‘Vergelding’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hoewel Israel nog steeds niet de bewijzen heeft getoond dat de plegers van de aanslagen van donderdag 18 augustus uit Gaza afkomstig waren (wie het waren is nog steeds onduidelijk; behalve voor de blijkbaar helderziende Israelische inlichtingendiensten), was de afgelopen twee nachten het toneel van de gebruikelijke vergeldingsbombardementen op Gaza waarmee Israel pleegt te antwoorden in dit soort gevallen.

Het is moeilijk te beschrijven wat die vergeldingsbombardementen inhouden. voor de 1,6 miljoen inwoners van de Strook die geen kant op kunnen. Wie het op twitter volgde (wat ik donderdagnacht deed) kreeg wel een beeld van de opeenvolgende inslagen die hele wijken op hun grondvesten laten schudden, terwijl het geweld van alle kanten kwam: F-16’s die overvlogen, Apache-helikopters die raketten afvuurden, salvo’s van kanonneerboten vanuit zee en (naar werd aangenomen) ook nog granaten die werden afgevuurd door tanks. En dat urenlang. Je reinste terreur, zinloze oorlogsmisdaden die behalve doden (acht deze nacht) en gewonden (onduidelijk hoeveel) en de gebruikelijke vernielingen, ook de nodige psychische schade toebrengt aan vooral kinderen, maar hen niet alleen (lees er de rapporten van diverse instanties maar op na).

Het geheel begon overigens in het begin van de avond met een beschieting vanuit de lucht van het huis van de familie Sha’ath in Rafah, waarbij zes mensen werden gedood. Onder hen waren de leider van de Volksverzetscomités (Popular Resistance Comittees, PRC) Kamal al-Nairab, zijn adjunct Imad Hammad, en drie andere leden van de PCR werden gedood. Israel had beweerd dat de PCR verantwoordelijk waren geweest voor de actie in Zuid-Israel. Onder de slachtoffers van deze aanval was overigens ook de tweejarige Malik Sha’ath, de zoon van een van de andere omgekomen PRC-leden, Khaled Sha’ath. Hij vierde gisteren zijn tweede verjaardag, tevens dus zijn laatste. (AFP meldt dat de PCR expliciet heeft ontkend dat het iets met de aanslagen in Eilat te maken had. Dat gebeurde vrijdag bij de begrafenis van de slachtoffers. Andere groepen als Hamas en de Islamitische Jihad distantieerden zich al eerder van de aanslagen).

Het echte geweld begon pas een uur na middernacht met een serie aanvallen op Noord-Gaza, Khan Younis en omgeving en Rafah en omgeving waaraan geen eind leek te komen  Bij één van de eerste bombardementen in Noord-Gaza werd het huis getroffen van de familie Abu Samra, dat ligt dicht bij het voormalige centrum van de Palestijns inlichtingendienst. De 13-jarige Mahmoud Abu Samra werd hierbij gedood, terwijl 18 mensen gewond raakten.

Spanningen met Egypte na dood Egyptenaren.

Temidden van de chaotische berichten over inslagen en slachtoffers, kwam ook een bevestiging vanuit Egypte dat de Israeli’s, blijkbaar nog steeds op zoek naar daders van de aanslagen bij Eilat, een Israelische veiligheidsofficier en twee dienstplichtigen van de Amn al-Merkazi, de centrale veiligheidspolitie hadden gedood.

De krant Al-Masry al-Youm meldt dat het dodental aan Egyptishe kant vrijdag tot vijf is gestegen, nadat nog twee agenten aan hun verwondingenzijn bezweken.   Reuters meldde dat Egypte een officieel protest bij Israel heeft ingediend en een offcieel onderzoek wenst en de krant Daily News meldde dat generaal Sami Enan, de Egyptische opperbevelhebber, naar de Sinai is afgereisd in het kader van een eigen Egyptisch onderzoek. Cairo heeft intusen ook zijn ambassdeur uit Tel Aviv teruggeroepen.

Donderdagavond waren er ook al gisteren geruchten over spanningen nadat Israel aan Egypte zou hebben gevraagd om troepen toe te mogen laten in een corridor tot aan Taba (7 km van de grens) en Egypte dat zou hebben geweigerd. Bij de Israelische ambassade in Cairo vond vrijdagmiddag en -avond een protestdemonstratie plaats.

En intussen slaagden milities in Gaza er, in een even begrijpelijke als zinloze tegenactie, in om niet minder dan 13 projectielen op Israel af te vuren, waaronder Grad raketten. Eén ervan raakte een gebouw in Ahsdod, waarbij zes mensen werd gewond, van wie één ernstig. Andere kwamen terecht in steden als Be’er Sheba en Ashkelon zonder veel schade aan te richten. Israel beantwoordde het afschieten van de raketten met nieuwe bombardementen, vrijdag, onder meer van het Nusseirat-kamp.

In Washington gaf de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton een verklaring uit waarin ze zei dat de ‘brutale en laffe aanvallen’ bij Eilat “met voorbedachte rade gepleegde terroristische daden jegens onschuldige burgers leken te zijn’.

Ze voegde eraan toe dat het geweld ‘onze grote zorgen over de veiligheidssituatie in de Sinai onderstreept’ en ze deed een beroep op Egypte daarvoor een oplossing te zoeken, waarbij ze niet vermeldde dat de situatie daar vooral zo onzeker is omdat de Israeli’s bij de vredesakkoorden van 1979 hebben bedongen dat de Sinai nagenoeg gedemilitariseerd zou worden (Egyptische troepen mogen er dus – alleen in heel beperkte mate-  komen).

Oog om oog?

Over de aanvallen van Israel op Gaza zei minister Clinton geen woord. Ook de Nederlandse minister Rosenthal, die wel de aanvallen in Eilat veroordeelde, deed er het zwijgen toe, evenals trouwens nagenoeg alle  westerse landen. Blijkbaar is de wereld eraan gewend dat Israel als er iets akeligs gebeurt in Israel zelf, meteen de 1,6 miljoen inwoners van Gaza flink terroriseert.

Vanaf vrijdagmiddag vielen bij de nieuwe series Israelische bombardementen weer twee Palestijnse slachtoffers, de 30-jarige Ashraf Azzam en de 22-jarige Mohammed Enaya. Vervolgens werd Samed Abdel-Muati van zijn motor geschoten door een raket uit een onbemand vliegtuigje. Tegen de avond doodde een raket uit een onbemand vliegtuigje opnieuw de berijders van een motorfiets, Anwar Saleem en Emad Abu Abdeh, allebei 21 jaar. Dit gebeurde bij de uitgang van het Bureij kamp. Hun lichamen waren zwaar verbrand, zei Adham Abu Salmiyeh, de woordvoerder van de medische hulpdiensten in Gaza. Enkele uren eerder waren bij hetzelfde kamp twee kinderen ernstig gewond. Een van hen moest een been missen. Het aantal op Israel afgevuurde raketten steeg intussen tot 23.

Nog weer later op de avond, toen het aantal aanvallen het niveau van de voorgaande nacht ongeveer was gaan evenaren, werd een auto middenin Gaza-stad getroffen door een raket uit een onbemand vliegtuigje. Drie deerlijk verminkte en verbrande lichamen werden het Shifa ziekenhuis binnengebracht, evenals een paar gewonden. Een van de slachtoffers was de 5-jarige Islam Gregea. De andere twee waren zijn vader Mo’taz en diens broer Monther. De drie waren op weg naar huis vanuit het ziekenhuis, waar Mo’taz werkte als arts.  Het aantal slachtoffers steeg door de laatste treffers van de op afstand bediende onbemande Israelische vliegtuigjes van tien naar 15 doden. Er zijn 43 (in mindere of meerdere mate ernstig) gewonden, onder wie tien kinderen, negen vrouwen en vier ouderen.

Rond middernacht zegde Hamas het eenzijdige bestand met Israel op.

Reacties (60)

#1 L.Brusselman

Hypocrietie is een voorwaarde voor buitenlands beleid,zeker in het westen.En dan vinden ze het zogenaamd vreemd dat de rest van de wereld het westen niet vertrouwd.

 • Volgende discussie
#2 Cali

Makkelijk he, Abu, als je zo’n zwart/wit wereldbeeld hebt.

Hamas=goed
Israel=slecht

Een raketaanval vanuit Gaza in Elliat is “iets akeligs”
Een raketaanval vanuit Israel op Gaza is je reinste terreur en een oorlogsmisdaad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Johan

@2
De terechte vraag is, reageert Israel wel proportioneel? Om met oorlogsmaterieel willekeurige burgers te treffen als vergeldingsmaatregel is iets waarbij je wel hele grote vraagtekens kan zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bookie

Hoe kun je nu een wapenstilstand opzeggen die er niet is geweest? Elke maand zijn er vanuit Gaza raketaanvallen op Israël geweest. Onwaarschijnlijk dat Hamas niet op de hoogte was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 DSV

3 Hopelijk niet. Israel moet een factor 1200-1500 harder vergelden. Dat is de zorgvuldig uitonderhandelde koers die is overeengekomen tussen Israel en de terroristen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Prediker

@2; raketaanval vanuit Gaza in Eilat? Volgens mij – en daar heeft Abu Pessoptimist het expliciet over – werd er in Eilat een bus beschoten door mannen met automatische geweren die die bus achtervolgden op een weg in Zuid-Israël.

Heb jij überhaupt wel een idee waar je over praat? Abu zegt net dat nog helemaal niet duidelijk is wie die schutters waren en waar ze vandaan komen – Hamas, de Islamitische Jihad en de Popular Resistance Comittees hebben zich allemaal gedistantieerd van de aanslagen -. Dus hoezo was het ineens een ‘raketaanval’ vanuit Gaza?

Neem jij überhaupt de moeite om je even in te lezen waar het over gaat voordat je je vooroordelen het wereldwijde web op slingert?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 gbh

als assad, iran of hezbollah in het nauw zit laat hamas altijd de boel knallen om de aandacht af te leiden, daar hoef je geen helderziende voor te zijn

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bookie

Barak: Israel regrets deaths of Egypt policemen killed by IDF fire
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/barak-israel-regrets-deaths-of-egypt-policemen-killed-by-idf-fire-1.379666

Ambassadeur (nog) niet teruggeroepen?

There was some confusion, however, as to whether the Egyptian ambassador had actually been recalled. Egyptian television originally reported that Cairo intended to remove the envoy, but the Egyptian leadership later said that the announcement had been issued in error.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israeli-leaders-meet-to-halt-deterioration-in-ties-with-egypt-1.379653

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 gronk

“met voorbedachte rade gepleegde terroristische daden jegens onschuldige burgers leken te zijn’.

Israelische militairen zijn onschuldige burgers?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Prediker

@5; je hebt helemaal gelijk; misschien moet Hamas ook maar honderden joodse kindertjes ontvoeren; net zoals het IDF honderden Palestijnse kinderen ontvoert en in schijnprocessen voor militaire tribunalen veroordeelt tot maandenlange gevangenissstraffen.

Als Hamas dat nou ook gaat doen, dan kan de uitruilratio dalen tot 1:1. Tot die tijd…

En verder ben je gewoon ziek in je hoofd, met je “Israel moet een factor 1200-1500 harder vergelden”. Zelfs bij de Pravda maakten ze het niet zo bont, als een Russische officier in Afghanistan of Tjetjenië een dorp liet afslachten vanwege een handjevol omgekomen soldaten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 gronk

My Lai was dus gewoon ‘gerechtvaardigde vergelding’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 DSV

10 Van iemand die andere reageerders uitmaakt voor ’termiet’ klinkt dit als een compliment.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Prediker

@12; termieten doen in de wilde natuur tenminste nog iets nuttigs, zoals dood hout opruimen. Virtuele vlooien zoals jij kunnen alleen maar zuigen en parasiteren op de intellectuele arbeid van anderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Prediker

Waar blijven trouwens de vragen uit het parlement aan onze minister van buitenlandse zaken, dr. Uriël Rosenthal, over het standpunt van de Nederlandse regering ten aanzien van de oorlogsmisdaden die Israël de afgelopen twee dagen heeft gepleegd (bommen afschieten op burgerbevolking), en of de regering deze kwestie in Europees verband aan gaat kaarten, zodat Europa haar relaties met Israël gaat herzien?

(Jajaja, je kunt Hamas hetzelfde verwijten – maar dat is irrelevant, aangezien wij geen diplomatieke betrekkingen hebben met Hamas. Bovendien beschikt Hamas niet over wapens en technologie die mede door de VS en Europa zijn gesubsidieerd).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 DSV

@13 Laat het me even weten als ik hier ‘intellectuele arbeid’ kan aanschouwen, wil je?
NB: grafiekjes van vandyke tellen niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Cycloop

@5 “Hopelijk niet. Israel moet een factor 1200-1500 harder vergelden”

OK hoe stel je je dat voor? En waarom 1200 tot 1500. Dat is toch 300 verschil.
En de dode Egyptische soldaten, vallen die onder de vergelding.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Bookie

@14
Ik denk dat we nog wel wat van de judeafoben binnen de SP horen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Joop

Niet zo schijnheilig, zeg maar anti-semieten of anti-Israël, want dat bedoel je toch. Judeafoben…. pffff

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 L.Brusselman

@18Ze verzinnen ze waar je bij staat, anti semiet heeft niet zo’n krachtige werking meer door het vele misbruik van de term.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Joop

@20. Nee, linkse ‘dhimmies’ die buigen voor alle Arabische verlangens, dat is nog beter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bookie

Zionistfoob dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Joop

Hoe denkt de SP dan (programma):

http://www.sp.nl/standpunten/cd_43/standpunt_over_isral_en_palestina.html

in plaats van ongegronde beschuldigingen en lasterpraat!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Prediker

@18; “Judeafoben”, zijn dat mensen die bang zijn voor ‘Judea’ op de Westbank? Heb je dan ook “Samariafoben”, “Jeruzelofoben”, “Meccafoben”?

Als je met taal wilt spelen, moet je het spel van de taal wel eerst meester zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Bolke de big

De terroristen die de bus beschoten e.d. zullen vast en zeker geen eskimo’s zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Joop

Speciaal voor Bookie:

http://www.sp.nl/dossier/dagboek_isral_emile_roemer_en_harry_van_bommel.html

De haat tegen zionisten druipt er van af!

Of moeten we weer herinnerd worden aan een demonstratie waar Van Bommel e.a. in meeliepen waar kwalijke foute anti-Israelische leuzen werden geroepen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Prediker

@25; We zullen het nooit weten, want het IDF heeft ze doodgeschoten, dus ze kunnen niet meer getuigen.

Zelfs dat IDF zelf geeft toe dat ze helemaal niet weet wie er precies achter de beschieting van die bus zit, en dat er geen concreet bewijs is en dat het de Popular Resistance Comittees geweest zijn, de leider waarvan het IDF nu de privéwoning aan gort heeft geschoten – moet je je de verontwaardiging eens voorstellen dat Hamas de privéwoningen van hoge legerleiders en ministers van Israël zou beschieten en daarbij vrouw en kinderen zou doden.

Op de vraag hoe Israël überhaupt weet dat de militanten uit Gaza afkomstig zijn, antwoordt Luitenant-kolonel Avital Liebovitz (IDF) dat de schutters AK-47’s droegen. En in de Gazastrook wemelt het van de AK-47’s dus nou dat is dan wel duidelijk.

In plaats dat ze nou concreet bewijs overleggen en de Palestijnse Autoriteit en Hamas onder druk zetten om de daders uit te leveren… Nee, joh: gewoon raketaanvallen uitvoeren op woonwijken. Collectieve straffen voor die ratten van Palestijnen! Moeten ze maar geen terroristen steunen! Maar als Hamas raketten op woonwijken terugschiet, dan heet het terreur…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Okke de Groote

In het artikel staan naam en leeftijd van de Palestijnse slachtoffers, maar de Israëlische slachtoffers blijven anoniem. Dat geeft een onnodige vertekening van de toch al ongelijke militaire macht van de strijdende partijen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Bookie

@28 1 van 4 en 1 van 6.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Okke de Groote

@29: Ik begrijp deze geheimtaal niet. Wat bedoel je?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Frits

Goh, Prediker, elke keer sta ik weer versteld van jouw blijkbaar boven elke twijfel verheven bijdragen. Hoe voelt het nou, die morele superioriteit? D66 of GL?
Israel geen bewijzen? En als ze met bewijzen komen (waarom zouden ze, eigenlijk?) veeg jij dat met weer een van je onnavolgbare wanredenaties van tafel.
Kun jij eigenlijk wel, in tegensatelling tot de verhaaltjesvertellers hier, een F16 van een F15 onderscheiden als ze over je hoofd vliegen?
Wat een, o.a. dank zij jou, verschrikkelijke lulsite is dit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Harm

@31 – Begrijp ik uit jouw reactie dat jij aanvallen op woonwijken (bij wijze van collectieve straf) goedkeurt?

Zegt “Putten” je iets?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Frits

@32 Als Israel een stapel doden zou willen, regelen ze een stapel doden, wees maar niet bang. En zo te zien willen ze dat niet.
Al die kreten hier, inclusief die godwin van jou, hangen mij heel erg de keel uit.
En verder vraag ik me af waarom de islamieten hier heilig zijn verklaard en er dus amper vergelijkbare aandacht is voor de doden bij de Turken/Koerden, de Libiers en de Syriers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Frits

Oeps, vergeten. Factortje honderd of zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Prediker

@31; Kom maar op met een bron waaruit blijkt dat het IDF of de Israëlische veiligheidsdiensten bewijs heeft dat die schutters uit Gaza afkomstig zijn, en wat dat bewijs dan wel is.

Maar daarnaast: de juiste gang van zaken zou zijn om met Hamas in overleg te gaan, de bewijzen te overleggen, en te eisen dat zij de verantwoordelijken uitleveren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Joop

Frits heeft gelijk. Er mag ook wel eens aandacht geschonken worden aan de Westerse Sahara, bezet gebied van Marokko, gekoloniseerd en onderdrukt. Voor de rest is Frits een lapzwans die volledig is geïndoctrineerd met ‘moreel superieur’ en weet ik wat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Harm

@33 – Ter kennisgeving aangenomen, maar

begrijp ik nou uit jouw reactie dat jij aanvallen op woonwijken (bij wijze van collectieve straf) goedkeurt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Harm

@33 – In ieder geval maakt je reactie duidelijk dat “Putten” je wel iets zegt.

Gaat het om een godwin? Die vraag maakt me uiteindelijk niet veel uit, ik zocht naar een voorbeeld in de recente geschiedenis, waarbij Nederlanders als gevolg van een aanslag het slachtoffer werden van een dergelijke vergeldingsactie, gericht tegen onschuldige burgers.

Maar ik wil er wel een regelrechte godwin van maken: de Israelisch gedragen zich als nazi’s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Prediker

@37; Natuurlijk keurt Frits dat goed. Maar alleen als het collectieve straffen jegens bruingekleurde mensen zijn en ‘wij’ (de Westerse mogendheden) die straffen uitvoeren.

Het bombarderen van Gaza-stad is dus okee. 9/11 daarentegen was gewoon een smerige en laffe terreurdaad. Snap je wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Harm

@36 – Ja Frits heeft gelijk, de Israelisch zijn niet de enigen die zich als nazi’s gedragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Harm

@39 – Ik had liever gehad dat hij dat zelf bevestigt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Prediker

“En verder vraag ik me af waarom de islamieten hier heilig zijn verklaard en er dus amper vergelijkbare aandacht is voor de doden bij de Turken/Koerden, de Libiers en de Syriers.”

Antwoord: omdat er niet voortdurend apologeten voorbijkomen in de comments en op opiniepagina’s van gerenommeerde kranten die dat recht proberen te praten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 DSV

De vergeldingsactie van Israel richt zich op militaire doelen in een door de vijand gekozen oorlog, waarbij burgers in gijzeling worden genomen. Collectief was de actie allerminst.
Putten vond plaats nav het doden van een lid van een bezerttingsmacht na een aanvalsoorlog op een neutraal land.
De vergelijking slaat dus nergens op en is niet meer dan stemmingmakerij. Eizenkot heeft gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Johan

DSV
Nou ja, de toenmalige bezetter hield dezelfde tactieken eropna. Voor elke gedode Duitser moesten 10 Nederlanders ge-executeerd worden.
Wat Israel doet, het bestoken van dichtbevolkte gebieden in de hoop 1 of meer radicalen uit te schakelen en willekeurige burgers die toevallig in de buurt zijn die hebben pech gehad. Er wordt dus collectief gestraft/gedood. Doet me toch aan hetzelfde denken. Israel doet zeker aan collectief straffen zoals ondermeer het slopen van huizen van familieleden van Palestijnse verzetsstrijders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 DSV

44 Het onbedoeld omkomen van burgers die feitelijk worden gegijzeld door terroristen die zich tussen hen verschuilen is niet te vergelijken met de tactiek van de nazi’s om onschuldige burgers op te pakken en te executeren. Die doden komen rechtstreeks voor rekening van de Duitsers, terwijl de dode Gazabewoners op het conto komen van de terroristen die die hen moedwillig in gevaar brengen. Doden die niet gevallen waren als Gaza geen oorlog voerde tegen Israel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 DSV

ad 45
De inwoners van Gaza hebben bewust voor deze oorlog gekozen en het geeft geen pas om nu te gaan klagen als ze de gevolgen hiervan ondervinden. En de omgekomen kinderen kunnen hun ouders bedanken voor dit wijze besluit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 gronk

@DSV: Ik zou denken dat die doden op rekening komen van degene die die mensen doodmaken. Dus de israeli’s, in dit geval. Niet dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 gronk

@DSV:vergelijk: ‘ De staat israel heeft bewust gekozen voor een strategie van onredelijke vergelding, en het geeft daarom geen pas als de israeli’s klagen dat hun staat vernietigd moet worden, en alle joden de zee ingedreven worden.’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Prediker

Ik vraag me toch af, hè? Stel dat Israël nou niet aan onze kant zou staan, maar een of andere moslimdictatuur zou zijn, en de Palestijnen een joodse of christelijke minderheid.

Zou DSV dan ook al die oorlogsmisdaden verdedigen, of zou hij het dan luid loeiend aanhalen als voorbeeld van hoe gemeen en naar de moslimleer wel is, en hoe pervers het moslims maakt?

Of stel dat Syrië in een oorlog met Israël politiebureaus en ministeries aan zou wijzen als militaire doelen, en de woonhuizen daarom heen zou bombarderen, en dat daarbij tientallen Joodse Israëli’s zouden omkomen, zou DSV dat dan proberen recht te praten? Of zou hij het aanhalen als bewijs dat Syrië niet deugt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 DSV

49 Oorlogsmisdaden verdedig ik nooit en in een oorlog tussen Syrië en Israel kijkt het me duidelijk welke kant ik kies.
Voor verdere vragen verwijs ik naar wat ik hierboven schreef. Een herhaling van zetten kun je vast zelf wel af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Prediker

@50; je hebt in dit draadje niet anders gedaan dan dat, oorlogsmisdaden verdedigen.

Het moedwillig bombarderen van dichtbevolkte gebieden om zo de bevolking te straffen is een oorlogsmisdrijf. Israël bombardeert dichtbevolkte, stedelijke gebieden om de bevolking te straffen. Israël pleegt dus oorlogsmisdrijven.

Jij praat dat goed. Jij praat derhalve oorlogsmisdaden goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 DSV

51 Vooruit dan, speciaal voor jou een filmpje waarin het allemaal nog een keer rustig wordt uitgelegd. Met veel plaatjes, dus ook domlinks zou het moeten kunnen begrijpen. http://www.youtube.com/watch?v=RUuhw0RpRMY&feature=player_embedded

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Prediker

Ik zie een hoop uitgekauwde beweringen in dat filmpje, maar geen enkel bewijs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Johan

Israel zou kunnen overwegen waarom hun ‘briljante’ politici fouten blijven maken die de situatie steeds erger maken in plaats van beter.
Het straffen van heel Libanon in 2006 heeft niks opgeleverd en hetzelfde geldt voor het straffen van de Gazastrook.
Zaken worden steeds moeilijker voor Israël en hoe dit allemaal op te lossen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Joop

De mensen in de Gazastrook hebben niet gekozen voor oorlog maar de ziekenhuizen en de scholen die zijn opgericht door Hamas. De zoveelste onzinnige beredenering van DSV. Trouwens tweespalt onder de Palestijnen vinden Israël prachtig, zeker als er 1 organisatie nogal gewelddadig is kan je dat natuurlijk mooi gebruiken als legitimering van eigen oorlogsmisdaden. Bijvoorbeeld schieten met fosforkogels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 piet de nuttige idioot

Wat die tweespalt betreft: boze tongen beweren dat het islami(s)tische verzet zoals van Hamas op poten is geholpen door Israël, om de toenmalige vijand die bestond uit seculiere clubs als de PLO dwars te zitten. Veel van de vliegtuigkapers en de gijzelnemers bij het drama in München waren niet alleen seculiere rooie rakkers, maar ook christen. Terwijl die toch min of meer de ‘godfathers’ van de huidige lichting terroristen zijn. Daar hoor je die Palestijnen-bashers nooit meer over.
Ik kan wel met allerlei linkjes komen over de ziekenhuisbehandelingen in Israëlische militaire hospitalen van sjeik Yasin etc., zoals elke complottheorie kan je dat wel ‘bewijzen’ door al kersenplukkend wat linkjes aan te halen nadat je op Hamas/Mossad hebt gegoogeld oid. Maar er zitten heel geloofwaardige verhalen tussen, en ik neig er naar er waarheid in te zien.
Een beetje als de door de CIA gesteunde Al Qaida om de Sovjets dwars te zitten, met als resultaat een monster van Frankenstein.

Aan de andere kant wordt de gemeenschappelijke vijand ook wel als een zegen voor Israël gezien, omdat zonder die vijand het land gauw uit elkaar zou spatten door ruzies tussen orthodoxen, seculieren, Askenazen, Sefardim, zwarte Joden, bruine Joden, Russische Joden, blanke Joden, en hoe al die figuranten in dat openluchtmuseum ook mogen heten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Mark Machielse

@54: omdat lang niet allen gebaat zijn met vrede? Vele politici, oorlogsindustrie, enzovoorts.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 Harm

@43 – DSV schrijft dat de oorlogsmisdaden plaatsvonden

“nav het doden van een lid van een bezettingsmacht na een aanvalsoorlog op een neutraal land.”

Die omschrijving lijkt me duidelijk van toepassing op Israel. Nou kun je wel allerlei semantische truukjes toepassen, waardoor het net lijkt of het bombarderen van Rotterdam geen oorlogsmisdaad was,

maar dat was het wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 gronk

@piet: Leuk ondersteunend argument voor je: Israel is de ‘meest bevoorrechte natie’ in het midden oosten, en krijgt daarom bakken met geld (leningen, wapeningleveranties) vanuit de VS. De redenatie in israel is dat als de palestijnen een eigen staat krijgen, en daar ook hulp voor krijgen, dat dat dan ten koste gaat van dat donorgeld van de VS. Zero sum, etc.

Dus wat doe je dan: je doet er alles aan om de palestijnen zo verdeeld mogelijk te houden. Arafat was een godsgeschenk voor de Israeli’s. En zodra het er op lijkt dat d’r iets van ‘vrede’ (haha) zichtbaar is, reageer je keihard op de eerste ‘provocatie’ door de palestijnen. Alles om de huidige status quo maar in stand te houden, en de palestijnen onmenselijk te behandelen, wel iets van dreiging te laten uitstralen, maar niet zoveel dat het daadwerkelijk ernstige gevolgen heeft.

Daarom ook dat dat israel met EU-geld aangelegde palestijnse havens vernietigd: het moet duidelijk zijn dat alle hulp aan de palestijnen zinloos is. Alles is voor bassie!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Frank

Gronk, ik dacht dat Israël zelfs de grootste ontvanger van ontwikkelingssamenwerkingsgelden van de V.S. was. Nou kon ik de cijfers niet een twee drie vinden en weet ik niet wat Amerikanen met ontwikkeling bedoelen, maar toch…

 • Vorige discussie