Sargasso professioneel

Sargasso, een van neerlands oudste weblogs slaat een nieuwe weg in. Al jaren weet dit anarchistisch collectief -ondanks alle strijdige persoonlijke prioriteiten- met regelmaat artikelen te publiceren die iets toevoegen aan wat de mainstream media laten liggen. Verdieping, fact checking, op basis van data crunching en expertise uit de eerste hand: het gebeurt op Sargasso. Maar het kan beter: hardere scoops, meer artikelen, meer continuïteit. Hiervoor moet Sargasso deels gaan draaien op professionele krachten. Vanaf vandaag kan Sargasso deze stap zetten. Met een startsubsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers zal de Stichting Sargasso het weblog professionaliseren en in samenwerking met derden innovatieve projecten starten op transparantie en datajournalistiek. Het is nadrukkelijk een eenmalige subsidie want het projectplan voorziet dat na anderhalf jaar Sargasso zelf voldoende financiering genereert. Dat zijn mooie buzzwoorden maar uiteindelijk moet dit leiden tot een groter en boeiender Sargasso. *plop*

Wat gaan we doen?

Kort gezegd: meer feiten, meer verdieping en vernieuwende online journalistiek. Er is in Nederland ruimte voor nog een groot blog. En er is behoefte aan een online plek om op niveau te discussiëren, om nieuwe en verrassende ideeën op te doen en om aan je wereldbeeld te schaven.

Wat betekent dat concreet?

1) We gaan meer inhoudelijke verdieping brengen met behulp van genetwerkte themapagina’s. We zullen enerzijds relevante en interessante artikelen aggregeren en anderzijds een groot netwerk van deskundigen gericht vragen om vanuit hun expertise te reageren op actuele gebeurtenissen. Er komt ook een boekenpagina en een tv-pagina. Daarover later meer.

2) We stimuleren transparantie. Onze aan te stellen Wob-redacteur zoekt verder waar veel andere journalisten ophouden. Hij/zij vraagt bij argwaan documenten op met behulp van de Wet openbaarheid van bestuur bij de Nederlandse overheden en op termijn bij de Europese Unie. De Wob-redacteur zal ook lezers helpen bij het openbaar krijgen van informatie en een actieve rol spelen in het Nederlandse transparantiedebat, want daar is nog veel werk te verzetten. De Wob-redacteur zal ook bloggers en lezers begeleiden in een sterke fact checking rubriek waarin politiek, media en bedrijven scherp de maat worden genomen.

3) We brengen data tot leven door middel van datajournalistiek. Er zijn ontzettend veel interessante data beschikbaar, maar die worden nog onvoldoende als journalistieke bron gebruikt.Slimme programmeurs kunnen die data onsluiten, maar journalisten zijn en blijven nodig om die data de juiste vragen te stellen. Ook worden de mogelijkheden van online visualisatie nog maar weinig beproefd. We gaan daarom een partnerschap aan met open data stichtingen Het Nieuwe Stemmen en Hack de Overheid zodat geeks en journalisten samen mooie en relevante dataproducties maken. Denk bijvoorbeeld aan netwerkanalyses die de banden tussen politici en lobbyisten blootleggen. Aan online applicaties waarmee je de effectiviteit van cameratoezicht in je buurt kan meten. Onze datajournalist zal tevens een belangrijke rol spelen in het open data-debat.

Wie gaat dat betalen?

We hebben een eenmalige startsubsidie van 85.000 euro gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Daarnaast verkopen we nieuws en onze datajournalistieke producten door aan andere media. Ook zullen we advertentiegeld binnen blijven krijgen. Tot slot zullen we voor bijzondere projecten een beroep doen op bijdragen van u. U kunt ons ook altijd tussendoor sponsoren. Sargasso is en blijft een stichting. Het geld dat verdiend wordt, komt dus geheel ten goede aan de activiteiten op en buiten de site. De drie redacteuren krijgen een eerlijke beloning en geen bonussen, eindejaarsuitkeringen, etc. Binnen twee jaar moeten we zelfstandig en zonder verlies in de lucht kunnen blijven.

Wanneer gaat u er wat van zien?

Dat zal nog even duren. Achter de schermen werken we hard aan een nieuw ontwerp. We gaan de komende tijd twee redacteuren werven en ook lopen er nog onderhandelingen met verschillende partijen over content-sharing. We verwachten 1 september of 1 oktober los te gaan.

Wat kunt u doen?

Ons blijven lezen. Er gaat veel veranderen, maar wij denken vooral ten goede. Geef ons feedback. Draag bij. Beveel ons aan bij vrienden en familie. Draag bij aan een goed discussieklimaat. Het uitgangspunt is en blijft dat er een plek moet zijn op internet waar nuance, verdieping en feiten ertoe blijven doen. Sargasso wil graag die plek zijn. En daar hebben we u voor nodig.

Wie interesse heeft om hier serieus aan bij te dragen mailt met info apenstaartje sargasso punt nl

 1. 6

  Nou dat is dan toch maar weer mooi van de Nederlandse overheid, een subsidie.
  Rutte, Bijsterveldt & Zijlstra bedankt, dan maar?

 2. 8

  De drie redacteuren krijgen een eerlijke beloning en geen bonussen, eindejaarsuitkeringen, etc. [..] We gaan de komende tijd twee redacteuren werven [..].

  Wie is die redacteur die er al is? Steeph of ..?

 3. 9

  Gevaar met professionele krachten is dat de mensen die nu vrijwillig bijdragen daartoe minder gemotiveerd zullen zijn of ook een beloning willen (‘waarom zij wel en ik niet?’).

 4. 10

  Lolz! Dus Sargasso gaat commercieel dankzij belastingpoet afkomstig van Rutte c.s.??11

  Daar komt de Groene Khmer!!111one

  (p.s. hoeveel gaat Prediker verdienen?)

 5. 14

  Mooie zaak. Het is maar een klein bedrag, maar hopelijk geeft het de extra impuls.

  Paar opmerkingen:
  – Van mij hoeven er niet “meer artikelen” te komen. 5-10 posts per dag is genoeg. Alle extra tijd en moeite kan dan in verdieping gaan zitten.
  – In dezelfde trant zouden redacteurs/auteurs zich wat minder in discussies hoeven mengen. Inhoudelijke verduidelijking van de post: graag. Daarentegen kunnen oeverloze heen-en-weertjes met andersgezinden prima aan reaguurders overgelaten worden.
  – Graag consistentere tags of een ander archiveringsysteem. Vaak is het moeilijk alle posts over één onderwerp te vinden. Bijvoorbeeld de tag “allochtonen” bij de post twee hieronder, terwijl een ander artikel “allochtoon” heeft”.
  – Suggestie voor een serie: periodieke updates van een onderwerp dat een tijd geleden volop in de aandacht was maar nu niet meer. Zoals de Fukushima-updates hier. Dus bijvoorbeeld elke drie maanden de huidige status na de protesten in Egypte.

 6. 16

  Ik vrees dat het liefdewerk-oud papier is, en dat ik voor mijn schamele onderhoud afhankelijk blijf van het sorteren van de vuilnisbakken:

  *hé, is dat een halve pizza? Die schimmel veeg je er zo af!*

 7. 19

  Al een vacature de deur uit gedaan of wordt dit een gevalletje van socialistische vriendjespolitiek?§ (<— bij gebrek aan een ironieteken op mijn toetsenbord)

 8. 21

  Ja, gefeliciteerd.

  Ik hoop alleen dat de layout niet zo warrig wordt als de Joop’s en Huffington’s. Daar wordt is zo moe en mismoedig van dat mij de moed te reageren (of zelfs te lezen) in de schoenen zakt.

  Anders: liever een paar goede artikelen/onderwerpen uitgewerkt dan veel.

  edit: (wat de Baron zei dus)

 9. 25

  Hahaha, die Bertje B. toch.

  Geen winst maken (want stichting) èn belastinggeld opslurpen is FOOOOUUUUTTT!

  Maar blijkbaar is het voor alle commerciële subsidieslurpers (Wegener, RTL, Leeuwarder Courant, De Pers) dus wel okee om ook nog eens WINST te maken van “gestolen” belastingcenten.

 10. 26

  @10
  Rechts geluid in het omroepbestel onder “linkse” regering.
  Subsidie voor links geluid onder rechtse regering.

  Hartverwarmend.

 11. 29

  Quote “maar journalisten zijn en blijven nodig om die data de juiste vragen te stellen”

  Suc6 met zoeken! Ik ken ze niet.

 12. 30

  Gefeliciteerd, super! Ik sluit me graag aan bij de opmerkingen in reactie #14.

  Nog wat ideeën:
  – een wekelijkse column / pagina in een krant (NRC Next, De Pers)
  – proberen op onorthodoxe wijze extra inkomsten te verwerven, te denken valt aan het organiseren van symposia, het verkopen van Sargassokledij, het aanbieden van sponsordingetjes

 13. 31

  Hela, dit zijn precies mijn suggesties uit de enquete van enkele maanden terug!

  *linkedInprofiel aanpast naar: succesvol 3.0 conceptontwikkelaar en veelgevraagde internet-Goeroe*

 14. 34

  Geachte L. Draaiend: u hoeft de term anarchistisch hier niet noodzakelijkerwijs te zien als iets politieks, het heeft eerder betrekking op het runnen van een organisatie met vrijwilligers die hun prioriteiten vaak -geheel volgens verwachting- onverwachts ergens anders leggen dan bij het weblog.

 15. 37

  Als Sargasso een omroep begint wil ik wel graag een wat vollere presentatrice dan dat gratenhuis van een POWjanneke. Eentje in de traditie van Boobelino s.v.p. zou dat kunnen?

 16. 41

  @22 Yay! Zal competentie een vereiste zijn of is het genoeg wanneer je het stereotype linkse mantra herhaalt?§ <— ironie!

 17. 43

  Leuk hoor. Ik roep al lange tijd dat zoiets es ging gebeuren. Terecht.
  Maar mijn angst is wel, gezien dit potje, dat Sargasso allerlei Elsbeth Etty’s als beren op honing ziet afkomen. Hopenlijk gaat men er niet per ongeluk elitair links gekanker mee inkopen. Aan de andere kant, elke schoenmaker heeft een leest nodig om erbij te kunnen blijven. En alles.

  En verders is het gevecht dat je -vast- onderwater moet voeren om hier gewoon open reacties te kunnen blijven plempen ook wel es een pluim waard, vind ik.

  Nou, rest mij te zeggen: veel plezier met de centen en lekker erop uit dit weekend met de nieuwe Audi. Gastuhh !!1!
  Sargasso: Ik zoek een lasser plokker met 10jaar ervaring..
  Mevr. van Tempeau Team: Jaa, die heb ik..

 18. 45

  Eindelijk iets goeds van mijn belastingcenten.
  Ik had al mijn vertrouwen in de politiek al verloren, vooral in de PVV, VVD, CDA, PVDA, GL, DIERENPARTIJ, SGP, D66, SP en CU. En al mijn vertrouwen in de media, vooral kranten, websites, radio en televisie. Dus dit komt net op het goede moment.

 19. 50

  Als dat maar goed gaat… Professionalisering is lang niet altijd vooruitgang gebleken en ik heb nog nooit subsidie gezien die niet gepaard ging met ‘aansturing’. Wat ik ook niet helemaal snap is de aanbeveling (bij ‘Wat kunt U doen’) ‘ons blijven lezen’. Maar volgens mij is de content van sargasso in hoge mate afhankelijk van wat die lezers bijdragen/insturen/tippen. Als die vrijwillige arbeid opdroogt, kun je nog zulke geniale redacteurs hebben, maar holt de inhoud achteruit…

 20. 52

  Feli! Een rechtse regering die subsidie geeft voor het authentieke groene linkse geluid, dat dit zomaar kan! Worden de reaguurders uitbetaald in microcredits?

  #durftevragen

 21. 53

  Het woord subsidie is gevallen. Dus natuurlijk begint GeenStijl te blaffen.

  Datajournalistiek is een goeie. Er wordt te veel onzin geroepen die niet op feiten gebaseerd is. Er wordt beleid gemaakt over kwesties waarvan onduidelijk is wat de gevolgen zijn, puur op te tendensen in de media. In debat of discussie worden geen feiten rondgesmeten, maar overdrijvingen, buzzwoorden en fearmongering.

  Als mensen roepen dat zonne energie geen flikker oplevert, wil ik eerst cijfers zien. Als mensen zeggen dat we uit de euro moeten stappen omdat dat beter voor ons allen is, wil ik cijfers zien.

  Politiek in .nl is steeds meer een kneejerk reaction. Berichtgeving eromheen ook.
  Het is goed dat er mensen betaald gaan cijferspitten om met feiten te komen.

 22. 60

  @37; komt dik voor mekaar Henk. We programmeren Laïla Abid recht tegenover Pownews in een late-night talkshow waarin ze diepteinterviews gaat afnemen, en zo naaien we zowel de blanke mannen Weesie & Ruktor als de verschillige Pauw & Witteman het scherm af.

  Want zeg nou zelf, de mogelijkheid zijn eindeloos als je eenmaal aan de subsidietiet van de overheid hangt.

 23. 62

  @Snebbert: Het idee is dat we daarmee binnen twee jaar geheel zelfvoorzienend zijn. Niet onwaarschijnlijk dat al onze activiteiten op termijn veeeel meer geld opleveren voor de staatskas dan dat we nu aan startsubsidie ontvangen.

 24. 63

  @62; Ja, dat moet je toch nog eens even uitleggen, Steeph. Wat is het businessmodel hierachter? Hoe denk dit projectje rendabel te gaan maken? Wie gaat er betalen voor informatie die je toch al graties het interweb op flikkert?

 25. 64

  @Prediker: Had je maar naar de laatste redactiemeeting moeten komen :-P

  Belangrijke component is gewoon advertenties. De rest is “trade secret” en gooien we even op de interne mail :-)

 26. 67

  En heel veel meer dieptestukken over nog gesloten of anderszins disfunctionele tunnels op het Nederlandse wegennet! Klasse gasten, ik hoop dat het net zo mooi gaat worden als dat jullie voor ogen hebben.

 27. 68

  @60 Allejezus De Soto wat een gezellige vrouw is dat. Kan die niet naar Sargasso.tv ?

  En verder nog lof aan phplot.php. Ik ruik een nieuwe zeepbel..

 28. 75

  Nou ben ik geen fan van subsidie, maarrrr… Netjes! En verdiend ook, websites van bestaande kranten kom ik tegenwoordig alleen voor de “BENDE DWERGEN VERKRACHT CHIMPANZEE” achtige berichten. Dit en geenstijl, me mening door het midden laten laveren, en dan heb ik de belangrijkste nieuwssites wel weer gehad. Als jullie voor die 85 mille maar een halve Steeph erbij krijgen vind ik het waard.

 29. 78

  Wat je zegt Dr Banner en van harte Sargasso:

  However, meer verdieping (kan dat dan:) ok maar niet een tsunamie (.) van posts. Er zijn er al zo veel telkenmale.

 30. 79

  Datajournalistiek klinkt goed. Ik heb er behoefte aan.

  Echter, ik heb het al vaker gezegd, ik vertrouw uitsluitend onderzoeken waarvan ik de cijfers zelf gemanipuleerd heb.

  En aangezien ‘linkse’, ‘rechtse’, ‘progressieve’, ‘populistische’ en ‘frisse’ journalisten stuk voor stuk in staat zijn van exact dezelfde gegevens volkomen tegenstrijdige verhalen te maken, is de bottom line voor elk medium: hoe populair kun je het maken? Het heeft niets te maken met feiten. Het heeft te maken met identiteit.

  En dat doen jullie goed en gaan dat hopelijk voortzetten, dankzij of ondanks de subsidie. Veel succes en bedankt voor jullie inspanningen tot nu toe.

 31. 81

  Pff.. die 85K zijn zo op als je loonkosten gaat betalen. Of je moet maar 0,02 fte inhuren en tegelijk outsourcen naar India.. ik zou me geld dus maar beter gebruiken.. as jullie er nou echt niet uitkomen wil ik zelf die 85 k wel komen verbranden en daar een leuk verhaaltje bij schrijven..in een maandje gepiept, guaranteed..maar goed, toch gefeliciteerd!

 32. 82

  Dus Steeph hoeft de aangeleverde data voor de lijst “afschuwelijkste Nederlandschtalige liederen 1400-2011” niet zelf te verwerken?

  Gefeliciteerd

 33. 83

  Ah, nou snap ik het, mijn subsidieverzoek is afgewezen (helaas kunnen wij maar 1 initiatief van staatssteun voorzien, stond er in de brief)….

  Maar serieus: van harte! Eindelijk iets meer ruimte om lang levende wensen van de grond te krijgen.
  Ik hoop wel dat het niet ten koste gaat van de artikelen en rubrieken die niet op datamining berusten.

 34. 85

  Anarchisten die hun handje ophouden bij de staat voor geld – en daarvoor luid worden toegejuicht. Raar land, Nederland, rare anarchisten.