Uitzonderlijk gevalletje

Volgens de Amerikaanse wet mag iedereen die een bedreiging vormt voor de VS opgepakt worden, binnen én buiten de Amerikaanse grenzen. En om die bedreigingen eruit te kunnen pikken wil én krijgt de VS inzage in allerhande passagiersgegevens. Want dat is de afspraak.

Onder het mom van terrorismebestrijding worden persoonsgegevens zonder mankeren aan Amerika gegeven. En méér. Want met het nieuwe verdrag tussen de EU en de VS behoren ook je politieke voorkeur, etnische afkomst, godsdienstige overtuiging en informatie over je gezondheid tot de persoonsgegevens die Amerika wil hebben. Dat is, alleen in ?uitzonderlijke gevallen?. Wat die uitzonderlijke gevallen zijn, dat weten alleen de hoge bazen in Amerika.

Deze week brachten 27 Europese instanties die zich druk maken om privacybescherming (waaronder het Nederlandse Centrum Bescherming Persoonsgegevens – het CBP) een verklaring naar buiten dat ?het akkoord de privacy van mensen onvoldoende waarborgt?. Goh.

Zo?n verklaring haalt natuurlijk weinig uit. Het nieuwe akkoord dat de VS inzage geeft in allerhande persoonsgegevens moet nog door tien EU-lidstaten goedgekeurd worden. Ook in Nederland moet het parlement nog toestemming geven. Maar denk maar niet dat er ook maar één lidstaat zal zijn die niet braaf ?ja en amen? roept. Immers, ?nee? zeggen tegen Amerika betekent dat je terroristen helpt.

En dus geeft iedereen die op het vliegtuig stapt richting de VS braaf zijn of haar gegevens. Gewoon doen, joh. Zo beschermen we tenslotte met z?n allen de wereld tegen terrorisme. Dat de VS nog nooit heeft laten weten hoe deze verzameling van persoonsgegevens nu werkelijk terroristische aanslagen heeft voorkomen, is niet belangrijk. En maak je vooral niet druk over het feit dat je buurman op de lijst van ?verdachte? personen zou kunnen staan, alleen maar omdat ?ie van Arabische koffie houdt en een keertje in Bagdad op vakantie is geweest. Het gaat toch lekker om jouw vakantie, en om jouw persoonsgegevens? En jij hebt niets te verbergen.

 1. 5

  vandaar electronisch stemmen. Dus jij wordt gekoppeld aan je stem en die machines zijn identiek aan Amerikaans model en uitleesbaar.

  Anoniem denken te zijn?? laat me niet lachen

 2. 6

  Mijn persoonlijke remedie is simpel: ik weiger eenvoudigweg ook maar een voet op VS-bodem te zetten. Onlangs kon ik goedkoper vliegen via Washington, naar een ander land, en dat heb ik -ondanks ruim 100 euro voordeel- geweigerd.

  Maar in het bredere perspectief is het natuurlijk zorgwekkend dat de VS dit allemaal voor elkaar lijkt te gaan krijgen met goedkeuring van de Nederlandse politiek. Ik vraag mij met de dag wanhopiger af op wie ik moet gaan stemmen, mochten er weer eens verkiezingen komen.

 3. 7

  Obscura, een belangrijk debat moet nog gevoerd worden in Nederland, misschien wel het belangrijkste debat sinds 1945: de verhouding met de VS in de nabije toekomst.

  Hoewel geen enkel land de komende halve eeuw de VS kan overtreffen, zal er wel binnen kortere tijd sprake zijn van een multipolaire wereld. Wat doet het pro-Amerikaanse Nederland dan ?

  De vraag is misschien dringender dan het lijkt. De oorlog tegen Iran komt eraan en dat wordt een conflict waarvan de repercussies de rest van de 21e eeuw voelbaar zullen zijn. Wat gaat Nederland doen ?

 4. 8

  Ik ben er ook niet gerust op. Ik ben op Cuba geweest, maar ook naar Oost-blokkie (diverse landen) en dat zal men ook wel registreren. Bovendien blijkt dat wel uit creditcard / pinpas betalingen.

  Wat Nederland gaat doen lijkt mij duidelijk: de VS volgen. Zolang Iran hier nog als eng en gevaarlijk te boek staat (moslims!) met toestemming van de bevolking. Ook daar ben ik niet gerust op.

 5. 9

  oh oh, maar als we ja zeggen mag balkenende misschien wel weer op bezoeker bij oom Bush, en kan hij Bos mee nemen. Als Bos goed en braaf ook ja en amen knikt zit er misschien wel een leuke baan bij bijv. de NAVO later voor hem in!

 6. 10

  @3: Ik ben ook wel eens terechtgekomen op hetvrijevolk (staat wel in het NRC-lijstje) en pvv. Wordt dus een wat vreemd politiek profiel adhv surfgedrag…