Tonen wanbetalers zorgpremie noodzaak van nivellering aan?

Serie:

DATA - Er is op zijn zachtst gezegd wat rumoer over de nivellering van de zorgpremies. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat nivellering voor een flinke groep noodzakelijke verlichting zal brengen.

Ieder jaar wordt een staatje gepresenteerd over de wanbetalers in de zorg. Dat zijn mensen die de verplichte premie niet kunnen betalen. De term wanbetalers heeft in mijn ogen wel een beetje de connotatie dat sprake is van onwil, maar ik denk dat voor veel mensen de maandelijkse kosten simpelweg te hoog zijn. Je bent geen wanbetaler als je een keertje overslaat. Pas als je zes maanden in gebreke blijft, ga je de boeken van het CBS in.

Vorig jaar was er weer een stijging van het aantal wanbetalers, met zo’n vijftigduizend.

Inmiddels betalen circa 280.000 mensen hun zorgpremies niet. Toch is er ook relatief goed nieuws te melden.

Van het ANP aan wie wij de cijfers hebben geleverd:

Het aantal bijstandgerechtigden dat zijn zorgpremie niet betaalt, is -nadat het de afgelopen jaren hard was toegenomen- aan het afvlakken. De laatste maanden is er zelfs een lichte daling te zien. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Aam het begin van 2012 waren er volgens het CVZ nog 305.000 wanbetalers in de zorg. ‘We zitten nu rond de 295.000 wanbetalers,’ laat een woordvoerder van het CVZ weten. ‘Dat is een afvlakking of zelfs een daling, al gaat het nog lang niet snel genoeg naar onze zin.’

Stijging

Desalniettemin steeg het aantal het jaar daarvoor nog rap. Volgens het CVZ waren er in 2010 nog 267.000 wanbetalers, eind 2011 dus ruim 300.000. Het CBS gaat uit van iets lagere cijfers, maar laat eveneens een stijging zien van rond de 13 á 14 procent: 244.000 wanbetalers in 2010 en 275.000 in 2011.

Volgens een woordvoerder van het CBS komt het verschil in aantallen door een andere meetmethode. Het CBS haalt namelijk de mensen van de lijst die al een regeling hebben getroffen om alsnog aan hun premie te voldoen en ook mensen die overleden of geëmigreerd zijn, komen niet terug in de tabel. De stijging blijft echter hetzelfde.

Wanneer deze wanbetalers onderverdeeld worden naar bepaalde kenmerken qua gezinssituatie en inkomen, dan blijken de bijstandsgerechtigden de meest notoire premieontduikers. In 2010 betaalde al 9,2 procent van alle bijstandgerechtigden de premie ruim een half jaar niet, in 2011 was dat opgelopen naar 10,8 procent van alle bijstandsgerechtigden. Dat is ongeveer een op de negen mensen met een bijstandsuitkering, in totaal dus 47.000 mensen.

Einde ANP-bericht.

Het zijn niet alleen de bijstandsgerechtigden die relatief veel wanbetalers in hun gelederen hebben. Ook mensen met andere uitkeringen kunnen de premies vaak niet opbrengen. Wat mij overigens opvalt is dat het aantal wanbetalers onder studenten zo laag is. Hebben zij voordeligere premies?

Herverdeling

De discussie over herverdeling is fel en ook ik heb er af en toe zo mijn bedenkingen bij. Maar dit soort staatjes zetten ’t wel een beetje in perspectief. Honderd euro voor een armlastig gezin/persoon is gewoon veel. Zeker nu. Daar mag best wat van af. Hopelijk blijft er genoeg nivellering over als de VVD-revolutionairen hun zin hebben gekregen.

Reacties (13)

#1 Joop

De zorgtoeslag komt rond de 21e binnen, en de bijstandsuitkering staat de laatste werkdag van de maand op je rekening. Vreemd of niet dat het geld van de zorgtoeslag dan al is uitgegeven. Denk daarom dat het voorgestelde idee van de 20 euro premie beter is, zonder het rondpompen van het geld middels de toeslag.

Neemt natuurlijk niet weg dat er vaak allerlei andere financiële problemen ook mee kunnen spelen.

  • Volgende discussie
#2 Fons

Een heel deel van de studenten krijgt de zorgpremie van zijn/haar ouders. Dat drukt de cijfers voor studenten aanzienlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sikbock

we hadden toch al de zorgtoeslag voor lage inkomens?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

Onder de dak- en thuoslozen zaten vlak na de invoering van de verplichting veel wanbetalers, maar dat begon datzelfde jaar meteen te dalen. Waar ik werk zijn er nu alleen nog een paar “schrijnvende gevallen”, die zeker in de statistieken voorkomen omdat ze de een nade andere aanmaning krijgen.

Het gaat om mensen waar niemand iets mee kan. Ze hebben geen uitkering, geen dak boven het hoofd en worden in opvangvoorzieningen een beetje overeind gehouden. Het gekke is dat ze op grond van een illegale status administratief niet bestaan en nergens recht op hebben, hoewel ze hier al 12 jaar of langer in Nl zijn en ooit werk hebben gehad. Eén meneer heeft een vrouw en twee kinderen, die de NL-nationaliteit hebben. Het is Kafkiaans dat hij dus niet bestaat, maar wel die aanmaningen krijgt.

Het zullen uitzonderingen zijn en om een uiterst gering aantal gaan (hoop ik), die pas uit deze statistieken verdwijnen als er wat aan hun status wordt gedaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 gronk

Wat mij overigens opvalt is dat het aantal wanbetalers onder studenten zo laag is. Hebben zij voordeligere premies?

Of een pa/ma die bijspringt, of de premie wordt betaald uit een studiefinanciering-lening. Dat heb je allemaal niet als bijstandstrekker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 kevin

Ik snap niet waarom #3 minnetjes vangt. Kan iemand uitleggen wat het verschil is tussen een positief inkomensafhankelijke zorgpremie versus gelijke zorgpremie met een negatief inkomensafhankelijke zorgtoeslag?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joop

Wat wel zo is dat als de zorgtoeslag wordt ingeruild voor de inkomensafhankelijke zorgpremie dit kan resulteren in een netto hogere premie voor de minima als het gaat om verzekeren tegen extra ziektekosten.

Als je elke euro drie keer moet omdraaien ga je zomaar bezuinigen op de premie tandarts, maar dat is eigenlijk al zo met de eigen bijdrage. Een vriend (in de bijstand) bijvoorbeeld werd gesponsord om naar de tandarts te gaan voor een nieuwe kroon. Anders was dat niet mogelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 kevin

@7

als de zorgtoeslag wordt ingeruild voor de inkomensafhankelijke zorgpremie dit kan resulteren in een netto hogere premie voor de minima als het gaat om verzekeren tegen extra ziektekosten.

Dat heeft toch niets te maken met of je nu inkomensafhankelijke zorgpremies hebt of zorgtoeslagen? Wat is precies het verschil tussen zorgtoeslagen en inkomensafhankelijk premies? Anders gesteld: waarom bitchen op inkomensafhankelijke premies als met zorgtoeslagen hetzelfde bereikt kan worden? Er wordt gewoon aan de knoppen gedraaid, dáár zou je op moeten zeiken. Het ligt niet aan of de knoppen met zorgtoeslag of inkomensafhankelijke premie gelabeld zijn.

Dit is ongeveer hetzelfde als wanneer er een nieuw belastingstelsel ingevoerd wordt waarin eigenlijk niets wezenlijks verandert, en tegelijk de belasting verdubbeld voor iedereen. Ligt die lastenverzwaring dan aan het belastingstelsel? Nee! Dat is slechts de vorm.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joop

@8. Ik bedoel dat het gewoon niets oplost. Of je nu zorgtoeslag krijgt of een lagere premie betaalt. Wel is het zo dat de zorgtoeslag is gekoppeld aan de premie. Maar dat zal dan bij het nog niet uitgewerkte plan voor de lagere premie ook wel zijn, neem ik aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 kevin

@9 Dan zijn we het eens, denk ik. Ik vraag me nog steeds af waarom we nu van toeslagen naar inkomensafhankelijke premies gaan. Iemand die me dat kan uitleggen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Ernest

@10 Ik niet. Die zorgtoeslag krijg je toch echt alleen als je een laag inkomen hebt, en dus is het precies waarom de-nivellering van de premie niet nodig is. Het lijkt erop dat de PvdA alleen maar in ieder geval 1 quasi-socialistisch dingetje wilde doen om de uitkeringsgerechtigden onder hun stemmers tevreden te stellen.
(Maar ja, waarom dan niet de huurtoeslag afschaffen en een inkomensafhankelijke woonbelasting ingevoerd, waarin de hypotheekaftrek wordt verrekend? Er wordt immers ook een huurbelasting ingevoerd, een soort extra BTW voor verhuurders, die zij moeten doorberekenen aan hun huurders, al of niet onder het mom van scheefwonen. Waarom moeten huurders wel meer aan de overheid betalen en krijgen hypotheekaftrekkers geld? Sorry, off-topic.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joop

In het begin met Hoogervorst, die de zorgtoeslag introduceerde, had ik het idee dat hij dat deed om de zorgtoeslag elk jaar te kunnen vaststellen naar beneden, of beter gezegd niet mee te laten groeien met de inflatie/prijs zorgpremie. Maar daar is volgens mij geen sprake van geweest…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 cor mol

Als die 4,05% belastingverlaging in de tweede en derde schijf en de algemene heffingskorting verhoging van euro 90 p.p. om te beginnen gewoon eens in de inkomensafhankelijk premie was verwerkt i.p.v. de VVD-kiezertjes te belazeren door optisch de belasting te verlagen?

  • Vorige discussie