Van de nood en de deugd

Foto: cc Flickr Brian Metcalfe photostream Creativity is contagious. Pass it on. - Albert Einstein
Dossier:

OPROEP - Van de nood een deugd maken, dat zal lastig worden. Maar het kan. Het kan legaal, zinvol, leuk en hartverwarmend.

Evenementen voor 100 en meer personen mogen niet meer gehouden worden. Wij doen dat toch. U bent nu op het Sargasso-plein, waar u inspirerende ideetjes kunt ventileren. Hoe meer, hoe beter.

We openen dit plein met een paar voorbeelden. We hopen natuurlijk dat uw voorbeelden snel volgen.

V&VN (de beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland) roept voormalige of aanstaande verpleegkundigen of verzorgenden op bij te springen in de zorg. Een idee waar eerder al veel mensen op zijn gekomen.

In het zwaar getroffen Brabant hebben zich zoveel mensen aangemeld dat nieuwe aanmelding op dit moment niet meer nodig zijn. Er is nog wel behoefte aan geregistreerde artsen en verpleegkundigen met een BIG-registratie.

Dat brengt ons meteen naar een andere oproep: Naar Italiaans en Spaans voorbeeld gaan we dinsdag 17 maart om 20.00 uur de hardwerkende zorgmedewerkers met een daverend applaus bedanken voor hun inzet. Aan deze bijeenkomst mogen meer, veel meer dan 100 mensen deelnemen. All together now….

De horeca moet dicht, maar wat gebeurt er dan met al dat ingekochte voedsel?
Horeca-ondernemers in Heerenveen besloten hun spullen aan zorginstellingen en de plaatselijke Voedselbank te schenken.

In Tilburg (en ook elders in het land) schakelen horeca-ondernemers op thuisbezorgen over.

Onder ‘gesloten horeca’ vallen ook de coffeeshops, beter bekend als uw legale softdrugsdealer. Daar werd blijkbaar meteen misbruik van gemaakt, want de illegale straathandel dacht hier even flink van te kunnen profiteren. Hier en daar stond de politie al klaar om, met de noodverordening in de hand, dat de kop in te drukken.

Het kabinet begreep gelukkig dat de werkdruk voor de politie zo al hoog genoeg is en ontlast de boel door toe te staan dat coffeeshops, onder enige voorwaarden,  wel een afhaalloket mogen runnen. Het kabinet kijkt nog naar de mogelijkheid om restaurants die nu geen afhaalfunctie hebben toestemming te geven om zo’n voorziening te openen.

De scholen zijn dicht. De opvang voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken is geregeld, maar wat moeten dan alle andere ouders?

Zoek een oppas. Het liefst eentje die ook les kan geven of ze bezig kan houden dankzij ideetjes zoals in Veendam, waar een organisatie voor kinderactiviteiten digitaal gaat.

Awel, zo maar een greep uit het deugdnieuws. U bent nu aan zet. Waar loopt u tegenaan en welke fraaie oplossingen heeft u bedacht. Welke aardige aanpassingen aan de noodsituatie heeft u gespot in uw omgeving?

Wij hanteren maar één spelregel: we zoeken niet wat niet kan, we willen weten wat wél kan.

Reacties (15)

#1 Joostdev

In Italië staan mensen uren in de rij omdat er maar een paar klanten tegelijk in de winkels worden toegelaten. Zeker nu de regering het virus verder laat verspreiden ontkomt Nederland niet aan een vergelijkbare maatregel.

We zouden de wachttijden aanzienlijk kunnen beperken als we supermarkten helpen met het opzetten van een e-ticket systeem.

Klanten van een supermarkt kunne een gratis tijdslot reserveren en op het gekozen tijdstip met het ticket zonder wachttijd toegang krijgen tot de winkel.

 • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

@1:

Zeker nu de regering het virus verder laat verspreiden ontkomt Nederland niet aan een vergelijkbare maatregel.

Het verspreiden van het virus kan prima als er meer mensen tegelijk de winkel in mogen. Er is weinig ervaring met en kennis over het “gecontroleerd” verspreiden van virussen. Misschien is de Nederlandse aanpak net zo goed als de Italiaanse. Je hoeft niet alles te managen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

Het stroomt nog niet vol. Maar er is nieuws:

aan jonge kinderen die hun verjaardag niet meer kunnen vieren.

Facebookgroepen opzetten waar je je als vrijwilliger kunt melden.

Oisterwijkse horeca-ondernemers geven op Facebook aan dat zij zich belangeloos willen inzetten voor de medemens nu hun zaken sinds zondag gesloten zijn. De ene biedt aan de komende weken gratis te werken in keukens van ziekenhuizen of zorginstellingen en de ander wil zijn voorraad uitdelen aan mensen die dit nodig hebben

Een zorgatelier in Eindhoven biedt haar cliënten die nu thuiszitten hulp aan (bijv. doen van boodschappen, hulp bij bezoek aan een apotheek /dokter of komen oppassen).

Personeel van wegrestaurant De Elft in Grave werkt door voor de vrachtwagenchauffeurs die dagelijks de bevoorrading van Nederland op zich nemen. Ze willen eten naar de chauffeurs brengen als die met hun vrachtwagen op de parkeerplaats van De Elft staan.

Een vierdejaarsstudent, wiens co-schappen zijn stopgezet vanwege de uitbraak van het virus, gaat samen met vier andere co-assistenten op kinderen van zorgpersoneel van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Martini Ziekenhuis te passen.
Het initiatief “oppassistenten” is uitgegroeid tot een groep van 150 studenten die willen oppassen.

In de Bommelerwaard:
Chefkok Roberto Hoeppe van De Eetgelegenheid in Zaltbommel is nu aan huis in te huren.

Voor kids die zich vervelen: het MuseumAtelier van het Stadskasteel in Zaltbommel zet elke dag een geschiedenisfilmpje online op YouTube, te vinden onder MuseumAtelier Zaltbommel.

We herhalen het nog maar eens:
hoe past u zich aan? Welke fraai ideetjes heeft u in uw omgeving gespot? Aarzel niet uw bijdrage hier te plaatsen, het is toegestaan hier met meer dan 100 mensen aanwezig te zijn….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lethe

Voorlopig op micro schaal.
Oudergroep reageerde niet op mijn voorstel om op een of twee kinderen te passen. Niet geheel altruïsme, mijn leven wordt ook een stuk makkelijker met gezelschap voor kind.
Ook heb ik bij drie oudere (scheeps) buurmannen een briefje neergelegd. Leg een boodschappenlijst of anders onder de steen. (ze weten waar dat over gaat.)

Aboutaleb heeft een brief aan alle kinderen in Rotterdam geschreven. Vraag is alleen hoe die bij de kinderen komt.

Volgende week wil ik kijken of er een (donald duck) boek, tom groot en van dat populair, uitleen/ruil op te zetten is. Iets met een kast en geen contact.

Verder las ik dat alhier kinderen tekeningen maken en ze bij ouderenwoningen in de brievenbus schuiven. :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 joostdev

@2: “Er is weinig ervaring met en kennis over het “gecontroleerd” verspreiden van virussen.”

Dat is omdat, als je er even over nadenkt, tot de conclusie moet komen dat het namelijk onmogelijk is.

Vergelijk het met het gecontroleerd laten exploderen van een kernwapen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rigo Reus

Laten we de humor ook niet vergeten, zie de suggestie in de link hieronder van Meneer van Dale. Ook al vraag ik me af hoeveel mensen dan daadwerkelijk uit het raam gaan applaudiseren.
https://www.retecool.com/veo-17mar2020/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 P.J. Cokema

In mijn buurt viel het applaus tegen. Ik hoorde in de verste 1 of 2 mensen plus wat vuurwerk. Hopelijk was het elders beter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 AV DRepe (@kneistonie)

@7: je geeft je wel vaker weer als een verwoede bouwer aan je eigen realiteit. Hee, wie niet? Zeker een lekker stukje marxistisch zelfbestuur (en hulp, met de vlam in de pijp) wat je net aanhaalde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lethe

Cambridge University Press has just made all 700 textbooks currently available in HTML format on Cambridge Core free to access until the end of May to assist readers during the Covid-19 outbreak. This also includes 58 textbooks in Language and Linguistics.

https://twitter.com/MiShee54/status/1239960873982144512

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Janos

Suggestie van een ziekenhuis: kinderen tekeningen laten maken en post sturen naar COVID-patienten in isolatie:

https://twitter.com/umcg/status/1240195021560852485

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 P.J. Cokema

@8: Ik begrijp je niet. Ik geef weer wat er hier echt gebeurde. had daar verder geen probleem mee. Wat bedoel je? Zelfs als het grappig is bedel begrijp ik het nog niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Krekel

Die Bruce Lee-trui is echt heel erg bad ass.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 beugwant

@9:

Due to performance issues caused by unprecedented demand and reported misuse, we have had to temporarily remove the free access to textbooks. We apologise for the inconvenience caused and are working to address these concerns to reinstate free access as soon as possible.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Krispijn Beek

Cinetree biedt tot 6 april gratis abonnement aan met de code ‘samenthuis’:
http://cinetree.nl/samenthuis
Biedt toegang tot kwaliteitsfilms

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Krispijn Beek

Vandaag geeft pianist Marcel Worms in kader van Bach’s geboortedag concerten via internet:
https://www.marcelworms.nl/21-maart-2020-happy-bachdag-concerten-via-livestreaming-op-youtube/

En Bol.com begint met 10 lees- en luisterboeken voor kinderen per week voor 1 Eurocent per stuk:
https://www.bol.com/nl/m/thuisblijvertjes/?promo=Head_907_Mnav_1_CRS_thuisblijvertjesebooks_4

 • Vorige discussie