Gij zult niet verbieden (I): het emo-verbod

Prohibition (Foto: Flickr/Marie-II)

Nederland heeft al de tien verboden van Balkenende, maar daar kan natuurlijk meer bij. Daarom grijpt de GC-redactie het reces aan om inspiratie op te doen voor het kabinet, om de lijn van betutteling vanaf Prinsjesdag met volle kracht te kunnen voortzetten. Waar zouden we immers zijn zonder het geheven vingertje? Help het kabinet mee de zomer door en noteer even mee welke verboden u deze week bent tegengekomen die we zo kunnen overnemen in Nederland!

In Rusland, bij Balkenende’s grote vriend Putin, kan onze premier van normen en waarden tijdens het reces nieuwe inspiratie opdoen. Daar is namelijk emomuziek verboden. Volgens Nederlands muziekblad OOR wil de Russische overheid een wet invoeren die emomuziek en de gothic subcultuur verbiedt in heel Rusland. Het parlement heeft namelijk uitgesproken dat de emocultuur zelfverminking stimuleert en biseksualiteit aanmoedigt.

Het lijkt me nu koren op de molen van de normen en waarden-politie van Balkenende om jongeren te verbieden donkere kleding te dragen en jammerende muziek te spelen. Je hoeft maar het gemiddelde schoolplein in Nederland op te lopen en je ziet hoeveel kommer en kwel de teenager met zich meedraagt. En ongelukkige jeugd gaat zich immers maar misdragen. Zwarte kousen dragen mag dan natuurlijk nog wel. Behalve als je ze over je hoofd trekt.

 1. 2

  Kauwgom kauwen in het openbaar, spugen op straat, niet doortrekken na gebruik van een openbaar toilet – allemaal goed voor forse boetes in Singapore, een land waar Balkenende trots op zou zijn.

 2. 3

  Nou, met mijn lichte kleding, ongekleurde blonde lokken en ongeschonden polsen ontspring ik -zolang ik een koptelefoon gebruik- hopelijk de dans wanneer het CDA hier werk van maakt.. ;)

  Toch wel bizar allemaal.. Het zal me benieuwen waar men in Rusland de lijn trekt tussen punk en emo of industrial en gothic etc. Maar ja, dat zal toch wel een non-issue zijn wanneer agenten op geheel eigen inzicht die luie non-patriottische jongeren gaan neerknuppelen..

 3. 4

  Een paar jaar terug had de EO toch een documentaire over de satanistische housemuziek, die de jongeren veel te laat van huis lokte, aanzette tot drugsgebruik en verleidde tot duivelaanbidding?

 4. 5

  Een paar uit Belgie (iets ouder dan een week):
  – verbod op elektrische sigaret met als argument dat er nicotine inzit en dus als geneesmiddel behandeld moet worden.
  – wens van verbod op beleggen in voedingsmiddelen omdat dit de basis zou zijn van de voedselprijsstijgingen.

 5. 6

  @5: Die elektronische sigaret is hier al verboden (omdat hij niet voldaan heeft aan de test-eisen voor een medicijn).

  Wel een interessante om een balletje over op te gooien: Als je de elektrosigaret als een geneesmiddel ziet, dan kun je toch moeilijk anders concluderen dan dat roken en “normale” sigaretten een ziekte zijn?

 6. 8

  Ook een interessant voorbeeld is de maatregel in Peking genomen: Op even dagen mogen de auto’s met even nummerplaten rijden en op oneven dagen de oneven nummerplaten. Kan je meteen de blits maken met enorme filereducties.

 7. 9

  @6: Als je de elektrosigaret als een geneesmiddel ziet, dan kun je toch moeilijk anders concluderen dan dat roken en “normale” sigaretten een ziekte zijn?

  Nou, ik zou juist, vanwege het ‘nicotine dus geneesmiddel’ argument, de conclusie trekken dat een sigaret dus ook een geneesmiddel is en roken van tabak medicinaal gebruik.

 8. 10

  Ik vind het zacht uitgedrukt belachelijk! Ten eerste we hebben hier in NL grondwetten waar in staat: vrijheid van meningsuiting en dat soort shit..ten 2e, je maakt zelf wel uit hoe je er bij loopt..waar gaat het heen met dit land? mag je niet eens meer jezelf zijn? en het is echt niet zo dat alle Emo’s snijden of bi zijn. 30% snijd zichzelf en dus 70% niet. mensen die niet Emo zijn kunnen ook Bisexueel zijn! ik vind het belachelijk.

 9. 11

  Nou als dit gebeurd kan Nederland lkkr de klere krijge xD Ik blijf er lkkr in lopen =P je zal me moeten neerschiete om mij eruit te krijge ;) Er denken vast en hoop zoals ik =D

  veel scc6 met je wet =P

 10. 12

  Hoe kunnen deze “mensen”, want deze dieren zijn bijna onmenselijk, zoiets verzinnen. Waar ik mij inderdaad aan erger zijn de mensen die midden op straat gaan lopen op zondag met die net te korte broeken en zwarte kousen eronder. Zouden ze dat niet moeten verbieden? Of zouden ze gewoon ook eens niet wat rustiger aan doen met het bouwen van kerken. 7 kerken in een dorp van 8000 inwoners en er wordt nu ook een fundering gelegd voor een 8ste kerk!
  Of zouden ze die kaalgeschoren hoofden niet moeten verbieden? Goede reden daarvoor is: Haar is bedoeld als bescherming van de hoofdhuid, bij het bewust afscheren hiervan loopt u meer kans op huidkanker. Net zoiets als het verbieden van emo. Dan valt het scheren van je hoofdhaar ook onder zelfverminking!

 11. 14

  Hoe willen ze emo’s gaan aanpakken dan? Oppakken? dat kan niet want anderen kunnen vinden dat je emo bent maar dan anderen weer niet etc. domdom.

 12. 15

  Nou ik vind het dus helemaal niet OK dat er een wet hiertegen komt. Waarom zouden we dan niet meteen elke vorm van zelf uiting verbieden? Waarom zouden we niet allemaal grijze pakken gaan dragen en klasieke muziek gaan luisteren? Het hele emo/gothic idee is duidelijk verkeerd. Want minder dan 1/3 van alle emo’s of gothics snijd zichzelf. En als ze zich snijden wat dan nog? Dan hoort de nederlandse burger sterk genoeg te zijn om daar niet in mee te gaan.

 13. 16

  Rusland, dat had ik nog wel kunnen verwachten, want dat zijn altijd al een stel communistische onderdrukkers geweest. Alles dat anders is in hun land, willen ze het liefst uiroeien.
  Maar hier in Nederland? Het land van vrijheid van meningsuiting?!

  Iedereen heeft toch het recht zich te kleden als ze willen? Niet iedereen vindt het even mooi, maar het hoeft zeker geen invloed te hebben op anderen.

  Emo-stijl zou aanzetten tot zelfmoord? Ik ga bijna serieus twijfelen aan mijn eigen intelligentie als ze ervan uit gaan dat ik door een kledingstijl ineens besluit: “Goh, laat ik mezelf eens dood maken.”

  Bovendien zou het dan aanzetten tot biseksualiteit. Wat is daar nou erg aan? Voordat de subcultuur Emo überhaupt bestond, waren er al biseksuele mensen.
  Okay, sommige elementen van de emo stijl zijn best androgyn, maar dat hoeft toch niet perséé meteen tot biseksualiteit te leiden?
  Bovendien is Nederland aan de andere kant juist heel vooruitstrevend in homoseksuele rechten. Homohuwelijken zijn hier ook gewoon legaal. Dus waarom ineens zoveel onrust over biseksuelen?

  Kort samengevat: deze wet slaat nergens op en is op geen enkele grond gebaseerd. De argumenten die gegeven worden zijn zwak en eigenlijk slaat het hele debacle helemaal nergens op.

 14. 17

  Deze wet zullen ze niet eens kunnen doorzetten, aangezien het in strijd is met de grondwet. En ik draag toch wel wat ik zelf wil. Of er nou een verbod op komt of niet. Wat willen ze eraan doen dan? Alle emo’s die toch hun normale kledingstijl blijven dragen in de gevangenis smijten? Tss.. denk ff na voordat je een wet maakt die toch onmogelijk is in een land waar vrijheid van meningsuiting hoog aangeschreven staat!

 15. 19

  Dit is klinklare bullshit! Waarom zou biseksualiteit niet mogen worden aangemoedigt? Dik zijn wordt ook aangemoedigt en daar hoor ik niks over!
  Alsof emo’s de wereld om hun heen schaden (Misschien geluidsoverlast, but that’s it!)

 16. 20

  Lezen is ook een kunst, jongens en meisjes. Dit is een reuze oud onderwerp en is nooit een wetsvoorstel in NL geweest, hoewel het gezien alle gekrakeel en geroep over hoofddoekjes en burkini´s misschien niet eens zo gek is om je voor te stellen, dat het hier ook zou kunnen gebeuren. Gewoon, omdat het kan.

 17. 21

  Right, dit is serieus de domste wet waar ik ooit van gehoord heb. Laat mensen lekker in hun waarde, balkenende kan toch mensen niet gaan verbieden om te zijn wie ze willen zijn?

 18. 24

  oke. ff serieus hier. dit slaat natuurlijk 10022350989240830495x nergens op. zelfs nog wel meer. Vrijhed van meningsuiting.. weten we nog? Waarom verbied de overheid SM niet? Dat is toch ook moedwillig de ander of jezelf pijn doen? Wss begrijp ik het verkeerd ofzo.. maar het slaat natuurlijk nergens maar ook echt nergens op. Wat wil de overheid doen dan met mensen die het nog wel doen? Met mensen die ‘emo’ zijn.. meestal zijn ze niet eens emo.. maar hebben ze gewoon een mix van stijlen. Moeten we anders gewoon allmaal hetzelfde aan doen =D! Wat een goed idee! Wie bepaald er nou of je emo bent of niet? Krijgt de politie dan een lijst krijgen waarop kenmerken staan.. en als je al die kenmerken hebt.. ben je emo? Cool man. K denk echt dat het gaat werken.. [voor de duidelijkheid; dit is ALLEMAAL sarcasme x’D]

  hmja,
  hij slaat dus [voor de derde keer] nergens op, die wet. Mensen dragen wat ze willen.. iig doe ik dat.. en ik heb het gevoel dat veel van mijn medebewoners uit nederland enzo het ook doen.

  dus veel succes, bak ellende! [flauwe grap, idc]

 19. 26

  Wat een bullshit, dit gaat nergens over.
  Hebben ze in het kabinet echt niks beters te doen dan over dit soort dingen te praten:S??

 20. 29

  1 ding is nu wel zeker, mensen die van ‘emo’ houden nemen alles wel heel serieus, zelfs zwaar ironische artikelen zoals deze. Je zou denken dat zwarte humor goed zou vallen. ;-)

 21. 32

  iedreen mag zich zelf laten tonen welke sub cultuur die leuk vindt verbied dan ook ff hip hop cultuur loverboys de wallen enzo.. dus wat heeft dat voor zinn om emo te verbieden !! ik ben hier dus egt boos om!

 22. 34

  Waar de fock slaat dat op. Ik ben selluf Emo geweest en ik vind t swaar gelul.
  Ik ben nu meer modepopje, maar, iksweer t als se dat in nederland gaan doen, ben ik hier weg. Bakelende met se kk ideetjes.. Tss

 23. 36

  @35 :-). Daarom vind ik GC zo leuk. Het bewonderenswaardige idealisme. Zelfs als het overduidelijk niet meer helpt toch blijven proberen de ‘mensheid’ te onderwijzen.

 24. 39

  ik vind her belachelijk dat emo style verboden moet worden ik heb heel veel vrienden die emo zyn en ik vind dat ze gwn normaal zyn
  het is gwoon ziek om dt te doen het is gwn iemands persoonlijkheid verbieden

 25. 40

  Omdat deze draad toch elke keer weer nieuw leven wordt ingeblazen zal ik eens proberen er een sociologische draai aan te geven (caveat: ik ben geen socioloog). Wordt het misschien nog interessant.

  Je ziet hier een algemeen principe prachtig geillustreerd. Er zijn vast ook intelligente emo’s (en emo’s die wel kunnen spellen) die dit artikel lezen. Deze emo’s begrijpen dat het satirisch is, dat ze het niet te serieus moeten opvatten en nemen dus niet de moeite te reageren. Dus daar zie je niets van hier.

  Blijven over de emo’s met het IQ van een bos wortelen. Dat zijn de emo’s zoals in reacties #26, #31, #32 en #39. Deze mensen snappen niet wat satire is of uberhaupt wat een weblog is en gaan dat ook nooit snappen. Zij zijn te dom om te snappen hoe volslagen belachelijk ze zichzelf hier maken en hoeveel schade zij de publieke perceptie van de groep “emo” aandoen.

  Het gevolg: de suggestie wordt gewekt dat alle emo’s volslagen randdebielen zijn.

  De vraag is nu: is dit omkeerbaar (bijvoorbeeld door een of meer intelligente reacties van emo’s), of is het inherent aan de door een dom persoon geschreven domme reactie dat deze de perceptie van de groep waartoe hij behoort meer beinvloedt dan een intelligente reactie van een intelligent persoon die tot diezelfde groep behoort? Gerelateerd: is het in het geval van de emo’s waar dat er een “silent majority” is, of hebben we hier bij uitzondering een groep te pakken die _echt_ collectief debiel is?

 26. 41

  Ik moet eerlijk zeggen dat deze draad mijn perceptie van emo’s (tot nu toe neutraal) geen goed heeft gedaan.

  Nu zal de ene subgroep gemiddeld intelligenter zijn dan de ander. Bijv. van gabbers kan gezegd worden dat ze gemiddeld minder intelligent waren (zijn?) dan de gemiddelde populatie.

  Van emo’s weet ik het nog steeds niet. Vooral omdat ze van een pagina komen waar staat dat het verbod eraan komt, met deze pagina als link. Ik vraag me af of ze het artikel (en de reacties) wel lezen.

  Overigens denk ik dat bij het beoordelen van deze reacties hier ook meespeelt dat de mens beter negatieve dan positieve ervaringen onthoudt. Ik vrees dus het ergste voor de emo’s :-)

 27. 42

  wat hebben jullie tegen emo’s
  en gothic’s laat ze toch zijn zoals ze zijn!
  Niet alle EMO’S DOEN AAN ZELFVERMINKING!
  alleen als ze hele erge problemen hebben en op die manier hun problemen proberen te vergeten!
  jullie kunnnen niet weten hoe zei zich voelen omdat je warschijnlijk zelf geen thuis problemen hebt!

  GET A FAKINGHELL LIFE !

 28. 45

  Socrates was ook biseksueel HIJ kreeg de gifbeker in griekenland omdat hij toen jongeren in het zedelijk verderf stortte NU HET HETERO EN HOMO CONDOOM ER IS KUNNEN BISEKSUELEN EMANCIPEREN ZONDER DAT DAT LIJDT TOT ZEDELIJKE VERVUILING van het woord gifbeker is het woord bekeren afgeleid niemand hoeft meer bekeert te worden nu ALLES er is volgens get gedachte goed van Socrates en Plato is er geen geloof meer maar hoop en liefde voor iedereen van SOCRATISCHE BI PLATONISCHE BISEKSUELER HUMANIST martin van griethuijsen met zijn humanistische landelijke werkgroep biseksualiteit en overheidsbeleid Socrates was de grondlegger van het humanisme en was voor de ALLES OMVATTENDE LIEFDE

 29. 46

  ik vind het echt onzin. De meeste emo’s snijden zichzelf niet eens! En ik luister die muziek ook ,maar het zet tot niets aan! en dan dat het aanzet tot biseksualiteit? Dat is erg discriminerend, want wat is er mis met biseksualiteit. Gaan ze het dan ook verbieden om homoseksueel te zijn?
  Nederland gaat echt de verkeerde kant op

 30. 47

  Fantastisch, ik had dit topic nog niet gezien maar dit is echt prachtig. Zou er een verband zijn tussen emo’s en onvermogen tot begrijpend lezen?

 31. 48

  @47

  Misschien, maar het gaat meer om het afzetten tegen een (denkbeeldige) vijand om de groep nader tot zichzelf te brengen. De vijand krijgt een aantal, grotendeels denkbeeldige, negatieve eigenschappen toebedeeld, waarvan de eigen groep zich kan afkeren. Dat zie je heel sterk in jeugdcultuur die is gebaseerd op “niet in de groep passen”.

  Je ziet het ook in de maatschappij. PVV heeft de Marokkaan, Nederland de PVV.

 32. 49

  Laten we het eens gewoon over LIEFDE hebben SOCRATES zei tegen PLATO dat het nog NOOIT een GODDELIJK beginsel is geweest of je nu hetero homo of biseksueel bent wie dan ook de EIGEN ZIEL te ontnemen Nu ALLES er is zoals het hetero en homo condoom kunnen biseksuele jongens en meisjes EMANCIPEREN zonder dat dat LEIDT tot ZEDELIJKE VERVUILING geen geloof meer maar HOOP en liefde voor IEDEREEN van HUMANIST martin simon van Griethuysen met zijn HUMANISTISCHE SOCRATISCHE LANDELIJKE WERKGROEP BISEKSUALITEIT EN OVERHEIDSBELEID