1. 1

  Het is me ook een Teufelskreis:
  -brandstofgewas verdringt voedselgewas
  -voedelprijzen gaan omhoog
  -voedselgewas verdingt drugsgewas
  -drugsprijs gaat omhoog (verwacht ik dan)
  -what’s next?

 2. 3

  Snap het zinnetje met de terroristen niet. Vanaf 2000 werd papaverteelt meer en meer verboden door de Taliban.

  En, zo gek,

  with the 2001 US/Northern Alliance expulsion of the Taliban, opium cultivation has increased in the southern provinces liberated from the Taliban control, and by 2005 production was 87% of the world’s opium supply, rising to 90% in 2006.

  wiki

  Alle tribal clans en Mujahedeen daar zijn zeker terroristen. Fair enough !

 3. 4

  @3: Niet dan? Ik denk dat de nodige warlords niet te onderscheiden zijn van Taliban-leiders in hun gedrag, afgezien van een misschien wat mindere religieus correctheid en daarmee gepaard gaande positievere attitude tov. papaverteelt (waar ze zeker ook een graantje van mee prikken). Los daarvan switchen veel plaatselijke leiders ook zonder probleem van loyaliteit, al naar gelang opportuniteit, dus wat vandaag een Taliban-aanhanger is, kan morgen een aanhanger van Karzai zijn of eentje van Dostum of van Hakmatyar (als die nog eens opduikt) en omgekeerd natuurlijk.

  Waar dat zinnetje om gaat is goede propaganda: Als je de Taliban op de een of andere manier kunt linken aan de papaverteelt (of de mensen die link kunt wijsmaken), dan vormt dat een mooi argument om de Taliban met alle mogelijke wapens te bestrijden. Drugsbaronnen hebben immers toch geen mensenrechten (laat staan recht op zoiets als een behandeling volgens de conventie van Geneve)?

  Dat daarbij samen wordt gewerkt met mensen die minder scrupules hebben dan de Taliban en een grotere vinger in de pap bij de papaverteelt, is van ondergeschikt belang, zolang alleen maar een paar “linkse” en dus ongeloofwaardige media daar aandacht aan besteden.