COLUMN - Nicolas Sarkozy noemt het zijn morele plicht om zich in 2017 verkiesbaar te stellen nu François Hollande zijn vrouw niet in de hand weet te houden en er een puinhoop van zou maken. Gastschrijver Vrouwke van Stavast, woonachtig in het pittoreske Franse stadje Parijs, zet l’un et l’autre op een rijtje.

Sarkozy komt terug. Hij kan niet anders. Of,  zoals hij het volgens le Canard Enchaîné van vandaag, zelf tegen partijgenoot en voormalig minister van Landbouw Bruno Le Maire zou hebben gezegd: “Het is de vraag of ik een keuze heb, moreel gezien, om niet terug te keren.” (Zie ook dit artikel in Le Post Huffington, red.)

Volgens Sarkozy is de staat van het land onder vijf maanden Hollande al dusdanig verslechterd, dat het nog een hele klus zal zijn om in 2017 (na vijf jaar Hollande!) Frankrijk er weer bovenop te helpen. Financieel aan de afgrond, internationaal ongezien en überhaupt… in een desolate staat. Alleen een man van het kaliber Sarkozy kan Frankrijk er weer bovenop helpen. Dat gelooft hij zelf, maar inmiddels ook heel veel Fransen dat. 

Genoeg van Francois Normal
François Hollande vecht al sinds zijn aantreden met de schaduw van zijn voorganger. Als ‘Francois Normal’ was hij voor veel Fransen het alternatief voor de in hun ogen elitaire kliek die tot dan toe aan de macht was. De hard werkende burger, versus de Rolex dragende glamourman. Maar nu, in het najaar van 2012, lijken ze al genoeg te hebben van zijn grijze politiek, zijn belastingplannen en zeker van zijn vrouw.

Valerie Trierweiler bleek al tijdens de campagne een lastig te leiden projectiel. Eenmaal in het het Elysee bleek ze niet van plan om, zoals Carla Bruni en haar voorgangsters, genoegen te nemen met een rol op de achtergrond. Haar vete met Hollande’s ex-vrouw en hun kinderen, haar vileine tweets, haar Paris Match teksten met dubbele bodem, haar bezwaar tegen de publicatie van onschuldige strandfoto’s…. Trierweiler is dagelijks in het nieuws. Maar Fransen willen hun first lady niet in het nieuws zien, laat staan op een negatieve manier.

Socialistische reflex en een onstuimige vrouw
Mijn buurvrouw zei er onlangs het volgende over: “Ze zijn net zo corrupt als de Sarkozy clan. Maar van hen wisten we het. We accepteerden het, omdat het land in een redelijke staat leek. En nu? Ondernemingen verlaten Parijs vanwege de aangekondigde belastingmaatregelen, de werkloosheid stijgt schrikbarend en wat doet Hollande? Hij schiet in een socialistische reflex en belooft gesubsidieerde banen. En dan cette femme! Incroyable! Dat de man zijn eigen vrouw niet eens in de hand heeft, zegt mij genoeg”.

Vijf jaar is nog een lange tijd te gaan. UMP, Sarkozy’s eigen partij, is momenteel niet bepaald het toonbeeld van uniforme kracht, nu de strijd om het partijvoorzitterschap is los gebarsten. Maar voor een man als Sarkozy is het verenigen van een partij over een jaar of vijf natuurlijk een kwestie van appeltje/eitje. En daarna zal de hele Republiek weer één worden onder zijn bezielende, capabele leiding. Nee, het lijkt totaal niet onaannemelijk dat Sarkozy zich in 2017 inderdaad weer verkiesbaar stelt. Nu is het zaak om Carla Bruni tot die tijd aan boord te houden. Vijf jaar in de politiek is lang, maar in een dergelijk huwelijk misschien wel een eeuwigheid. Alors… pour la France dan maar.

Reacties (8)

#1 HansR

Of Sarko het nog een keer gaat proberen staat te bezien. Wat wel een grote vraag is is waarom die Valerie Trierweiler zich niet kan inhouden. Een politiek journaliste notabene, die zou het klappen van de zweep toch moeten kennen. Om dan je man het zo lastig te maken geeft toch te denken.

 • Volgende discussie
#2 FiFa

Misschien is hij in 2017 net uit de gevangenis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Max Molovich

Als ik Trierweiler van achteren zou heten, zou ik me ook niet kunnen inhouden. Valerie Trierweiler, als je zo heet dan moet je wel hoog van de toren blazen. Noblesse oblige.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Thallman

Frankrijk zit nu in een vergelijkbare positie als het VK eind jaren 70. De macht van de vakbonden moet gebroken worden en de overheidsuitgaven moeten omlaag. En niet alleen dat, de problemen zijn ook structureel. De Franse bureaucratie komt niemand behalve corrupte ambtenaren en groot industriëlen die hier de mensen voor hebben ten goede. Ik vrees dat Hollande echter wat te normaal is om dit te kunnen doorbreken. Sarkozy zie ik echter ook niet als een Thatcher.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 jeanclaude

Welke first lady, de vrouw van De Gaulle was gewoon bij het aanrecht in Colombey les deux Églises.
De door Sarko ingehuurde actrice bleef ook op de achtergrond.
Overigens hebben 55 % van de Fransen er geen spijt van dat Sarko weg is, helaas zien nog maar een 43 % van de Fransen iets in Hollande.

Het lijkt op de VS, Romney legt uit welke puinhoop Obama er van gemaakt heeft, en Omaba legt uit dat Romney niet zegt hoe hij die puinhoop denkt op te ruimen.

Wat Hollande wil lijkt me duidelijk, de EU, dat wil zeggen landen als Duitsland en Nederland, de rente op de Franse staatsschuld laten betalen, er zijn beweringen dat hij zelfs de staatschulden van alle Euro landen op één hoop in Brussel wil laten gooien.
Dat is dan zijn hoop over bijna vier jaar herverkozen te worden.

Iran kon wel eens gelijk hebben, ze hoeven nog maar een tien jaar vol te houden, dan is de macht van het westen voorbij.
Misschien snapt Netanyahu dat ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dramklukkel

“Dat de man zijn eigen vrouw niet eens in de hand heeft, zegt mij genoeg”
Was het Sarko zelf niet die op Carla lag terwijl hij getrouwd was met wat nu zijn ex is? Sarko heeft zichzelf niet eens onder controle.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Max Molovich

Maar van Sarko, zo zegt de buurvrouw van Vrouwke tussen neus en lippen door, verwachtte je dat. En daar komt bij: het geheugen is kort.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Vrouwke van S.

Sinds buurvrouw weet dat ik een stukkie voor Sargasso tikte spreekt ze alleen nog ‘off the record’ met mij.

 • Vorige discussie