“Typisch Marokkaans gedrag behoeft geen rectificatie”

“En bij de redactie vond men ook wel dat het toch iets typisch Marokkaans was. Niet officieel natuurlijk, maar dat hoor je wel zo tussen de regels door en onder elkaar” (anonieme bron over Spitsnieuws).

Het weblog Closer probeerde opheldering te vinden over een dubieus bericht dat onlangs op Spitsnieuws verscheen. Brute straatroof door Marokkanen (468 reacties) kopte de gratis internetkrant op 7 november jl.. Twee mannen hadden in Den Haag gedreigd een tweejarig kind te ontvoeren als de moeder van de peuter haar pincode niet zou afgeven. Een ernstig delict zo leek het, vermelden van het uiterlijk zou de opsporing ten goede kunnen komen. Maar wie het artikel las zag dat er sprake was van daders met een Turks óf Marokkaans uiterlijk. Toch koos de Spitsredactie ervoor om “Marokkanen” te vermelden in de kop. Toen drie dagen later bleek dat de aangifte van de moeder verzonnen was plaatste Spitsnieuws een rectificatie: Vrouw verzint straatroof (76 reacties). De etniciteit van de daders was voor de Spitsredactie echter toen niet meer van belang?

Het weblog Closer stuurde hierover vragen naar de redactie van Spitsnieuws, er kwam geen antwoord. Maar Closer gaf niet op en zocht contact met drie mensen die óf gewerkt hebben voor Spitsnieuws of anderzijds goed op de hoogte zijn van het reilen en zeilen. Helaas zijn het anonieme bronnen en wellicht zijn ze compleet uit de duim gezogen, je weet het immers nooit met (burger)journalisten. Maar ze geven wel een beeld wat opzich typisch Spits genoemd kan worden: slecht nieuws over Marokkanen scoort = veel kliks = veel reclame views = veel geld. En wat betreft het ethisch besef op de Spitsredactie daarover legt een anonieme bron uit dat dit zo groot is als een pinda: “Scoren daar gaat het om. En ja we zijn misschien wat snel als het om Marokkanen gaat. Wie heeft er nou geen hekel aan die lui? En ja als het dan niet helemaal klopt, who cares?” .

Juist ja, scoren over de rug van een hele bevolkingsgroep en vervolgens te bedonderd zijn om rekenschap te geven van de aangerichte maatschappelijke schade. Want die is er natuurlijk wel degelijk. Als we kijken naar het lucratieve item over de fake straatroof lezen we bij de 468 reacties o.a. (let op: zelfs een maand later nog niet gemodereerd):
“Misschien zijn deze inteelt-rifapen beter geschikt voor vivisectie in plaats van chimpansees”.
“Uiteraard is dit een incident mensen. We hebben hier heus niet te maken met een steeds erger wordend fenomeen”.
“O.k. Ik ga Wilders stemmen.”
“ies een koeltuur-incident”
“Volgens mij is het geen nieuws als Marokkanen mensen beroven…”
“De Fuhrer had het wel geweten, die had dat soort typhuslijers in een kamp gesmeten.”
“Kruisridder roept:BURGEROORLOG!!!!!!!!!!!”

De 76 reacties onder de onvolledige rectificatie richten zich in het begin vooral op het feit dat het een vrouw is die een valse aangifte heeft gedaan, dat het in het eerste bericht om de “zogenaamde Marokkaanse daders” ging is men kennelijk vergeten:
“Borderlijn.”
“dom wijf”
“Aandachtshoer. 3 weken Bubba zou haar goed doen.”
“bontkraagvrouwtje…”
“Tien stokslagen op haar blote reet.”

Maar na verloop van tijd komen er ook reacties die Spitsnieuws op de vingers tikken. Helaas luistert de redactie van Spitsnieuws zelfs niet naar haar eigen lucratieve lezers. Er volgt geen toevoeging bij de rectificatie noch wordt er een link naar de rectificatie geplaatst bij het eerdere bericht:
“Tja, Ik kan mij de commentaren nog herinneren: finnen.., marokk. T. lijers etc. Wel even excuses maken aan de onterecht zwartgemaakte medeHagenezen. Dat lijkt mij wel zo netjes.”
“Je hebt gelijk, voor deze éne keer dan. Maar daar zal het wel bij blijven want er komt heus wel weer een aanleiding om die reservaatbewoners te bashen. Helaas.”
“Niet echt veel bereidheid om de hand in eigen boezem te steken blijkbaar”.
“Moet dat dan? het verandert helemaal niet, zilch, aan het grotere plaatje. Niet zo misplaats triomfantelijk doen, dat misstaat je”.

De hele affaire is anno 2008 helaas een beetje een open deur. Marokkanen zijn immers al veel langer vogelvrij in de media. Harry de Winter had gelijk toen hij zei dat je dergelijke dingen nooit over joden had kunnen zeggen. De opstelling van Spits is danwel typisch maar niet uniek, want ook andere kranten gaan regelmatig voor scoren i.p.v. nuance en feiten. En het zal mij ook wel weer verweten worden dat ik er überhaupt aandacht aan besteed maar deze case was te typisch om te laten liggen.

“Marokkanen halen veel de krant” werd Najib Amali onlangs voor de voeten geworpen. “Ja maar we brengen hem ook!” reageerde de cabaretier gevat. Een dergelijk gevatte reactie is typisch Amsterdams en dat geeft hoop.

 1. 4

  Zalm deed iets waar tot levenslang op staat, zie veiligebank,net. Met Fortuyn begon de hype om de aandacht af te leiden naar waardeloze pubers die bushokjes slopen. Intussen brachten plunderende grootgraaiers ons bankenstelsel en dus ons hele bestaan naar de rand van de afgrond. Normaal gesproken hadden de persoonlijke bezittingen van de bankbonzen al afgepakt moeten zijn, met strafmaatregelen. Zie veiligebank,net. Knoeiert Wellink deed onvoldoende om onze banken buiten schot te houden maar mag blijven. Zalm mag van Bos naar het erepodium. Zij hebben oneindig meer schade aangericht dan die bushokjesslopers. Die waardeloze knoeiers moeten op straat gezet worden. Laten we onze aandacht richten op degenen die grote schade aangericht hebben.
  mvg, veiligebank,net

 2. 6

  dit is dan blijkbaar 1 van die anonieme bronnen:

  “Brechje (ook gefingeerd) bevestigt dit.

  Het gaat ze niet zozeer om anti-islam of anti-Marokkaans. De reactie zit wel vol met racisten, maar hun hekel aan geld wordt overtroffen door hun scoringsdrift en liefde voor inkomsten. Dat komt mooi bij elkaar in zo’n berichtje. En dat ga je natuurlijk niet kapotchecken.”

  Het lijkt erop dat Martijn een beetje over de top is gegaan bij het verzinnen van de teksten van zijn fictieve bronnen?

 3. 7

  TRS, dat denk jij en hoop jij ook vooral, dat die bronnen verzonnen zijn. Ik geef het zelf ook al aan in mijn eigen tekst dat ik hier rekening mij houd. Blijft staan:

  – dubieuze keuze van Spits om “Marokkanen” te vermelden terwijl de daders ook Turks hadden kunnen zijn
  – geen rectificatie over etniciteit
  – geen antwoord op vragen
  – ook geen antwoord op klachten eigen lezers
  – laten staan oproepen tot haat

 4. 8

  Je mag toch aannemen dat Spits niet is getipt door/vanuit politie Haaglanden op basis van de éérste aangifte? En dat die pas opsporingsberichten de media in slingert als evt hokus pokus aangiften zijn uitgerechercheerd?:

  http://www.politie.nl/Haaglanden/opsporing/

  Maarmaar: ”De politie spreekt van een ”weerzinwekkende straatroof.”?
  Hè? De politie “spreekt” kennelijk metéén na aangifte al?… zonder enig onderzoek? Raar.

  B.Lenssen dubbel de lul? Naast dat B.Lenssen niks zelf eerst checkt laat staan nadenkt? Oké, scoren staat bij de internetjournalist van een puik straatkrantje hoog in het vaandel maar zo laat B.Lenssen de scoop liggen: “Politie spreekt vér voor zijn beurt.”

  Zeg…“veiligebankcom”…ben je nou blij met je reactie?

 5. 11

  Wat een suf gebabbel. Dat het verhaal later verzonnen bleek doet niet terzake en “rectificatie” is helemaal onzin.
  Dat bedreiging en geweld als typisch marokkaans gedrag werd aangeduid op Spitsnieuws is het enige onderwerp hier. Ene carlos op sargasso maakt daar breedsprakig bezwaar tegen.
  Gaap.

 6. 13

  @11

  Om precies te zijn: dat de redactie die mening toegedaan zou zijn, behalve AL die mensen die nu niet meer in de redactie zitten (en die Martijn de Koning toevallig allemaal kent) en nu zogenaamd uit de school klappen. Maar dat dan ook alleen op basis van anonieme verklaringen, en het zou ook niet expliciet gezegd zijn, maar alleen tussen de regels door.

  Ja, dan heb je natuurlijk een sterk verhaal.

  Bijna net zo´n goed verhaal als het topic in Spits zelf.

 7. 15

  Goed punt. Wat er hier wordt gesignaleerd zie je ook op andere sites. D’r is een meute pleps in nederland die niks moet hebben van allochtonen, en marokkanen en moslims ‘in jurk’ ziet als representatief voor de hele groep. Site-eigenaren doen d’r weinig aan, omdat die groep groot is, en dus veel pageviews oplevert, en omdat zo’n controverse lekker veel reacties oplevert (alweer:pageviews). Je moet als site natuurlijk wel ‘aan de kant van de meute’ staan.

  Dat betekent ook dat je niets kunt met
  genuanceerde, weloverwogen reacties, want die slaan ’n discussie helemaal dood. Moet je opeens nadenken voor je wat intikt. Da’s een drempel. Jakkiebah.

  Oh, en kan die veiligebank.com een IP-bannetje krijgen, of op z’n minst een stevige tik op z’n vingers met z’n kutspam in ieder topic?

 8. 16

  “of op z’n minst een stevige tik op z’n vingers”

  Ai. Bedreiging. Oproepen tot geweld. Nu maar hopen dat veiligebank.com geen politicus is (Wouter Bos?)
  *wijst naar topic op geenstijl*

 9. 17

  Dat GS-topic is mooi. Vooral omdat ze meteen korte metten maken met de gebruikelijke tirade ‘ ja maar ik dacht dat GeenStijl vrijheid van meningsuiting en dit en dat was!’

  Iets anders: ik kan me van de scientology-zaak tegen xs4all nog herinneren dat scientology beslag liet leggen op de servers van xs4all, en dat dat niet betekende ‘dat de servers op zwart gingen’, maar eerder dat er een deurwaarder bij xs4all aanbelde om alle aanwezige PC’s op te tekenen, die daarna mochten vrolijk door mochten draaien (al dan niet voorzien van een gerechtelijk stickertje); het daadwerkelijke ophalen was [nog] niet aan de orde. Is dat (in het geval GS) ook zo?

 10. 19

  “En het zal mij ook wel weer verweten worden dat ik er überhaupt aandacht aan besteed, ..”

  Welnee, goede zaak. Spits gaat aantoonbaar over de schreef. Maar weblog Closer verprutst het enorm door zelf niet zuiver op de graat te zijn in hun berichtgeving. Pot, ketel.

  Enfin, dat trek jij gelukkig recht door de relatieve betekenis van die ‘bronnen’ te duiden. (De kop boven je verhaal, kun je wat mij betreft daarom ook makkelijk buiten quotes plaatsen.)

  Punt blijft dat ‘onzuivere medestanders’ een stuk vervelender zijn dan ‘onzuivere tegenstanders’. (Met zulke vrienden, heb je etc..) Want het leidt de discussie af. En het gaat hier om Spits.

 11. 20

  TRS heeft iets tegen Marokkanen en iets tegen Martijn de Koning, dat maakt dat hij het stuk niet goed leest en er vrolijk op los liegt en allerlei dingen verzint die de koning geschreven zou hebben.

  Het geeft een aardig inkijkje en het is gebabbel. Niet meer, niet minder.

 12. 21

  “Oorspronkelijk stond hier ‘geld’. Dat is mijn fout in het knippen en plakken van de tekst. Het moet zijn Marokkanen. ”

  Hahahaha. In een knip&plak actie wordt het woord marokkanen opeens vervangen door geld. Toevallig.

  Ja, nu is het een stuk geloofwaardiger.

 13. 24

  @closer
  In je knip&plak actie is de ‘d’ van het woord “redactie” ook toevallig weggevallen? Hoe knip en plak jij eigenlijk?

  En de logische tegenspraak is de tekst van “bregje” is nu alleen nog maar groter geworden, zeker in de context van deze discussie.

  Kortom: FAIL.

 14. 25

  @23
  Dat is niet ongefundeerd. Nadat closer diverse keren de leugens van de favoriete hangplek van TRS (lucaswashier) heeft blootgelegd, moeten ze hem daar niet meer. Heel begrijpelijk want het leek onderhand op stalking, maar dus wel degelijk een punt hier.
  @trs
  FAIL stond bij jou alvast voordat je de tegenstrijdigheden eruit haalde. Voor mij zeggen die tegenstrijdigheden niets over het waarheidsgehalte ervan, wel over hoe de informatie is verzameld. Maar dat zal voor inboorlingen als jij wel te moeilijk zijn. kusje terug.

 15. 27

  @25 Hoho TRS, Closer geeft duidelijk zelf aan dat de anonieme reactie zijn verhaal niet sterk maakt en rectificeert helder. Wat al meer is dan je van Spits kunt verwachten. Geef hem die credits.

 16. 28

  @26 En nu, Madjnun? Verwacht je dat ik de hele middag ga zitten googelen om jouw bewering te staven?

  Sorry, als je iemand van racisme beschuldigt – en dat doe je – zul je dat echt zelf moeten onderbouwen. Vooralsnog blijf het een weinig stijlvolle loze verdachtmaking.

 17. 29

  Harry de Winter heeft nooit gelijk.
  Hij vind de islam de vijand en is een schijnheilige atheïst.

  Indien men cultuur en karaktereigenschappen van een ander ras specificeert en er op scheld is men anti semiet of racist, wil je je eigen waarden en cultuur behouden noemen ze je een nationalist cq nazi.

  In 2008 heet je gewoon Dalai Lama.
  Voor de rest , storm in een glas water zo praat men in de kroeg ook.
  Reacties op jongeren sites is kuddegedrag , als hij dat durft te tiepen zal het wel mogen dan doe ik het ook.
  Opgekropte frustraties. Onderbuikgevoel van de maatschappij, men kan het negeren , men kan het erkennen.
  Onderwijs , Onderwijs Onderwijs zorgt alleen voor zgn beschaafde verfijning van de woorden..

 18. 30

  “Harry de Winter heeft nooit gelijk.
  Hij vind de islam de vijand en is een schijnheilige atheïst.

  Indien men cultuur en karaktereigenschappen van een ander ras specificeert en er op scheld is men anti semiet of racist, wil je je eigen waarden en cultuur behouden noemen ze je een nationalist cq nazi.”

  Nou komt het, dacht ik.

  Maarnee …. krompraat “2008 en de Dalai Lama”.

  En … “onderbuik” .

  En …. “Onderwijs”.

  Dit zijn allemaal stukjes aparte draad @Hemaworstje. Dat je niet denkt van ik heb het ze eens fijn allemaal aangezegd.

 19. 31

  @28
  hear hear, helemaal gelijk heb je. ik vind het verhaal van martijn ook niet zo sterk, maar hij is daar in ieder geval heel transparant in, plus dat hij vrij precies aangeeft wat hij wel en niet meent te zeggen (dan moet je wel goed lezen). Persoonlijk heb ik liever zo\n verhaal dan zo’n spits-verhaal; nu kunnen we tenminste zelf een oordeel vormen over en hoe wat.
  @madjnun&trs
  kom je nu hier ook al met je inboorlingengedoe? al heeft trs misschien iets tegen martijn, wat best zou kunnen, dat betekent nog niet meteen dat hij ongelijk heeft in zijn kritiek. trs doet hetzelfde, iemand van leugens beschuldigen zonder het bewijs te leveren. Als jullie tweeeen nu eens ergens in een uithoekje van internet gaan zitten bakkeleien? Dan kunnen de grote mensen hier verder praten.

 20. 33

  Er zijn nog steeds multi culti fascisten die ziende blind zijn en als Don Quichot vechten tegen racisme en discriminatie.
  Naief en onnozel.

  De Marokkanen hebben het Marokanen probleem helemaal aan hun zelf te danken en het is hun eigen taak om dit op te lossen. Het is niet onze taak om voor de belangen van de Marokaanse gemeenschap op te komen.
  Dat er toch nog linkse mensen zijn die denken goed te doen, die denken voor Jezus te kunnen spelen, is triest.

 21. 36

  Turks of Marokkaans is geen beschrijving die serieus te nemen valt. Turken en Marokkanen lijken net zo weinig op elkaar als Spanjaarden op Kirchiziers. Ik vermoed dat éen van de twee werd bedoeld maar dat de ander er voor de politieke correctheid bij werd gezet.

 22. 37

  Niet opgeven @Carlos.

  Kalief? We waarvandaandanook lijken niet alleen op elkaar wij zijn hetzelfde..potverdrie. Of heb je drie armen ofzo (ook niet slecht:)

 23. 40

  Najib was echt leuk zaterdag vond zelfs mijn schoonmoeder , maar ja, dan heet je ineens weer “knuffelmarokkaan”. Het is ook nooit goed.

  Ik zal blij zijn als de beloofde problemen met de Polen en Roemenen eindelijk beginnen, dat gezeur over die Marokkanen altijd.

 24. 43

  Nee, bespaar me de feiten van dat typisch marokkaanse gedrag: eten, drinken, werken en slapen was het toch?

  Oh, ja… iedere groep mensen kent zijn uitwassen. maar dat valt niet als typisch gedrag te kenmerken.

 25. 44

  TRS heeft op zijn eigen site een verhaal geplaatst over parkeerproblemen bij een voedselbank. Omdat hij de suggestie geloofde die Harry MAns en Joost Eerdmans hem voorspiegelden. Als hij even onderzoek had gedaan dan had hij gezien dat het een oud verhaal was en de ook de werkelijke reden van de verkeersproblemen niet was dat de klanten hun pakket per automobiel op kwamen halen.

  TRS linkt naar een oude wet in de USA om aan te tonen hoe Jimmy Carter de banken verplichte slechte hypotheken te verlenen en zo de kredietcrisis veroorzaakte. De wet ging over de discriminatie op postcode, iets wat we in Nederland ook kennen en iets wat geenszins verplicht tot het verkopen van dubieuze hypotheken.

  TRS leest anderen de les over zorgvuldigheid.

 26. 46

  Hoewel de hier geschetste handelswijze van Spits, GS en hun aanhang en reaguurders al tamelijk schandalig is, is het in de praktijk eigenlijk nog veel erger. Het is niet het eerste incident dat door het slachtoffer verzonnen blijkt te zijn. Het is ook te gemakkelijk. Als je zegt dat de daders allochtoon zijn dan heb je sommige media en een deel van het publiek al mee.
  Bij deze voorvallen is het wel zo dat het meestal wel uitkomt, en dat het vrij hard terug slaat op het medium, de boze blogs en de sukkels die het proberen te verdedigen door de boodschapper aan te vallen (zie: Typich Carlos).
  Maar er is nog een veel ongrijpbaarder fenomeen van het racistisch deel van de bevolking. En dat is de selectieve verontwaardiging. Zo zin er Kamervragen als een Marokkaanse voetbalsupporters zijn die vernielingen aanbrengen en is de enige bedreiger van een hulpdienstverlener die publiekelijk zijn excuus moest van Marokkaanse afkomst. Terwijl voetbalrellen door autochtonen en veelvuldiger zijn, meer geld hebben gekost, meer doden en meer bedreigingen. Aanstaand oudejaar hebben we supersnelrecht ter bescherming van personeel en brandweer. En dat komt door hufterigheid en alcoholgebruik van mensen van puur Nederlandse afkomt.
  Nog erger is dat we feiten verzwijgen omdat ze niet in ons straatje te pas komen. Op de Brunssummerheide is er 2 jaar lang aan homotikken gedaan, door Nederlanders (of Limburgers). Het grootste homemolest uit de Nederlandse geschiedenis. In Limburg op de televiesie en in de kranten geweest. We hebben het er niet over, we willen denken dat homo’s alleen bedreigd worden door moslims. Want dat is ons vooroordeel. Wee de boodschapper die hier iets tegen inbrengt.
  En dan eindig ik met de woorden van het meisje op de Dam, nadat ze samen met haar vriendin in elkaar was geslagen: ‘Het waren geen buitenlanders, dus dan komt het niet in de krant’.

 27. 47

  * gaap * kom van je ouwe witte paard af ALO. Dat de gevangenissen voor 75 % gevuld zijn met allochtonen is zeker ook het gevolg van racisme? De media vergalopperen zich wel vaker. what’s new? Ga es op marokko.nl kijken dromer

 28. 48

  @2005 was meer dan 60% van de gevangenispopulatie nog altijd autochtone Nederlander, volgens de bosatlas van Nederland. Dus misschien kan je even melden waar die 75% vandaan komt?

  Dit laat ook ALO’s punt van de selectieve verontwaardiging goed zien: het gaat altijd over de 5% Marokanen in de gevangenis en veel minder vaak over de andere 95%. En ziedaar de mogelijke verklaring: als je denkt dat 75% van de criminaliteit door allochtonen (en dan vooral Marokanen) gebeurd, is het allemaal heel logisch, wat de Spits schrijft.

 29. 49

  @ Cirridwen,
  75% van de gedetineerden zijn van niet westerse afkomst en zijn veroordeeld voor gewelds en drugsdelicten.
  maar afijn , dat is 2007 , het gaat dus snel in 2 jaar , door welke bevolkingsgroep zou dat komen?
  Bron: http://www.wodc.nl/

  At your service!

 30. 51

  @Hemaworstje: ik heb wat zitten kijken bij WODC, maar kom niet aan je 75%. In het laatste rapport ‘Criminaliteit en rechtshandhaving 2007’ wordt in één hoofdstuk de afkomst geanalyseerd, als het gaat om verdachten van misdrijven. 63% van de verdachten was autochtoon. Uiteraard zijn de Marokkanen vaak sterk oververtegenwoordigd, maar daar gaat het hier niet om. Overigens zijn van de allochtone groepen de groepen verdachten van antilliaanse en Surinaamse afkomst groter dan de Marokkanen.
  Dit komt overigens sterk overeen met mijn post #50.

  @Sickbock: doe niet zo dom, allochtoon is gedefinieerd als iemand met één of beide ouders die in het buitenland zijn gebeuren. Dat is natuurlijk inclusief de tweede generatie… Goed de derde generatie valt hier in principe buiten (maar met al die importbruiden zal dat ook wel meevallen ;-)).

 31. 52

  hmm.. als 1 of beide v/d ouders in het buitenland is geboren gaat het om de eerste generatie. De tweede generatie kan dus ouders hebben die beiden in Nl zijn geboren.. die komen vaak terug in de staatjes als autochtonen

  p.s. zoek maar es verder op het WODC. info genoeg (ben zelf nu ff aan het werk)

 32. 54

  @nee, de eerste generatie is de migrant. De tweede zijn hun kinderen. De derde zijn hun kinderen etc. De meeste allochtonen zijn eerste generatie migrant, ook Marokkanen. (Dat komt natuurlijk voor een belangrijk deel omdat veel Marokkanen jong naar Nederland zijn gemigreerd, in het kader van gezinshereniging).

  Misschien moet je je interpretatie van de staatjes dan toch enigszins herzien. Autochtoon is ook echt blanke nederlander.

  Overigens, eigenlijk zouden we het niet meer over allochtonen moeten hebben, maar over streepjes-nederlanders, dus Marokkaanse-Nederlanders, Turkse-Nederlanders etc. Je geeft aan dat het uiteindelijk om Nederlanders gaat, maar je kan etnische afkomst wel langer blijven volgen dan de tweede generatie.

 33. 55

  Het gegeven dat een ontspannen gesprek over het “onderwerp” niet mogelijk is doet me vrezen voor wat komen gaat.

  Zelf heb ik vele bajes’es bezocht..mannen met grote sleutelbossen naast me door de gangen..mijn baas zocht personen die in het laatste penentiaire jaar een opleiding (betaald) wilden volgen in dan komen werken..bij hem natuurlijk. Ik zag slechts..hoe zal ik het noemen, ik doe het maar niet..

  Van al al die moeite is er in 5 jaar een (een!!) geslaagd zijn borst fier vooruit te steken :((

  HULDE aan die kerel..toch niet voor niets geweest.

 34. 61

  @TRS: ah, jij denkt dat het in dit topic gaat om de oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminiliteit? In werkelijkheid is de stelling dat criminaliteit van Marokkanen oververtegenwoordigd is in de berichtgeving (en anders benaderd/weergegeven wordt). Zie de post van ALO #48 voor voorbeelden. Het is net zoiets als het premierschap willen aanbieden aan de partij met de meeste zetelwinst, in plaats van aan de partij met de meeste zetels, die misschien wel zetels verloren heeft. In beide situaties is er een verlies voor gevoel voor de echte verhoudingen.