1. 4

  Na Rat Verhagen, Twittert nu Sjek de Vries ook.

  Stukje van een NOS-verslaggever over ….

  Jack de Vries, voormalig spindoctor van premier Balkenende en tegenwoordig staatssecretaris van Defensie, is tot nu toe vooral een zondagskind in de politiek. Natuurlijk, ooit ruimde hij als fractievoorlichter het veld omdat de toenmalige CDA-fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer door interne partijtwisten ten val kwam. Maar hij keerde heel snel terug in de arena, toen als voorlichter van de nieuwe fractievoorzitter en latere premier Jan Peter Balkenende, wiens absolute steun en toeverlaat hij sindsdien is.

  Maar goed, ook deze wonderboy, vanwege zijn kekke kuifje weleens de ‘jonge Colijn’ genoemd, heeft nu een echte schram op zijn neus. Oorzaak is de voorgenomen benoeming van een imam als geestelijk verzorger in de krijgsmacht. Deze imam, Ali Eddaoudi, heeft lang geleden de premier als een deurmat onwaardig omschreven en schreef ook dat christenen nog steeds met de islam in oorlog zijn.

  De Tweede Kamer is hier woedend over en eist dat de benoeming niet doorgaat. Een probleem, want hij is al in dienst, alleen nog niet geïnstalleerd als geestelijk verzorger. Een streep door de rekening van De Vries dus, die echter zijn reputatie als spindoctor weer volledig weet waar te maken en binnen enkele uren de zonzijde van de kwestie al heeft ontdekt.

  Als mediakenner en -gebruiker is De Vries natuurlijk toegetreden tot de groeiende schare twitteraars. In zijn jongste ‘tweet’ van hedenavond laat hij zich weer eens als spindoctor kennen. Daarin schrijft hij met gevoel voor zelfspot dat ‘de imamdiscussie twee dagen de JSF-discussie naar de achtergrond heeft gedrongen.’ Die discussie betreft de aanschaf van nieuwe straaljagers voor de luchtmacht, waarschijnlijk de Amerikaanse JSF, voor de vervanging van de huidige F16’s. Politiek een ingewikkeld dossier, want coalitiepartner PvdA overweegt tegen te stemmen.

  Grappig overigens dat hij het heeft over de JSF-discussie. Officieel wordt op zijn ministerie al jaren gesproken over het ‘project vervanging F 16′. Maar goed, de voorkeur van De Vries voor de JSF is bekend.

  Wilco Boom/NOS