Welkom

Welkom in het café! Hier kunt u onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles bespreken wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. En oh ja, lees voor de lol ook eens onze huisregels!

Cafépraat (6210)

#333 Rigo Reus

En wij hebben eindelijk (de eerste kandidaat trok zich terug, wie zou dat eigenlijk geweest zijn?), een nieuwe Dichter des Vaderlands: Babs Gons

https://www.youtube.com/watch?v=yk4hzk4BhBM

#321 Hans Custers

Korte geschiedenis van de jeugdzorg onder Rutte.

Ze besluiten het over de schutting te flikkeren naar gemeentes. Want decentralisering.
Van alle kanten wordt gewaarschuwd dat de gemeentes dat niet aankunnen.
Ze doen het toch.
Gemeentes blijken het niet aan te kunnen.
Kabinet wil wel kijken of ze iets kunnen doen, maar niet te veel. Want ja, uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk wel bij de gemeentes.
Rekenkamer constateert dat de problemen zo niet worden opgelost.
Kabinet: ‘Welles’.

#321.1 P.J. Cokema - Reactie op #321

Oh wacht, zegt het kabinet, achter de schutting ligt nog meer en dat is gratis! sport- en muziekverenigingen, het onderwijs en buurt-of jongerenwerk. Niet voor elk dipje of 1 slapeloze nacht naar de psycholoog, schertst de staatssecretaris geringschattend.
Het begin van weer een ronde bezuinigingen die geen bezuinigingen mogen heten…

#321.2 Co Stuifbergen - Reactie op #321.1

Het lijkt er wel op dat nu meer jongeren (vooral meisjes) psychische problemen hebben dan 30 jaar geleden.
Ik denk dat jongeren wel gelukkiger zijn als ze naar een toneelvereniging gaan dan als ze na school van bijles naar bijbaan rennen.

Maar dat heeft ook weer oorzaken.
Ik denk dat het VWO-programma zwaarder geworden is, dus meer bijles.
(of ouders vrezen dat hun kind zonder VWO later nooit een huis kopen zal, en geef hun eens ongelijk).

Ik weet niet of op VMBO, HAVO of MBO dit ook speelt.
Maar er zijn natuurlijk ook kinderen ongelukkig doordat de ouders financiële zorgen hebben.

#321.3 beugwant - Reactie op #321.2

Met allerlei onderwijsexperimenten is de kennisoverdracht er ook niet beter op geworden – de nadruk lijkt uitsluitend nog op toetstraining te liggen – en de hele samenleving is opgejaagder geworden. Alles moet ook maar geturfd en gecontroleerd worden en o wee als je dit niet hebt of daar niet bij was, steek je desnoods maar in de schulden. Die stress heeft natuurlijk zijn weerslag op de jeugd. Nog geen diploma of rijbewijs, maar al wel een BKR-registratie. Gaaf land.

#321.4 Frank789 - Reactie op #321.2

meer jongeren (vooral meisjes) psychische problemen hebben

Als je alsmaar meer hokjes verzint (ADHD, ADD, PTSS etc) dan is er uiteindelijk voor iedereen een hokje.

VWO-programma zwaarder geworden is, dus meer bijles.

Dat kan ik niet beoordelen, maar de leraren worden ook nog eens schaarser en dus slechter.
De ouders pikken vaak niet dat hun kroost de havo/vwo niet haalt want dan dreigt het beruchte VMBO.
Daarbovenop gaat er nog jarenlang een covid-golf door het hele onderwijs van leerlingen die met te weinig onderwijs en te lage cijfers toch het volgende jaar ingeduwd zijn. Die struikelen alsnog in de brugklas of het eindexamenjaar.

ongelukkig doordat de ouders financiële zorgen hebben.

Ik spreek regelmatig een havo docent die zegt dat de helft van de klas problemen heeft en toevallig zijn daarvan ook de ouders gescheiden. De andere helft heeft een rugzakje (beetje gechargeerd).

Een rugzakje kan een enorm voordeel zijn. Je kind dyslectisch laten verklaren levert je kind 20 minuten meer tijd op bij proeven en examens. In plaats van te helpen om te gaan met dyslexie wordt je bevoordeeld, wat in je latere beroep doorgaans niet het geval zal zijn. Ondertussen leert het kind om bij de eerste de beste gelegenheid met het rugzakbriefje te zwaaien als excuus. Na het examen staat dyslexie natuurlijk niet op het CV.

Universiteitsdocenten vertellen mij dat veel studenten sinds Covid de hoorcolleges niet meer volgen en het liefst alleen de video thuis willen bekijken op het tijdstip dat zij wensen, dan kunnen ze bovendien overdag bv. in de horeca werken. Het functioneren in groepen en het maken van vrienden lijdt daaronder. Ook hier komen de rugzakbriefjes tevoorschijn; “ik kan niet tegen grote menigten dus blijf ik thuis; … dus wil ik mijn examen niet samen met zoveel anderen doen”.

Lastig vak lijkt met dat, docent.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #321.2
  • Vorige reactie op #321.2
#321.5 Hans Custers - Reactie op #321.2

De laatste jaren zal de pandemie zeker invloed hebben. Twee jaar zo’n crisistoestand is heel lang voor jongeren.

En ik denk dat zorgen over de toekomst ook meespelen. En dan maakt het niet eens zoveel uit of je je zorgen maakt om het klimaat, of om immigratie, of om het grote WEF-complot. In alle gevallen kun je het idee krijgen dat de toekomst er somber uitziet. En dat de politiek te corrupt, of te incompetent, of te machteloos is om daar iets aan te doen.

#265 Rigo Reus

Nora Forster, the wife of singer John Lydon (Johnny Rotten), died aged 80 after living with Alzheimer’s disease for several years.

Sterkte, John

#263 Test

Gisteren in het debat een erg goede Esther Ouwehand die het CDA weer eens keihard fileerde voor jarenlang uitstelbeleid:

https://twitter.com/DrJHAmsterdam/status/1643924026497069056

Jammer dat dit het journaal niet haalde.

#262 Joop

Asjemenou, een conservatieve, anti-abortus lobby-ist, theologie gestudeerd, en dan bij trivia: getrouwd met vriend Harry.

Op wiki zie je de vreemdste dingen voorbijkomen in zijn loopbaan.

https://nos.nl/artikel/2470344-britse-parlementarier-die-wilde-lobbyen-namens-gokindustrie-geschorst

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scott_Benton_(politician)

#8 Test

Hoe een oud-minister van Veiligheid en Justitie de verkeerde prioriteiten stelde:

https://wielerrevue.nl/artikel/568641/hoe-oud-minister-ferd-grapperhaus-de-nederlandse-amateurwielersport-de-nek-om-draaide/

Daarmee hield hij de roze olifant in de kamer buiten schot: het profvoetbal, waar al jaaaaarenlang veel te veel geld voor politie inzet naar toe gaat.

Mijn voorstel: laat voortaan geen uit supporters meer toe tot wedstrijden. Dat scheelt een hele hoop geld én inzet die elders hard nodig is. Juist die kleinschalige evenementen kosten relatief weinig inzet.

#8.1 beugwant - Reactie op #8

Laat de voetbalclubs zelf opdraaien voor de politieinzet en de hooliganschade. Maar ja, die skybox…

Wat wielerkoersen betreft: Als ‘overige weggebruiker’ ervaar ik daar een overdaad aan. In het seizoen is het elk weekend wel ergens prijs en elke bank, brouwer, verzekeraar of verhuurder wil zijn eigen koers met liefst allemaal dezelfde hellingen erin. Het is toch idioot dat ik eerst apart bij een brouwer mijn leeftijd moet bevestigen om te weten te komen waar en wanneer het verkeer op de openbare weg wordt gehinderd, als ik in een zomerweekend de hoeve wil verlaten.

Die wielerkoersenwildgroei is in het Heuvelland en het Krijtland ook tot de bestuurslagen doorgedrongen en het aantal koersen zou beperkt gaan worden.
Dat is inderdaad gebeurd. Alleen zijn die evenementen die door mochten gaan meerdaags geworden, want uitgebreid met allerlei zijdisciplines, zodat het feest al snel een halve week duurt. En de kleine lokale wierclubjes moesten voor hun rondje om de kerk uitwijken naar de Ardennen.
We zijn in elk geval wel van de Iron Man Maastricht af. De organisator daarvan wilde in zijn grootheidswaan nòg grotere wegen in zijn parcours hebben, terwijl op hetzelfde asfalt wereldkampioenschappen worden verreden.
Daar staat dan weer tegenover dat Sittard zichzelf tot wielerhoofdstad wil kronen. Start, finish en het borrelen zijn dan in Sittard, en de verkeersoverlast in de omliggende dorpen. Fucking Marotte.

#8.3 Bismarck - Reactie op #8.1

Het andere uiterste zie je dan weer nu bij de Volta Classic, nota bene de op één na belangrijkste koers van Limburg. Bij het vertrek in Eijsden staan de auto’s links en rechts geparkeerd op straat te vragen om wielrenners door de achterruit te krijgen. Dan vraag je je gewoon af of we in Nederland überhaupt ook maar één duimbreed koning auto van de weg willen opgeven voor gezondere vormen van beweging. Daar had toch echt wel een verordening tegenaan gemogen.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #8.1
  • Vorige reactie op #8.1
#8.4 beugwant - Reactie op #8.3

Langs de hele Diepstraat zijn links en rechts parkeervakken. ’t Is niet zo dat al die huizen inpandige garages hebben. Waar zouden die bewoners dan hun auto moeten laten? Je kunt je beter afvragen waarom het parcours niet start en eindigt op een weg met een vrijliggend fietspad.

Als je de natie aan het bewegen wilt hebben, dan moet je dàt aanmoedigen en vooral faciliteren. Niet die volgevroten bier- en frietconsumenten zo pijnlijk confronteren met het andere uiterste van drugsgebruik en lichaamscultuur.

Of bedoel je die knuppels die komen kijken en hun auto half op het parcours parkeren zodat ze het goed kunnen zien en nadat de karavaan voorbij is met veel omhaal de auto eerst keren om elders nog eens in de weg te kunnen staan? Dan kun je nog het beste vooruitrijden met een sneeuwruimer, die alles opzij schuift. 😈

#8.5 Bismarck - Reactie op #8.4

Als er een voetganger een paar uur op een weg gaat zitten, komen ze hem met het waterkanon eraf spuiten. Auto’s mogen gewoon permanent op de weg staan en dat wordt verdedigd als zij het een godgegeven onaantastbaar recht. Ik vraag me dan af of er een duimbreed bij koning auto vanaf kan. Nee dus, alleen maar meer gefulmineer tegen fietsers.

#8.6 beugwant - Reactie op #8.5

Ach die fietsers zijn nog tot daar aan toe. Die doen tenminste nog echt moeite. Maar die wegpiraten erachteraan in die bezemwagens!

#8.7 DrBanner - Reactie op #8.1

Spakenburger boer beweging

#218 Bismarck

WTF-momentje van de dag: Iemand die met een luchtbuks op een Apache heeft geschoten wordt opgepakt.

Óf een luchtbuks wordt als een serieuze bedreiging gezien voor een Apache (en dat wil wat zeggen over die helikopter), óf er wordt nogal overgereageerd.

#218.1 beugwant - Reactie op #218

Als die heli zo laag heeft gevlogen als op die foto, dan heeft die Apeldoorner zich met een luchtbuks nog enorm ingehouden.

#221 DrBanner

Dit is interessant, gisteren uitgebracht. Twee uur youtube materiaal om terug te kijken (presentatie rapport, 20 min, reactie minister 10 min, achtergrond 30 min, vragen uit zaal 1 uur)
Gaat over 4 toekomstscenario’s nederland
Er is ook een online viewer

https://www.pbl.nl/nieuws/2023/scherpe-keuzes-zijn-nu-nodig-%E2%80%93-terugblik-op-de-presentatie-van-de-ruimtelijke-verkenning

#219 Bismarck
#181 Frank789

Het vervolg op “Hoe Den Haag uit Nederland verdween:
Een ‘niet te rechtvaardigen’ verschil tussen Randstad en regio. ‘Mensen leven in sommige gebieden zeven jaar korter’!

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/27/adviesraden-verschil-tussen-randstad-en-regio-is-niet-te-rechtvaardigen-a4160547

https://www.groene.nl/artikel/hoe-den-haag-uit-nederland-verdween

#181.1 cerridwen - Reactie op #181
#181.2 Hans Custers - Reactie op #181

Ik hoorde Rutte gisteren zeggen dat dat komt door ‘de modellen die bepalen hoe we het geld verdelen’. De eerste de beste BBB-riedel is blijkbaar goed genoeg voor onze langstzittende premier, als hij daarmee weg kan duiken voor zijn eigen verantwoordelijkheid voor het gevoerde beleid.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #181
  • Vorige reactie op #181
#181.3 Bismarck - Reactie op #181

Dat zeven jaar zinnetje is natuurlijk lekker catchy, maar ook erg suggestief. Er wordt mee bedoeld, in de ongezondste gemeente (waarschijnlijk Kerkrade) is de levensverwachting bij geboorte 7 jaar minder dan in gezondste (Rozendaal). Alleen liggen de gemeentes met erg lage levensverwachting niet bepaald allemaal buiten de Randstad; Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vallen bijvoorbeeld ook in die categorie en vertegenwoordigen daarmee waarschijnlijk de meerderheid van de Nederlanders in die categorie.

Start een nieuwe discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*