1. 9

  Een etniciteit is een sociaal-culturele identiteit, die een bepaalde groep mensen of een aantal bevolkingsgroepen verbindt.

  Het concept etniciteit wortelt in de idee dat de leden van bepaalde bevolkingsgroepen zich identificeren met gezamenlijke factoren, zoals nationaliteit, stamverwantschap, religie, taal, cultuur of geschiedenis. Het gemeenschappelijke “erfgoed” vormt de etniciteit. Het woord komt van Grieks ethnikos “behorende tot een ethnos (volk)”.

  wiki

 2. 10

  Subculturen hebben vaak eigen stijlen, die zich uiten in de vorm van kleding en muziek, maar ook taalgebruik en politieke voorkeuren. Ook kan een subcultuur ontstaan door zaken die bepaalde groepen al met elkaar gelijk hebben, zoals etniciteit.

  wiki

 3. 11

  Dan wordt het opeens heel eenvoudig:

  Doofstommen zijn een subcultuur van de etnische doven.
  En de doven zijn een subcultuur van de etnische doofstommen.

 4. 12

  Tja, wel een ludieke manier om aandacht te vragen voor de bijzondere positie van doven en om duidelijk te maken dat doven niet minder zijn. Maar volgens mij komt bij etniciteit nog wel iets meer kijken dan alleen het hebben van een eigen taal, bijvoorbeeld een idee van een gezamenlijke geschiedenis, een gezamenlijke cultuur etc. Bovendien zijn er ook veel doven die ook wel degelijk kunnen spreken en liplezen in de dominante taal van het land waar zij wonen.

  Dus dat doven een aparte status verdienen en niet slechts als mensen met een beperking gezien moeten worden, daar ben ik het mee eens. Maar een aparte etniciteit, nee lijkt me niet.

 5. 13

  @7: Kun je je voorstellen hoe nieuwsgierig ik was het bericht te lezen?

  (en toch ook een beetje teleurgesteld toen ik het opende)

 6. 14

  @12: Een eigen taal heeft meestal ook een eigen cultuur (toegegeven, binnen één taal komen heel soms nog meerdere culturen of subculturen voor) en slechts zelden geen gezamenlijke geschiedenis. Daarnaast zie je dat heel vaak de taal doorslaggevend is voor de etnische zelfidentificatie van iemand.

 7. 15

  @5, nee dat had ik ook. Ik dacht dat het over vierkanten zou gaan die door mathematische transformaties hun afkomst verloochenen, ofzo. Teleurstellende inhoud. Al die misleidende koppen hier, Sargasso lijkt de Telegraaf wel!

 8. 16

  @Bismarck: @1 suggereert dat etniciteit hetzelfde als taal is. Dat is niet zo. Niet elke etniciteit heeft zijn eigen taal, en niet elke taal behoort exclusief toe aan een etniciteit. Dat er een verband bestaat is iets heel anders.

 9. 17

  @16: Dat ben ik met je eens, maar het verband is bijzonder sterk. De veronderstelling dat omdat er meerdere doventalen zijn er dus (als je het helemaal netjes wil zeggen hoort hier nog de toevoeging “waarschijnlijk”) ook meerdere dovenetniciteiten zijn is erg voor de hand liggend.

  Overigens valt en staat zelfs de bewering van #16 met de definitie van taal. Ik denk dat je geen twee etnische groeperingen zult vinden die precies dezelfde taal en taalgebruik hebben. Engelsen, Australiërs, Ieren en (verschillende) Amerikanen spreken ook niet allemaal dezelfde taal, ook al wordt het allemaal Engels genoemd.