Tweespalt – Een beetje gif

Chemicals harming Arctic animals (WWF) Een beetje gif is juist heel gezond (Simon Rozendaal)
Toxic chemicals are harming Arctic animals including polar bears, beluga whales, seals and seabirds, the environmental group WWF said on Thursday. It said pollutants such as flame retardants, pesticides and fluorinated chemicals made Arctic wildlife vulnerable to health problems including immune suppression and hormone disturbances. The Arctic is far from industrial centers but many long-lasting chemicals get swept north by winds and ocean currents and build to damaging levels in fatty tissues of creatures in the region. Kijk uit voor gif. Gif is gevaarlijk. Waar of niet waar? Niet waar. Een beetje gif is waarschijnlijk gezond. Er is een serieuze wetenschappelijke theorie, met een serieuze wetenschappelijke naam (hormesis), die stelt dat allerlei zaken die in grote doses schadelijk zijn, in kleine doses gezond zijn. Zo’n vijftien jaar geleden werd melk uit de Lickebaertpolder, bij Maassluis, vernietigd omdat er een klein beetje dioxine (afkomstig van een vuilverbrandingsinstallatie) in zat. Welnu, misschien was die melk dus gezonder dan gewone melk.
 1. 1

  Die tweede opvatting (gif kan ook goed zijn) is toch de homeopathische opvatting? En daarvan is toch nog niets echt bewezen?
  Of stoelt die gedachte op een veel oudere opvatting die stelt dat kleine porties gif je resistent maken tegen grotere hoeveelheden van hetszelfde gif?

  Wie kan zich de tijd nog herinneren dat je met een haring je temperatuur kon meten?
  Wat met de eerste opvatting in ieder geval wordt bewezen is dat allerlei stoffen zo stevig in elkaar zitten dat ze niet door water en wind worden afgebroken worden en dus op plekken worden terug gevonden waar ze helemaal niet thuis horen. Dat kan niet kloppen.

 2. 3

  Geheel niet homeopathisch denk ik. We hebben veel repairmechanismen in ons lijf die de oorsprong hebben aanwezigheid van het leven in een schadelijke omgeving. Als voorbeeld DNA-repair veroorzaakt door harde straling die door het venster van de atmosfeer kunnen komen. Door die evolutionair uitgesorteerde eigenschap kunnen we aardig wat achtergrondstraling “hebben”. Niks homeopatische verdunningen d12 zodat geen molekuul meer aanwezig is maar door draaien bij volle maan nagebootst zou worden door watermolekulen, kul en nog eens nog nooit bewezen kul.

 3. 5

  Veel “lijders” zijn geweldig vooruit gegaan en helemaal genezen door de experimenten in de begintijd van de homeopathie. Rara hoe kan dat dan ?

 4. 7

  De begintijd was iets , iets, iets fenominaals maar de sokken hebben het stokje afgepakt. Moet ik je vervelen met een groot aantal experimenten waaruit blijkt dat er een soort vn tweedeling is binnen de “holistische” kijk.

  Ik ga nu eten, gruetzi.

 5. 9

  Zonde om deze haring dan niet te noemen. Uit Gentsche straattypen waar ik net ben. Straatschoffie Jan Pik raakt in welstand en trouwt. “Het nieuwe bruidspaar woonde in De Lindekens. De wijk werd ’s avonds bevlagd en verlicht. Boven de deur werd een vogelmuit aangebracht, waarin een haring hing !”.

 6. 10

  @ Sil:
  ach, dat was in de tijden dat menig visje boordevol kwik zat, dat door chemische dumpingen in het water terecht kwam. Gelukkig zijn die tijden voorbij.
  @ Larie: is paelja dan giftig voor het taalgebruik?