1. 1

  Dat ben je in zekere zin al, lieverd. En daar hebben andere partijen voor gezorgd. Toen ik bij de ABN ging werken kon ik (roomblank maar geboren op Curacao) ervoor kiezen om als ‘allochtoon’ aangemerkt te worden. Was goed voor het diversiteits-beleid – vond de regering leuk. Als dat daar al zo fout gaat, vraag ik me af hoe het CBS mij ziet. Ik wil het eigenlijk niet weten.

 2. 2

  De PVV gaat dát breekpunt na een nachtje doorhalen echt niet opgeven. AOW en al die ándere, goedkoop van andere partijen gejatte, populistische breekpunten om stemmen te trekken? Dat is wisselgeld, hun kiezers malen er (kennelijk) niet om, nee, en waar zouden ze b.v. in Limburg dán heen moeten met hun op niets gebaseerde vage onrustgevoelens.
  Dus ja Umberto daar zit je dan hè als model excuusnegert, met je kale Fortuyn- knikker en maatpakkie, je snapt het dalijk ook niet meer.

  Toch spannend wat het CDA doet (Verhagen), de rol van een zwak CDA in coalitie met VVD/PVV….

 3. 4

  Meneer Hering u scoort een onvoldoende voor geschiedenis.

  Humberto Tan, eigenlijk Humberto Tan-A-Kiam is geboren in Paramaribo, Suriname, 26 oktober 1965.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Humberto_Tan

  Humberto Tan (1965) kwam op zijn derde vanuit Paramaribo naar Nederland en is opgegroeid in Amsterdam.
  http://www.artiest.nu/boek-artiest/Sprekers/Humberto-Tan

  Kleine Umberto kwam dus in 1968 naar Nederland, ver voor de Decembermoorden dus echt een vluchteling was ie niet… Suriname was toen nog een vredig overzees gebiedsdeel van Nederland, zo’n beetje als de Antillen nu… (u weet wel van die gelukzoekende Antillianen). Familie Tan zocht waarschijnlijk een stukje geluk in Nederland, en dat is gelukt! Kijk dat strakke pak eens!

  Ik ben verder geen Umberto Tan expert, ik weet dus niet of zijn ouders (of kwam ie alleen met zijn moeder?) ooit een uitkering hebben genoten? Maar meneer Hering als uw soort mensen het hier ooit voor het zeggen krijgen hoop ik voor Umberto Tan dat u niet al te grondig te werk gaat en hem met terugwerkende kracht verwijderd…

 4. 5

  Is dat diezelfe Tan die ik meen een week geleden zo gezellig zat te kletsen met Wilders Bij RTLBoulevard?

  Jammer dat ie nu pas het programma leest.. als hij het Wilders in de uitzending had voorgelegd…

 5. 6

  @ #3:
  Uitkeringstoeristen zijn makkelijker te herkennen aan hun uitkering.
  Humberto Tan heeft gelijk. Het is nergens voor nodig om meer aan de staat mee te delen dan leeftijd, lengte, geslacht en inkomen. Ieder doel dat men heeft met etnische registratie eindigt in stigmatisering of positieve discriminatie.
  Met etnische registratie verleg je de focus van feitelijke misdaden en overtredingen naar “risico-groepen”, waarin personen op statistische basis verdacht zijn.

 6. 7

  @richard; Ja, en dat gebeurt *al lang*. En daar heeft de PVV niets mee van doen gehad. Ik vind het zo onbegrijpelijk dat we hier dag in, dag uit, jaar in, jaar uit op Sargasso geconfronteerd worden met een immer meer registrerende overheid en de daarbij horende verontwaardiging, en dat men zich dan omdraait en zegt: maar nee, die Geert, die is pas echt eng !

  Dat is ‘ie ook. Maar geef dan verdomme de juiste redenen, en doe niet alsof ‘meer registratie onder Geert’ opeens een radicale trendbreuk met het verleden zou gaan zijn.

 7. 8

  4. Carlos
  Iedere buitenlander (ik laat de ex-koloniale afspraken even buiten de discussie) is welkom in Nederland. Gezien de tijd waarin de familie Tan naar Nederland kwam kan ik me niet voorstellen dat het om een uitkering ging. Pak Tan zal best een beter betaalde baan in Amsterdam hebben geaccepteerd en besloot dat het beter was om in Nederland verder te gaan. De familie Tan lijkt mij dus het perfecte voorbeeld van hoe de PVV het graag ziet. Iedereen is welkom maar wel je eigen broek ophouden en niet je eigen geïmpoteerde waarden en normen aan Nederland willen opleggen. Zij die stampvoetend cartoons gaan verbieden, sharia willen invoeren, wel willen genieten van de rechten die Nederland biedt maar niet willen voldoen aan de plichten kunnen maar beter wegblijven of weggaan. Zoals KJ al vermeldde, registratie bestaat al dankzij links Nederland. Niet de PVV van racistische motieven gaan betichten.
  Mijn soort? Carlos toch.

  6. richard
  Met zo’n instelling wordt de privacy-discussie ook gevoerd. Iedere camera aan de muur is natuurlijk bedoeld om brave burgers het leven zuur te maken en niet om misdaad op te lossen.

 8. 10

  @JSk; Op de man, lelijk, en veel te kort om op te kunnen reageren, jouw specialiteit. Flikker op of kom met iets waar we *wel* over kunnen praten asjeblieft.

 9. 11

  @1: Dat is de wet “Samen”, en die was nou net bedacht door de pro-multiculti-pro’s om diversiteit te bevorderen. Ik ken ook iemand die zoiets overkwam. Die wet is weer weg.
  @5: Wat je zegt klopt helemaal niet: hij vertelt in de uitzending van Knevel&Co dat hij dat bij Boulevard nou net wel heeft gezegd.

 10. 12

  Maar het is wel interessant om te zien of er binnenkort toch weer joden een J in hun identiteitskaart hebben staan, omdat meneer Wilders een hekel aan moslims heeft.

 11. 14

  Leuk zo’n verkiezingsprogramma, maar volgens mij zitten we gewoon vast aan Europese wetgeving en de grondwet. Verder was zelfs het enige breekpunt van de PVV niet heilig. Dan heb ik het nog niet eens over eventuele coalitiepartners. Zal allemaal wel wat meevallen dus.

 12. 15

  Vond het optreden van Humberto indrukwekkend.
  Jan Marijnissen had gelijk: je moet snel de politiek in jongen. Mijn stem zou je krijgen.

 13. 16

  Anton Hering, jouw soort mensen zou ik inderdaad wel willen onderwerpen aan een “ethische registratie” maakt het voor werkgevers en hulpverleners ook makkelijker.

 14. 17

  Wat is er aan de hand in Nederland?
  Wie wakkert deze enge, gevaarlijke onderbuikgevoelens in mensen aan en wat kunnen hiervan de gevolgen zijn?
  Is Nederland vergeten wat er gebeurt met een machtswellusteling met massale aanhang en de gevolgen die dit heeft gehad?
  Wie houdt dit gevaarlijke proces in de gaten?
  Voor alle duidelijkheid:ik ben van Nederlandse afkomst en bepaald niet rijk Ik ben dankbaar dat ik in Nederland geboren ben.
  Ik stel Geert Wilders mede verantwoordelijk voor deze grove taal die ik lees en die hij wakker maakt in mensen en daardoor tweespalt zaait in onze eens zo tolerante samenleving.
  Waar vind ik het volledige partijprogramma van dhr. Wilders waarin hij dat soort enge dingen roept, Umberto Tan? Ik kan het niet vinden!!
  Niet eerder heb ik politici zo helder iets horen zeggen over Geert Wilders als dat u gisteren in het eo-programma deed en het baart me zorgen dat ik dit via een niet politicus moet horen.

 15. 18

  ‘ethniciteit’ bestaat niet. Iedereen die het daarmee niet eens is, heeft een agenda – die wil of zijn eigen groepje verheffen, of dat van anderen vernederen. Mensenmannetjes steken hun pik in alles wat warm is, tenslotte – uiteindelijk raken we allemaal gemengd.

  Als je ethniciteit wil registreren, dan moet je een wetenschappelijke definitie ervan maken (en buiten een soort van ‘daar associeer ik mezelf nu eenmaal mee’-gewauwel is dat nu eenmaal niet mogelijk), en een lijstje van door jou geaccepteerde ethniciteiten (die van mij is ‘Borg’ – ben je het daarmee niet eens ? Racist !). Ga er maar aan staan, op een manier waarop niet de hele afdeling anthropologie je uitlacht.

 16. 20

  @ Anton Hering

  Je haalt, net zoals de PVV overigens, doel, maatregel en effecitviteit van die maatregel door elkaar. die camera’ s hebben als doel de veiligheid te vergroten. Effect hebben ze alleen maar op het veiligheidsgevoel, en de gemeente-financieen.

  Het registratie-plan heeft als doel politiewerk te vergemakkelijken. Onderzoek wijst uit dat moslim-mannen tussen de 16 en 24 vaker betrokken zijn bij misdrijven, dus gaan we moslimmannen tussen 16 en 24 maar eens wat beter in de gaten houden. Nogal wiedes dat je dan meer islamitische criminelen gaat vinden. Maar veiliger zal het niet worden. Het is al helemaal de vraag of er minder om de sharia gestampvoet gaat worden als er een “M” in het paspoort staat. Ik denk eerder dat de uitvoering van een etnisch-registratieprogramma de “moslim” groep verder versterkt, met nog meer roep om sharia etc. als gevolg.

  Onderzoek en veroordeling op basis van een risico-profiel staat haaks op de rechtsstaat, en het feit dat anderhalf miljoen nederlanders daar geen interesse in hebben, of dat niet snappen is reden genoeg om onze eigen middeleeuwse berbers eens aan te gaan pakken. Het feit dat je deze maatregel “niet racistisch” noemt is daar een bewijs van. Dat is ie wel. Per definitie.

  Voor het bestrijden van criminaliteit moet je je concentreren op het het criminele feit. Wanneer de dader een roze strikje draagt, homo is, of moslim is volstrekt irrelevant. Het vingertje wijzen naar links is calimero-gedrag. Ben je tegen positieve discriminatie, zeg dat dan gewoon.

  @KJ: zekers, nederland is een technocratisch controle land. Geert handelt geheel volgens Haags reflex. Ironisch niet? daar moeten we wat aan doen. overigens was het positieve discirminatie-beleid goed te verdedigen, en nog enigszins effectief ook.

 17. 22

  Geachte E. Bussink,

  Het voorstel tot etnische registratie in het PVV verkiezingsprogramma is overal in de media geweest,
  ook bij Sargasso:

  Screenshot:
  https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2010/04/etnische-registratie.jpg

  en hier de volledige Waanlink:
  https://sargasso.nl/archief/2010/04/23/presentatie-pvv-programma/

  U kunt het niet vinden? kijk eens op de site van de PVV…

  http://www.pvv.nl/index.php/visie/verkiezingsprogramma

  pagina 11:
  http://www.pvv.nl/images/stories/Webversie_VerkiezingsProgrammaPVV.pdf

 18. 23

  @richard; Ik vind van niet. Met registratie-in-het-kader-van-positieve-discriminatie haal je, behalve de meritocratie onderuit, ook het mogelijke misbruik ervan (zoals Geert nu lijkt te willen) op de hals. Ik vind dat je dus gewoon moet kiezen om dat niet te doen, of je bedoelingen nou goed of slecht zijn, of je nu rechts bent of links.

  En dat laat nog onverlet dat zelfs iemand als ik, kwablijkelijk, me had kunnen laten registreren als ‘allochtoon’ – wat belachelijk is. En dat ‘ethniciteit’ gewoon helemaal niet een hard te maken, wetenschappelijk criterium is. Wat zo langzamerhand genoegzaam bekend zou mogen worden verondersteld. Ook door mensen in Den Haag.

 19. 25

  Fantastisch zoals Umberto Tan het verwoordde.
  Natuurlijk criminaliteit bestrijden
  Misschien ook wel kansarme buitenlanders weren
  Maar niet bevolkingsgroepen en godsdiensten tegen elkaar afzetten, dat is verwerpelijk en gevaarlijk.
  Niet de samenleving in tweeen delen dan kunnen we samen strijden voor een betere maatschappij,
  turken, marokanen, nederlanders, homo’s, fietsers, wit, zwart, bruin, allemaal.
  Ik zou graag met Umberto van gerdacht willen wisselen.
  fons schouten
  [email protected]

 20. 27

  Het punt van KJ is zeer sterk. Toen het politiek correct was om etniciteit te registreren moest het kunnen, want ja het komt uit de koker van de juiste groepering, maar nu ineens niet meer?
  Zeg inderdaad of nee ongeacht welke bedoeling je ermee hebt of zeg ja en accepteer dan ook het nadeel van het voordeel wat je probeerde te behalen.

 21. 28

  Ik krijg opeens visioenen van een kabinet vol GBN-ers, Goede Bekende Nederlanders, goed in de zin van “goed van voor de (burger)oorlog”:

  Ministerie van Justitie – Peter R. de Vries
  Ministerie van Sport & Welzijn – Umberto Tan
  Ministerie van Kunst & Cultuur – Herman van Veen
  Ministerie van Economische Zaken – Bernard Wientjes
  Ministerie van Media Zaken – Rutger van Santen
  Ministerie van Gedane Zaken – Maarten van Rossum

  wie vult aan…

 22. 32

  Dank u voor de verwijzing!
  Ik heb het programma inmiddels gevonden!

  Inderdaad griezelig wat ik lees!
  Zijn wij van het superieure ras dat meent meer rechten te hebben op een goed bestaan in deze wereld?
  Laat alle PVV-stemmers komende maand tijdens het W.K.-voetbal vooral ook letten op beelden vanuit townships in Johannesburg en beseffen in welk een rijk en bevoorrecht land wij leven. Wat een hooghartigheid en wat een superioriteit! Ik voel schaamte wanneer ik bedenk dat dhr. Wilders mogelijk in een nieuw kabinet komt en mij gaat vertegenwoordigen.
  Ik hoor hem nog zeggen dat het voor “heel Nederland” goed zal zijn wanneer hij beloond wordt met zijn partij.
  Ik wens niet dat hij hierin namens mij spreekt.
  Dat maak ik zelf wel uit.

  Misschien moet het ook wel gebeuren dat hij aan de macht komt:”Het volk krijgt de premier die het verdient”, wordt toch gezegd?
  Ik houd mijn hart vast!

 23. 34

  Wat ik zelf nooit snap is dat wanneer je kan stemmen met je verstand en je kan stemmen met je hart, waarom mensen zo vaak ervoor kiezen om te stemmen met hun buik.

 24. 36

  @28 Hè gatver; Rutger van Santen. Dat is er dan weer juist één bij wie je de rode vlekken in z’n gezicht ziet verschijnen als de naam Geert Wilders valt. Het gaat om feilloos fileren. Doe dan Bas Heijne of zo.

 25. 37

  @KJ/35
  Even los van het feit dat het toen al behoorlijk ongelukkig was eufemistisch uitgedrukt. De wet Samen was geen centrale overheidsdatabase waarin vastgelegd werd wie welke ethniciteit had. (En ja, ik had het verband tussen de comments even gemist.) Dus het was er niet al, maar het (wat de PVV wil) is er ook nooit geweest.

 26. 38

  @32 Ho ho Bussink, niet te hard van stapel lopen: de andere 125 kamerzetels zijn NIET voor de PVV, en Wilders is dus zeker niet de premier die “het volk” verdient. Het wordt alleen erg boeiend om te zien of de andere partijen een beetje een rechte rug kunnen houden bij zo’n agressieve man. Het is namelijk opvallend dat de enige mensen die tot nu in normaal, nuchter helder Nederlands zeer kritisch tegen de PVV hebben gesproken Peter R. en Humberto Tan zijn geweest. De politici houden allemaal nogal wat slagen om de arm.

 27. 39

  @Hal; Zou het erg moeilijk geweest zijn voor de overheid om, op basis van de verzamelde gegevens onder de wet Samen, het bevolkingsregister, en misschien een soort heuristische voor- en achternamen-gok een beeld te krijgen van wie welke ‘ethniciteit’ had, denk je ?

  Ik denk het ook niet. De intentie telt. Die was er toen en die is er (in het hoofd van Wilders) nu.

 28. 40

  @ Anton Hering en alle PVV fans

  In het PVV programma staat duidelijk dat allochtonen een assimilatiecontract moeten ondertekenen. Wie dat niet ondertekent en/of niet naleeft wordt het land uitgezet.
  Assimilatie is kortgezegd het grotendeels opgeven van je eigen cultuur en het aanvaarden v.d. cultuur v.d. dominate groep (i.c. de blanke nederlandse cultuur).

  M.a.w. ALS er al buitenlanders/allochtonen/nieuwe nederlanders worden toegelaten v.d. PVV dan moeten die hun cultuur opgeven. Dat is rechtstreeks in strijd met artikel 27 van het VN verdrag voor burgerlijke en politieke rechten (Nederland heeft dat verdrag ondertekent en is daaraan gebonden)
  http://www.hrweb.org/legal/cpr.html
  O.g.v. artikel 93 en 94 v.d. grondwet werkt dat V.N. artikel door in de nederlandse rechtsorde.

  De PVV wilt voorts alle islamitische scholen sluiten terwijl joodse en christelijke scholen gewoon mogen blijven bestaan. De PVV wilt ook het dragen van hoofddoekjes verbieden voor gemeenteambtenaren maar met keppeltjes en kruisjes heeft Wilders geen moeite, keppeltjes en kruisjes mogen wel gedragen worden door ambtenaren (dat heeft hij in Almere zelf gezegd). Overigens staat er in het PVV programma ook de zin “belast hoofddoekjes”, m.a.w. de hoofddoekjestax (of om Wilders te citeren de kopvoddentax) is nog steeds een standpunt v.d. PVV. Verder mogen er geen nieuwe moskeen gebouwd worden en moet de koran verboden worden. Met die maatregelen discrimineert de PVV op grond van religie. Als die maatregelen worden ingevoerd dan zullen daarmee ook moslims getroffen worden die zich niet bezig houden met criminele activiteiten.

  Wilders zegt in het openbaar dat hij wat heeft tegen criminele allochtonen met een dubbele nationaliteit. Gelet op het bovenstaande is het duidelijk dat dat niet klopt want zijn voorstellen zullen ook de brave moslims treffen. Hij wilt van allochtone criminelen met een dubbele nationaliteit hun nederlandse paspoort afpakken en ze deporteren naar hun land van herkomst nadat ze hun straf hebben uitgezeten. Daarmee worden ze eigenlijk dubbel gestraft want ze krijgen een (cel)straf voor hun misdaad (als ’t aan de PVV ligt komen er ook alsmaar hogere celstraffen) EN hun nederlandse nationaliteit wordt afgepakt (plus ze worden gedeporteerd). Autochtone criminelen krijgen alleen maar te maken met een celstraf. Op dat gebied discrimineert de PVV dus op grond van afkomst, een allochtoon wordt zwaarder gestraft dan een autochtoon.

  Verder zit Wilders ook te draaien en te liegen als hij stelt dat hij alleen wat heeft tegen criminelen met een dubbel paspoort want in een column voor geenstijl in 2007 stelde hij nog voor dat “niet-Westers allochtonen, ONGEACHT OF ZIJ WEL OF GEEN DUBBELE NATIONALITEIT BEZITTEN, hun straf uitzitten in het land van afkomst.”
  http://pvv.nl/index.php/in-de-media/opinie/519-criminele-allochtonen-column-geenstijl
  Dat is ook discriminatie op grond van afkomst.
  Let er ook op dat hij het heeft over niet-westerse allochtonen, daar vallen ook niet-islamieten onder.

  Kortom de PVV is een partij die een aantal standpunten heeft die rechtstreeks in strijd zijn met de wet (met name artikel 1 v.d. Grondwet). Gelet op de bovenstaande punten kan gerust geconcludeerd worden dat de PVV een politieke partij is die voorstander is van discriminatie o.g.v. religie en afkomst. Als de PVV ooit in de regering komt en als ze dan beginnen met het implementeren van hun standpunten dan kan gerust gesteld worden dat de nederlandse rechtsstaat wordt overtreden cq. in gevaar komt.

  Ik hoop dat ik met het bovenstaande een paar PVV aanhangers van gedachten heb doen veranderen maar eerlijk gezegd betwijfel ik het.

 29. 41

  @KJ
  Zoals ik al zei, toen ook al een slecht idee. Maar volgens mij telt uiteindelijk wat je doet, niet wat je zou kunnen doen.

  (Bovendien is de intentie van Wilders een heule andere dan die van de wet Samen.)

 30. 42

  @Hal; Mensen komen, naar mijn mening, niet zo makkelijk weg met het alleen maar overzien van de simpele, eerstegraads-gevolgen van hun acties, en de weg naar de hel is geplaveid met goede intenties.

 31. 45

  @42
  Je hebt helemaal gelijk, zie het bevolkingsregister/paspoort van de jaren 30. Maar toch is het wat anders om dingen in te voeren met de intentie om aan racial profiling (jodenster) te doen dan wanneer dit als ongewenst bijeffect optreedt. De weg naar de hel is overigens nog veel dikker geplaveid met slechte bedoelingen.

 32. 46

  @44
  Kan ik ook ergens mijn excuses aanbieden voor de mensen die stelselmatig CDA stemmen?
  Overigens hoorde ik niks van Tan toen Guusje ter Dinges over hetzelfde onderwerp begon.

 33. 47

  @Suraz: ik ben voor assimilatie, ik vind dat ieder land het recht heeft om zijn cultuur te handhaven. Net als bij etnische registratie is ook hier de hypocrisie weer schrijnend: nieuwkomers mogen wel hun cultuur behouden, de ontvangende cultuur mag zich niet beschermen. Als die verdwijnt door massa immigratie dan heeft de onvangende cultuur dat blijkbaar maar te slikken. Waarom zegt de VN hier niets over? Waar zijn de rechten van de ontvangende cultuur?

  Wilders ziet de Islam als fascisme, vanuit dat wereldbeeld klinken zijn voorstellen niet onlogisch.
  Maar even los daarvan: onze huidige wetten mbt bijzonder onderwijs en vrijheid van godsdienst zijn tot stand gekomen in een tijd dat er geen Islam was in dit land, alleen Christendom. Je kunt je afvragen of de Islam dus automatisch recht zou moeten hebben op scholen e.d. op basis van deze wetgeving. Het zou naar mijn mening op z’n minst op basis van voorwaarden moeten gebeuren: de Islam wordt geaccepteerd als religie zoals bedoeld in genoemde wetgeving, mits de Islam voldoet aan de kernwaarden van onze cultuur.

  Ik vind dat immigranten zowiezo de eerste 10 jaar niet in aanmerking moeten komen voor de Nederlandse nationaliteit, en als dit wel gebeurt, voorwaardelijk. Als men binnen zeg 5 jaar een strafrechtelijke overtreding begaat, dan verliest men de Nederlanse nationaliteit. Dit is helemaal niet zo uniek, andere landen hebben ook strenge voorwaarden, Nederland is veel te soft geweest, we hebben te veel nieuwe Nederlanders of immigranten die strafbare feiten begaan.

  Kortom, dat van die rechtsstaat die in gevaar komt is overdreven. Je kunt veel strenger zijn, en huidige dogma’s eens op z’n merites beoordelen, zonder dat meteen de rechtsstaat overtreden wordt.

 34. 48

  @KB
  en wat is dat dan? de cultuur van het land? in mijn ogen is de vrijheid van religie en meningsuiting nou juist een intergraal onderdeel van onze cultuur. De wens om te kunnen geloven wat men wil was een belangrijke reden voor de opstand die tot de orpichting van nederland leidde. De xenofobe beleidsvoorstellen van Wilders zijn juist de bedreiging voor de Nederlandse cultuur, in mijn ogen dan.

  je argumenten over immigratie en criminaliteit slaan de plank mis. het gaat hier over brave nederlandse staatsburgers, niet over criminele potentieele immigranten.

 35. 49

  Ik ben het met KB eens dat relativisme-pour-relativisme niet goed is. Je kunt het immers altijd doortrekken in de richting van menseneters o.i.d. En ik vind ook dat de relatie van de westerse wereld vs. de moslimwereld op dit moment op scherp staat en niet voor niks. Het is niet goed om daaraan voorbij te gaan.

  Maar we hebben onze wetten voor een reden (al ben ik het met sommige niet eens). En die redenen zijn heus niet naief. Dat de uitvoering ervan in de laatste dertig jaar een beetje naief en schuchter is geweest, dat vind ik dan weer wel.

 36. 50

  @richard; Ja, maar de politie en aanverwanten hebben inmiddels *wel* een protocol aangaande eerwraak. Dat zouden we, zonder massa-moslim-immigratie, niet gehad hebben – wees eerlijk. En wees dan ook zo eerlijk om toe te geven dat we (je noemt het zelf) qua vrijheid van meningsuiting, in dit land onszelf aan de meest klagende, relativistische partij hebben geleend inzake bijvoorbeeld Gregorius Nekschot.

  Dus ik weet niet wie ik een grotere bedreiging voor de Nederlandse cultuur vind – Geert Wilders of Rene Danen.

 37. 51

  @KJ
  Het ging me er meer om dat het van staatswege bepalen wat de cultuur is een nogal zinloze en overbodige bezigheid is. Dat gedram over de nederlandse cultuur van de PVV slaat helemaal nergens op. Zij hebben gewoon hun meninkje, zon 16 procent van de stemmers is het min of meer met ze eens en de rest niet. De PVV vertegenwoordigt niet de gewone nederlander, maar 16 procent van de gewone nederlanders.

  Overigens vind ik de PVV geen bedreiging voor de nederlandse cultuur, daar verandert ie niet veel aan. Hij is wel een bedrijging voor de rechtsstaat, en dat stukken meer dan Rene Danen.

 38. 52

  @Richard. De Nederlandse wetgeving is, zoals je correct constateert, een pragmatisch antwoord op lang lopende godsdienstoorlogen die ergens aan het begin van de vorige eeuw zijn uitgedoofd. Gelukkig maar, elkaar de hersens inslaan ter meerdere eer en glorie van je onzichtbare vriendje is een nogal onzinnige bezigheid. Ik zit dus niet te wachten op nieuwe, religieus geïnspireerde, oorlogen. De agenda van de jihadisten is duidelijk, hoe de meningen zijn verdeeld bij de in Nederland verblijvende moslims is onduidelijk. Reden voor zorg dus en Wilders geeft stem aan die zorg. Dat hij zo hard moet schreeuwen is vooral te wijten aan de mensen die zich doof wensen houden.

 39. 53

  @ anton
  het antwoord op die geharrewar over god was dat iedereen maar gewoon moest geloven wat ie zelf wou. En als het je heel erg hoog zat dan kon je je altijd nog terugtrekken in je eigen gemeenschapje, en net doen of de katholieken/hervormden/vrijzinnigen/gereformeerden/socialisten een stelletje van de duivel bezeten honden waren. Dat soort discriminatie is vast niet mooi geweest, maar de deksel bleef wel op de pan.
  Nu wordt het spectrum breder, en kun je twee dingen doen. Je kunt 1)vaststellen dat de islam problemen oplevert, en alles in het werk stellen om de moslims eruit te werken. Exit ouderwetse oplossing van tolerantie. 2)Je kunt vaststellen dat er een kleine groep is die de problemen veroorzaakt. Je vervolgt die problemen-veroorzakers, en omarmt die groep die meewerkt. Wilders neigt vaak naar optie 1, en offert en passant de rechtstaat zoals wij die kennen op. Jij noemt dat schreeuwen, ik noem dat het probleem verergeren.

 40. 55

  Wonen XL, de grote meubelwinkel in Amsterdam-Zuidoost bij het AMC, heeft een bord bij de ingang waarop staat “Wij doen alles in het Nederlands”. (Niet waar natuurlijk, want “XL” is niet echt nederlands.) Deze winkel adverteert in het PVV verkiezingsprogramma op pagina 38.

 41. 56

  @40: “Ik hoop dat ik met het bovenstaande een paar PVV aanhangers van gedachten heb doen veranderen maar eerlijk gezegd betwijfel ik het.”

  Ik betwijfel het ook, want volgens mij weten die aanhangers donders goed dat het om discriminatie gaat. En dat zal hen volgens mij geen ruk kunnen schelen. Het enige wat je zou kunnen doen, is hen wijzen op eventuele nadelige gevolgen voor hen persoonlijk. Als die er al zijn. En als ze je willen geloven.

  @17: “Wat is er aan de hand in Nederland?
  Wie wakkert deze enge, gevaarlijke onderbuikgevoelens in mensen aan en wat kunnen hiervan de gevolgen zijn?”

  Dat doen de mensen helemaal zelf. Daar hebben ze echt niemand voor nodig. In het begin van de jaren zeventig (mijn jeugd) was het al ‘in’ om Turken te pesten. Ik heb mijn medelanders nooit anders gekend.

  Wat de mensen volgens mij wél nodig hebben, en waar een aantal van hen op zit te wachten, is een vrijbrief om lekker los te kunnen gaan. Iemand met gezag en macht die hen impliciet of expliciet te kennen geeft: “Het mag! Ga je gang, je riskeert niks.”

  Als dat moment er ooit (opnieuw) komt, dan kunnen we onze borst weer nat maken.

 42. 57

  @ Ernest #55 ik ben verbijsterd, wat een bizarre kongsi… een politiek activistisch bedrijf dat (inderdaad) adverteert in een verkiezingsprogramma. Roept veel vragen op: wie is de eigenaar van Wonen XL, staat ie zelf op de lijst, hoeveel doneert Wonen XL aan de PVV en doet Wonen XL ook aan etnische registratie van haar klanten?

 43. 58

  Tja, die winkels van tegenwoordig …
  Twee filiaalmanagers van vestigingen van AH to go in Amsterdam worden vervolgd voor discriminatie. Beide mannen hebben bij hun hoofdkantoor aangegeven geen Marokkaanse Nederlanders in dienst te willen hebben.
  Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag zal de twee gaan vervolgen. Ook een filiaalmanager van een Haagse vestiging en een medewerkster van het Servex hoofdkantoor zullen worden vervolgd voor discriminatie.
  [x]
  Dat wordt koeskoesbeesies uitdelen bij de lokale AH …

 44. 59

  Sorry @38 Ernest. Nu zal hij geen premier worden.Minister van Buitenlandse Zaken goeie post voor hem? Van Binnenlandse Zaken? Van Welzijn en Cultuur? Oh nee, dat wordt afgeschaft onder Wilders. Toch maar Minister van Migratie? Hij blijft mijn grote schrikbeeld en vandaar waarschijnlijk deze verspreking. Ook als hij geen premier wordt blijft overeind dat “het volk de regering krijgt die het verdient”.Een deel van het volk is “een beetje dom” door klakkeloos dhr. Wilders te volgen met zijn radicale ideeën en politici zijn kennelijk niet in staat het volk dit duidelijk te maken. Wanneer PVV kiezers tijdens interviews op straat gevraagd wordt waarom ze op dhr. Wilders stemmen, komt daar zelden een gefundeerd antwoord op en meestal hebben ze het over “anderen” dan hetgeen henzelf wordt aangedaan.Ik hoorde een man zeggen: “Dan wordt het weer veilig op straat en kunnen vrouwen `s avonds en ’s nachts weer alleen over straat”.Misschien kunnen we 16 miljoen kansarmen uit straatarme landen laten overkomen om deze wens in vervulling te laten gaan: niemand meer bang en kansarmen een baan en ietsje meer inkomen. Oh nee, kan ook weer niet want het volk is bang voor alles wat anders is. (Trekt wel en masse naar Turkije voor goedkope all inclusive vakanties). Deze persoon gelooft nog in sprookjes. Zijn er misschien meer mensen die nog in sprookjes geloven: Dat er één grote superheld is die al onze problemen oplost? Misschien kan het volk aanvullend geschiedenis onderwijs krijgen? Gratis dan we!Was onderwijs tijdens de campagne niet een speerpunt voor de heren politici?
  Nota bene een Christelijke partij als de SGP biedt als eerste gedoogsteun aan voor een kabinet VVD-PVV-CDA. Christenen hebben opnieuw boter op hun hoofd. Blijkt nu maar weer. Nu wordt door de heren politici ineens gezegd eerst recht te doen aan de kiezer: “de kiezer heeft gekozen” Wat een dommigheid of is het de angst die ook regeert onder politici. Angst voor het volk dat mogelijk anders in opstand komt? Op welke partijen zullen “blanke” hooligans stemmen? Waarom hoor ik de grote partijen niet over de punten die @Suarez verwoordt? Je zou toch denken dat ze inmiddels het programma van de PVV op hun duimpje moeten kennen!!

 45. 61

  richard, je studentikoos gekeutel is aandoenlijk maar waarom is Wilders gevaarlijker dan Danen? Wilders is voor handhaven van de rechtstaat, iets dat links niet doet. Die weigeren zelfs wetten uit te voeren. Aan anarchie hebben we niets. Dan geld het recht van de sterkste en niet de slimste, links grijpt altijd naar de wapens dus krijgen we linkse dictatuur, is bijna hetzelfde als moslimdictatuur. Maar ja, veel mensen kunnen niet voor zichzelf denken en dan is links wel een uitkomst.

 46. 62

  Ik geloof dat het al gemeld is,
  maar in Nederland wordt al jaren op etniciteit geregistreerd.
  Het is maar wat je er mee doet,
  dat is de vraag.

  Rene Danen kunnen we missen als kiespijn in welk debat dan ook,
  zelfingenomen kwast die er zelf lustig op los discrimineert. (voor de ‘goede’ zaak uiteraard..)

 47. 63

  Ik ben het niet vaak met Anton eens, maar laat ik erop wijzen dat Wilders tot nog toe van zijn abjecte plannen *niets* voor elkaar heeft gekregen, terwijl Danen en consorten (het CIDI, het MDI) inmiddels drie mensen actief (en volkomen nodeloos IMHO) voor de rechter hebben gebracht.

 48. 64

  Umberto,
  Ik begrijp je ergens. Maar mag ik even het Suriname van na 1975 aanhalen dat ken ik zeer goed. Discriminatie en etnische polarisering zijn daar aan de dagorde. Of ze het hebben uitgevonden zou je denken. Bouterse? Gedeelde mening. Net als Wilders heeft hij achterban.
  Zeg niet dat ik er gelukkig mee ben.
  Geert Wilders was ooit de Suriname expert van de VVD. Gelukkig voor jou zijn heel wat nederlanders 1933 en de rest niet vergeten.
  Etnische registratie, dat ze hun bloedgroep maar tatoeeren onder de arm, zodat we ze kunnen herkennen. En als jij nou eens wat meer zendingswerk in Suriname doet is dat beter.
  Beste remedie voor huidige probleem zijn mensen die WO II bewust hebben meegemaakt. Was het nou Anton de Kom geweest dan had ik het terecht gevonden.

 49. 65

  Gisteren bij Knevel en Van de Brink een antwoord van Hero Brinkman op de aantijgingen van Humberto Tan. Het bleek dat er al eerder registraties zijn doorgevoerd, op nationaliteit en mede op initiatief van de PvdA die de positieve discriminatie op het oog had.