Valt PRdV in eigen zwaard? | Wie belazert wie?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bijdrage in Sargasso’s zoektocht naar het ‘Slechtste Idee der Lage Landen Year 2008’. Begin 2009 wordt de SILLY 2008 toegekend en symbolisch uitgereikt.

Vanuit Polen moet ik altijd een dag of wat wachten voordat ik kan zien wat in NL is uitgezonden, maar na de clash Freek-PRdV nam ik me voor eindelijk eens zo’n ellenlange SBS-crime uit te zitten. Het begin viel mee: viertal wetenschappers buigt zich nog eens over de zaak-Holloway en komt eensluidend tot de conclusie dat Joran er meer van moet weten. Verder ook een vriendinnetje van J. die ter uitzending een mogelijk betrokkenheid van pa Van der Sloot aannemelijk maakt. Kan ermee door.

Maar daarna gaat het gierend mis in de ‘scoop’ die onze misdaadverslaggever opdist: Joran als potentiële vrouwenhandelaar. Sleutelrol is er voor ene Arjan, gokmaatje op internet, die Joran ‘verlinkt’ en PrdV opzoekt met wat vage chats over ‘lekkere vrouwtjes’ in het Thaise. Waarna een complete undercover-machinerie wordt gestart, inclusief uitlokking tot criminele handelingen, handel in fake-pimps die Joran zover moeten krijgen en omkoping, Thaise schoolmeisjes die helemaal niet naar NL willen, en nog meer geregisseerde onzin. Plus natuurlijk een reeks privacy-inbreuken die SBS 6 zich tegenwoordig overal meent te kunnen permitteren. Maar goed, los van al deze overwegingen: is dit niet allemaal gewoon pure fake?

Geregisseerd

Wie zegt ons dat PRdV zich er hier niet geweldig in heeft laten luizen? Wat als deze Arjan geen verlinker is maar juist een compaan van Joran, die samen een set up hebben bedacht om de misdaadverslaggever een koekje van eigen deeg te serveren? Er zijn genoeg aanwijzingen voor die these. Joran zegt eerst wel vrouwtjes te kunnen leveren, maar oppert later dat hij het voor het geld niet hoeft te doen. Wat blijkt uit zijn riante leefstijl ter plekke. De chats die de fakepimps met Joran hebben via msn doen nogal geregisseerd aan, alsof Joran speelt met zijn ‘klanten’: nergens laat hij zich verleiden tot uitspraken over werkelijk criminele handelingen. Het zijn steeds de fakepimps die de zaak in gang moeten houden, die Joran moeten aanzetten tot de volgende stap in de vrouwenhandel. Ook ter plekke in Thailand. Joran sleept ze mee naar feesten en stranden, having a good time.

Regelmatig laat Joran zich ontvallen dat hij opnieuw een setup van PRdV vermoedt, maar dat hij de twee SBS’ ers natuurlijk wel compleet vertrouwt. Nou, ik denk het niet. Want van meet af aan hoorden we de fakepimps in hoog geaffecteerd Nederlands met Joran telefoneren. Praten vrouwenhandelaren zo en lopen ze al met briefjes van duizend te zwaaien, nog voorr er maar iéts geregeld is? We dachten het niet. En gaan shabby vrouwenhandelaars in het duurste hotel zitten in Bangkok, om zich vervolgens als losers te laten fêteren door een 21e jarige?
Joran is een slimme jongen en had het allang door, meen ik. Nodigde twee vriendinnen met bovenmodaal Engels uit die het SBS-duo nog even lekker moesten maken, die vervolgens ongelooflijk hoge prijzen aan hun NL-gang verbinden en die wel nog even hun school moeten afmaken, voor ze meekunnen! Begint het nu eindelijk te dagen?…

Klucht

Het laatste telefoongesprekje waarin PRdV Joran ‘confronteert’ met zijn undercover-project: geen spoor van verbazing of woede bij Joran, hij pareert alle beschuldigingen in hele zinnen en besluit vervolgens lakoniek met de opmerklng: ‘Nog bedankt voor die duizend euro, die heb ik mooi binnen!’
Gebleken is al eerder dat Joran van der Sloot bepaald geen dumbo is, ook niet met zijn 21 jaren. Als het al van meet af aan geen fake is, dan heeft hij toch halverwege onraad gesnoven om vervolgens het spelletje volgens zijn regels verder te spelen. Zo beschouwd lijkt PRdV’s docucrimi “De vrouwenhandelaar van Bangkok“ meer weg te hebben van een klucht met verrassende wendingen. En dan hebben we het nog niet over de optie dat PRdV zelf het scenario heeft bedacht, maar dat lijkt met zijn staat van dienst uitgesloten. Maar op een gegeven moment vraag je je in deze zaak toch wel af: wie heeft nu eigenlijk hier de kluit belazerd?

Reacties (19)

#1 Kees

Wie is hier nu de sukkel? Tsja, de Thaise justitie begint een onderzoek naar Joran, en zal hem lichtelijk anders behandelen dan men in Nederland verdachten behandelt.

Zelfs als Joranneke PRdV in de val heeft laten lopen kan hij alsnog zelf er in stinken.

 • Volgende discussie
#2 Osman

“Gebleken is al eerder dat Joran van der Sloot bepaald geen dumbo is” Waar blijkt dat uit dan? Ik vind Joran nou niet bepaald slim. Bovendien denk ik niet dat hij dit vaker gedaan heeft want als ze het hebben over de betaling zegt Joran dat hij daar ook over na heeft zitten denken en dat het maar met Western Union moet. Dat hoort dan toch voor zich te spreken en zo kwam het op mij niet over. Handje contantje lijkt mij beter maar toch. Ik wens hem het beste. PRdV vind ik maar een bemoeial. Naar mannetje

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 karel

PRdV laat niet met zich sollen dat blijkt nu wel
hij heeft zich als een pitbull vastgebeten in die Joran en blijft het hem lastig maken.
Al loopt hij lekker te feesten in Thailand , hij heeft eigenlijk al levenslang want wat heeft hij nog voor toekomst. Hij kan zich bijna nergens meer laten zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 tja

‘Want van meet af aan hoorden we de fakepimps in hoog geaffecteerd Nederlands met Joran telefoneren. Praten vrouwenhandelaren zo en lopen ze al met briefjes van duizend te zwaaien, nog voorr er maar iéts geregeld is? We dachten het niet.’

ah! mooi! kenners! ze dachten het niet. aannemen en op voortborduren. sterke zaak!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 caprio

Het is wel verbazingwekkend dat PRdV’s interesse niet ligt bij het justitiele onderzoek maar bij de journalistieke onderzoekswaarde. Deze bewuste bewustzijnsvernauwing van PRdV maakt het justitiele onderzoek met mogelijke strafvervolging ondergeschikt aan de scoop-waarde en de kijkcijfers. Freek de Jonge probeerde iets dergelijks uit te drukken, maar is blijkbaar seniel aan het worden, en hij miste rhetoriek effect.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Pleuro

Ik word zolangzamerhand wel erg moe van dat gehype over dat manneke Sloot.

Die gozer spoort gewoon niet, is een fantasierijke fantast, denkt dat hij alles weet en kan, is te lui om te werken of te studeren (altijd geweest), werd door zijn basisschoolvriendjes al uitgespuugd door zijn irritante gedrag, is zwaar over het paard getild en verknold door zijn ouders die meer in hun eigen carrière geloofden dan in het opvoeden van zoonlief.

Manneke Sloot zat soms tijden lang alleen in het dure huis als pappa en mamma weer eens in het zonnetje onder de palmbomen zaten. Hoef niet nader te duiden wat zich daar allemaal afspeelde. Geen wonder dat manneke Sloot is losgeslagen.

Hoe ik dat allemaal weet? Ze woonden een tijd lang in “mijn” dorp, zo klein fijn plekkie waar iedereen nog alles van iedereen weet. Waar de onderlinge saamhorigheid en hulpvaardigheid nog is zoals het hoort te zijn. Waar we mekaar nog een beetje in de gaten houden en te hulp schieten wanneer dat nodig is.

PRdV en al die anderen die over manneke Sloot menen te moeten tikken: kunnen we nu a.u.b. ophouden met dit gehype over dat manneke Sloot? Hij loopt vanzelf wel een keer met zijn domme kop tegen de muur. Wanneer dat gebeurt vind ik een bericht daarover vroeg genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Freek

@6, Zo’n dorp waar iedereen begint te roddelen zodra een voormalig dorpsgenoot in de media is gekomen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 ALO

Joran werd er in geluisd door een of andere kennis, de uitzending werd een wereldhit en in de week erna belt de kennis Joran op en wat doet hij: hij neemt gewoon op en babbelt gezellig. In een rechtstreekse uitzending maar dat kon Joran niet weten. Conclusie: Joran is een eikel die niet kan nadenken en dus zeker niet in staat is tot het verhandelen van vrouwen.

PrdV maakt 2 uitzendingen over Joran. In allebei de uitzendingen doet hij insinuaties zonder onderbouwing en doet hij wat bij het OM een doodzonde is: hij laat niet alles zien. het publiek kijkt met miljoenen maar heeft geen idee waarnaar. Conclusie: het SBS6-publiek bestaat uit domme tokkies die de mond vol heeft van tunnelvisie maar zelf zo verkokerd is dat ze het niet eens herkennen als ze er met de lip boven op zitten.

PrdV zegt in de eerste uitzending over Joran: Dit is een bekentenis en een bekentenis in een zo belangrijke zaak doe je niet zo maar. Hij heeft het niet meer over de bekentenis in de Puttense moordzaak, die hij met succes heeft aangevochten. Conclusie: PrdV is een opportunistische praatjesmaker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 jeroen

“Neem nu zijn vendetta tegen Joran van der Sloot, want daar is zo langzamerhand wel sprake van.” http://www.denieuwereporter.nl/?p=1897

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Michiel Maas

Afgezien van de ongeremde eigenpijperij en persoonlijke vendetta tegen vd sloot, wil ik graag benadrukken dat de vries er toch maar voor gezorgd heeft dat een aantal forse gerechtelijke dwalingen in Nederland aan de kaak zijn gesteld. Als hij niet bijna manisch had vastgehouden aan de onschuld van de verdachten in de Puttense moordzaak, dat hadden ze nu nog vastgezeten.
Het lijkt nu alsof zijn pittbull-mentaliteit ten opzichte van Van der Sloot uit de bocht vliegt, maar wellicht zal de tijd uitwijzen dat De Vries toch gelijk had. Dat neemt niet weg dat de beschuldigingen over mensenhandel in Thailand op zijn zachtst “ongefundeerd” te noemen zijn. Maar dat de camera’s op Van der Sloot gericht staan is mijns inziens meer dan terecht. Hij was hoofdverdachte in een verdwijning, en is op zijn 21e hard bezig met een fijne carrière in de misdaad. Ik had alleen liever gezien dat de vries met meer bewijzen kwam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Pleuro

@7: nee kerel. Zo’n dorp waar we het oprecht jammer vinden dat een voormalig dorpsgenootje zo ongelukkig terecht is gekomen. Je reactie getuigt er van dat je van dit soort menselijke betrokkenheid geen bal begrijpt. Jammer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 dick

Uitstekende analyse:
Jammer dat de beste misdaadverslaggeving van zondagavond heel wat kijkers miste door de relatief onbelangrijke strapatsen van Joran’, schrijft Beerekamp. ‘In Zembla (VARA / NPS) (zondag, Nederland 2, 22:10, 631.000 kijkers) liet misdaadauteur Charles den Tex zien hoe je op websites van de Russische maffia voor vijf dollar de identiteits-gegevens van Nederlandse creditcardbezitters kunt kopen, compleet met alle beveiligings-codes. […] Dat het OM stomverbaasd was en deze vorm van fraude niet kende, vond ik meer verontrustend dan de traagheid op Aruba in het oplossen van een verdwijning.’ (SK)

Wist dat het gelijk werd uitgezonden, wilde dolgraag Zembla zien. Maar ben thuis over de afstandsbediening soms al niet meer de baas. Welke sukkel de democratie ook heeft uitgevonden!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 repelsteeltje

Peter R de Vries is al beet genomen door het Arubaanse OM. Die zat er met haar onderzoek al helemaal naast en heeft zich door Beth in een (1) richting laten leiden. Dat is PRdVs voornaamste bron. Het OM kon al geen bewijs tegen Joran leveren, de JoranI en II sage ook niet. Joran kan PRdV vervolgen wegens stalking en smaad. Ik mag het hopen. Jorans is PRdVs obsessie geworden. En die 4 gedragsdeskundigen moeten eens een dagje met Joran gaan pokeren: wedden dat ze hun vermogen na een uur al hebben vespeeld omdat ze zijn “bodylanguage” zo “authentiek” vinden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 dick

Volgens ernstig goed geïnformeerde ingewijden, zou Peterr Rrr de Vries zijn eigen schoonmoeder omleggen voor een Emmy. Kan hij haar beter eens goed onder handen nemen. Mensen lekkere bokavond ik ga Kees van Kooten kijken bij Jeroen & Paul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie