Foto: copyright ok. Gecheckt 30-08-2022

COLUMN - Een alleraardigst klein stadje aan de kust, vol pittoreske huisjes en allercharmantste achterlijke tradities. Je zou er miljoenen toeristen per jaar naartoe kunnen lokken, ware het niet dat dit Saoedi-Arabië is en de foto in 1938 genomen is. Dit is wat nu de tweede stad van het land is – Jeddah. Voordat de olieproductie op gang kwam.

Na die tijd is Jeddah een beetje veranderd. Ik mag toch aannemen dat u dat wist, van Saoedi-Arabië. Dat het land een armetierig zooitje was, voordat Saudi Aramco in alle ernst begon te boren. De rijkdom van Saoedi-Arabië komt uit de olie. Dat is niet direct een wereldschokkende vaststelling, of wel?

En wie gebruikt die olie? In 2012 nam Europa nog altijd 15% van de export van Saoedische ruwe olie voor haar rekening. Anders gezegd: we waren met zijn allen in 2012 goed voor 15% van 90% van het Saoedisch bruto nationaal product (en ja, wie echt doorzoekt, die ziet dat ik de boel nu een beetje te simpel stel, maar het is al moeilijk genoeg zo). Oftewel 15% van 90% van 711 miljard 50 miljoen dollar (opgave VN, 2012). Dat is bijna 96 miljard dollar in één jaar. Toevallig ongeveer het BNP van Marokko. Daar kun je, ik noem maar een zijstraat, heel wat fundamentalistisch-terroristische groepjes van financieren.

Dan kun je natuurlijk blijven klagen over Saoedische invloed op Europese zaken, zoals bijvoorbeeld het jammerlijke feit dat het land moskeeën bekostigt (en er de behoorlijk orthodoxe koers van bepaalt) maar die moskeeën betalen we dus uiteindelijk gewoon zelf. Je kunt verbolgen zijn over de sancties tegen Nederland waar ze mee dreigen vanwege die lamme anti-islamsticker van Wilders, maar je kunt ook wat doen. Maar er is geen politicus ter rechterzijde die durft te suggereren dat we onze dorst naar aardolie maar eens moeten beperken.

Politiek anno nu moet simpel: we zijn tegen Saoedi-Arabië, en we zijn tegen alles wat ruikt naar het beperken van het autogebruik. Zo zijn we ook tegen vluchtelingen, en tegen alles wat ruikt naar ontwikkelingshulp of vredesoperaties waardoor op termijn minder mensen hun land willen ontvluchten. We zijn tegen dat ondemocratische Europa, en ook tegen democratisering van Europa – wat namelijk zou inhouden dat het Europees Parlement meer slagkracht en dus ook meer bevoegdheden zou krijgen.

Rotterdammers, zegt Mike Boddé in deze schitterende uiteenzetting over de Rotterdamse volksaard, zijn overal teguh. Ik wist niet dat u allen stadgenoten bent. Maar misschien wordt het toch voorzichtig eens tijd om eens wat verder na te denken dan de website van de Telegraaf lang is.

Reacties (4)

#1 Flip van Dyke

In 2011 verwierp de Tweede Kamer een motie van GL

‘verzoekt de regering de verleende vergunningen voor wapenexport aan Marokko en Saoedi-Arabië te heroverwegen

Drie keer raden wie een van de tegenstemmende partijen was.

http://johnitoworld.tumblr.com/post/86163926887/factcheck-pvv-net-zo-hypocriet-over-wapenhandel-naar

  • Volgende discussie
#2 Henk Daalder Pak de Wind

Wie “tegen” is, onttrekt zich aan zijn verantwoordelijkheid.
Je moet altijd een beredeneerd alternatief hebben, dat natuurlijk de veel betere keus is.

Mbt de olie landen, moeten wij veel sneller overschakelen op elektrische auto’s.
De VS had met het geld dat ze in de Irak oorlog verbrandden, ook windmolens kunnen bouwen.
Dan hadden ze zowel Noord als Zuid Amerika van goedkope stroom kunnen voorzien.
Zo levert China goedkope wegen aan landen met interessante grondstoffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 qwerty

Hé mietje, we zijn VOOR transporten, asfalt, olie, CO2, verwarming, wapens, ongelijkheid, eigenbelang, de gulden, afluisteren, en – vooruit dan maar, ook even een godwin – gaskamers. Verder zijn we tegen godwins.

Je moet wel alles in het juiste perspectief zien, hè flikker.
Nee, jullie begrijpen ons niet. We hebben altijd gelijk gehad – en nog – en wij zijn met zoveel dat we alles waar jullie voor zijn de grond in gaan stampen. Gewoon omdat het kan. Duw harder, wij duwen terug.

En verder zijn wij tegen omdat ze de Beer platgestampt hebben. Dus waarom zouden we ergens voor zijn. De havenbaronnen hebben gelijk en het is het geld dat telt. Het geld. We zijn tegen geld. Daarom zuipen we ons samen klem. En wat doet EU: economie! Wij zijn tegen economie!

/rotterdammer (in spagaat)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

De rijkdom van Saoedi-Arabië komt uit de olie. Dat is niet direct een wereldschokkende vaststelling, of wel?

De rijkdom van Noorwegen komt overigens ook uit olie (en gas). En de rijkdom van Nederland komt voor een substantieel deel uit (het snel oprakende) aardgas, zoals in het eerste kwartaal van 2014 maar weer bleek.

Rijkdom uit olie is tijdelijk zoals Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum (van Dubai) 30 jaar geleden al constateerde.

“My grandfather rode a camel, my father rode a camel, I drive a Mercedes, my son drives a Land Rover, his son will drive a Land Rover, but his son will ride a camel”

Gelukkig zijn er ook mensen, die geloven dat economische groei niets te maken heeft met fossiele brandstoffen.

  • Vorige discussie