Voor wiens belang komt Thuiskopie op?

thuiskopie1Een paar weken geleden deed ik door mijn woede een verkeerde aanname. Ik schreef in mijn stukje over het aanslaan van het iPod gebruik op het werk namelijk dat ik ook al voor de MP3 speler een afdracht naar de artiesten had gedaan. Dat blijkt nog niet zo te zijn.
Maar….. daar wil de Stichting Thuiskopie alsnog iets aan gaan doen.
Dus maar eens kijken bij deze “belangenbeheerder” met een via de wet geregeld monopolie op het innen van deze gelden. Ah, zie daar (pdf), de interne kosten zijn tussen tussen 2003 en 2007 met een factor 3 toegenomen van €824.000 naar €2.367.000, maar de inkomsten zijn na een piek weer op hetzelfde niveau gekomen. Tja, dan moet je wel zoeken naar extra inkomstenbronnen anders komt je eigen baantje op de tocht. De investering van een rechtszaak is dan gerechtvaardigd.
Ik wist trouwens niet eens dat ik zoveel geld moest afdragen voor mijn blanco cd’s (€0,56) en blanco dvd’s (€0,60) die ik toch echt voor 99% alleen maar gebruik voor backup van mijn eigen spullen.

 1. 1

  het is idd van de zotte. ik gebruik dvd’s, cd’s, externe harde schijven etcetera NIET voor gekopieerde muziek en desondanks moet ik ervoor betalen. Ze moeten gewoon high quality goedkope DRM-vrije films en mp3s gaan verkopen …

 2. 2

  Als nu zoveel mogelijk mensen gewoon hun dvd’s en cd’s in duitsland bestellen (gaat heel makkelijk en legaal online) dan wordt het vanzelf duidelijk hoe achterlijk zo’n stichting is….

 3. 3

  Belangrijke quote uit de 2007 pdf:

  ‘Het onderzoek naar het gebruik
  van blanco dragers heeft
  uitgewezen
  dat het gebruik van
  blanco dragers afneemt.’

  Dus we definieren inderdaad zoals het stuk hierboven zegt nieuwe blanco dragers..
  Ik wil ze best even helpen, want om het nu te beperken tot ‘mp3 spelers’ als in iPod’s e.d. is wat weinig:

  – pc’s
  – laptops
  – servers
  – routers
  – apple tv’s
  – mobiele telefoons
  – memorecorders
  – videorecorders met harddisk

  etc. etc.

 4. 4

  Ik heb ooit eens een brief gestuurd waarin ik het geld terugvorderde van alle DVDs die ik alleen maar voor backups en eigen content gebruik.
  Nooit meer iets van gehoord en helaas ook nooit meer zelf achteraan gegaan.

  Iemand hier positieve ervaring mee? Immers: als je kunt bewijzen dat je op die spindel geen muziek of andere verboden-te-kopieren content zet, zou je toch verwachtn dat je het geld terug moet kunnen krijgen.

 5. 5

  Goed gevonden, Steeph.

  Zal me niet verbazen als in 2008 het gat in de begroting nog verder is opgelopen, waardoor ze wel wat moeten zoeken.

  @Maarten: voeg daar dan ook maar gelijk papier aan toe. Al die artikelen die zomaar gekopieerd worden!

 6. 6

  @4: Lijkt me een aardige om eens samen met een goede advocaat een rechtszaak over te beginnen. Misschien op basis van onverschuldigde betaling het geld terugvorderen oid. Mocht je zoiets winnen, dan duurt het waarschijnlijk niet lang meer voor Buma Stemra failliet is door alle consumenten die hun kassabonnetjes opsturen van cd’s en dvd’s die zij gebruikt hebben om copyrightvrij materiaal op op te nemen.

 7. 7

  De vraag is, wat versta je onder een back-up van ‘99%’ van je eigen spullen? De tekstbestanden & layout van sargasso? Wat pdf files van overheid instanties? Dan nog krijg je nauwelijks een cdtje vol. Vermoedelijk bedoel je met ‘eigen spullen’ wel degelijk gedownloade muziek & films. Niets mis mee trouwens. Al mijn backup bestaat voor 99% uit ‘illegale’ content. Het is hoog tijd dat de auteursrechten worden herzien.

 8. 8

  @Vortext Ik sleep 18 jaar pc historie mee. Daarnaast zet ik oude videobanden van de familie en mezelf over op dvd.
  Vaak gebruik ik CD’s om zelfgemaakte foto’s van evenementen aan collega’s of vrienden te geven.
  Daarnaast help ik mee met de genealogie van de familie. Stamboom, veel gescande foto’s en documenten. Daar wil men ook wel eens een kopie van hebben.

  Dus nee, geen illegale content. In mijn muziekcollectie (3500 lp’s, 1200 cd’s) zitten ongeveer 10 kopietjes van cd’s niet van mezelf en 3 cd’s met verzamelingen uit mijn eigen collectie.

  Dus wat was uw punt ook alweer?

 9. 11

  Voor wiens belang komt Thuiskopie op?

  Zijn er uberhaupt organisaties, mensen, landen, bedrijven of wat dan ook die niet in de eerste plaats voor hun eigen belang opkomen? Volgens mij niet.

  @Vortext, #7: Mijn homedir – waar mijn mp3s en videos en pr0n niet in staan – is al 125gb aan ongeordende troep die per se gebackupt moet worden. 1 CD aan backups vul je in een zomervakantie zo op. Als je rustig aan doet.

  Wist u dat een uurtje DV-video 18gb is? Dat 5 jaar aan iedere 2 seconden een webcam imageje 60gb is? Dat een beurskoersen loggen al gauw in de gigabytes per maand kan lopen?

  Maargoed, ik kan me er totaal niet druk om maken; CDs en DVDs zijn volkomen zinloos en de kopieerheffing memorycards en harddisks komt er toch niet. Kopieerheffing is iets voor antieke media.

  Als je je ergens druk om wilt maken, doe dat dan om de heffing op het kopieren van papier: reprorecht. Dat is pas echt belachelijk.

  (edit: oh dat zei ReinoutS al, maar ik had natuurlijk weer belachelijk lang over mijn reactie getypt:P)

 10. 12

  Ik heb vaak een liedje in mijn hoofd maar dat hebben ze gelukkig nog niet ontdekt.

  Reprorecht wordt waarschijnlijk binnenkort omgezet naar een vorm van milieubelasting. Wat denk je dat dat kost? Al dat papier!

 11. 13

  iedereen met een bedrijf, is voor de stichting repro recht per definitie een crimineel, u heeft de mogelijkheid tot kopiëren ( ja we hebben het hier over papier)dan kopieert u boeken of artikelen , dus moet u betalen.
  Ja maar dat doe ik niet.
  Niets mee te maken , u bent vooraf, zonder bewijs schuldig, en u zult betalen.

  vwb de cd’s en dvd’s is iedere koper ervan bij voorbaat crimineel.
  En dat idd ook weer zonder enige vorm van bewijs.

  Wat dan wel weer leuk is, die klubs pesten door pas te betalen na de derde aanmaning , en dan €2,- te weinig over te maken. Per definitie heeft het ze dan geld gekost om mij als crimineel te bestempelen.

  wat een gekkenhuis…