Studie toont aan dat genetisch gemodificeerd mais wel degelijk negatieve effecten op het lichaam heeft

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (12)

#1 Carlos

ik heb enkel het abstract gelezen (want het is alweer laat, lees morgen de rest wel) maar dit zinnetje viel mij direct op:

“NK 603 has been modified to be tolerant to the broad spectrum herbicide Roundup and thus contains residues of this formulation”.

Die ratten zijn dus indirect gevoerd met Roundup, meet je dan het effect van het GM gewas of meet je het effect van Roundup?

Zomaar een vraag, ik zal morgen de rest lezen.

  • Volgende discussie
#2 Peppie

Vreemd, en toch worden we allemaal maar ouder en ouder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 su

@1: Doet het ertoe? Wat is de toegevoegde waarde van roundup-resistente gewassen kweken als je geen roundup gebruikt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Glauke

Peppie, GMO gewassen zijn verboden in de EU.

In afwachting van onderzoek naar de gevolgen voor gezondheid en milieu.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 MS

Glyfosaat, zoals het spul heet, is in principe niet de meest milieuonvriendelijke herbicide. Sterker nog, volgens de wiki wordt het o.a. door Natuurmonumenten gebruikt bij de bestrijding van exoten.

Hoewel ik GM gewassen een erg idiote vorm van veredeling vind (Ik ben mordicus tegen) schat ik in dat de feitelijke directe schade van de huidige pesticides veel lager is dan de pesticides die voorheen werden gebruikt.

Dat is het probleem niet met GM gewassen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Taco Zip

@3: Dat Roundup én het gen-mais afkomstig zijn uit dezelfde gezellige Monsanto-familie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Spam

Ik heb niet eens de samenvatting gelezen, maar de kop van dit stukje is mij iets te generaliserend. Al dan niet door mensen (bij)gestuurde evolutie is altijd een vorm van gen-modificatie. Dat bijsturen deden we trouwens ook al volop voor invoering van de gen-technologie. Zeg maar sinds de ontdekking van de landbouw (dat was nog eens een uitvinding).

Sommige modificaties leiden tot gezondheidsvoordeel, andere tot gezondheidsnadeel. Vaak zullen er zowel voor- als nadelen zijn. Het is dan ook wel nuttig om gewassen te beoordelen op hun gezondheidseffect, maar dat zegt weinig (niks) over de voor het kweken van die gewassen gebruikte technieken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 MS

Zeg maar sinds de ontdekking van de landbouw (dat was nog eens een uitvinding).

Landbouw is geen uitvinding. Het is (langzaam) geevolueerd. Er zijn culturen geweest die duizenden jaren hebben bestaan die alleen wilde granen oogsten. Pas toen de relatieve afhanklijkheid van die granen begon toe te nemen nam ook de noodzaak toe om er zeker van te zijn dat ze groeide. Maar zelfs duizenden jaren na de introductie van landbouw zijn er grote nederzettingen geweest waar men graanschuren vol met wilde tarwe had.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Lethe

@7 Dank, er is inderdaad een grof verschil tussen de ene GM en de andere. Helaas wordt het ene nu met het andere op een hoop gegooid, waar we ook de Monsanto’s voor mogen danken. Maar ook de ‘activisten’ die niet even verder denken.

En MS, om maar wat te noemen, ook onze appels zouden niet zijn wat ze nu zijn zonder verdeling en leuke kweek truukjes.

Los daarvan, hoe de Monsanto’s en consorten bezig zijn, dat is op zijn zachts gezegd niet best en behoorlijk verontrustend als je er meer over leest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 NoName

@Glauke #4 Hoezo verboden?

http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm

Hier nog een filter-zoek functie: http://www.gmo-compass.org/eng/gmo/db/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Glauke

I stand corrected. Ik meende werkelijk dat gmo’s zeker in voedingsmiddelen verboden waren. Ik zat ernaast. Dank.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie