Tibetanen komen in opstand

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In Lhasa zijn de rapen gaar. De Tibetaanse hoofdstad is vanochtend opgeschrikt door de heftigste protesten tegen de Chinese overheersing in twintig jaar (BBC). Er zijn schoten gehoord en de Amerikaanse ambassade adviseert om weg te blijven uit de hoofdstad of als men er al is binnen te blijven (Guardian). Politieenheden zouden inmiddels de kloosters hebben omsingeld. Deze beelden werden gisteren in Lhasa gemaakt, en foto’s van vandaag.

De protesten komen op een gevoelig moment nu over een paar maanden de Olympische Spelen in Beijing worden gehouden. Terwijl in Nederland cabaretiers uit volle borst tégen deelname aan de Spelen zingen komen de Tibetanen nu zelf in opstand. Het debat over de Nederlandse deelname aan de Spelen kan bij het uit de hand lopen van de opstand een verrassende wending krijgen. Maar hoe hypocriet is het eigenlijk om nu pas naar aanleiding van de Olympische het debat over de mensenrechten in China te voeren? Kijkersvraag: hoeveel producten ziet u op dit moment in u nabijheid die Made in China zijn? (tip kijk op het labeltje van uw onderbroek).

Reacties (33)

#1 apostolov

Weet je wat me tegenvalt?
Dat die cabaretiers niet inzien wat de Olympische spelen voor sporters betekenen, los van de context waarin dit plaatsvindt. Lekker makkelijk van van Muiswinkel om te gaan protesteren, komen ze ook weer wat publiciteit tegen. Liedje maken, haha, echt leuk, ja samen met de andere ‘gasten’ van de grap. Met engagement, mijn reet.

 • Volgende discussie
#2 Savage

Die protesten van cabertiers komen gewoon te laat. Men had het IOC onder druk moeten zetten om de spelen uit China te houden. Nu worden sporters onder druk gezet om het hoogtepunt van hun carière op te geven vanwege de mensenrechten situatie. Ik vind dat oneerlijk tegenover de sporters.

Laat die Muiswinkel de Chinese ambassade gaan bezetten oid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: En acht jaar geleden kwamen de protesten te vroeg, want toen was het nog niet zo belangrijk voor ons, die olympische spelen ergens over acht jaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 DeJa

Nee, sporten das lekker belangrijk! Wat zullen de tere zieltjes van die sporters toch wel niet te lijden hebben onder een boycot!

Sporten is natuurlijk veel belangrijker dan het protesteren tegen een samenleving waaring mensen onderdrukt, gemarteld en vermoord worden.

Heel natuurlijk dat we zo’n sportevenement houden in een land dat een ander land bezet houdt en meer dan 1 miljoen van de plaatselijke bevolking heeft afgeslacht. Het past natuurlijk wel volledig in de traditie van de olympische spelen. Berlijn 1936 was ook zo’n gelukkige keuze!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 stoethaspel

Absolute aanrader om eens te kijken

http://www.nederland2.nl/uitzendinggemist/programma/angry-monk/3295

Angry Monk uit 2005

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 zmc

Ach. Olympische Spelen of niet, de Tibetaanse zaak begint gewoon weer meer te spelen. Ongetwijfeld aangewakkert door Bjork’s Declare Independence, de situatie Kosovo en het gebeuren in Myanmar. Of het nou hypocriet is of niet, het is op dit moment nou eenmaal goed zichtbaar en er valt weer wat te bereiken, ook al is dat maar symbolisch.

Opportunisme hoeft nog geen hypocrisie te zijn.

In het kader van Tibet vs. China vond ik de reacties onder dit Youtube filmpje overigens wel erg interessant:
http://www.youtube.com/watch?v=tbfcK5K156I

Ik kan daar alleen maar uit concluderen dat Chinezen vakkundig worden gebrainwasht omtrent de historie van Tibet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Christian

De cabaretiers zijn nu ook tegen optreden in Roermond. Lijkt me toch een wat kansvoller actie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 RennieB
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Pepijn

@2: Als het 8 jaar geleden was besloten om de spelen elders te houden, was er nu niet zo’n uitgebreide discussie over China op gang gekomen. Het is wat dat betreft goed dat China de spelen heeft gekregen. Vervolgens moeten diezelfde spelen in China natuurlijk keihard geboycot worden.

Sporters die bang zijn dat ze niet kunnen uitkomen op de spelen als die in China gehouden worden hadden 8 jaar geleden aan de bel moeten trekken. Nu gaan lopen huilen dat de spelen o zo belangrijk zijn voor sporters is gewoon zielig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Meester

@ Deja, jij hebt het echt niet begrepen.

Topsporten beginnen doorgaans ergens rond hun 5de of 10de met hun sport. Als ze dan een jaartje of 12, 13 zijn, beginnen ze met serieus trainen.
Dat doen ze dan een jaar of 15 achtereen. Dat betekent uren en uren trainen, bij alles wat je eet opletten, elke dag optijd slapen, alle sociale activiteiten die andere wel hebben aan je voorbij laten gaan. (Zou zeggen probeer het eens voor een paar maanden, heb je misschien een idee wat het is)

Dan na die 15 jaar, ergens tussen hun 25ste en 30ste bereiken ze hun absolute top. In die vijf jaar hebben ze de meeste 1 kans om te al die training om te zetten in de belangrijkste prijs die er op sportgebied te winnen valt, een olympische medaille.

En nu komt van Muiswinkel, en jij bent het blijkbaar met hem eens, ze even vertellen dat ze dat maar moeten laten zitten, omdat je zonodig een politiek statement moet maken. Doe dat lekker zelf.

We hebben nog nooit wakker gelegen van wat er in china allemaal gebeurd. We doen er zelf eigenlijk vrij weinig aan. We handelen er vooral graag mee, om lekkere goedkope spullen en nu ga je eens lekker tegen die sporters lopen schreeuwen dat ze het verkeerd doen. HOE GOEDKOOP.

En daarbij het effect is nul komma nul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Carlos

Die Spelen, het is allemaal symboliek… als je China écht wilt boycotten flikker dan meer dan de helft van je consumptiegoederen het huis uit (te beginnen bij je onderbroeken en je sokken). Bijna alles wat we in de winkel kopen (incl. voedsel half-fabricaten) is door Chinese handen gegaan.

Win gewoon een gouwe plak en doe tijdens de huldiging een Tibetaans dansje op het podium.
Vond Hitler ook niet leuk: negers op het erepodium

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

Ik wilde al @9 beginnen dat sporters 8 jaar geleden nog niet aan de Olympische spelen van nu zaten te denken, maar #10 beweert het tegenovergestelde, dus krijgt #9 van mij restrospectief alsnog een mee eens en #10 dus een, ja, daar had je als sporter dan op je 20ste eens aan moeten denken en met al je vakgenoten bij het IOC zeggen dat Peking onaanvaardbaar is in plaats van nu het zielige slachtoffer uithangen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 RennieB

China wordt net zo lang gepest tot ze besluit dan maar geen reserves in Dollars aan te houden.. Kan China de schuld worden gegeven van wat ons te wachten staat….

Dit worden de eerste spelen waar ik naar uit kijk… ;p

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Pepijn

@10: Iedereen die zijn doel/droom wil bereiken moet daar hard voor werken, dat geldt echt niet alleen voor sporters. Verder is een aantal mensen, waaronder sporters, zo gezegend om van hun hobby hun beroep te kunnen maken. Veel trainen is echt geen verpliching, maar een keuze.

Natuurlijk zouden we ook goedkope producten uit China moeten weren. Maar dat die producten nu hier te koop zijn is natuurlijk geen reden om de spelen in China gewoon te laten doorgaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 apostolov

Ik heb de oplossing:

Als ze nu eens iedere atleet die meedoet, een tibetaanse vlag meegeven. Eentje die tot portemonneegrootte is op te vouwen, zodat zodra de atleten op het podium staan en de nationale volksliederen te horen zijn, zij de vlag uit hun trainingspak kunnen halen en daarmee gaan staan zwaaien. Te gek, aangezien de Chinese autoriteiten daar niks aan kunnen doen, omdat 2 miljard mensen aan het kijken zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@11: Legt de Chinese overheid even druk op je sportbond, wordt je achteraf nog gediskwalificeerd omdat je je niet aan het protocol hebt gehouden (of de kledingsvoorschriften, of wat dan ook). Medaille inleveren, heb je nog nix. Verder acht ik de kans op winnende Tibetanen aanmerkelijk veel kleiner dan op winnende negers (kent iemand een Tibetaanse medaillekandidaat?).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Carlos

Een Tibetaan doet zijn hele leven lang een hoogte-stage dus met al die extra rode bloedlichaampjes moet hij/zij in het Chinese laagland als een speer gaan. Alleen komt de atleet wel voor China uit vanzelfsprekend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 JSK

Bijna alles wat we in de winkel kopen (incl. voedsel half-fabricaten) is door Chinese handen gegaan.

Feitelijk gezien geklets natuurlijk (iemand heeft zich laten bedotten door de ‘China is de toekomst’-hype), maar ik snap wat je bedoelt. Er zijn manieren om China harder te treffen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 DeJa

@10: Ze mogen er van mij best heen hoor er zal niets veranderen door wel of geen olympische spelen. Doe alleen niet alsof het zo zielig voor die sportertjes is. Ja die sporters mogen best gewezen worden op de toestand in het land waar zij heen gaan. En ja die sporters mogen best nadenken over belangrijker zaken dan wie het snelst 100 meter te voet kan afleggen.

Je vergeet overigens nog de regelmatig aanwezige drang van de ouders die graag hun miserabel mislukte leven alsnog glans willen geven via hun kinderen.

En nee, ik vind sport als gezonde bezigheid helemaal ok, maar heb inderdaad niets met het obsessieve gedrag wat bij topsport hoort.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 weerbarst

Een bestellinkje chinese peking kat overslaan zal ze leren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 obaka

@ JSK, ander scenario: Carlos doet uitsluitend inkopen bij de mindere supermarkt, textielgigant etc.

Ik acht een combinatie van de twee, het Laurens Jan Aldi syndroom, het meest waarschijnlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 JSK

@21: Zelfs dan niet. We moeten ophouden met denken dat we in de V.S. leven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Carlos

Nee hoor obaka, Carlos zit dagelijks met zijn neus in de cijfers van COMTRADE en Comext en houdt zich professioneel bezig met de verduurzaming van productieketens. Ik weet waar AbraHam de mosterd haalt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Steeph

De nieuwsticker geeft aan dat er al meerdere doden gevallen zouden zijn en dat er veel gebouwen in brand staan.
Ik probeer een linkje te vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 zmc

Dumpert heeft in ieder geval foto’s van het resultaat: http://www.dumpert.nl/mediabase/49191/cf76dfa2/tibetanen_gaan_china_slopen.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Steeph

@zmc: volgens mij schendt dumpert copyright, tenzij ze bij de Telegraaf meeliften:
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/03/14/tibet.unrest/index.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 hemaworstje

Carlos:80 procent van de mannelijke bevolking in Nederland draagt nog steeds een Hema onderboek ( geen grapje) die worden ingekocht in landen goedkoper dan China.
Het zijn onze eisen die bepalen of een product voldoet aan maatschappelijke normen versus prijskwaliteit verhouding.

Uibesteding van productie naar lage lonen landen is noodzakelijke logica,de wit en de bruingoed jongens zijn daarin de nomaden. textiel kán hier niet eens meer lokaal geproduceerd worden.
China is te duur, men zit al lang in Cambodja/ Vietnam etc
Textiel valt nog reuze mee.
Heeft u daar problemen mee koop dan uw goederen in de kringloopwinkel of een of andere fair trade shop met Eco label.
De Spelen boycotten heeft weinig effect, sabotage wel.

Ik wil wel streaken in een tanga slipje tijdens de 100 mtr sprint.( nu nog sponsors).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Steeph
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Yevgeny Podorkin

De verklaring van IOC- voorzitter Rogge inzake politiek/ mensenrechten m.b.t. OS Beijing was duidelijk. Valt m.i. te billijken: een reusachtig land in transitie, sinds 20 jaar pas echt in ontwikkeling op alle terreinen…wederzijdse toenadering/ begrip e.d., afijn de standaard doelstellingen van de Olympische Gemeente. Anders moet/ kan je sport(evenementen) alleen nog in het westen organiseren. In-en-rond Beijing zal het tijdens de Spelen in ieder geval brandschoon zijn. Maakt u zich maar geen zorgen. En als e.e.a. in Tibet flink uit de klauwen giert is er geen man overboord. The games Will Go On. Een mooie kans voor (onze) vasthoudende en plichtsgetrouwe persmuskieten om daar eens even flink het naadje van de kous te gaan onderzoeken.

En ik zou de anti- dopingbrigade van het IOC wél willen vragen de Chinese atleten eens (nu, en een week of wat voor aanvang) te onderwerpen aan (onaangekondigde) controles. Heb een donkerbruin vermoeden dat het medailles zal gaan régenen voor China. En ringenspecialist v.Gelder (turnen) niet naar OS, i.p. daarvan iemand uit Yemen (no. 176 op de wereldranglijst)…dat soort rare fratsen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Pepijn

China Blocks YouTube Over Tibet Videos, maar daar kijkt natuurlijk niemand meer van op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Steven

Hallo, Ik heb vandaag op het nieuws gezien dat de monniken moesten huilen en verdriet hadden over het feit dat hun NIET de relschoppers waren. dan vraag je je zelf af maar wie waren die monniken dan nou denk goed na als de regering 100 mensen als monniken verkleed en ze laten hun relschoppen lijkt het net alsof hun de daders zijn wat ze eigenlijk niet zijn.
waarom zou de regering dat doen? nou laat ik zeggen alles draait om geld wij werken ons de pokken en de rijke mensen verdienen en verdienen de wereld is niet eerlijk denk er maar eens goed over na

p.s. Ik ben 14 jaar mijn algemeen beschaafd nederlands is niet zo correct.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Steven

Prachtig dit verhaal leeste ik vandag nog en het is zeker de waarheid we worden dom gehouden!

Weet u waarom Tibet door de Chinezen werd bezet in 1950?….Nee?…

Nou er zitten enorme uraniummijnen. In 1949 werd in Tibet uranium ontdekt.

Weet u waarom China zo nodig dat Tibetaanse uranium moet hebben ??? Nee…nou gewoon nucleaire wapens maken… in 1954 had China nucleaire wapens, gemaakt van Tibetaans uranium…

Weet u waarom China Tibet nog steeds bezet houdt ??? …. Nee, echt noet ??? nou China mijnt nog steeds het Tibetaanse uranium… Dat is anno nu 2008 zelfs een milieu-probleem aan het worden…

Weet u waarom er in de pers het woord uranimmijnen keurig wordt gemeden in landen als Noord-Korea, Tibet, Birma (Myamar) Iran, Iraq, Afghanistan en Syrie, Slovenie en Kosovo ???

U moet gewooon dom gehouden worden. U moet gewoon alles geloven wat er in de kranten staat. Daar staat in wat ZIJ willen dat U geloofd… U moet gewoon dat domme schaapje zijn… en….. om u nog beter te kunnen herderen…. worden er vele terooristische aanslagen gepleegd …. om u nog beter te kunnen herderen…. want ..ANGSTIGE MENSEN…. ZIJN GEWILLIGE MENSEN…

 • Vorige discussie