vorst regeert. Geen nieuws, zou je zo zeggen, er zijn altijd wel tekorten geweest als er een of andere vorst aan de macht was. Maar Koning Winter zwaait ineens ongenadig zijn scepter, met alle gevolgen vandien.

Een tekort aan treinen. Een beetje stuifsneeuw en de vervoerscapaciteit komt in het nauw. Dan maar met de auto? Oppassen want het strooizout raakt op en dus wordt er maar beperkt gepekeld. Bovendien is er ook een tekort aan accu’s en winterbanden. Met deze tekorten is het een raadsel hoe iedereen na het kerstreces op het werk weet te geraken. Op de een of andere manier lukt dat massaal, wat leidt tot een dreigend gastekort? In de tijd van echte winters, lang geleden, had je nog straatlantaarns op gas. Maar waarom is er nu een tekort aan moderne straatverlichting?

Allemaal tekorten, waar met enige creativiteit een wollen mouw is aan te passen. Meer thuiswerken of extra vorstverlet, als het met trein en auto niet meer te doen is. Wat zand door het zout mengen, overschakelen op houtpulp of pallets op de straten leggen om van huis naar werk te klunen. Kan allemaal nog. Veel bedreigender is een menselijk tekort. Een tekort aan geduld. Dat heeft inmiddels geleid tot talloze vaarverboden. Niet alleen in Friesland, in de hoop weer eens heel Nederland een tochtje langs elf pittoreske stadjes aan te kunnen bieden. Ook in Amsterdam, wil men het volk meer ijspret bieden.

Er zijn ook andere redenen om een vaarverbod in te stellen. Schepen die nu nog de enkele centimeters ijs aankunnen, kunnen schade aan oevers veroorzaken. Dat moeten we niet willen, want de ellende is niet te overzien als het weer gaat dooien. Waarom worden er dan wel ijsbrekers op het IJsselmeer ingezet? Is dat dan niet gevaarlijk voor de oevers van Noord-Holland, Overijssel en Gelderland? Blijkbaar is het van groot belang Fries suikerbrood over te varen naar Amsterdam, om de grachtengordeliaanse ijspret te garanderen.

De binnenvaartschippers zijn natuurlijk niet blij met al die vaarverboden. Veel te vroeg, vinden de schippers. “De publieke druk wordt steeds groter. Het moet niet zo zijn dat er bij twee centimeter ijs al een vaarverbod wordt afgekondigd,” verwoordt secretaris Siegfried Kingma van de Koninklijke Schuttevaer, de mening van de schippers, lezen we in het Fries Dagblad.

Met welke tekorten krijgen we nog meer te kampen, als de vorst aanhoudt? En heeft u daar ook oplossingen voor?

Reacties (2)

#1 basszje

Net stuk. Ik opteer voor een tekort aan gezond verstand. Meer aanpassen, minder zeuren zou ook helpen.

  • Volgende discussie
#2 Peter

@basszje: Vòòr een tekort aan gezond verstand? Je wil toch niet dat zeggen dat het vermeende gebrek aan aanpassingsvermogen, berust op een teveel aan gezond verstand?

  • Vorige discussie