Steun de roependen in de woestijn

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag een bijdrage van Peter van het weblog Codes, keuzes en maakbaarheid.
Gisteren vroeg ik me af waarom het in de Nederlandse blog- en twittersfeer zoveel rustiger is over de protesten in de Noord-Afrikaanse, Midden-Oosten en Aziatische landen, dan tijdens de Egyptische rally’s. Treedt er mediamoeheid op? Zijn er twijfels over de aard en afloop van de protesten? Leeft het minder omdat er geen live televisiebeelden zijn?

Er is minder zichtbaar, maar de ernst is er niet minder om. In Bahrein en Libië heeft het leger mensen doodgeschoten. Toch gaan ook vandaag weer mensen de straat op om meer vrijheid te eisen. Voor morgen staan demonstraties gepland in Algerije en Marokko. In Jemen blijft het onrustig en ondertussen heeft ook Djibouti zich bij de ontwikkelingen aangesloten. Ook in Koeweit waren er protesten. Hier gingen statenlozen de straat op om een einde van hun pariabestaan te eisen.

Misschien wordt het ons teveel?
Het is niet mee goed bij te houden. Wat op 17 december 2010 in Tunesië begon, had snel gevolgen in Jordanië, Jemen, Algerije. Egypte, Syrië, Bahrein, Iran, Libië, Irak, Djibouti en Oman (chronologische volgorde, zie dit NOS-overzicht).

Zowel in Tunesië als in Egypte, de twee inspirerende voorbeelden voor de andere landen, is de onrust nog niet voorbij. De overheid heeft toegezegd de gewenste veranderingen door te zullen voeren. Dat kost natuurlijk tijd. In die tijd is niet iedereen even gerust over de goede afloop.

In Egypte probeert het leger de rust te herstellen, onder andere omdat de economie flink te lijden heeft onder de openbare manifestaties. Er is een stakingsverbod afgekondigd. En dat maakt de mensen opnieuw argwanend. Een staking kunnen houden hoort immers tot een van die vrijheden waar het ze om te doen is? Misschien willen de Egyptenaren wel over tot de orde van de dag, maar zo’n verbod kan wel eens nieuw olie op het vuur zijn.

Maar goed, in Egypte is men een stapje verder dan in de andere landen. Waarom krijgen die niet de massale aandacht en steun, die de Egyptenaren mede heeft geholpen vol te houden? Worden in Libië, Bahrein, Iran en Irak andere eisen gesteld dan in Tunesië en Egypte?

Nee. In alle gevallen gaat het om meer vrijheid. Aan de basis van de onrust lijkt het hier en daar om rivaliteit tussen bevolkingsgroepen te gaan (Libië en Irak bijvoorbeeld), maar in wezen gaat het om protesten tegen de dominantie van regimes, die niet beroerd zijn om de bevolkingsgroep waartoe ze zelf behoren, met corruptie en geweld de overheersende posities en rijkdom toe te bedelen.

Hier voeren we discussies over wat vrijheid in moet houden. Wel of geen scherpe cartoons, wel of geen politieke partijen met een bedenkelijk programma. Die discussie moet ook worden gevoerd. Vrijheid is geen objectieve waarheid. Het is wel zo prettig dat je het daar over kan hebben, zonder van de straat geknald te worden. Dat is de enige reden, waarom de roependen in de woestijnen van Noord-Afrika en Azië onze steun verdienen.

Als we ze wel willen steunen, hoe kan dat dan? Om te beginnen door op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Het zal de media en hopelijk ook de mensen in die landen, niet ontgaan dat er massaal wordt afgestemd op de nieuwsgaring uit (onder andere) Bahrein, waar het leger zich heeft teruggetrokken, maar de politie nog wel optreedt tegen demonstranten. Of uit Algerije, waar de politie vandaag demonstraten van de straat knuppelt. Volg het nieuws , waar de regering heeft beloofd rustig te reageren op de aangekondigde demonstraties van morgen over Marokko.. Volg ook de live blogs van Al JAzeera over Libië, Bahrein, Algerije en Egypte.

Verder kun je de sociale media gebruiken om te reageren op berichten die nog wel over de wereld worden gestuurd via Twitter, Facebook of Youtube. Libië heeft die kanalen dichtgegooid, maar dat betekent niet dat er op de vrije kanalen gezwegen moet worden over dat land.

Tot slot: Obama heeft het geweld veroordeeld. Dat kunnen we ook eisen van onze regering. Rutte en Rosenthal hoeven niet te wachten tot de EU-bijeenkomst op maandag. Rutte mag zijn weekendje skiën afbreken, om ambassadeurs van de gewelddadige regimes op het matje te roepen. Rosenthal mag nu al verzinnen welke concrete stappen hij gaat voorstellen. Dat mag, dat moet massaal getwitterd, geblogt en gemaild worden. Zoek de twitteraccounts van Rutte, Rosenthal en het ministerie van Buitenlandse Zaken maar op. Of stuur mails via de websites van Algemene Zaken (Rutte) en Buitenlandse Zaken.

Krijgen de roependen in de woestijn je steun?

Reacties (43)

#1 KJ

‘Steun de roependen in de woestijn’

Hoe dan ? Blijf op de hoogte ? Twitter ? Obama ? Nee, nou even alle gekheid op een stokje – hoe dan ?

  • Volgende discussie
#2 Cracken

Als al die onderdrukte Arabieren en Perzen nou even coördineren zodat er een week of twee tussen iedere actie zit.
Even aanpassen aan de westerse nieuwscyclus!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ketsman

Ik laat me geen schuldgevoel aanpraten. Of ik even de revolutie wil steunen door op faceboek te reaguren, kom op zeg. Dat gaat lekker helpen. Ik draai een proxy voor die regio’s, dat lijkt me iets nuttiger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HPax

We weten (nog) niet wat die Woestijn-revoltes te betekenen hebben. Zeker, de massa’s daar schreeuwen ‘Vrijheid, vrijheid’!, maar wat bedoelen ze ermee? De vrijheid om vrouwen te besnijden, ze Burka’s op te dringen en ook de laatste Christenen er te kwellen, te verdrijven, te doden?

Minstens totdat we daar wél goed over zijn geïnformeerd, dienen we ons kruit waakzaam droog te houden, en niets anders te doen dan een afwerende ( = beschermende) houding aan te nemen. Een te verwachten stroom aan ‘vluchtelelingen’ kan onze schamele resten aan ruimte de doodsklap geven. Denk aan Lampedusa.

De leuze ‘Steun de roependen in de woestijn’ is voorlopig die van een onverantwoordelijke rel-nicht!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Harry

Zo lang we Nicole Lefever van de Nederlandse Staatsomroep in Cairo hebben zitten, zullen we niet ervaren wat de aanleidingen voor de opstanden zijn.

Zelf heb ik wel een vermoeden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 gbh

@4, dat geblaat van jou is dat van een harteloze psychopathische idioot

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 larie

@Ketsman, over gehoord (omweg om toch te kunnen uploaden daar waar het “hek” dichtzit) maar weet niet hoe maar wil wel meedoen (proxy).

Heb je een nuttige link hoe te doen..thx

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 larie

” Nicole Lefever van de Nederlandse Staatsomroep”..hou toch eens op Harry. Nicole (شكرا) geeft fraaie analyses en Larous is pleitte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Ketsman

Tja Larie. Om te beginnen is het niet bijzonder nuttig omdat er Tor is. Ten tweede weet ik niet welk systeem je hebt. Ik draai Lunix en dan is Squid bijvoorbeeld een goeie optie. Apt-get squid voor debian-systemen. Daarna is het ’t makkelijkste om de configuratie via Webmin te doen. Daar zie je ergens ‘accesscontrol’ en dan moet je instellen dat je de toegelaten IP’s via een textfile laadt. Dat textfile vul je met IP-ranges van bv.:
http://www.proxyserverprivacy.com/ipaddress_range.php
(wel nog even eerst de syntax veranderen; de spatie wordt een streepje).
Maar zoals gezegd het is een boel gezeik voor iets dat eigenlijk een beetje overbodig is, ik had het toch al draaien, dus soit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Prediker

Natuurlijk HPax. Als je land wordt geregeerd door corrupte kliekjes; als je elke ambtenaar van wie je wat gedaan wilt krijgen smeergeld moet betalen; als je overal op je woorden moet letten omdat de geheime politie meeluistert; als er geen werk is –

– dan is je prioriteit natuurlijk om vrouwen te besnijden, ze boerka’s op te dringen en om christenen te kwellen.

Wat jij maar niet begrijpt is dat het vervolgen van minderheden juist een uitlaatklep is voor frustraties; een uitlaatklep waar dictators hun onderdanen maar wat graag heen dirigeren.

Juist in een meer open, democratische samenleving kunnen vrouwenrechten en misstanden openlijk besproken worden.

Je toont je hier een onvervalste neokoloniale racist, die de Arabieren te achterlijk vindt voor de vrijheid. Je maskeert dat met een culturistisch praatje, dat wanneer die Arabieren roepen om vrijheid, ze daarmee wel de vrijheid zullen bedoelen om zich over te geven aan barbaren – het zijn immers mozzzlims.

Heb je nu werkelijk de inconsistentie niet door? Je pleit voor het handhaven van een dictatuur om de mensen te behoeden voor religieuze tirannie. Je houdt de baarlijke duivel in toom met de beëlzebul.

Wanneer dringt het nu tot die dikke plaat van je door? De Arabische volken hebben het principiële recht hebben op zelfbeschikking. Daar ga jij niet over, pedante zwatelaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Ketsman
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Anoniem

Hoe roert al-jazeera zich eigenlijk bij de rellen in die andere landen? Sommige komen toch behoorlijk dicht in de buurt van het eigen thuisfront.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 larie

Dankje wel Ketsman..morgen gaat die mega “what’s a name” op “ergens;)”voluit. dank..jouw steun is meer dan wat plempen op een blog in deze.

BTW at my place it’s Mac…Is er wat anders dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 gbh

Tor draait ook op een mac: http://www.torproject.org/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 larie

dank u

*bad induikt*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Ketsman
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 larie

Morgenvroeg..ik sta in mijn naki (in kamerjas dat wel) en wil in bad..mac gaat uit..bedankt toch Ketsman.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Ketsman

Let wel: Met Tor serveer je de hele wereld, zo’n proxy met een access-lijst is heel specifiek op de ‘woestijn’ te richten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 gbh

de meeste communicatie met de buitenwereld vanuit iran gebeurde via tor, is voor de overheid niet te traceren, enigste wat je nodig hebt is een memorystick

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Ketsman

Ja, encripsy, dat is wel het grote voordeel van Tor, en maakt proxies iets van het verleden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Ketsman

Hmm, wat er mist in die link is:
forwarded_for off
(in squid.conf)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Ketsman

Crap, kijk nou wat ik terug krijg via twitter:
(schokkend)
http://www.youtube.com/watch?v=qoY_FRy8MtY
http://www.youtube.com/4libyafreedom

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Peter

@1: KJ je legt een vinger op een zere plek. Zeker, zijn de aangegeven opties uitermate betrekkelijk. Jij hebt al betere ideetjes zag ik ;-)
Ook de statements van de Obama’s of Rutte’s zijn betrekkelijk, vanwege historische boter op het hoofd. Allemaal vreselijk waar.
Maar we gaan er toch niet van uit dat niets helpt? (Zoals de filosoof srpak: Als niets helpt, doe niets!).
Wat betreft het volgen van nieuws en erover communiceren: ik ga er vanuit dat massale aandacht op zijn minst tweeledig bijdraagt. Zowel de activisten als de regimes zal het niet ontgaan. De eersten putten daar wellicht wat steun uit, de tweeden zullen zich op de vingers gekeken voelen.

Verder zijn alle tips bruikbaar, zoals die van Ketsman. Voor digibeten als ondergetekende wat ingewikkeld, maar de ‘nerds’ kunnen hun rol hierin spelen.
Terzijde: Ketsman, excuus als ik de schijn hebt gewekt wie dan ook een schuldgevoel aan te praten. Dat is niet de bedoeling en daar gaat het ook niet om.

@Prediker (#10): Juist!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Ketsman

Ik ben geen nerd, ik heb gewoon een computer.
Fucking computers. How do they work?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Marre

Tis zo gek en onwerkelijk: normaal gesproken is “HET” ver van ons bed, nietwaar?!
Totdat je eigen man zich voor z’n werk in Libie bevindt…… dan is alles wel HEEL erg dichtbij!
Ik zou wat willen doen maar het enige dat ik op dit moment kan doen is: afwachten en maar hopen dat er- zeker vanuit de ambassade- op tijd ingegrepen wordt. Nee, ’t is dichterbij dan we denken!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Yevgeny Podorkin

Aan de ene kant kan een/ elk westers democratisch land zich voor de geschiedschrijving niet veroorloven geen énkele verklaring of standpunt naar buiten te brengen als een volk om democratie brult en een dictator wegjouwt. Maar ja, VS b.v. heeft in Bahrein zijn basis van de Central Command fifth fleet (Irak Afghanistan). Krijg je van die half-wat-steunbetuigingen: Obama zegt a) en vervolgens Hilary Clinton b), want huidig regime Bahrein is voorstander om Iran te lijf te gaan. Clinton wás er zelfs 2 maanden geleden nog om de vooruitgang op economisch, politiek en sociaal terrein te prijzen. Ssja. En Libië’s Kadaffi was eerst decennia lang toevluchtsoord en trainingsgebied van zo’n beetje elke terroristische organisatie (van RAF tot IRA). Goed, en je hebt dictators en je hebt Kadaffi, maar die trekt al jaren “weer een beetje bij”, mag doodleuk zijn tent opslaan in de tuin van het Witte Huis…kortom, we leggen een beetje in een spagaat dus.

Waarom voor het oog van de verzamelde wereldpers alleen in Egypte gecomprimeerd op dat plein in Cairo? 1) Egypte is het Pre Pim Nederland de baken van licht van het MO; 2) Egypte herbergt de oudste beschavingen ter wereld; 3) vergeleken met b.v. Kadaffi is Mubarak een watje: in Libie en andere opstandgebieden wordt meteen met scherp geschoten>>>zoefff, en weg waren de media op de daken van hun gerieflijk 5- sterrenhotel.

@ Prediker

Ach, en laat die Hpax lekker zandhappon doen in de woestijn. Nee wacht, tot de nek ingraven en door de mieren kaalgevroten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Peter

Tja, altijd twijfels. Maar goed, er zijn toch een leuk aantal mensen die daar iets van vrijheid roepen. Wat ze daarmee willen moeten ze zelf weten. Dikke kans dat ze de banden met Amerika in stand houden, al dan niet gedwongen door ‘De Economie’.

Ondertussen is het flink raak in Libië. De focus richt zich daar meer en meer op. Gelukkig heeft Sargasso een verbindingslijntje aangelegd in de Waanlinks.
Het gekke is dat een (meerdere?) Libische twitteraars geloven dat het helpt als we daar ook over schrijven en twitteren. Als dat zo is, dan moeten we dat doen.

Verder probeer ik al 2 dagen wat mensen in ‘de poltiek’ te pakken te krijgen, om uit te vogelen wat zin heeft om te doen. Lukt tot nu toe niet, maar ja, hier is zondag rustdag, nietwaar?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Yevgeny Podorkin

Daarom twitterkanalen blijven volgen en uploaders YT en daarover berichten (want media mag Libie niet meer in) en dan toch de int. politiek trachten te bewegen tot duidelijke standpunt innames..

Ik zit 6 beneden NAP weliswaar lekker makkelijk achter een pc met een plakkie cake maar ik doe heus m’n best, als die libiers kadaffi wurgen wurg ik in gedachten mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Yevgeny Podorkin

EU chief Catherine Ashton eist in ieder geval einde van het buitenproportioneel geweld in Libië:

In their Sunday meeting, the EU is considering economic, political and other ways in which the bloc can help the region engulfed in uprisings. These include a broader package of economic assistance to the countries involved.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Peter

En hier alvast een bedankje uit Libië.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 JSK

YP en anderen: Volgens mij zijn de banden tussen de EU-lidstaten en Libie zeer innig. Dat er meteen weer naar Amerika wordt gewezen is niet alleen zwak, het is ook onnozel. Italie is volgens mij de grootste buitenlandse investeerder in Libie: waar zijn zij?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Yevgeny Podorkin

@JSK

Ik bedoelde in #27 VS b.v. daar zeker ook EU mee (m.b.t. innige banden Libië) en in #30 dat de EU morgen beslist “economic, political and other ways in which the bloc can help the region” (Italie incluis neem ik aan)..

Ik wijs helemaal niet, kan er dus niks aan doen als je meteen afgaat als een wekker…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 JSK

Nee, de EU heeft helemaal geen gemeenschappelijk buitenlands beleid: Italie wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Yevgeny Podorkin

Goed: “Waar zijn zij”?, de eerste golf bootjes met vluchtelingen uit Tunesië hebben ze al te verduren gekregen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 JSK

Europa als slachtoffer dus…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Ketsman

De geruchten gaan rond dat Gaddaffi ‘m naar Venezuela is gesmeerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Peter

Ketsman overschakelen naar deze open draad. a.u.b.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Ketsman

Aha.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 HPax

Sympathiseren met rebellie, waar ook tegen wat ook, is Hollandsch. Een Traditie waarvan hersenloosheid een voornaam bestanddeel vormt. Alsmede vertoon van ‘Dutch courage’ (Sre-brenica), om mij ook eens te bezondigen aan in Anglo-Amerikanistisch jargon gedoopt gewauwel. Onnodig gebruik van een vreemde taal, verraadt onzekerheid. Kleuters die groot doen: grappig. Griezelig als ze er lichamelijk volwassen uit zien.

Ik herhaal mijn ‘comment’ 4. Die is niet contra-revolutionair, maar tegen onbesuisde Westerse (i.c. NL) partijdigheid in dat proces. Persoonlijk voel ik voor de Iraanse insurgenten. Weg met die Ayatollahs. Ik haat theocratie.

Onze eerste plicht is bescherming van ons zelf. Ons land, onze man / vrouw, onze (jouw) kinderen, onze zeden en vrijheiden eerst. Een questie van fatsoen. Elementair. Wees(t) eerlijk, zo denk je er in je hart ook over. Stop liegen tegen jezelf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Joop

Lees Telegraaf en je snapt HPax. Een pure christelijk-nationalistische Piet Hein-geest.

Hij kan wel mooi schrijven, zekere kennis heeft hij wel, maar al wat niet met hem eens is, zijn kwajongens, weten zogenaamd niet waar ze over praten. Arme man.

Be free to your temple, be free, be free, surrender your hero, be free, to yourself!

HPax moet eerder gaan slapen met zijn ouderdom, niet gezond. Hij weet wel dat een uiterst conservatieve professor ooit zei dat na tien uur s avonds je geen zinnige taal meer kan uitslaan. HPax heeft zijn raad niet opgevolgd, hij heeft gefaald.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Prediker

HPax kletst volkomen uit zijn nek. Hij maskeert dat een beetje met z’n hoogdravende en archaïsche Nederlands, maar niet alleen weet de man nauwelijks waarover hij praat; wat hij weet zet hij ook voortdurend nog in om zijn vooroordelen mee te onderpalen.

Laten we zijn commentaar in #40 eens uiteenrafelen, om te zien wat er van overblijft.

1. “Sympathiseren met rebellie, waar ook tegen wat ook, is Hollandsch.”

Nou, wat hebben we hier toch een sympathie voor de Tea Party, voor de FARC, voor het Leger van de Heer, voor het Lichtend Pad, en ga zo maar door.

Het is ook niet ’typisch Hollands’ om sympathie te hebben voor de underdog die voor zijn vrijheden opkomt tegenover onderdrukkers. Dat is het thema van menige Hollywoodfilm.

2. “Een Traditie waarvan hersenloosheid een voornaam bestanddeel vormt.”

Natuurlijk geeft HPax geen enkel bewijs of argument voor deze stelling. Hij kakelt maar wat. Zie repliek bij 1. voor het bewijs van het tegendeel: Hollanders maken wel degelijk onderscheid in welke groepen ze supporten en welke ze niet.

3. “Alsmede vertoon van ‘Dutch courage’ (Sre-brenica)…

Wat heeft dat in vredesnaam te maken met de sympathie voor de protesteerders in de straten van Caïro of Benghazi?

En alsof de Nederlandse krijgsmacht niets geleerd heeft van Srebrenica. In Uruzgan werd gewoon gevochten tegen de Taliban. Zie Marco Kroon (kan verder een klap van de molen hebben gehad, maar hij heeft die Willemsorde niet gekregen voor het coke-snuiven).

4. “om mij ook eens te bezondigen aan in Anglo-Amerikanistisch jargon gedoopt gewauwel. Onnodig gebruik van een vreemde taal, verraadt onzekerheid. Kleuters die groot doen: grappig. Griezelig als ze er lichamelijk volwassen uit zien.”

Dit is allemaal geleuter dat niets met de inhoud te maken heeft van wat je beweert.

5. “Ik herhaal mijn ‘comment’ 4.”

Dat is dan knap dom, want die heb ik in #10 volledig gesloopt. Niet alleen de inhoud ervan, maar ook de racistische vooronderstellingen die er aan vooraf gaan.

6. “Die is niet contra-revolutionair, maar tegen onbesuisde Westerse (i.c. NL) partijdigheid in dat proces.”

Er is niets onbesuisds aan de houding van de Nederlandse politici. Die beseffen heel goed dat vrije verkiezingen de mogelijkheid in zich bergen dat islamisten de macht in handen krijgen en zich vervolgens niet meer uit handen geven. Alleen: daar blijkt vooralsnog niets of heel weinig van. Leuk dat je een boeman voor ogen houdt, maar waar is die op gestoeld.

Bovendien, wat is het alternatief? De ogen sluiten en zwijgen terwijl Ghadaffi zijn onderdanen als honden afknalt? De Arabische volken hun recht op zelfbeschikking en een einde aan de dictatuur en de corruptie ontkennen? Huh? Ik dacht dat we vonden dat de Arabische wereld achterliep op het Westen omdat het daar allemaal dictaturen waren, en dat we vonden dat het daar liberale democratieën moesten worden. Maar als puntje bij paaltje komt, vinden we die mensen daar eigenlijk toch nog niet volwassen en ontwikkeld genoeg voor zelfbeschikking en democratie.

Nee, dáár maak je vrienden mee. Denk je dat die volken dat niet zullen onthouden; dat wij steeds in bed gaan liggen met hun dictators, en deze lieten begaan toen het er om spande?

Ze hebben een lang geheugen daar, in het Midden Oosten. Nu kijken die volken naar het Westen, en zeggen: we willen een democratie zoals in Europa, en ze naar ons roepen: Steun ons! Als wij hen in de kou laten staan, waar zullen ze dan hun blik heenwenden.

Het is grappig, maar in die hele Egyptische revolte heeft Bin Laden zich niet laten horen, en hebben de moslimbroeders zich aangepast aan de taal van de mensenrechten en democratie.

Zelfs de niqaabs in Rabat scanderen niet: islam is de oplossing, maar: wij willen… een eind aan de corruptie.

7. “Onze eerste plicht is bescherming van ons zelf. Ons land, onze man / vrouw, onze (jouw) kinderen, onze zeden en vrijheiden eerst.”

Leg eens uit, HPax. Stel dat zometeen in Egypte de moslimbroederschap 30% van de stemmen weet te behalen. Hoe bedreigt dat ons land, onze man/vrouw kinderen, zeden en vrijheden?

8. “Een questie van fatsoen. Elementair. Wees(t) eerlijk, zo denk je er in je hart ook over. Stop liegen tegen jezelf.”

Retorische opvulling. Het is ook niet waar. Mijn vrijheid houdt namelijk op waar die van een ander begint. En het is de vrijheid van de Egyptenaren om van hun land een shariastaat te maken als ze dat zouden willen. Hun land. Zij maken uit hoe het moet worden ingericht. Ik zie ook niet in hoe dat onze vrijheid bedreigt: Saoedi-Arabië is bijvoorbeeld een enge shariastaat, en dat land bedreigt het voortbestaan van onze Westerse samenleving ook niet. Integendeel, Nederlandse en Amerikaanse bedrijven doen er goede zaken mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 KJ

@Prediker. You got trolled.

On a side note: ik maak me over de rest van Arabierie niet echt zorgen, maar onrust in Marokko is iets wat we hier in Nederland niet echt kunnen gebruiken. How’s the situation on the ground ?

  • Vorige discussie