Tweespalt | Kernenergie in de VS

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
17 feb 2010: Report Confirms Safety, Security of U.S. Nuclear Plants 1 feb 2010: Leaks spotlight aging nuclear plants
“Inspection results show that all of the [104] nuclear power plants are operating safely. The fourth [safety performance] measure tracks the trends of several key indicators of nuclear power plant safety,” Radioactive tritium, a carcinogen discovered in potentially dangerous levels in groundwater at the Vermont Yankee nuclear plant, now taints at least 27 of the nation’s 104 nuclear reactors — raising concerns about how it is escaping from the aging nuclear plants.

 
Dus geeft Barack Obama $8,3 miljard aan lening voor het bouwen van nieuwe kerncentrales….

Reacties (4)

#1 Harry

Is dat niet dat Tritium dat ook in die lichtgevende buigzame buizen (glowrings)zit die je vaak bij popconcerten en kinderfeestjes kunt krijgen?
Volgens mij is Tritium een heel snel vervliegend gas wat je alleen naar binnen krijgt als je aan een tritiuminfuus gelegd wordt.
Zal wel niet zo’n vaart lopen met dat Tritium. Maar er zijn wel weer onwetenden bang gemaakt.
Wat dat betreft heeft Obama dit keer een weloverwogen beslissing genomen.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Gezien het tweede bericht zou Obama snel eens wat meer aan nieuwe kerncentrales mogen uitgeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Share

Gaaikemaatje @ tweespalt.
8,3 miljard, wat is dat voor Obama? Twee weekies eerder terugtrekken uit de afghanistans?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 zmoc

how it is escaping from the aging nuclear plants

De vraag moet zijn hoe ze denken dat NIET te laten ontsnappen. Tritium is een waterstofisotoop. Waterstof is de kruipolie onder de elementen; het kruipt door gaatjes die zo klein zijn dat het niet eens gaatjes zijn en tast bovendien metaal aan. Zelfs de externe tank spaceshuttle is zo lek als een zeef. De tank van de meest geavanceerde waterstofauto die ik ken (een BMW) loopt binnen een week half leeg. Het is gewoon vrijwel onmogelijk om een fatsoenlijk langdurig waterstofdicht materiaal op grote schaal te maken.

Dat is op zich bijzonder jammer; tritium is erg zeldzaam op aarde en is erg belangrijk voor kernfusie(-experimenten). Momenteel is de wereldwijde vraag ernaar maar liefst … 400gram per jaar tegen vele tienzuidenden dollars per gram:P Als ik het zo lees lekt er meer uit amerikaanse kerncentrales weg dan we wereldwijd gebruiken, oftewel voor tientallen miljoenen dollars:-)

@Harry, #1 Volgens mij heb je gelijk. Onder ten minste één kerncentrale bereikt de concentratie tritium in het grondwater echter wel stralingsniveaus die vele tientallen malen de toegestane waardes voor drinkwater (dus niet grondwater) overschrijden. Maar dat gaat dan om straling die niet eens door je huid dringt. Er wordt volgens mij ook niemand bang gemaakt, dit is nauwelijks een tweespalt waard.

En volgens mij heb je gelijk over de glowrings (en horloges, nooduitgangbordjes etc.); de algemene term is “betalights” (naar het type straling dat tritium afgeeft: β-straling) en daar zit een fosforiserend materiaal en een radioactief materiaal in. Dat laatste is tegenwoordig meestal tritium, maar vroeger werd veelal het veel gevaarlijkere radium gebruikt.

  • Vorige discussie