1. 4

  Zijn bij deze verkiezingen districtenstelsels toegestaan (hoe leg je anders de prognose voor het VK uit)? Was dat vroeger niet verboden?

 2. 6

  We weten ook niet waar de Partij van de Dieren zich bij gaat aansluiten. Ik heb ze die vraag voorgelegd en men kon of wilde daar geen antwoord op geven. De PvdD kiest dus niet automatisch voor de “Greens”.

 3. 7

  PvdD kan zich niet aansluiten, normaal gesproken mag maar één partij per land lid van de Greens zijn. Of geldt dat alleen voor lidmaatschap van de EGP en niet voor de Europese Fractie?

 4. 8

  @huub Er kunnen meerdere partijen uit een land plaatsnemen in dezelfde fractie. Dat zie je bv. bij fractie waar de SP in zit (GUE/NGL). Vanuit Griekenland/Portugal en Italië hebben meerdere “communistische” partijen zitting in deze fractie. Het probleem van de PvdD is dat ze niet duidelijk links of rechts is. Ze wil in ieder geval niet geassocieerd worden met GroenLINKS.

 5. 9

  @Bismarck: ja, districtenstelsels zijn toegestaan. GB gebruikt ze, maar de Europese districten zijn wel veel groter dan de nationale. Frankrijk heeft ze sinds de laatste Europese verkiezingen ook, en bv Belgie stemt ook in verschillende (vrij grote) districten.

 6. 10

  In een fractie mag het volgens EU regels wel. De Europese Groene PArtij accepteert echter maar 1 lid per land. Dan krijg je de rare situatie dat er in één fractie partijen zitten die dan weer niet in de gezamenlijke partij zitten.
  De Pvdd heeft in geen enkele andere fractie wat te zoeken als de Groene fractie, maar dat levert dus proplemen op.

 7. 12

  @9: Is dat niet ooit anders geweest? Ergens staat me bij dat er sprake moest zijn van evenredige vertegenwoordiging. Ik vind België wat onvergelijkbaar, daar wordt per gemeenschap gestemd (waardoor er overigens wel een heel klein “district” ontstaat). Ik zou me ook goed kunnen voorstellen dat het VK in zijn vier nationaliteiten gehakt wordt.

 8. 13

  De PvdD voelt zich nog het meest verwant met D66. Dus wie weet. Misschien gaat de PvdD net als D66 in de fractie van de Liberalen zitten.

 9. 14

  Moet je persé in een fractie zitten? Ik kan me voorstellen dat de PvdD weinig te zoeken heeft in de meeste fracties (NGL-EUL misschien uitgezonderd). Als ze bv. bij de liberalen aansluiten is de kans toch wel erg klein dat ze hun voorstellen tot fractievoorstel weten te verheffen, dus in die zin hebben ze er weinig aan.