Slowakije: nieuw hoofdpijndossier voor de EU?

Foto: Roger W (cc)
Serie:

Morgen gaan de Slowaken naar de stembus. In de voorbeschouwingen wordt de mogelijke terugkeer van Robert Fico als regeringsleider opgevat als een bedreiging voor de stabiliteit van Europa. De populist en Russofiel Fico wil de steun van zijn land aan Oekraïne terugdraaien. Slowakije zou onder zijn leiding in het spoor van Orbán een nieuwe Europese bondgenoot van Poetin kunnen worden. Wint Rusland de Slowaakse verkiezingen? kopt de conservatieve Britse nieuwssite UnHerd. Politico’s Matthew Karnitschnig relativeert dergelijke geluiden. Als Fico wint, wat nog helemaal niet zeker is, zal hij met niet meer dan 20% van de stemmen hoogstens een zeer instabiele regering kunnen vormen die het waarschijnlijk niet lang zal uithouden. En ondanks alle anti-westerse retoriek is een uittrede uit de NAVO ondenkbaar.

Slowakije, het oostelijke deel van het voormalige Tsjecho-Slowakije (niet te verwarren met Slovenië) heeft ruim 5 miljoen inwoners en is op Bulgarije na het armste land in de EU. Het land is in meerdere opzichten sterk verdeeld. Een jongere, stedelijke pro-Europese generatie staat tegenover een oudere, meer pro-Russische groep. De laatste is vooral op de platteland te vinden waar de armoede het grootst is en waar een oudere generatie met een zekere nostalgie terugkijkt op het socialistische verleden. Daar hebben de sociaaldemocraten van Fico’s partij Smer de grootste aanhang. De meeste jongeren hebben hun hoop gevestigd op de 39-jarige nieuwkomer, Europarlementslid Michal Šimečka en zijn Progressief Slowakije. In de laatste polls staat de SMER nog bovenaan met 20%, direct gevolgd door de snel gestegen PS met 18%. PS is een pro-Europese sociaal-liberale partij en heeft zich in het Europarlement aangesloten bij Renew, waar ook D66 en de VVD in zitten. Šimečka is sinds vorig jaar een van de vice-voorzitters van het Europarlement. De president van Slowakije, Zuzana Čaputová, die al heeft aangekondigd niet meer op te zullen gaan voor een tweede termijn, is ook lid van de PS. De jurist Čaputová werd bekend door haar strijd tegen de plannen voor de opslag van giftig afval. In 2019 werd ze als anti-corruptiekandidaat met overmacht als president gekozen. Een overzicht van aan de verkiezingen deelnemende partijen vind je hier.

Manipulatie

De PS wordt in de sociale media vooral door de extreem-rechtse Republika aangevallen met fake filmpjes en desinformatie, zoals een hoax met de stem van Šimečka die aankondigt de bierprijzen te willen verhogen. Over Tomás Hellebrandt, een van de politici van PS. werd door een anti-vaccinatie activist het gerucht verspreid dat hij op sterven na dood is door de vierde vaccinatie met Pfizer. Hellebrandt wist dat hij als homo en progressief politicus aangevallen zou worden toen hij de politiek in ging, zegt hij. Toch is hij verrast over het nepnieuws dat over hem werd verspreid. Hij was naar eigen zeggen gewoon even niet lekker. De video’s van Republika en Smer vallen ook de LGBTI+-gemeenschap aan en zaaien haat tegen transmensen. Republika heeft zich tijdens de COVID-pandemie ook gemanifesteerd als tegenstander van alle vrijheidsbeperkende maatregelen. Verontrustend is dat noch Facebook noch Youtube heeft gereageerd op de pogingen tot manipulatie van de verkiezingen. Onder de nieuwe EU-wet op de digitale diensten (DSA) zijn zij wel verplicht maatregelen te nemen.

Patriotten

Fico lijkt gedreven door wraak sinds hij in 2018 na de moord op de journalist Kuciak en zijn vriendin en de daaropvolgende massale demonstraties tot aftreden werd gedwongen. De corruptieaffaires achtervolgen hem nog steeds. Advocaten zijn het erover eens dat het bewind van Fico de corruptie heeft verergerd, waarbij alleen Hongarije als corrupter wordt beschouwd in Centraal-Europa, volgens de Corruption Perceptions Index van Transparency International. Fico’s partijgenoot, voormalig politiechef Tibor Gašpar, hooggeplaatst op de kandidatenlijst van de Smer, werd deze zomer gearresteerd. Ook  zeven topfunctionarissen van de politie en de inlichtingendienst zijn gearresteerd op verdenking van corruptie, machtsmisbruik en deelname aan een criminele organisatie. Trump-adept Fico waarschuwde in reactie op dit nieuws dat de verkiezingen ‘gestolen’ dreigen te worden. Hij weet ook al door wie: ‘de 93-jarige Hongaars-Amerikaanse financier George Soros, door hem gefinancierde organisaties, en president Zuzana Čaputová. Laatstgenoemde is, althans volgens Fico, een marionet die wordt bestuurd door Soros, wereldwijd een favoriete boeman voor complottheoretici.’

Dat lijkt op Orbán, zou je zeggen. De Hongaarse Fidesz regering is dan ook bepaald niet ongelukkig met de campagne van Fico. Minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó was deze week in Slowakije op bezoek. Hij woonde een verkiezingsbijeenkomst bij van Alliancia, de partij van de Hongaarse minderheid. Het Slowaakse ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood de ambassadeur om te vertellen dat een dergelijk bezoek in strijd was met normale diplomatieke communicatie. Szijjártó vindt het onzin. Hij kan toch een uitnodiging van zijn volksgenoten niet laten passeren? Zo versterkt Hongarije ook de banden met Hongaren in Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Hij merkte nog wel op dat het opvallend is dat zodra er verkiezingen zijn kandidaten van de ‘patriottische’ partijen voor het gerecht gedaagd worden.

 

Reacties (6)

#1 Joop

Een sociaal-democraat …

  • Volgende discussie
#2 Ronald Heijman

Europa zal zich veel sterker moeten weren tegen de ondermijing van de rechtsstaat en democratie door de extreem rechtsen. Rusland is op de achtergond bezig om Europa samen met handlangers binnen Europa te ondermijnen. Het is hybride oorlogvoering en wij moeten er dan ook als zodanig mee omgaan.
Dat betekent m.i. infiltratie, oppakken en strafrechtelijk vervolgen. Als onze wetgeving daartoe onvoldoende mogelijkheden biedt, moet de wet snel worden aangepast.
Als wij te naif blijven zullen zij alle ruimte benutten om onze democratische maatschapij om zeep te helpen naar voorbeeld van Poetin en Trump. We zien een internationale trend.
Regiems die dit nastreven moeten wij binnen de EU isoleren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Jos van Dijk - Reactie op #2

Isoleren? Hoe had je je dat voorgesteld in een vrije markteconomie waar geen grenzen worden gesteld aan de handel? Een van de grootste bedrijven in Slowakije is Volkswagen.

#2.2 Ronald Heijman - Reactie op #2.1

Er zijn honderden manieren die de EU kan toepassen, bijvoorbeeld:
geldkraan dicht, geen enkel overleg meer na bevestigen van anti- EU beleid, waarden en normen, anti rechtstaat, geen stemrecht meer, geen informatie meer, geen samenwerking meer op tientallen gebieden, geen toegang meer tot andere lidstaten, uit de Euro, geen import/export met EU, en zo kan ik doorgaan. Ook maatregelen die indruisen tegen de EU wet- en regelgeving. Door het hof laten bevestigen dat Slowakije
zich niet houdt aan de EU regels, afspraken en wetten , dan ook geen EU begrip meer. Het volk kan een andere politiek kiezen, dan kan het zijn gang gaan, zonder de EU.
Men kiest nu ook om uit de Navo te stappen. Prima, dan vanaf nu geen bondgenoot meer en alles stoppen.
EU en Navo dienen te laten zien wat de consequenties zijn, ook als voorbeeld voor andere landen. En voor het kiezersvolk. Kies maar voor je eigen hachje zonder maatschappelijke EU waarden. Maar dan verder zonder ons.
Ik ben voor de harde lijn tegen de ondermijners.

#2.3 Bolke - Reactie op #2.2

Er zijn honderden manieren die de EU kan toepassen

En ze vergen praktisch allemaal een unaniem besluit en dat gaat niet vanwege Polen en Hongarije.

Dus er zijn helemaal geen honderden manieren die de EU kan toepassen, er is er misschien maar 1 maar ook die kan gedwarsboomd worden want dan kan het betrokken lid gewoon EU beslissingen die unaniem moeten zijn tegen houden, bijv. EU uitbreiding.

#3 cerridwen

Wat ik mis in veel stukken over de politieke situatie in Slowakije, en ook in deze, is inzicht in de rest van het politieke speelveld. In Slowakije is net als in Nederland een proportioneel systeem, maar dan met een kiesdrempel. Er zijn veel partijen actief. Wat voor partijen zijn dat? Waar staan die ideologisch? Wat voor coalities zijn dan waarschijnlijk? Als grootste partij en als premier kan Fico natuurlijk zijn stempel drukken, maar dat zal altijd veel beperkter zijn dan wat Orban/Fidesz kan.

In deze situatie zegt ‘de grootste worden’ nog vrij weinig.

peilingen met doorklik naar politieke partijen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_2023_Slovak_parliamentary_election

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie