SP: Belangrijke stappen voor bevorderen fietsgebruik

SP: Belangrijke stappen voor bevorderen fietsgebruik

SP-Kamerlid Farshad Bashir kreeg in de Tweede Kamer steun voor een aantal van zijn voorstellen om het gebruik van de fiets te bevorderen. Bashir: ?Willen we het gebruik van de fiets aanmoedigen, dan moet het opbergen en het meenemen ervan makkelijk zijn. In lang niet alle treinen kun je een fiets meenemen. Daarom heb ik voorgesteld dat het in de toekomst in alle treinen – buiten de spits – mogelijk moet zijn een fiets mee te nemen. Ook wordt er nu onderzocht of we 200.000 extra fietsenstallingen kunnen gaan plaatsen, in plaats van de geplande 100.000. Belangrijkste is echter de toezegging voor een actieplan om het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers te verminderen.”

  1. 1

    Jammer, dat het zeer gerespecteerde kamerlid de onovertroffen heer Bashir 1 ding vergeet: je hoeft de fiets niet mee te slepen, je kan ook fietsen huren voor een zachte prijs (gisteren een man ontmoet die zo bij zijn vrienden langs gaat en liters bier met hen drinkt), of stallen bij het station zodat je een bedrijfsfiets heb (doen vrienden van mij). Voor de rest groot medestander van Farshad, geef fietsers de ruimte!

  2. 2

    Sterker nog: huren is vaak goedkoper dan meenemen. Gisteren vrienden op bezoek gehad om bij mij in de buurt een eind te gaan fietsen, per fiets had meenemen 12 euro gekost (gisteren heen, vandaag terug), huren (alleen gisteren, kon tot 2 uur ’s nachts ingeleverd worden) 7,50 per fiets.

    Wat betreft het voorstel: ik denk dat er veel te winnen zou zijn bij een mentaliteitsverandering in de lokale politiek. Hier in Assen lijkt de fietser zo’n beetje de sluitpost te zijn op de begroting en af en toe bekruipt me het gevoel dat de gemeente fietsen aktief probeert te ontmoedigen. Het is dat ik niet zo’n talent voor komplotdenken heb, maar de aanwijzingen zijn een stuk tastbaarder dan die voor een hoop onzinkomplotten met veel aanhang.