The election ain’t over yet…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Amerikaanse vlag (Foto: Arnoud Boer)

Onderaan dit artikel zijn een aantal updates toegevoegd over de stand in diverse races.

Jaaaah, u dacht zeker dat het klaar was? Toen u om negen uur op kantoor kwam en de nieuwssites checkte en zag dat Obama gewonnen had? Nou, mooi niet dus, want er zijn in de VS nog een aantal interessante ontwikkelingen aan de gang die tenminste tot het eind van de dag Nederlandse tijd onduidelijk gaan blijven.

Wat vooral heel erg spannend gaat worden is of de Democraten de 60 zetels in de Senaat gaan halen die nodig zijn om zogenaamde filibusters te kunnen breken. Op dit moment staan ze op 56 zetels en staan er nog 4 races open, in Oregon, Alaska, Minnesota en Georgia. Vooral Georgia is interessant. Het lijkt alsof Republikein Chambliss gemakkelijk gaat winnen, maar er zit een adder onder het gras. Chambliss moet volgens de regels in Georgia namelijk tenminste 50% halen. Als dat niet gebeurt komt er een nieuwe stemming tussen de twee hoogst scorende kandidaten. Nou denkt u misschien: “dat lijkt Chambliss wel te kunnen halen, aangezien bijna alles geteld is.” Mis, want volgens diverse berichten zijn er nog tenminste 600.000 eerder uitgebrachte stemmen in voornamelijk urbane gebieden nog niet geteld. En die gebieden stemmen voornamelijk Democratisch. Waarschijnlijk gaat Democraat Martin zijn tegenstander niet inhalen, maar voor een herkansing volgende maand hoeft hij alleen maar te zorgen dat Chambliss onder de 50% blijft. Geruchten gaan dat een boel Obama-vrijwilligers vervolgens hun uiterste best gaan doen om in Georgia een extra Senaatszetel op te pikken.

In Minnesota zijn Norm “goedkoop apartementje” Coleman en komiek Al “rape joke” Franken al de hele avond verwikkeld in een spelletje haasje-over. Continu staat een van beiden ongeveer 1000 stemmen voor. Franken staat op dit moment weer voor en lijkt het te gaan winnen, omdat de laatste stembureaus voonamelijk in Democratische districten staan. Het is echter zo close dat je kan verwachten dat de partijen nog wel juridisch de dekens gaan kruisen over vermeende onregelmatigheden. Hoewel onafhankelijke kandidaat Barkley een groot deel van de stemmen voor zich opeist is dat in Minnesota minder interessant, omdat in deze staat de winnaar niet perse 50% hoeft te halen, maar gewoon als eerste moet eindigen.

Eenzelfde nek-aan-nek race vindt plaats in Oregon, waar Democraat Merkley en Republikein Smith strijden om de zetel. Ook daar is het verschil maar een paar duizend stemmen en kan het nog alle kanten op. In Alaska lijkt de vorige week wegens corruptie veroordeelde Republikeinse Senator Ted Stevens als een feniks uit zijn eigen as te verrijzen. Hoewel hij door iedereen afgeschreven was, staat hij ruim 3000 stemmen voor op Mark Begich. Er zijn daar nog 20% maar 4% van de stemmen te tellen. Het zou tot de bizarre situatie kunnen leiden dat de Republikeinen straks voor hun cruciale 41ste zetel afhankelijk zijn van de politiek al dood verklaarde Stevens. Ik weet niet precies wat de consequenties van de veroordeling zijn, maar zal dat zo snel mogelijk updaten.

Maar ook in de presidentiele race zijn nog wat losse eindjes. Buiten wellicht wat betwiste uitslagen of veranderingen door provisional en absentee ballots in staten die slechts met klein verschil gewonnen zijn (North Carolina en Missiouri), lijkt het dat Obama wellicht in Nebraska nog een net geen kiesman oppikt. Nebraska verdeelt zijn kiesmannen gedeeltelijk over de winnaar van de hele staat en gedeeltelijk over de winnaars van afzonderlijk districten. Obama leek daar verrassend het tweede district op te pikken, maar die race is nu weer too close to call. Ook zouden de ongetelde stemmen in Georgia nog voor een verrassing kunnen zorgen, maar dat lijkt met de huidige achterstand van ongeveer 250.000 stemmen net een brug te ver.

Er is dus nog genoeg spannends aan de hand in de VS. Kom gerust later vandaag nog even langs, we zullen deze post updaten als deze races helderder lijken te worden!

Update: Norm Coleman wint Minnesota met 570 stemmen verschil. Omdat het verschil zo klein is, vind een verplichte hertelling plaats. De verwachting is dat zich dit tenminste tot na half november en misschien zelfs begin december gaat voortslepen.

Update 2: Jeff Merkeley lijkt de strijd in Oregon gewonnen te hebben. Hij krijgt uiteindelijk 10.000 stemmen meer dan zijn Republiekeinse tegenstrever. De Democraten staan dus nu op 57 Senaatszetels.

Update 3:In Alaska heeft Stevens nog steeds een voorsprong. Er moeten alleen nog 40.000 absentee ballots geteld worden. De verwachting is dat dat nog wel tot het eind van de week gaat duren. Als Stevens inderdaad verkozen wordt kan hij alleen uit de Senaat gezet worden door een stemming in diezelfde Senaat waarbij een tweederde meerderheid vereist is. Aangezien zelfs de Republikeinse leider McConnell zich negatief over Steven’s veroordeling heeft uitgelaten, zal zo’n stemming het wel halen. Sarah Palin zal dan, als gouverneur van Alaska, een nieuwe Senator benoemen en kiest uiteraard voor een partijgenoot.. Stevens moet wellicht ook nog de cel in voor zijn misdaden.

Update 4:In Georgia heeft geen van de kandidaten op dit moment meer dan 50% van de stemmen. De staat heeft 2 december vastgesteld als datum voor een tweede ronde tussen Chambliss en Martin.

Update 5 (20/11) Ted Stevens heeft gisteravond toegegeven dat hij verloren heeft van Democraat Mark Begich. Hiermee komt een einde aan de carriere van de langstzittende Republikeinse senator, die vlak voor de verkiezingen veroordeeld werd voor corruptie. Begich is momenteel nog burgemeester van Anchorage en is de eerste Democratische senator voor Alaska sinds Mike Gravel in 1981 de Senaat verliet.

Update 6 De hertelling tussen Norm Coleman en Al Franken in Minnesota is van start. Op dag 1 van deze hertelling is ongeveer 15% van de stemmen geteld en heeft Franken, de Democraat, ongeveer 40 stemmen van zijn achterstand van 200 stemmen goedgemaakt. Als je dat extrapoleert wordt het dus echt een nagelbijter, maar dat mag je niet zomaar doen. Franken maakte ongeveer de helft van zijn achterstand goed in 1 county waar ze met oudere apparatuur werken en beide kandidaten hebben vandaag de beslissing op zo’n 170 stemmen aangevochten. Die worden allemaal dus nog eens individueel bekeken en zitten nog niet in de telling. Aan de andere kant; de stemmen kwamen op de eerste dag vooral uit Republikeinse districten. De goede districten voor Franken moeten dus nog komen.

Reacties (22)

#1 Cerridwen

Senaat is idd nog spannend, kan nog alles worden. Al ziet het er op dit moment niet heel goed uit.

Vooral erg jammer van Alaska, onbegrijpelijk wat daar nou weer gebeurd is.

 • Volgende discussie
#2 Victor

ook nog too close too call: de Gay marriage ban in California, maar het ziet er slecht uit…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Eurocraat

Al Franken lijkt nipt verloren te hebben, maar er komt een recount.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Zwevert

Wat ik weer hoorde bij de intelligente NOS: er komt met Obama een einde aan het dragen van wapens en de weerstand tegen het homohuwelijk. Nou, dan hebben ze lekker zitten slapen, want Obama is voor het dragen van wapens en tegen het homohuwelijk. Dat hebben we allemaal duidelijk kunnen horen. En van zo’n persmedium moeten we dus het nieuws krijgen. Wat een giller!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hellemokers

@Victor & @Zwevert: heb ik toevallig net een mening over geschreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Martijn

@4: Wie zei dat bij de NOS? Een presentator of iemand die geïnterviewd werd? Dat maakt nogal een verschil.

@5: Het homohuwelijkreferendum in Californië is 50/50. Wat zou het in Nederland zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Hellemokers

@6: Ik denk 70/30. Ook al zou de bevolking níet ervoor zijn, soms moet een wetgever voor het volk uitlopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Zwevert

@6 – Twee presentatoren tegen elkaar. Moet ik soms de opname hier uploaden? Doe ik dus niet, vergeet dat maar. Overigens gek dat jullie zoiets nooit of te nimmer opmerken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jan Jaap

Ik heb alles op NOS gekeken en die twee presentatoren hebben dat niet tegen elkaar gezegd. Dat weet ik absoluut zeker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Zwevert

@9: Ja hoor, jij weet wat ik gezien heb. Dag sukkel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jan Jaap

Ja hoor, jij weet wat ik niet gezien heb. Dag, sukkel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Ookzo

Waar ben jij nou mee bezig, Jan Jaap? Waarom probeer je Zwevert elke keer voor leugenaar uit te maken? Misselijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Zwevert

Ach, laat het gefrustreerde mannetje maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Jan Jaap

Tsssk, tsssk, jezelf als iemand anders voor doen terwijl ik gewoon de IP’s kan vergelijken. Das niet erg netjes.

Ookzo en Zwevert hebben dus precies dezelfde IP, om het even helemaal duidelijk te stellen.

Edit: Hahaha, en dan met jezelf praten, wie is hier nou zielig :).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Chris

Onderaan het artikel zijn een aantal updates toegevoegd met de laatste stand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@9: Zwevert ziet/hoort wel vaker dingen die helemaal niemand anders ziet/hoort.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Zwevert

@Jan Jaap – En daarmee bewijs je meteen waar jouw reactie vandaan komt. Overigens ook twee namen met dezelfde IP. Waarmee ik heb aangetoond dat jij mij hoe dan ook wil zwartmaken, maar je durft het dus niet onder je eigen naam. Zielig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Zwevert

@Bismarck – Laat ik het nou vannacht in de herhalingen opnieuw gehoord hebben. Was in een NOS-journaal. Maar ja, wie zich hier niet conformeert aan de algemeen geldende opvatting, wordt op allerlei manieren dwars gezeten. Zie Jan Jaap die vrolijk in mijn opgezette valletje trapte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jan Jaap

@17: Waar heb je het in hemelsnaam over? Ik heb een dubbele naam, ja. Mijn excuses, ik heb ouders met gevoel voor humor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bismarck

@18: Misschien toch handiger om je beweringen even met een linkje te ondersteunen. Maakt jezelf een stuk geloofwaardiger, net als niet twee aliassen gebruiken. Wat jij je vrolike valletje noemt, komt voor anderen over als sockpuppeting, een praktijk die over het algemeen de geloofwaardigheid van de beoefenaar ervan ondermijnt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Teun

Even on topic: Zelfs als alle stemmen geteld zijn, is over Alaska het laatste woord nog niet gesproken, misschien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Eva

Ik snap het niet echt, maccain heeft nu toch gewoonnnen?

xx

 • Vorige discussie