Verkiezingen 18 november: Zuidplas

,

Op 18 november vinden er in een zestal gemeentes al gemeenteraadsverkiezingen plaats, in verband met herindelingen. GC kijkt vooruit naar de interessantste van deze verkiezingen. Vandaag: Zuidplas.

De gemeente Zuidplas is een fusiegemeente van Moordrecht, Nieuwerkerk aan de IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. Het is een plattelandsgemeente in het hart van de Randstad. En dat maakt de verkiezingen in Zuidplas juist zo interessant. Van alle zes gemeenten die de 18e naar de stembus gaan, is Zuidplas misschien wel de beste graadmeter voor de uitslag op 3 maart. Toegegeven, de gemeente is misschien wat rechtser en wat christelijker dan het Nederlands gemiddelde, maar in de oude gemeenten domineerden de grote partijen CDA, PvdA en VVD, soms samen met Christenunie of SGP. Het wordt interessant te zien of deze partijen standhouden, want in de nieuwe gemeente doen bijna alle landelijke partijen mee (behalve PVV, GroenLinks en PvdD).

De landelijke partijen beseffen dat maar al te goed. Dus heeft het CDA premier Balkenende al op campagne in Zuidplas gestuurd, brengt de PvdA maar liefst zes ministers in stelling in de gemeente en laat de VVD Fred Teeven de electorale kolen uit het vuur te halen. Andere partijen kunnen niet achter blijven, dus hebben ook Alexander Pechtold en Rita Verdonk de gemeente (40.000 inwoners) met een bezoek vereerd. Agnes Kant komt deze week nog. Alleen Christenunie en SGP (en de plaatselijke partijen natuurlijk) lijken het vooral op lokale kracht te gooien.

Het is de vraag hoe de bewoners gaan reageren op al deze politieke kanonnen. De lokale problematiek dreigt daardoor iets naar de achtergrond te verdwijnen. Misschien waarderen de burgers het dat er zo enorm veel landelijke aandacht is, misschien wekt het ook juist wel veel irritatie op. Let dus bij de uitslag op de verhouding tussen plaatselijke en landelijke partijen.

Daarnaast zal Zuidplas de eerste gemeente zijn waar Trots op Nederland van Verdonk meedoet. Eerder betoogde ik al dat de gemeenteraadsverkiezingen Rita’s laatste politieke overlevingskans zijn. Als ze er in slaagt één van de 29 raadszetels te bemachtigen is dat een mooie opsteker. Als het niet lukt een teken aan de wand.

Maar de meeste ogen zullen toch op de grote partijen gericht zijn. Gaat D66 het echt zo goed doen als verwacht? En de PvdA zo slecht? Houdt het CDA stand, kan de SP nog iets van haar electorale magie terugvinden? Reken er maar op dat de uitslag van deze verkiezing op menig partijkantoor met een mengeling angst en hoop tegemoet wordt gezien.

Reacties (10)

#1 Peter

Weet jij hoeveel zetels er beschikbaar komen na de fusie?
Tel ik de huidige zetels bij elkaar van de drie gemeenten dan heeft de VVD er 12, PvdA 10, CU en SGP samen 9, de lokalen ook 9 en het CDA 7.
Los van elkaar blijkt dat in elke gemeente nu de VVD en PvdA het vorige keer toch wonnen van CDA en de rest.
Ben benieuwd of die verdeling nu opgeschudt zal worden. Hooguit door de nieuwkomers?

 • Volgende discussie
#2 Eurocraat

@1: wikipedia zegt dat het er 27 gaan zijn. Aan de andere kant, wikipedia zegt ook dat er 5 wethouders gaan zijn, terwijl dat toch echt niet te voorspellen valt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Peter

27 zetels? Dan doe ik een gokje:
VVD 5; PvdA 4; cu/sgp 5; lokalen 3; cda 3; ton 1; d66 3 en sp 2.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Eurocraat

Als je gelijk zou hebben zou dat dus voor landelijk betekenen dat de PvDA het nog best aardig gaat doen, de VVD fors gaat winnen, D66 het iets minder goed doet dan verwacht en het CDA verliest. We zullen zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Diana

D66 en Groenlinks zullen hier wel minder scoren aangezien dit een plattelandsgemeente is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Eurocraat

Ik vermoed dat de score van GroenLinks ook wel zal lijden onder het feit dat ze niet meedoen…

D66, PvdA en SP zullen daar waarschijnlijk weer van profiteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Peter

Ik gokte op de plaatselijke uitslag, die,zoals eerder ter plaatse, maar gedeeltelijk een afspeiegeling is van de landelijke uitslag.
Ik denk dat in Zuidplas de VVD en PvdA stemmen zullen verliezen aan nieuwkomer D66. De lokalen en de VVD zal ook wat verliezen aan Ton.
De christelijken blijven zoals ze zijn.

Met de SP zit ik waarschijnlijk 1 zetel te hoog. Maar ze trekken wel wat PvdA, lokalenstemmers.

En een plattelandsgemeente??? Al lang niet meer in de oude zin van het woord. Meer vinexgehalte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Kropotkin

@3: 27 zetels?
5+4+5+3+3+1+3+2=26. De 27ste is voor jezelf?

@5: Nieuwekerk a/d IJssel een plattelandsgemeente? Ik kom er wel eens, geen koe te bekennen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Peter

@8 Hè bah, je hebt me door…..
Dan toch dat zeteltje maar teruggegeven aan de VVD.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Ron Blokland

Eén raadszetel voor Tonl. is er één te veel. Een hoop mensen zijn in het verleden in de vermeende daadkracht van Verdonk getrapt, maar na vele leugens en blunders van deze voorvrouw, heeft zij haar eigen partij geminimaliseerd. Rommelen in de marge is het nog slechts, of ‘neuzelen’ zoals Verdonk het graag benoemt. Dus dat ‘teken aan de wand’ daar kunnen we met zn allen op wachten.

 • Vorige discussie