Uitlokking

Brekend nieuws: New York pakt verdachte op ‘die terreuraanslagen wilde plegen’. Wonderbaarlijk, al die aanslagplegers die ze in de VS op heterdaad weten te betrappen, net voordat ze een bom laten ontploffen. Hoe doen ze dat toch?

Wedden dat dit geen spontane vangst was, maar dat de dader tijdens het hele proces van plannen en uitvoeren werd begeleid door een FBI-informant?

“The complaint reveals that Pimentel made numerous incriminating statements to a confidential informant during a 12-month investigation. On Sept. 7, Pimentel allegedly told the informant he was interested in building small bombs targeting government or police buildings and banks. Three weeks later, he allegedly gave the informant a flash drives containing two bomb-making manuals.”

With the informant, Pimentel bought bomb components depicted in articles in the al Qaeda’s online magazine “Inspire,” including a clock at a 99-cent store in Manhattan and a elbow piping, work gloves, and Christmas lights at a Home Depot in the Bronx.

Following the instructions in “Inspire,” Pimentel allegedly drilled holes in the three pipes, scraped the match heads “incendiary” powder, and used the Christmas lights as detonator wire, according to the complaint.” (CBS-News)

Hoe raadde ik het toch zo?

Modus operandi

Simpel: omdat dit tegenwoordig de vaste modus operandi is van de FBI.

Infiltranten benaderen via moskeeën of het internet mogelijke kandidaten voor een aanslag. Ze doen zich voor als leden van een cel van Al Qaeda of een andere terreurorganisatie, en bewerken de beoogde prooi net zo lang met pseudo-extremistische indoctrinatie (en soms zelfs de belofte van keiharde pecunia) totdat de kandidaat ten lange leste instemt met de uitvoering van een aanslag. Dit hele proces van ‘grooming’ kan wel maanden tot een jaar in beslag nemen.

In de tussentijd neemt de FBI de gesprekken op, zodat selectief gemonteerde citaten daaruit tijdens een later proces als ‘bewijs’ kunnen worden aangevoerd van de terroristische motieven van het doelwit.

Glenn Greenwald, het blad Mother Jones en anderen hebben inmiddels uitvoerig bericht over deze praktijken, die al jaren zo plaatsvinden. Naar alle waarschijnlijkheid is het bizarre ‘Iraanse’ complot om de ambassadeur van Saoedi-Arabië voor de VS te vermoorden van hetzelfde kaliber, zo meent Greenwald, die flink in deze zaken is gedoken.

Of denkt iemand serieus dat de Iraanse veiligheidsdiensten een tweedehands autoverkoper uit Texas in de arm zouden nemen, om een Mexicaans drugskartel te benaderen voor explosieven om daarmee de Saudische ambassadeur in Washington op te blazen?

Jose Pimentel

Jose Pimentel is dus de meest recente in een steeds langer wordende lijst van schlemielen die de pech hadden in de netten van de FBI verstrikt te raken. Niet dat Pimentel de bijzondere aandacht van de FBI niet over zichzelf afgeroepen heeft: volgens de aanklacht onderhoudt de 27-jarige New Yorker een website waarop Osama bin Laden wordt verheerlijkt als de “aanvoerder van de Gelovigen” en betoogt Pimentel daarop:

“People have to understand that America and its allies are legitimate targets in warfare. This includes, facilities such as army bases, police stations, political facilities, embassies, CIA and FBI buildings, private and public airports, and all kinds of buildings where money is being made to help fund the war.”

Maar zeggen dat dergelijke gebouwen legitieme doelwitten vormen van aanslagen, valt in de VS onder de vrijheid van meningsuiting. Het is ook nog een flink aantal stappen verwijderd van het daadwerkelijk plegen van aanslagen. Dikke kans dat hij daartoe over die periode van twaalf maanden ‘onderzoek’ de laatste zetjes heeft gekregen van de FBI-informant.

Kwalijk

Er zijn minsten drie redenen te bedenken waarom deze manier van handelen door de FBI laakbaar is:

1. Om te beginnen verstrikt de FBI zelf Amerikaanse staatsburgers om ze ertoe te bewegen strafbare feiten te begaan. Hierdoor komen mensen in de cel, die anders gewoon doorgegaan zouden zijn met hun leven. Zoiets heet in juridisch jargon ‘uitlokking’, en is grond voor vrijspraak. Tenzij je in de VS woont en de aanklacht handelt om drugs of terreuraanslagen, want dan verliest iedereen zijn gezonde verstand.

2. De miljoenen dollars en ontelbare uren mankracht die de FBI kwijt is aan het creëren van terroristen zodat ze vervolgens goede sier kan maken met hun aanhouding, kan ze niet inzetten in het infiltreren en blootleggen van authentieke terroristennetwerken. Hetzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie dat de zaken vervolgt, en de gerechtshoven die enorme kosten aan griffiers, rechters en ander personeel kwijt zijn om deze schijnmisdrijven te behandelen.

3. De constante stroom berichten over moslimterroristen die op het laatste nippertje gepakt worden en aanslagen die net op tijd verijdeld worden, bevestigt vooroordelen dat de moslimgemeenschap een broeinest is van terroristen.

Tot schande van de VS heeft afgevaardigde Peter King (Republikein) afgelopen jaar al een McCarthy-proces 2.0 gevoerd waarbij de vraagstelling was of de Amerikaanse moslimgemeenschappen terroristen steunen en verbergen. Hetgeen ironisch is, gezien zijn eigen fervente steun voor de IRA in de jaren tachtig en negentig.

Met zulke veiligheidsdiensten lijkt het einde van de anti-moslimhysterie in de VS nog lang niet in zicht.

Featured foto: Reuters/handout NYPD

Update: De gehele aanklacht valt online na te lezen. Ik verlies mijn weddenschap omdat het hier niet om een FBI-operatie ging, zoals ik veronderstelde, maar om een undercoveroperatie van de Inlichtingenafdeling van de New York Police Department. Voor het overige vertoont de operatie alle gelijkenis met wat we inmiddels weten over zogeheten ‘sting’-operaties van de FBI.

 1. 2

  Zie je wel : geen FBI complot.

  Overigens wordt zo wel duidelijk dat het NYPD (en andere paramilitaire organisatie waarschijnlijk ook) gewoon semi-militaire organisaties worden als leger, CIA, FBI etc… Hoeveel van dat soort clubjes bestaan er eigenlijk in de VS?

 2. 3

  Uitlokking is volgens mij als een informant aandraagt dat je een aanslag moet plegen, en hoe. Als je de verdachte zo bewerkt dat hij uiteindelijk zelf de eerste is die het daadwerkelijke plan voor een strafbare daad oppert, dan is dat geen ‘entrapment’. Is juridisch uiteraard een flinterdunne lijn, maar één die al ver voor 9/11 door de FBI werd ingezet voor allerhande zaken.

 3. 5

  Dit keer geen uitlokking door de FBI, blijkbaar niet omdat de FBI niet van hem op de hoogte was, maar omdat hij zelfs de “low, low standards” van de FBI voor een aannemelijke terrorist niet haalde. Aldus Talking Points Memo:

  The New Terror Guy

  We’re hearing from our sources that there’s a pretty embarrassing Day Two version of the story of this ‘lone wolf’ would-be Jihadi bomber that Mayor Bloomberg and NYPD Commissioner Ray Kelly announced this afternoon. In fact, one source familiar with the case tells our Ryan Reilly the FBI actually declined to take this case several times.

  More soon.

 4. 7

  FBI kan vervolgens goede sier maken met hun aanhouding

  Voor het budget (7.9 billion USD, 2010) moét je wel af-en-toe een grote vis vangen, hoe dat doet er niet toe (zie ook de concessies met drugsbaronnen: 1 boot of vliegtuig per maand is van ons, voor de rest: I know knothing I’m from barcelona)…en hoeveel $ gaat er eigenlijk thans om in de security business. Eenmaal daaraan verslaafd kan je ook niet meer terug…je moet de boel wel wakker houden.

 5. 9

  Die jongens moeten productie draaien ,dan krijg je uitwassen.
  Zelfs op National Geographic wordt je al “bewerkt” om dit soort methoden normaal te vinden.
  Kan geen link openen naar prog.sorry

 6. 13

  Ach ja, de voorpagina’s moeten gevuld.
  Het liefst met een mooi verhaal over een grote boze wolf.
  Al die cijfers over leegstaande huizen en gesloten fabrieken zijn zo deprimerend. We hebben slechteriken nodig en helden die het winnen van de slechteriken.