Vooruitkijken mag weer!

Dan le sac vs Scroobius Pip De inspiratie voor dit stukje is geheel gevoed door een artikel van Ron Rijghard in het Cultureel Supplement van afgelopen vrijdag. Maar voor wie dat gemist heeft of er nog niet aan toegekomen is, wil ik zijn “pleidooi voor liedjes die eindigen in een lach” hier niet onvermeld laten. Weliswaar noemt Rijghard de single Thou shalt always kill de plaat van 2007, ik heb alweer schoon genoeg van al dat terugblikken en voorspel een groots jaar voor Dan le Sac vs Scroobius Pip in 2008.

Het tweetal maakt een soort van electro-hop, waarbij de eerste de beats verzorgt en de tweede eroverheen rapt in een onversneden Engels zoals we dat ook kennen van Kate Nash. En dat doet hij op intelligente wijze; Thou shalt always kill gaat over het algemeen over dat men artiesten niet zo op een voetstuk moet zetten, maar ondertussen wordt even terloops gemeld dat men geen producten van coca-cola en nestlé moet kopen en brengt hij een sneer uit naar de zogenaamde gangsta-rap door te melden dat guns, bitches en bling echt niet tot de vier elementen behoren. De boodschap is duidelijk; thou shalt always kill, zoiets als your darlings, waarschijnlijk.

In Letter from God, to man komt de maatschappelijke betrokkenheid van Scroobius Pip nog wat scherper naar voren. God legt een verklaring af over de reden waarom hij zich de laatste tijd niet heeft laten zien. Naarmate de video vordert, lijkt de woordenstroom van Scroobius Pip alsmaar te versnellen, hetgeen ook nog eens mooi in beeld gebracht wordt doordat de woorden al pratend op een vel papier geschreven worden. De beats van Dan le Sac zijn in de lijn van het beste wat DJ Shadow ooit maakte.

Het optreden van het duo bij de Engelse X-factor is op zijn minst hilarisch te noemen.
Het is het wachten op een nieuwe single, een nieuwe videoclip en een nieuwe komst van Dan le Sac en scroobius Pip naar ons land.

Thou shalt always kill
Letter from God
Letter from X-factor

 1. 1

  Groots? In Nederland? Daarvoor is de tekst veel te moeilijk en de muziek veel te goed. Tuurlijk hebben wij hier een indie-minded crowd, maar die is veel te klein en groeit nauwelijks. Wat dat betreft baal ik dat we hier nog geen popcultuur hebben zoals in België of Engeland. En tot die tijd zullen Dan en Scroobius niet veel groter worden dan een… noem maar iets. Calvin Harris of zo.

 2. 2

  Die Nederlandse indie-minded crowd groeit nauwelijks omdat de omroepen er weinig oog voor hebben. België heeft Studio Brussel, Engeland heeft Radio 1, maar in Nederland ontdekken de publieke omroepen telkens pas met Pinksteren dat er groepen op Pinkpop staan die nog nooit zendtijd gekregen hebben op 3FM. Sinds kort houdt zelfs de VPRO zich op 3FM grotendeels aan de horizontale playlist van de muziekpolitie: de dood in de pot van de muziekliefhebberij. Echt, ik ben zó blij dat internet er is…

 3. 4

  @Stonehead: Inderdaad een ware constatering, de Vpro kent een kaalslag en telkens wanneer ze ook een aardig muziek- of kunstprogramma op tv hebben, wordt dat ook weer de nek omgedraaid. Ik begrijp ook niet waarom ze Dennis Weening hebben laten vertrekken en Grunnen Rocks en Plaat voor je kop uit hun online programma’s op 3voor12 hebben gehaald. Studio Brussel luisterde ik overigens laatst en dat is toch ook niet meer wat het geweest is.

 4. 5

  Ja gek hè #2 en 4.

  Een woord: Medy van der Laan.

  Maar alleen de omroepmedewerkers zelf konden kennelijk een jaar of wat terug de gevolgen van het nieuwe omroepbestel van versplintering en opgevoerde druk door verdere vercommercialisering goed inschatten.

  Zendermanagers die het b.v. nodig achtten Martin Ros van de radio te schoppen omdat hij zich soms “incoherent” en herhalend uitdrukte.

  Rest Risicoloze Eenheidsworst.

 5. 6

  op lowlands gezien en zeker een van de hoogtepunten, maar NL is er zeker nog niet klaar voor: de x-ray was maar half vol en ook de zuurpruimen van 3voor12 waren het niet echt eens met de beats van le Sac ‘onverstaanbare lyrics en te harde beats’… tsja, wat moet je dan zeggen. (het hielp wel dat ik de lyrics van thou shall… al zo ongeveer uit m’n hoofd kende)

 6. 7

  @Stonehead, Ik luister naar 3FM niet eens meer sinds Luyckx er zit. En tsja, een eigen webradio runnen zal daar weinig verandering in brengen :) Heb jij anders een keer zin om te komen draaien? Ik weet nog wel dat je bij de FRS in Nijmegen altijd met goede platen langskwam.