Tegenlicht duikt de provincie in

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, ,

VPRO’s Tegenlicht begon vandaag aan het vierluik ‘Nederland op de Tekentafel’, waarin de toekomst van het ommeland wordt verkend. Vanavond werd afgetrapt met deel 1: De Verkenners. Volgende week is er even een pauze en daarna wordt de serie vervolgd met uitzendingen over respectievelijk Limburg, Zeeland en Groningen.

Sargasso sprak alvast met William de Bruijn, researcher voor Tegenlicht en coördinator van de serie. Leverden de opnames nog verrassingen op?

Reacties (6)

#1 Dimitri Tokmetzis

Ik heb een paar jaar op een regioredactie gewerkt in het Groene Hart. Dat is niet de pure regio zoals Tegenlicht die voor ogen heeft (ingeklemd tussen de grote steden), maar toch nog in veel opzichten dorps. Na mijn aanvankelijke scepsis als stadsbewoner, merkte ik toch al snel dat de regio een behoorlijke vitaliteit bezat: mensen die veel vrijwilligerswerk deden en zich echt betrokken voelde bij hun omgeving, economische vernieuwing (vooral op landbouwgebied) waar je u tegen zegt. Alleen het politieke klimaat was echt dorps: roddel en achterklap en megalomane ego’s in kleine plaatsjes. Maar ja: een blik op R’dam of A’dam en veel verschil vind je daar niet in. Benieuwd naar de afleveringen. Leuke insteek i.i.g.

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

“Tegenlicht duikt de provincie in”. Welke provincie? Blijkt het om 3 provincies te gaan. En de Randstad ligt natuurlijk ook in 3 provincies. Dus ze gaan altijd een provincie in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Als ze het in Den Haag, Hilversum (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam) over “de Provincie” hebben dan bedoelen ze daar gewoonlijk zo’n beetje alles behalve de Randstad mee. En dan geldt in het Randstadkoppeke in ieder geval: hoe perifeerder (vanuit de Randstad gezien), hoe provincialer. Vanuit dat oogpunt worden precies de drie juist provincies gekozen (oké in kilometers gezien kun je over Zeeland twijfelen, maar de tot vrij recentelijk geldende isolatie van de eilanden telt ook voor iets).

Heeft natuurlijk niet zo heel veel met de werkelijkheid van doen, maar goed, als je het over “de provincie” hebt, heb je de wereld van de feiten toch al lang verlaten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 William (TL)

@ Bismarck
Mag ik voor de goede orde even melden dat Tegenlicht het begrip ‘de provincie in’ niet in de mond neemt of in teksten heeft neergezet? De titel in het venster hierboven is voor rekening van Sargasso, maar in randstadcentrisch woordgebruik verval je inderdaad sneller dan je denkt. Wij hebben het liever over grensregio’s of (geografisch gezien) ‘buitengebieden’, maar er valt over te twisten of Zuid-Limburg nou een urbaan gebied is of niet…
Twist mee op 29 november: ‘Krimpen aan de Maas’

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Tja in de directe omgeving van Limburg (Nordrhein-Westfalen) wonen meer mensen dan in heel Nederland samen. Buitengebied is toch een beetje afhankelijk van waar je staat (vanuit het midden van Europa is de randstad nogal eh, op de rand). Grensregio is natuurlijk wel zonder meer waar (en onlosmakelijk met de geschiedenis van de provincie verbonden).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jan Kruidhof

@Bismarck en Inkwith Barubador: William heeft helemaal gelijk: de titel ‘Tegenlicht duikt de provincie in’ heb ik zelf bedacht. Misschien niet zorgvuldig genoeg gekozen, maar aan de andere kant: ik kom zelf uit Groningen en heb er geen problemen mee als die omgeving wordt aangeduid als ‘de provincie’. Die uitdrukking heeft voor mij eigenlijk best een positieve connotatie. Ik bedoelde er in ieder geval niets negatiefs mee.

We houden jullie op de hoogte over de rest van de serie. Kritiek en tips zijn van harte welkom!

  • Vorige discussie