Speel Cluedo met de politie Groningen

Foto: copyright ok. Gecheckt 28-09-2022
,

De politie Groningen vraag uw hulp: “Het team daagt u uit om een scenario aan te leveren. Na goedkeuring door rechercheurs plaatst de politie de aangeleverde scenario’s terug op de site. Wellicht zorgt uw scenario voor de doorbraak in het onderzoek naar de dood van Nico.”

Het lijkt een prijsvraag, maar niets is minder waar. Dit is speurneusje spelen in het echt. Nico Leeuwe is vrijdag 16 september dood gevonden bij zijn huis in de binnenstad van Groningen, vermoord en aan handen en voeten gebonden achtergelaten. Een markante Stadjer, die een flinke duit verdiende aan het doen van boodschappen voor prostituees, zo valt te lezen.

In de binnenstad van Groningen, zeker in de rosse buurt, is dag en nacht volk op staat. ‘Iemand moet toch iets gezien hebben?’, moet de politie gedacht hebben. Tot nu toe is er nog geen doorbraak in het onderzoek, dus is de ‘uitdagende’ oproep gedaan op een speciale site: onderzoekzuiderdiep.nl.

Uitdagende oproepen? Is dat wat een moord tegenwoordig nodig heeft? Ik dacht altijd dat moord een serieuze zaak was. Nu moest ik twee keer lezen om vast te stellen dat deze site het echt meent. Dat het geen prijsvraag voor basisscholieren betreft.

In het onderwijs, maar ook in de saleswereld steekt gamification de kop op. Spelelementen in het dagelijks leven brengen, uitdaging, daar gaat het om. En door die uitdaging beter, sneller en meer leren, of meer kopen natuurlijk. Dat dit concept ook tot de politie lijkt door te dringen, en zo snel, dat is toch wel even wennen. Maar wie weet werkt het, laten we het hopen voor Nico.

Hij is vanavond gelukkig ook gewoon in Opsporing Verzocht te zien, heel old school.

Reacties (1)

#1 salvatore

Zo niuew is dat niet.
Al vanaf, 2007/2008,is er een speciale rechercheurs side in de lucht.
Waarop burgers en leken actief mee kunnen, denken,en onderzoeken,in bestaande lopende zaken.

De reden is,omdat degene die in dit werkveld opereren, zoals overal,op een gegeven moment routine matig, steeeds dezelfde gedachten gangen volgen.
En ook een bepaalde vorm van beroepsdeformatie,natuurlijk optreedt.
Het idee achter dat opgerichte initiatief;is dat juist mensen, die fris,(en anders) kijken,mogelijk details/op andere dingen komen; die anders over het hoofd gezien worden.

Ik vond dat toen al een zeer nuttig en goed idee (mits, daar mensen zitten die snel kunnen shiften…zin van onzin en kaft van koren)
Maar de reden ,en het idee, zijn volstrekt navolgbaar en logisch.
Bovendien, is het nog leuk ook. (buiten het feit dat de zaken an sich,dat meestal niet zijn)

Ik denk ook in deze,ze er zeker wel wat mee op schieten; net als opsporing gezocht,zijn nut ook bewezen heeft; al is dat iets geheel anders.
IIg laten we idd hopen,het ook hier wat oplevert.