Volledig op de hoogte voor Duitse verkiezingen

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-03-2022
Serie: ,

ACHTERGROND - Beslagen ten ijs komen voor de Duitse verkiezingen? Ewald Engelen biedt de helpende hand met een aantal leestips (via Tegenlicht).

The New German Question – Timothy Garton Ash (The New York Review of Books)

Brits historicus Timoty Garton Ash, in Tegenlicht eerder te zien in de aflevering ‘De Arabische lente en wij‘, schrijft in The New Review of Books het artikel ‘The New German Question’.

There is a new German question. It is this: Can Europe’s most powerful country lead the way in building both a sustainable, internationally competitive eurozone and a strong, internationally credible European Union? Germany’s difficulties in responding convincingly to this challenge are partly the result of earlier German questions and the solutions found to them. Yesterday’s answers have sown the seeds of today’s question.

lees  ‘The New German Question’

‘Ja, ik ben ook woedend’ – Koen Haegens (De Groene Amsterdammer)

In de serie ‘Heerlijke nieuwe wereld’ interviewt Koen Haegens de Duitse socioloog Wolfgang Streeck. Over de uitgestelde crisis die al in de jaren ’70 begon en hoe nu toch een nieuwe oplossing moet worden bedacht:

Ik denk daarom dat we zijn aanbeland in een fase waarin de oude oplossingen niet meer werken, en er een geheel nieuwe oplossing moet worden bedacht. Dat lijkt mij een behoorlijk treffende definitie van een crisis, niet?

lees ‘Ja, ik ben ook woedend’

Een hele generatie gaat het moeras in – Martin Sommer (De Volkskrant)

De Volkskrant interviewt Wolfgang Streeck ook naar aanleiding van zijn boek ‘Gekaufte Zeit, die vertagte Krise des demokratischen Kapitalismus’. In dit interview eveneens geen al te vrolijk beeld:

We weten het niet meer. Elke zekerheid over de toekomst is weg. Niemand weet het. In 2008 verscheen Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank Fed voor het Congres. Dat was echt een diepe schok. Hij kreeg de vraag, wat is er eigenlijk gebeurd? Hij zei: ik had een theorie, de markt reguleert de zaken wel. Maar die theorie lijkt niet meer te kloppen. Dat is verschrikkelijk.

lees ‘Een hele generatie gaat het moeras in’

Politik im Defizit – Wolfgang Streeck en Daniel Mertens (Berliner Republik)

Wie van Wolfgang Streeck geen genoeg krijgt, kan dit artikel van zijn hand lezen. Hij schreef samen met Daniel Mertens van het tijdschrift de Berliner Republik. Streeck en Mertens bespreken de beperkte invloed van regeringen en waarom burgers nog in politiek geïnteresseerd zouden zijn:

Und warum sollten sich Bürger für eine Politik interessieren, die nichts anderes mehr tun kann, als bereits feststehende Ansprüche zu bedienen?

lees ‘Politik im Defizit’

Rettet Europa vor dem Euro! – Fritz W. Scharpf (Berliner Republik)

Eveneens in Berliner Republik schrijft Fritz W. Scharpf, voormalig directeur van het Max Planck Instituut voor de studie van samenlevingen, over het redden van Europa. Volgens hem moet niet de euro gered worden, maar juist Europa:

Wem Europa am Herzen liegt, der muss den Abschied vom Euro befürworten.

lees ‘Rettet Europa vor dem Euro!’

Germany is a vegetarian in a world full of carnivores – Gideon Rachman (Financial Times)

In de Financial Times schrijft Gideon Rachman de column ‘Germany is a vegetarian in a world full of carnivores’. De columnist van Financial Times beschrijft hoe opmerkelijk het is dat de Duitse verkiezingen over relatief kleine issues gaat:

The moral issue that has divided Germans this election is not chemical weapons, but vegetarianism. The Green party’s proposal that public canteens should stop serving meat, one day a week, has stirred up an impassioned debate about whether politicians have the right to get between Germans and their sausages.

lees ‘Germany is a vegetarian in a world full of carnivores’ (registratie vereist).

The arithmetic of Germany’s election points to instability – Wolfgang Münchau (Financial Times)

Wolfgang Münchau is schrijver voor de Financial Times, oprichter van de Duitse editie van die krant en begon de website Eurointelligence.com. Hij schrijft in zijn artikel over de mogelijke gevolgen van de verkiezingen voor Duitsland en dat de kans op een stabiele Duitse regering erg klein is.

lees ‘The arithmetic of Germany’s election points to instability’ (registratie vereist)

Europe’s Deadlock – David Marsh (YaleBooks)

Het boek ‘Europe’s Deadlock’ van David Marsh heeft als ondertitel: ‘How the euro crisis could be solved – and why it won’t happen’. Dit boek uit 2013 is het vijfde boek van Marsh. Deze Britse financieel expert werkte eerder voor de Finanancial Times en is voorzitter van SCCO International en mede-voorzitter van de onafhankelijke denktank OMFIF (Official Monetary & Financial Institutions Forum). In het boek betoogt Marsh dat vijf jaar crisismanagement de problemen van de eurozone niet heeft opgelost, maar erger heeft gemaakt.

lees ‘Europe’s Deadlock – How the euro crisis could be solved – and why it won’t happen’

Reacties (4)

#1 Andy Cap

” In zijn analyse vallen alle stukjes op hun plaats. Van de zeer hoge inflatie in de jaren zeventig, via de snel oplopende staatsschulden in de jaren tachtig, naar de financialisering en daarmee samenhangende groei van de private schulden in de jaren negentig: telkens weer werden sociale conflicten afgekocht met monetaire kunstgrepen. Sociale vrede op krediet.
(…)
Aan alles komt een einde, dus ook aan het uitstellen en afkopen van een systeemcrisis. De beleidsmakers raken door hun pleisters heen.”

Ik heb dit artikel met buitengewoon veel instemming gelezen.

“In zijn boek eindigt Streeck met vier andere aanbevelingen. Al te veel wil hij er niet over uitweiden. ‘Het is niet allemaal even realistisch’, excuseert hij zich.”

Als ik op het artikel mag afgaan, dan gaan zijn voorstellen alleen, of zelfs, niet ver genoeg. Alleen de durf om nog wat onrealistischer te denken brengt een werkelijke oplossing naderbij.

  • Volgende discussie
#2 Daan van der Keur

Aanhakend op de laatste zin van Andy Cap. Het probleem van de westerse mens is inderdaad dat hij alleen maar realistisch kan denken. Onrealistisch denken én leven is iets wat mensen in het westen niet wordt geleerd. Wij leren dat niet want tijdens onze opvoeding en op school word je in een keurslijf gedwongen. Tenzij je de mazzel hebt zoals ik dat je ouders hebt die je leren zelf te denken, zelf geld uit leren geven, die je fouten laten maken in alle facetten van het leven, kortom een voor de buitenstaander totaal onrealistische opvoeding. Ik maakte mijn eigen keuzes ook al waren die soms (achteraf bezien!) fout en dom. Maar wie geen fouten maakt die kan ook niet leren inzien waar het fout ging en vooral waarom. Het meeste heb ik geleerd tijdens mijn spontane motorreizen. Ik had zin om te reizen, heb een motor gekocht en ben gaan reizen. Zo reisde ik in 1989 (het IJzeren Gordijn bestond nog, een totaal bizarre ervaring) alleen op de motor naar Kiëv. Een reis die eigenlijk volslagen waanzin was, want het was totaal verboden om met de motor door de toenmalige Sovjet-unie te reizen. Naar de Sovjet-unie reizen was in de ogen van de wereld dan ook onrealistisch, maar het lukte me toch via een werkelijk fantastische truc. Wat ik toen geleerd, gezien, gehoord en gedaan heb is bepalend geweest voor de rest van mijn verdere leven. Ik was voor eens en voor altijd voelbaar verlost van het realistische domme westerse kuddedier-denken. Het jaar daarop in 1990 heb ik een motorreis op en neer naar de Kaukasus gemaakt met een Duitse motorvriend die ik in 1989 middenin Turkije had ontmoet. Die motorreis was zo surrealistisch onrealistisch dat het ook nu na ruim 23 jaar nog een totaal bizarre droom lijkt. Mijn Duitse vriend en ik hebben het er elke keer weer dat we elkaar ontmoeten over deze motorreis. Onrealistisch denken en leven vraagt in eerste instantie lef totdat je door krijgt dat er geen mooiere manier van leven is. Jammer dat er geen enkele politicus onrealistisch kan denken……. tja dat leer je niet op de universiteit…….. dat leer je door te leven, écht te leven….. onrealistisch te leven…….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 thalmann

@2
Nu je het zegt, waanzin heeft ook zijn charme, net als armoede. Laten we daarom maar het waanzin akkoord sluiten met als basis een geromantiseerde motorreis. Dat zal die domme westerse kudde dieren eens wakker schudden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Andy Cap

@3: Eerst flink met stenen gooien.

  • Vorige discussie