1. 1

  Waar hep dat nou voor nodig ? Dit eenmalig onderbrekinkje (zogenaamd – ik wil het extra verbruik nog wel gemeten zien om 20u01) komt me totààl futiel over als symbool. Echt onbegrijpelijk. Een luttele driehonderd seconden als tegengif voor de steeds toenemende trend om van gebouwen lichtbakens te maken, en niet alleen met kerst of eindejaar. (Zie ook de Dexiatoren of de Belgacomtoren in Brussel, of de kantoren van Electrabel in Antwerpen.) Om toestellen steeds meer uit te rusten met gimmicks die energie verbruiken, hoe laag ook, cf. de opmars van de airco en de elektrisch bediende ruiten in auto’s. Om zelfs de nieuwgebouwde verkeersremmers in woonstraten en andere hindernissen om het verkeer te vertragen van flikkerende lampjes te gaan voorzien (nieuwe trend, recent gespot). Om buitenterrassen van horeca te gaan verwarmen, enz. etc. usw. Je reinste waanzin, allemaal, en dan zo’n actie ? Je reinste fopspeen lijkt me. Wat is er mis met een ganse nacht lichtarmoede, of een hele week ?

 2. 2

  Wat grappig is, is de reactie van de netbeheerder: NIET DOEN!!! Dat kan een verstoring veroorzaken.
  En door dat hard genoeg te roepen gaan er nou juist meer mensen meedoen, er wordt immers nog meer publiciteit aan gegeven.

  Persoonlijk vind ik het wel een leuke symbolische actie.

 3. 5

  Het kost zo weinig moeite dat het wel es kan aanslaan, toch? Ik kreeg van de vreemdste mensen een rondmail, mensen die nu niet bepaald als barricadistas bekend staan.
  En prochaine fois: 10 minuten.
  En dan 20.
  En dan 40.
  En dan 80.
  En dan 160.

  crachàt into cijfers vandaag :-)

 4. 6

  Kunnen we de actie niet een half jaar uitstellen tot 1 augustus? Doet Nieuw-Zeeland eigenlijk ook mee?

  We kunnen met zn allen in de zomer in Noord-Zweden gaan wonen en in de winter in Australië; daarmee valt een hoop energie te besparen.

 5. 11

  Er moeten toch oplossingen mogelijk zijn om een kortstondig dal in de elektriciteitsafname op te vangen.

  Je kunt de geproduceerde stoom in de ketels tijdelijk afblazen i.p.v. ze naar de turbines te leiden bijvoorbeeld.
  Daar zouden dan wel voorzieningen voor moeten zijn in de vorm van (afblaas)leidingen met voldoende capaciteit. Misschien dat het opeens erg mistig wordt vanavond en met het bulderenden van de afblazende stoom zal er bij de centrales wel sprake zijn van spektakel.

  ..maar niet allemaal gaan kijken bij de centrales, want dan is er niemand meer om de lichten op tijd uit en aan te zetten.
  Let´s synchronize our watches.

 6. 12

  Dan komt het er dus op neer dat we wel kolen blijven verbranden, alleen laten we de opgewekte energie weglekken i.p.v. dat we het nuttig gebruiken. Daar heeft niemand wat aan.

  Doe dan maar een ‘wave’ door Europa, net als op de tribunes van een stadion. Dus niet allemaal tegelijk het licht uit, maar dan gewoon een wave die een uur duurt om Europa rond te gaan. Dat dus gedurende dat uur maar zo’n 8% van Europa tegelijkertijd het licht uit heeft. Maken we daar een mooie opname van vanuit de ruimte die we versneld in 5 seconden afspelen en op youtube zetten. Gaan we allemaal dat filmpje downloaden om de uitgespaarde energie snel weer op te maken.