Uit de jeugdzorg | Talkshow

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Vrijdag wordt een spannende dag voor twee meisjes uit mijn groep. Ze doen dan namelijk mee aan een talkshow. Een talkshow georganiseerd door Stichting Het Vergeten Kind. Deze stichting zet zich in voor kinderen in opvangcentra.

Behalve de talkshow hebben kinderen wensvlaggen gemaakt die overhandigd worden aan staatssecretaris Van Rijn van VWS. En er worden ’tovertuinen’, speciale ontspanningsplekken in opvanghuizen, ingericht.

Hoewel ik nog steeds moeite heb met de naam, vind ik het geweldig om te zien hoe deze stichting dingen realiseert die anders niet van de grond zouden komen.

Dankzij haar bekende ambassadeurs, zoals Johnny de Mol, Angela Schijf en Babette van Veen bereikt deze stichting de publiciteit. Daarmee hebben zij kinderen in opvangcentra een gezicht gegeven zoals niemand anders dat ooit deed.

De talkshow van vrijdag wordt geleid door Johnny de Mol, samen met Milouska Meulens van het Jeugdjournaal.

Voor de deelnemende jongeren was er een intensief voortraject. Er zijn opnames in onze groep gemaakt, de kinderen zijn geïnterviewd, ze deden onder begeleiding onderzoek naar de situatie van kinderen en jongeren in verschillende opvangcentra. En ze hebben mediatraining gehad en een aantal BN’ers ontmoet.

Aan tafel gaan ze in gesprek met politici, hulpverleners, beleidsmakers en ambassadeurs van Het Vergeten Kind. De jongeren vertellen over het onderzoek dat ze hebben verricht en hun eigen ervaringen. Middels korte filmpjes geven ze een blik achter de schermen van hun leven.

Het ene meisje uit mijn groep wil weten waarom er niet meer gezinshuizen zijn. Een gezinshuis is een kruising tussen een leefgroep en een pleeggezin. Met inwonende opvoeders die af en toe vrij zijn om bij te tanken; en met ondersteuning op de achtergrond van een gedragswetenschapper.

Zo biedt een gezinshuis het ‘gewone’ en het kleinschalige van een gezin voor kinderen die niet in een pleeggezin terecht kunnen. En daardoor is er in een gezinshuis veel meer aandacht voor de kinderen, vindt ze.

Het andere meisje wil nog niet vertellen waar ze het over zal hebben. ‘Dat blijft een verrassing,’ zegt ze, ‘maar ik heb voor mezelf heel goed op een rijtje wat ik kwijt wil.’ En daar gaat het om.

Echt zenuwachtig zijn ze niet. Zeggen ze.

En ze vinden het maar gewoon allemaal. Zeggen ze.

Maar als ik doorvraag, willen ze niet te veel over vrijdag nadenken. Want dan gaan ze toch een beetje stressen.

En toen ik zei dat het me leuk leek om Johnny de Mol eens in het echt te zien, vertelden ze toch wel heel trots ‘dat ze hem allang ontmoet hadden’.

De talkshow van vrijdag zal niet integraal op televisie te zien zijn. Mede vanwege de privacy, is deze vooral bedoeld voor beleidsmakers en hulpverleners. En als ervaringscadeautje van RTL voor de kinderen.

Maar Johnny de Mol zal later die avond, bij RTL Late Night, praten over Stichting Het Vergeten Kind. En wellicht zullen er
fragmenten worden vertoond van de talkshow. Dus vrijdagavond zit ik uiteráárd voor de televisie.

En voor nu zeg ik tegen deze twee: ‘Succes en vooral veel plezier morgen! Zet ’m op, kanjers!’

Alle cliëntnamen zijn gefingeerd.

Roselinde van Berkel is pedagogisch medewerker bij TriviumLindenhof, een jeugdzorginstelling in Zuid-Holland. Ze is auteur van het boek Sannah! en schrijft voor Sargasso over de jeugdzorgpraktijk van binnenuit.

Reacties (1)

#1 Inca

Succes en vooral veel plezier morgen! Zet ’m op, kanjers!