Schermschotweek, Schermschot #1

Kennis is macht, maar triviale kennis, daar heb je echt nog es wat aan. Daarom een nieuwe rubriek op Sargasso voor film-o-fielen: DE SCHERMSCHOTQUIZ. Een filmstill wordt gevangen met print screen op de computer of via het analoge gat dat tussen tv en fotocamera gaapt. En u mag raden uit welke film de afbeelding komt of anderszins zinnig commentaar leveren. Blijven goede antwoorden lang uit op het reactiepampier, dan kan de organisatie aanwijzingen geven.

Crachàt en mark zullen een prijs voor de beste Sargassale Schermschutter bekokstoven en deze na pakweg een jaar filmplaatjes raden ook daadwerkelijk uitreiken.

Om af te trappen is het deze week elke dag om klokke 20.00 uur een schermschot, daarna geschiedt een of ander minder vaak (maar daarom niet per se onregelmatiger).

Schermschot #1

Nederlandse types of verwijzingen komen nauwelijks voor in grote internationale films, in tegenstelling tot bijvoorbeeld fataal feminiene Francaises en g-gorgelende Germanen. Hooguit loopt er een op te rollen drugsroute via Amsterdam of is iemand ‘Dutch’ die voor Duitser door had moeten gaan. Drie Vier hoogtepunten zijn:
4. Een tweederangs komiek gaat naar de Amsterdamse walletjes (roffel).
3. Cheech & Chong organiseren een filmfestival in Amsterdam (Still Smoking)
2. De bad guy Goldmember in de gelijknamige Austin Powers is volbloed Dutch (“All right Goldmember. Don’t play the laughing boy. There’s only two things I hate in this world. People who are intolerant of other people’s cultures and the Dutch.”). Helaas zit in zijn accent absoluut geen greintje Nederlandse tongval, wat godzijgedankt in de Duitse nagesynchroniseerde versie wordt rechtgezet.

En ruimschoots op nr.1: Onze taal als wereldtaal van de toekomst tussen het Engels en Russisch in het eerste te raden schermschot:


Klik voor groter

 1. 5

  @su: Mooi, dat zijn alvast punten op het vlak van ‘anderszins zinnig commentaar’: Cheech & Chong stoot Deuce Bigalow (Male gigolo) met gemak van de derde plek.

  @Quartz: Het is nog niet gezegd dat uw gokje niet goed is, maar het zou wel erg toevallig zijn als uw eerste scifi-gok (hoe bedoelt u ‘lettertype’?) meteen in de roos zou zijn, niet?

 2. 6

  Nou ja, de algehele kwaliteit van die screenshot riep onmiddelijk ‘a Space Oddyssey’ op, de pastel-tinten, maar ook de ambachtelijke makelij van de ‘modern’-vormgegeven knoppen, maar dat lettertype nog het meest.
  En Kubrick had al iets met Nadsat, las ik hier eerder op de site via -ik dacht- S’z. Dus waarom niet met ‘dutch’.
  Alleen die ring van die dame weer niet zo. Maar goed.
  Gek als je nadenkt over gokjes.

 3. 12

  Tja, als ik aan een rol voor Nederland in een grote film denk, denk ik al gauw aan James Bond, net als emsuuri.

  Ik meen dat “Diamonds are forever” voor een deel in Amsterdam speelde. Maar goed, dit “schermschot” kan ik echt niet plaatsen.

 4. 16

  @12: Ik moest ook meteen denken aan James Bond, maar dan “Live and let die” (als ik me niet vergis), waarin een VN-ambassadeur wordt vermoord door een dodelijk geluid uit de tolkenkamer.

 5. 23

  Inderdaad: Hulde voor Quartz! Hoe bitterzoet dat het eerste schermschot in 18 minuten is geraden met een welgemikte gok.

  Quartz scoort de volle mep. Su incasseert punten voor de thematische toevoeging. Voor mooie Nederlandse verwijzingen in ‘grotemensenfilms’ staat dit reactiepampier uiteraard nog steeds open.

  Heer Crachàt en bovengetypte ontwikkelen een hightec anti-aanbak puntensysteem ‘as we type’ om de schermschutter van het jaar te kunnen bepalen.

  @Karsa Orlong: Het is uitzondering dat een schermschot elders te vinden is op het www*. Bij de a.s. drie zal dat onmogelijk zijn. In dit geval krijgt Karsa ook een bescheiden score voor het reproduceren van het schot.

  [*Het mag tot een -waarschijnlijk voor derden ongeloofwaardig- Kubrickaans hersenspel worden gerekend dat ik mezelf, toen ik dit schot ca een jaar geleden met Crachat deelde ihkv overmatig lange voorpret, nog bezig kan zien om exact dit fragmentje op te snorren en te pakken van mijn dvd. Ik heb ook nooit die copyrightvermelding van die ‘tunus’ weggeboend en geen extra zwarte balken bijgeknutseld. Dus WTF?]

 6. 27

  Twee fijne ontdekkingen, de (home) url’s uit #19+21 ! De punten meer dan waard.

  Overigens, waarmee doet men dat, beelden uit dvd halen ? Handbrake is voor fragmenten, maar welke (Mac free)ware gebruikt men voor stills ?

 7. 35

  9 maanden alweer ! Ik lees de mijnen iedere avond voor uit mijn/hun dagboek. We zijn daar nu ook. Bijna staan, tijgeren, oerkreten, bladeren van de grond eten en als de fles nadert: de speen uitspugen als je ligt, maar uit je mond laten vallen als je staat (wat een kennis der natuur reeds!)…

 8. 36

  Sz, terzijde, DVD-player ondersteunt geen schermafbeelding i.v.m. beeldafscherming :-) U kunt de DVD echter ook bekijken middels Videolan/VLC waarop wel heel goed een printscreen (of in dit geval Cmd-4) kan worden uitgevoerd.