Shortlist Gouden Hockeystick 2019

Sargasso reikt dit jaar voor het eerst een prijs uit voor de klimaatontkenner van het jaar: de Gouden Hockeystick!

We schreven eerder dat we als richtlijn aanhouden dat het moet gaan om een Nederlandse persoon of organisatie die door middel van een autoriteitsclaim (“wij weten waar we het over hebben”) actief mis- of desinformatie op het gebied van klimaatwetenschap en/of antropogene klimaatverandering onder het publiek verspreidt. Het verschil tussen mis- en desinformatie is dat het bij het eerste louter gaat om onjuiste informatie, terwijl er bij het laatste ook kwade opzet in het spel is. Voor het winnen van de prijs is kwade opzet dus niet nodig.

Op basis van ingezonden nominaties zijn we tot een shortlist van vier kandidaten gekomen die volgens ons in 2019 de belangrijkste rollen vervullen in het verspreiden van des- of misinformatie over klimaatwetenschap en klimaatverandering (hier vind je de afvallers van dit jaar). Hieronder staan de kandidaten in willekeurige (en steeds veranderende) volgorde.

De winnaar van de Gouden Hockeystick wordt op 31 oktober bekend gemaakt.

Breng hier je stem uit op je favoriete kandidaat.

Kandidaat Gouden Hockeystick 2019: Marcel Crok

In het afgelopen jaar richtte Crok samen met Guus Berkhout de stichting Clintel op. Crok ondertekende de brief vol onwaarheden die Clintel onlangs samen met bekende klimaatontkennende denktanks zoals het Cato Institute en Heartland Institute schreef aan het VN met het advies toch vooral geen klimaatactie te ondernemen. Crok zaaide ook twijfel over klimaatwetenschap door het KNMI onterecht te beschuldigen van datamanipulatie over hittegolven.

Kandidaat Gouden Hockeystick 2019: Thierry Baudet

Thierry Baudet, wat weet hij niet, hij is immers de “belangrijkste intellectueel van Nederland”, aldus Baudet. Dit jaar beschuldigde Baudet, met een rapport van Clintel in de hand, het KNMI van datamanipulatie, wat volgens hem zou betekenen dat het heden warmer lijkt dan het is. Ook verkondigde Baudet met regelmaat leugens over klimaatwetenschap op tv, bijvoorbeeld bij Goedemorgen Nederland en bij Pauw, waar hij in 2 minuten 18 onwaarheden over het klimaat wist te verkondigen, zoals de uitspraak dat klimaatwetenschap een “duistere, hekserijachtige quasiwetenschap” is.

Kandidaat Gouden Hockeystick 2019: Shell

Logo shellOp deze shortlist mag onze nationale trots natuurlijk niet ontbreken, die niet alleen uitblinkt in CO2-uitstoot maar ook in misleidende campagnes. Shell was dit jaar de eerste van ‘de grote twaalf’ industrieën in Nederland die zich achter het klimaatakkoord schaarde, maar ondertussen voert Shell doodleuk de komende tien jaar de olieproductie op. Wel investeert Shell in oppositie tegen klimaatbeleid en het oppoetsen van hun klimaat- en kindvriendelijke imago.

Kandidaat Gouden Hockeystick 2019: Stichting Clintel

Logo ClintelStichting Climate Intelligence, kortweg Clintel, is begin 2019 opgericht door emeritus hoogleraar geofysica Guus Berkhout (die u ook kent van het Klimaatmanifest) en wetenschapsjournalist Marcel Crok met geld van een vastgoedmiljonair die na een reis naar Groenland dacht dat hij het beter wist dan de complete klimaatwetenschap. Clintel is daarmee de “eerste klimaatsceptische instelling van enige betekenis in ons land”, aldus de Volkskrant en lijkt vooral opgericht om een hoop twijfel te zaaien. Belangrijkste wapenfeit: een brief aan de VN die door The Guardian een “climate science denying declaration” werd genoemd.