Spaßpark Ruhrgebiet

Een bijdrage van gastfotograaf Michiel Wijnbergh. Klik op de uitsnede om de foto te zien.

Even bijkomen en de route nog even nabespreken. Twee meiden hebben zojuist een nagenoeg loodrechte wand beklommen.

Niet in een kloof in de woeste natuur, maar midden in een door mensenhanden gemaakt landschap in het hart van het Ruhrgebied. Het heet er nu Landschaftspark Duisburg-Nord en is het terrein waar tot zo’n twintig jaar geleden de hoogovens van Thyssen staal maakten. De hoogovens zijn gesloten, het gebied is als cultuurhistorisch monument omgevormd tot recreatiegebied. Je kan muren beklimmen en abseilen waar vroeger de voorraad cokes en kolen lagen. Je kan ook een echte hoogoven inklimmen tot zeventig meter hoog, je kan fietsen waar vroeger goederentreinen reden.

Het Ruhrgebied is Culturele Hoofdstad van Europa. Een van de hoogtepunten is de Love Parade, een enorm dance-event, dit weekend op het goederenrangeerterrein in Duisburg. Het wordt het grootste dance-event van Europa, met o.a. dj Tiesto.

 1. 1

  De godenwereld van Wagner, de smidse van Donner, verworden tot recreatief landschapspark. Ruhrgebied Culturele hoofdstad van Europa? Ik dacht dat het Walhalla op een berg lag. Is de Götterdämmerung dan al geweest? Of zijn dit de Rheintöchter en begint het verhaal – de cyclus – opnieuw?

  Rheingold! Rheingold! Reines Gold!
  O leuchtete noch in der Tiefe dein laut’rer Tand!
  Traulich und treu ist’s nur in der Tiefe:
  falsch und feig ist, was dort oben sich freut!
  während die Götter auf der Brücke der Burg zuschreiten, fällt der Vorhang

 2. 2

  Ik begin juli nog in dat Landschaftspark geweest. Echt uniek hoe industrieel erfgoed hergebruikt wordt. Naast een geweldig goede accomodatie voor specialistische sporten, klimmen en duiken, zijn er concertzalen, ruimtes voor congressen en horeca.

  Vooral de manier waarop deze nieuwe functies zijn ingepast in de oude , nu bijna surrealistische, omgeving heeft indruk gemaakt. En je bent er trouwens zo, 1,5uur rijden vanuit Dordrecht.

  Hier nog wat foto’s van de klimaccomodatie:
  http://www.facebook.com/photo.php?pid=5083676&l=3809967a42&id=706326089
  http://www.facebook.com/photo.php?pid=5083708&l=47591b257a&id=706326089
  http://www.facebook.com/photo.php?pid=5083732&l=fc98622058&id=706326089

 3. 3

  De Loveparade staat toch wel een beetje los van het culturele hoofdstad gebeuren. Het is eigenlijk een Berlijns feestje dat daar midden in de stad werd gehouden, maar een paar jaar geleden vanwege Rotterdamse (bestuurs)toestanden uitgeweken is naar het Ruhrgebiet. Gelukkig komen er ook betere dj’s dan Tiësto.

 4. 4

  Tja, het Ruhrgebied,
  voorbeeld van de totale ineenstorting van Europa als industrieel producent.
  Nou niet iets om blij van te worden,
  wel mooi dat ze die toch prachtige industriële vormgeving niet verloren laten gaan en her en der hergebruiken.

  Maar het blijft triest,
  al die verloren gegane werkgelegenheid.
  Op zich best een probleem dat laag en ongeschoold werk verdwijnt uit Europa, een flink deel van de bevolking heeft steeds minder kans op redelijk betaalde arbeid, lijkt me niet dat een verder verdwijnen van laag- en ongeschoold werk een opwekkend vooruitzicht is.