Tesla, de olifant in de Amerikaanse automarkt

Foto: Aantal uitgeleverde Tesla's per kwartaal copyright ok. Gecheckt 17-03-2022

NIEUWS - Twee maanden geleden schreef ik een lange analyse over de stand van zaken bij Tesla. Het derde kwartaal is inmiddels afgesloten en Tesla heeft zijn productie en afleveringscijfers bekend gemaakt. De financiële cijfers zijn nog niet bekend, wat wel duidelijk is is dat z’n productiedoel voor het derde kwartaal gehaald heeft. In de Amerikaanse media was in september nog weinig te merken van deze positieve vooruitzichten, daar overheerste negatieve koppen.

Productie en aflevercijfers 3e kwartaal

Het belangrijkste is dat Tesla afgelopen kwartaal twee van de drie gestelde doelen voor productie en aflevering van Tesla Model 3 gehaald heeft. Volgens voorlopige cijfers van het bedrijf heeft het in totaal 83,500 voertuigen afgeleverd. Waarvan 55,840 Model 3, 14,470 Model S en 13,190 Model X. Dat is 80% meer dan in geheel 2017 en het aantal Model 3’s dat is afgeleverd is verdubbeld t.o.v. het tweede kwartaal van 2018. Het bedrijf produceerde 53.000 Model 3 voertuigen, waarmee het productiedoel van 50 tot 55 duizend Model S voertuigen gehaald is. Het productiedoel van 5.000 Model S voertuigen per week is niet gehaald.

Marktpositie Tesla

Tesla publiceert geen gegevens over de geografische spreiding van auto’s die afgeleverd worden. Verschillende websites en analisten hebben hun eigen manier gevonden om schattingen te maken van het aantal verkopen in verschillende landen. Uit die schattingen komt naar voren dat Tesla haar marktpositie in de VS verder heeft verstevigd. De Model 3 staat inmiddels op de 5e plek van meest verkochte personenauto’s in de VS en is hard op weg verder te stijgen. Doordat de Model 3 duurder is dan de andere auto’s in de top 10 is het ook het automodel dat de meeste omzet genereert.

Afgelopen jaar zijn er veel Tesla killers aangekondigd. Tot nu toe weet geen van deze voertuigen met verkoopcijfers in de praktijk te overtuigen. Tesla laat voorlopig de concurrentie ver achter zich en heeft als een van de weinige autofabrikanten een elektrisch model dat mee telt in de statistieken van alle auto’s. Tesla is inmiddels ook marktleider in het luxere segment van de Amerikaanse automarkt, geen geringe prestatie voor een bedrijf dat zes jaar geleden zijn eerste massaproductie aankondigde.

China

In China heeft Tesla last van de handelsoorlog tussen de VS en China. China heeft 40% importheffing op de Tesla geplaatst, waardoor de verkopen in China bijna opgedroogd zijn. Tesla zet daarom in op snelle bouw van een nieuwe fabriek in China. De ironie van handelsoorlogen: je wil lokale banen beschermen, maar je exporteert volledige fabrieken… Een fenomeen waar de VS kennis mee maakte toen er vrijwillige exportbeperkingen afgesproken werden met Japan om de marktpositie van Amerikaanse autofabrikanten te beschermen, waarna Japanse automerken fabrieken in de VS openden.

Europa

De Tesla Model 3 is nog niet leverbaar in Europa. Wat betekent dat andere fabrikanten in Europa marktaandeel in het elektrisch segment winnen. Fabrikanten van personenauto’s met brandstofmotor hebben echter wel last van de nieuwe testcyclus, waardoor meerdere modellen momenteel niet leverbaar zijn of zelfs niet geproduceerd worden. Een situatie waar Tesla, maar ook andere fabrikanten van elektrische auto’s van kunnen profiteren. De tijd zal leren of dat daadwerkelijk lukt of dat kopers van luxere personenauto’s wachten tot de bestaande modellen wel voldoen aan de nieuwe testcyclus.

Schikking SEC

Elon Musk kondigde in augustus via Twitter aan dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen tegen een aandelenprijs van US$420. Hij zou daarover in gesprek zijn met het Saoudisch staatsinvesteringsfonds. Dit fonds heeft echter recent een miljard dollar geïnvesteerd in Lucid, een start-up die wil concurreren met Tesla en waarvan de eerste auto’s naar verwachting rond 2020 geproduceerd worden.

Tesla en Musk hebben hun voornemen om Tesla van de beurs te halen laten varen, mede nadat duidelijk werd dat veel bestaande aandeelhouders een minder groot aandeel wilden in een niet beursgenoteerd bedrijf. De Amerikaanse beurstoezichthouder, SEC, heeft wel een onderzoek uitgevoerd naar de aankondiging van Musk. De uitkomst daarvan is een schikking, waarbij zowel Tesla als Musk US$20 miljoen betalen en Musk aftreed als bestuursvoorzitter. Hij blijft wel aan als CEO. Een schuldbekentenis maakte geen onderdeel uit van de schikking met de SEC. Inmiddels heeft de rechtbank aan SEC en Tesla gevraagd om een onderbouwing van de schikking.

Energieopslag en energieopwekking

Over de zonnepanelenfabriek van Tesla is weinig nieuws bekend. Bij energieopslag is duidelijk dat Tesla tegen de grenzen van de productiecapaciteit aanloopt. Reden voor Panasonic om vervroegd te investeren in nieuwe productielijnen, waarmee de totale productiecapaciteit op 36 GWh per jaar komt, en voor Tesla om te investeren in nieuwe machines en robots om de accu’s van Panasonic samen te voegen tot accupakketten voor gebruik in de auto’s. Of de capaciteitsuitbreiding voldoende is voor Tesla om ook de vraag naar energieopslagsystemen weer aan te kunnen, of dat de focus op accu’s voor de elektrische auto’s blijft liggen is op dit moment onduidelijk.

Conclusie

Tesla heeft in het derde kwartaal van 2018 twee belangrijke doelstellingen voor de productie en aflevering van personenauto’s gehaald. De productieproblemen lijken daarmee onder controle, al resteren er nog wel uitdagingen in de aflevering en bij de reparatie van personenauto’s. Ook is nog onduidelijk of Tesla winst heeft gemaakt in het derde kwartaal van 2018 en of de kasstroom positief is. Toch is steeds duidelijker dat Tesla massaproductie van personenauto’s onder de knie heeft. Het wachten is op een antwoord van de concurrentie dat verder gaat dan conceptauto’s en bestaat uit verkoopcijfers van elektrische of waterstofauto’s.

Reacties (3)

#1 rongvk

Als je denkt dat die aandelenprijs van $420 iets anders was dan de zoveelste leuke hippe mediagenieke stunt van Musk om jongeren aan te spreken dan heb ik mooie bruggen in de aanbieding ;-).

De “olifant” in de kamer is dan ook dat Musk voor wat voor reden dan ook (werkritme, medicijngebruik) onder tussen aardig van het padje af is. Dit verklaart overigens alle negatieve berichtgeving, mocht dat niet evident zijn.

Met een andere CEO en bestuursvoorzitter was er niets anders geweest om over te praten dan productietargets. Hoe eerder hij zich gaat toeleggen op tunnels bouwen of een andere excentrieke hobby hoe beter imho.

Het is echter inderdaad goed nieuws dat er wat de production hell rond de model 3 betreft stappen zijn gezet. Ik denk niet dat investeerders momenteel noodzakelijk winst hoeven te zien, de aanzienlijke toename in productie/leveringen zal voor genoeg vertrouwen onder investeerders zorgen. Wat de concurrentie betreft denk ik dat deze wanneer ze willen kunnen instappen in de markt, ik geloof niet dat de huidige marktpositie van Tesla dat onmogelijk maakt, en tja, wat betreft positie “meest verkochte auto” hebben we het natuurlijk wel over een zeer beperkt modellenaanbod in combinatie met een zeer grote backorder…

  • Volgende discussie
#2 zmoooooooc

@1:

onder tussen

Je insinueert dat Musk zich anders zou gedragen dan voorheen, daarmee implicerend dat de basis van zijn succes zou afbrokkelen. Volgens mij is er echter geen enkele reden om aan te nemen dat Musk vandaag de dag meer of minder raar dan eerder zou zijn. Een objectieve benadering van hoe het zijn bedrijven vergaat lijkt bovendien eerder het tegendeel te bewijzen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Krispijn Beek

@1 als die bruggen net zo goed onderbouwd zijn als je mening over Tesla dan mag je ze sowieso houden ;-)

Ondertussen levert Tesla in de werkelijke wereld van harde cijfers meer Model S voertuigen af dan Jaguar in totaal weet te produceren https://twitter.com/auto_schmidt/status/1049374033601597440

En blijft Tesla de olifant in de Amerikaanse automarkt met het best verkopende model in de VS van alle Amerikaanse autofabrikanten. In de top 10 staat verder slechts 1 Amerikaans model van Ford. In top 20 staan slechts 5 Amerikaanse modellen.

  • Vorige discussie