Kandidaat Gouden Hockeystick 2019: Marcel Crok

In het afgelopen jaar richtte Crok samen met Guus Berkhout de stichting Clintel op. Crok ondertekende de brief vol onwaarheden die Clintel onlangs samen met bekende klimaatontkennende denktanks zoals het Cato Institute en Heartland Institute schreef aan het VN met het advies toch vooral geen klimaatactie te ondernemen. Crok zaaide ook twijfel over klimaatwetenschap door het KNMI onterecht te beschuldigen van datamanipulatie over hittegolven.

Je kan wel zeggen dat als er ergens in Nederland klimaatwetenschap ‘ontkend’ wordt, de kans groot is dat Marcel Crok er direct dan wel indirect bij betrokken is. De ‘scene’ kwam hier pas echt goed van de grond na Croks boek De staat van het klimaat (2010), waarin hij de algemeen geaccepteerde inzichten van de klimaatwetenschap in twijfel trok. Wetenschappers van het Planbureau voor de Leefomgeving schreven tientallen pagina’s kritiek, waar Crok nooit op reageerde.

Meestal weet Crok de hele harde wetenschapsontkenning te vermijden en zich voor te doen als iemand die met een ‘koele blik’ zijn ‘scepsis’ wetenschappelijk probeert te onderbouwen. Maar ondertussen richtte hij wél de site climategate.nl op, vernoemd naar een niet bestaand schandaal, waar een groot deel van de Nederlandse klimaatontkenners tot wasdom kwam en komt. Het zal vast niet verbazen dat Crok ook nog het Forum voor Democratie adviseert.

Breng hier je stem uit voor de Gouden Hockeystick.