Welkom

Welkom in het café! Lockdown of niet, hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje nog steeds alles besproken worden wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. Houdt u wel anderhalve meter afstand?

Cafépraat (2902)

#224 Hans Verbeek

Domino in Centraal-Azië:
Oezbekistan stopt met het exporteren van aardgas naar China en vanwege de onrust in Kazachstan worden de binnenlandse prijzen voor brandstof en energie toch maar niet verhoogd.
https://eurasianet.org/uzbekistan-ends-gas-exports-to-china-abandons-price-increases-at-home

Voor China wordt het energietekort steeds nijpender. Geen import-steenkool meer uit Australië en Indonesië, geen gas meer uit Oezebekistan en de import uit Kazachstan is onzeker geworden.

#224.1 Hans Verbeek - Reactie op #224

Een korte uitleg over het schaakbord in Centraal-Azië
https://www.youtube.com/watch?v=Nn5_lFumUD0

#249 Test

Dit zegt al genoeg, mooie woorden over nieuw elan maar als puntje bij paaltje komt veranderd er niets.

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/887039/minister-kuipers-sluiting-kinderhartcentrum-umcg-gaat-door

#randstadkabinet

#107 Janos

Nou jaaaaa zeg! Zie ik opeens dat wat cultbands uit de thrash scene van de jaren 90 gewoon nog optreden dezer dagen! Was u ook zo onder de indruk van de Closing Times van Deceased https://sargasso.nl/closing-time-deceased/ of van Demolition Hammer https://sargasso.nl/closing-time-demolition-hammer/ dan kun je ze komende zomer gewoon samen gaan bekijken! Met oa Nuclear Assault als bonus.

http://www.carolinachainsawmassacre.com/?fbclid=IwAR1MrinSm89Z95b6aZTb1RwAZwCe-iorCaqOZrV6nRfJYISpQXm6Z3JlUoU

Stukje vliegen, maar dan heb je er wat (en dan krijg je er gratis Chainsaw Girls bij om mee op de foto te gaan!).

#107.1 Joost - Reactie op #107

Vliegen? Jij was toch van GroenLinks?

#107.2 beugwant - Reactie op #107.1

Misschien dat hij kan meeliften met een Scandinavische metalband, die er met een drakkar heen zeilt? Vanaf de oostkust is het dan nog maar 500 km. Dan moet Janos wel een beetje voortmaken, want het rooftochtenseizoen begint dit weekend al: het was op 8 januari 793 dat de Vikingen het klooster van Lindisfarne plunderden.

#107.4 Janos - Reactie op #107.1

Nou ja, varen is natuurlijk beter, maar dat gaf ik weinig kans (al ben ik voor het plan-Drakkar). De line-up is meer dan vet genoeg om “dat ene vliegreisje per X jaar voor een heel goede reden dat menig linksmens zichzelf toestaat” te rechtvaardigen.

#107.5 beugwant - Reactie op #107.4

Kun je niet ‘gewoon een DVDtje opzetten’? 😈

#107.6 basszje - Reactie op #107.4

Of gewoon met de trein naar een van de vele metal-festivals in Europa natuurlijk. Brutal Assault bijvoorbeeld, of MetalDays in Slovenie. Zie er genoeg ouwe trash tussenhangen.

Ik zit ook te kijken, maar gezien de wispelteurigheid van de grenzen die kennelijk willekeurig open en dicht kunnen vind ik het lastig om iets te plannen.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #107.4
  • Vorige reactie op #107.4
#107.7 Janos - Reactie op #107.6

Jaaa, prachtige festivals, met veel plezier bezocht. Op mijn oude blog heb ik ooit nog een 5delige serie gewijd aan Metaldays (http://vrij-zinnig.nl/wp/2013/10/30/willekeurige-observaties-tijdens-een-metalfestival-in-slovenie-slot/ ). En als ik dit jaar ergens heen ga (klop klop) zal dat ook zeker in de buurt zijn, ik ga er sowieso niet echt voor vliegen en in covid-tijd ook geen 1000+ km voor reizen. Zal dan waarschijnlijk Graspop, Into the Grave of Dynamo Metalfest worden – ook helemaal prima, zeker na 2 jaar droogte.

Wat ik meen in mijn postje is dat ik het wel echt geweldig zou vinden om bands als Deceased en Demolition Hammer te zien. De ellende met de thrashbands die op de Eurofestivals optreden is dat ik bands als Testament, Exodus en Death Angel ondertussen wel gezien heb. De geniale obscure bands (de hier genoemde maar ook bijv een Sadus) zul je in de buurt niet of nauwelijks tegenkomen, helaas.

#107.8 beugwant - Reactie op #107.7

Ondanks al die bijbelse namen, vrees ik dat ik het allemaal een hels kabaal zal vinden…

#107.9 Rigo Reus - Reactie op #107.4

“dat ene vliegreisje per X jaar voor een heel goede reden dat menig linksmens zichzelf toestaat”

Die redenering zie ik vaker: men vliegt heen. En men vliegt terug. Dat zijn dus twee vliegreizen. Maar men (VVD, Goen Links of de burger) benoemt het als één vliegreis.

#107.10 Lethe - Reactie op #107

Andere muziek, niet vers ook nog. Maar toch zeker leuk en je hoeft er niet voor te vliegen.

https://www.openculture.com/2022/01/75-post-punk-and-hardcore-concerts-from-the-1980s-have-digitized-put-online.html

“Between 1985 and 1988, a teenager by the name of Sohrab Habibion was attending punk and post-punk shows around the Washington, DC area. What set him apart was the bulky video camera he’d bring to the show and let roll, documenting entire gigs in all their low-rez, lo-fi glory.”

#141 beugwant

In showbizznieuws: Heeft Maureen Lipman ineens behoefte aan aandacht?
https://www.trouw.nl/buitenland/ophef-in-het-vk-mag-actrice-helen-mirren-een-joodse-vrouw-spelen~b85009a5/

#141.1 Frank789 - Reactie op #141

Dat gaat weer leiden tot heel enge uitspraken. Als mijn leven verfilmd wordt mag mijn rol niet door een jood gespeeld worden. Het moet een activistische atheïst zijn die katholiek was opgevoed.

#141.2 Hans Custers - Reactie op #141

Jon Stewart (he’s back!) ondervond onlangs dat het een business model is van mediabedrijven om dit soort vuurtjes op te stoken. Die kant van het verhaal lijkt me ook relevant.

#141.3 Frank789 - Reactie op #141.2

Hetzelfde model waarmee Pim, Geert, Thierry en Carolientje in het zadel werden geholpen.
The Jewish Chronicle, waar Lipman voor werkt, kon wel wat aandacht gebruiken na het faillissement en talloze rechtszaken wegens smaad.

#141.4 Bismarck - Reactie op #141.3

En waarom zouden de Serviërs dan graag aandacht willen, dat ze echt tot in het idiote de verontwaardiging inschieten?

#141.5 Frank789 - Reactie op #141.4

Wel pech voor de Serviërs dat ze nu ook een Tsjechische speelster hebben opgesloten.
https://nos.nl/collectie/13840/artikel/2412257-djokovic-laat-van-zich-horen-ook-visum-tsjechische-tennisster-ingetrokken

#36 Frank789

Een klein lichtpuntje dat zorgt voor meer duisternis…

“Lichten uit in kassen door hoge gasprijs”

https://nos.nl/artikel/2411783-lichten-uit-in-kassen-door-hoge-gasprijs-onderstreept-dat-sector-moet-verduurzamen

#36.1 Co Stuifbergen - Reactie op #36

Het is natuurlijk wel jammer van de investering in glas, maar ik denk dat gas te kostbaar is om te verspillen aan bloementeelt.

En eigenlijk wisten we dat al lang, want als gas aan een huishouden verkocht wordt, krijgt de overheid er veel meer voor.

#36.2 Frank789 - Reactie op #36.1

[ gas te kostbaar is om te verspillen aan bloementeelt ]

De volgende stap in de keten is ook niet te versmaden: de bloemen gaan het vliegtuig in om de volgende dag vers in Helsinki of Tokyo verkocht te worden.

Als die bloemen al niet per vliegtuig uit Afrika zijn gekomen. Waar werknemers onder de armoedegrens betaald worden, water schaars is en milieuwetten niet bestaan.

https://nos.nl/artikel/2291553-sector-erkent-veel-mis-met-bloemen-uit-afrika

#36.3 beugwant - Reactie op #36.2

Inderdaad. Denk daar in de aanloop naar Valentijnsdag maar eens aan, als die roos ook weer niet te veel mag kosten…

#36.4 Hans Verbeek - Reactie op #36

Bedankt voor het plaatsen van dit soort berichtjes. De toekomst zonder aardgas zal lijken op het verleden zonder aardgas.

#36.5 Frank789 - Reactie op #36.4

[ De toekomst zonder aardgas zal lijken op het verleden zonder aardgas ]

Ah! Toen we nog volop kolen en olie stookten? Bedoelt u dat?

De toekomst zonder aardgas zal in ieder geval vol zijn van waterstof, pv-panelen, windturbines, zonnecollectoren voor warm water, aardwarmte, warmtepompen, buurtbatterijen, warmteopslag, driedubbele isolatie, nul op de meter woningen, en zo voorts.

Totaal niet vergelijkbaar met de tijd voordat aardgas in NL kwam, zelfs als we met minder energie moeten rondkomen.

#36.6 burne - Reactie op #36.5

[waterstof, pv-panelen, windturbines, zonnecollectoren voor warm water, aardwarmte, warmtepompen, buurtbatterijen, warmteopslag, driedubbele isolatie, nul op de meter woningen]

Als je dat vaak genoeg zegt krijgt Hans Verbeek vanzelf kotsneigingen. Dus:

[waterstof, pv-panelen, windturbines, zonnecollectoren voor warm water, aardwarmte, warmtepompen, buurtbatterijen, warmteopslag, driedubbele isolatie, nul op de meter woningen,]
[waterstof, pv-panelen, windturbines, zonnecollectoren voor warm water, aardwarmte, warmtepompen, buurtbatterijen, warmteopslag, driedubbele isolatie, nul op de meter woningen,]

#36.7 Hans Verbeek - Reactie op #36.5

Nee, Frank. De kassen zullen wel blijven staan, maar er zal niet meer in gestookt worden. Je kunt in een koude kas prima tomaten en paprika’s telen. Alleen niet in de wintermaanden.
Ik denk dat de grondstoffen voor warmtepompen en dergelijken erg prijzig zullen worden: dus de meeste mensen zullen die nul-op-de-meter-technologie niet kunnen betalen.
We gaan het meemaken: de techno-toekomst van jou of de terugkeer naar kleinschalige, ambachtelijke economie van de 19e eeuw, zoals ik die voorzie.

#36.8 Joost - Reactie op #36.7

Ik denk dat de grondstoffen voor warmtepompen en dergelijken erg prijzig zullen worden: dus de meeste mensen zullen die nul-op-de-meter-technologie niet kunnen betalen.

Natuurlijk kunnen ‘we’ dat betalen. Het is alleen een kwestie van prioriteiten. Het is in ieders belang dat het gebeurt, dus is het ook logisch als mensen die het niet kunnen betalen (of eigenlijk iedereen) er mee geholpen wordt.

We geven al decennia steeds meer geld aan bedrijven, laat hen een keer een stuk van de rekening (waarvan zij de hoofdoorzaak zijn) oppakken.

#36.9 Frank789 - Reactie op #36.7

[ De kassen zullen wel blijven staan, maar er zal niet meer in gestookt worden. ]

A- ik beweer nergens dat de kassen blijven noch verdwijnen
B- er wordt nu al in kassen gestookt met aardwarmte.

[ Ik denk dat de grondstoffen voor warmtepompen en dergelijken erg prijzig zullen worden: ]

Nou en? We zullen gewoon een groter deel van ons inkomen aan verwarming, koeling en elektriciteit moeten uitgeven. Maar we gaan ook een hoop besparen aan gas en olie die we niet meer hoeven te importeren. Het wordt anders. Het feestje is voorbij.

[ dus de meeste mensen zullen die nul-op-de-meter-technologie niet kunnen betalen. ]

De meeste mensen kunnen nu geen huis betalen, daarvoor hebben ze een hypotheek. Die wordt gewoon hoger door isolatiemaatregelen.
Een heleboel mensen kunnen nu de huur niet opbrengen. Die krijgen huursubsidie. Die zal omhoog moeten.

[ We gaan het meemaken ]

U en ik niet meer.
En Pol Pot heeft al geprobeerd wat u in uw roze zonnebril ziet.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #36.7
  • Vorige reactie op #36.7
#36.10 Michiel de Pooter - Reactie op #36.7

Techno-toekomst mag je afschrijven, want geen techno-toekomst zonder uitbundige, goedkope fossiele brandstoffen met hoge dichtheden. Die laatste beginnen nu al op te raken of toch minder uitbundig voorhanden te zijn. Voordat die kleinschalige en ambachtelijke economie bereikt is, moet je trouwens nog een hele lange, dystopische periode inlassen met instortende economieën en geldsystemen, sociale onrust, oorlogen en honderden miljoenen doden als gevolg van voedselgebrek en milieurampen, omdat aanvoerlijnen naar en sanitaire systemen in megasteden niet meer functioneren. Ook zal b.v. West Europa binnen 5 jaar volledig ontbost zijn, door gebrek aan primaire energie.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #36.7
  • Vorige reactie op #36.7
#36.11 P.J. Cokema - Reactie op #36.10

aldus sprak het orkakel….

#36.12 Co Stuifbergen - Reactie op #36.7

Zo kleinschalig was de economie rond 1900 ook niet:
Zelfs bij Zuid-Amerika werd op walvissen gejaagd om smeervet voor de stoommachines te verkrijgen. Om nog maar te zwijgen over de kleinschaligheid van de fabrieken (en mijnen).

Milieuvervuiling bestond toen ook al, zo veel dat er meer zwarte dan witte koolwitjes (vlindersoort) kwamen.
Maar er was geen plastic soep, en niet veel radioactief afval.

(Misschien vergis ik mij, en werd in 1900 liever aardolie gebruikt dan walvissen. Dan wordt het moeilijk om terug te gaan naar 1900.)

#36.13 Frank789 - Reactie op #36.12

Ik heb mijnheer Verbeek al eens eerder uitgelegd dat we dan nog steeds te kort stookhout hebben voor de bakker en de kachel van miljoenen inwoners. En dat we nog steeds ons bouwhout en papier uit Scandinavië moeten halen.

De echt “lokale ambachtelijke economie” bestaat al duizend jaar niet meer. Voor de globale economie sleepten we ook eeuwenlang met hout, wijn, koper, ijzererts, edelstenen, goud, kruiden en noem maar op, over de hele wereld. De Zijderoute is meer dan tweeduizend jaar oud en bijvoorbeeld koperen gereedschappen en sieraden werden zevenduizend jaar geleden al door heel Europa getransporteerd vanuit het oosten.

Meneer Verbeek denkt liever niet aan Tata Steel dat hij nodig heeft voor zijn ploeg en zijn mes en hakbijl. En de schepen die de erts uit Zweden halen en de cokes uit Limburg.

#36.14 Hans Verbeek - Reactie op #36.13

Je hoeft dat niet aan mij uit te leggen, Frank.
Ik weet echt wel dat biomassa niet voldoende energie oplevert om NL draaiend te houden.
Dat de lokale, ambachtelijke economie al heel lang niet meer bestaat, betekent niet dat hij in de toekomst niet zal terugkomen.

Meneer Verbeek denkt liever niet aan Tata Steel dat hij nodig heeft voor zijn ploeg en zijn mes en hakbijl. En de schepen die de erts uit Zweden halen en de cokes uit Limburg.

Ik denk dat er al ploegen, messen en bijlen gemaakt werden voordat het staal werd ontdekt.
Ploegen is trouwens helemaal uit.

#36.15 Frank789 - Reactie op #36.14

[ Je hoeft dat niet aan mij uit te leggen ]

Ik wil niets aan u uitleggen want u wilt niets leren, mijnheer Verbeek.
Ik ben daarentegen graag bereid de overige lezers te duiden wat u zo zorgvuldig verzwijgt, en voor de zoveelste keer.

[ Ik denk dat er al ploegen, messen en bijlen gemaakt werden voordat het staal werd ontdekt. ]

“Ik denk” zegt u, dus u heeft niet eens de moeite genomen het te onderzoeken. U zwijgt weer.

Dus, … Jazeker, van vuursteen bijvoorbeeld.
Dat in NL hooguit op een paar stukjes strand te vinden is. En dus niet lokaal maar van verre moet komen.
Of later van koper dat in NL niet te vinden is en te snel bot raakt als het niet tot brons wordt omgevormd.
Of van ijzer, dat in NL niet te vinden is.
Kortom, in een “lokale economie” in NL heeft u alleen uw snijtanden om te snijden. Tot u een flinke steen vindt (niet in lokaal in west NL dus) waarop u een dierenbot of een andere steen enigszins scherp kunt maken.

Verzwijgt u ook vooral dat u zo graag terug wilt naar 30% kindersterfte voor het 5e levensjaar. Terug naar het kraambed dat bijna gelijk staat aan een sterfbed. Terug naar de rotte tanden zonder tandarts, jawel, Ötzi had 5300 jaar geleden wel een sierlijke koperen bijl, maar ook een rot gebit.
Zelfs met de kennis om gezond te blijven ontbreken de instrumenten en medicijnen in een puur lokale non-industriële-economie.

#81 Bismarck

Het is me een raadsel hoe de inzet van politiehonden als wapen uberhaupt te rijmen valt met dieren- en mensenrechtenwetgeving, maar in Duitsland is nu vastgesteld dat agenten die dat doen de wet overtreden vanwege hondmishandelende halsbanden.

#81.1 Michiel de Pooter - Reactie op #81

Veel belanrijker is de vraag of je ongewapende burgers mag aanvallen met politiehonden, terwijl ze niks anders doen dan grondrechten uitoefenen. Dat staat los van de meningen die dat soort burgers vertegenwoordigen. Zeker als je weet dat zoiets gebeurt onder leiding van een burgemeester van een partij die zich te pas en te onpas beroept op mensenrechten en met wortels in de pacifistische beweging, mag je daar onrustig van worden.

#81.2 Bismarck - Reactie op #81.1

Ik vermoed dat jij niet op mij reageert, want wat je zegt heeft inhoudelijk helemaal niets te maken met de link die ik geef.

#81.3 Frank789 - Reactie op #81.1

[ ongewapende burgers … terwijl ze niks anders doen dan grondrechten uitoefenen. ]

Het grondrecht om stenen te gooien? Het grondrecht om vuurwerk te gooien? Dat noem jij ongewapend?
Doe nu niet alsof ze honden afsturen op mensen die netjes de regeltjes en aanwijzingen van de politie opvolgen.
Doe nu niet alsof een burgermeester almachtig is en alles alleen beslist.

Treffend hoe rechts en Pooter nu opeens poeslief voor “hun” demonstranten zijn.

#81.4 Frank789 - Reactie op #81

Ik begrijp niet dat ze honden inzetten die ze duidelijk niet onder controle hebben.
Op bijgaande foto lijkt het alsof de agent met een metalen voorwerp de bek van de bijtende hond probeert open te wrikken.

https://images0.persgroep.net/rcs/O313KkzH-4HXg02eWNTHBeoOsmI/diocontent/200942629/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8&desiredformat=webp

#74 Hans Verbeek

Indonesië stopt met het exporteren van steenkool. Voortaan gebruikt Indonesië alle steenkool, die gewonnen wordt voor de eigen energievoorziening. Dit leidt waarschijnlijk tot nieuwe energietekorten in China
https://www.youtube.com/watch?v=QeuLtRf7ef4

Het lijkt wel een beetje op de actie van Rusland om eerst de eigen aardgasbuffers te vullen en pas daarna gas te exporteren.
De energiecrisis lijkt toch wat urgenter dan de klimaatcrisis

#74.1 Co Stuifbergen - Reactie op #74

Een export_stop zal wel helpen tegen de klimaatverandering.

#74.2 Bismarck - Reactie op #74.1

Helaas, Indonesië stopt met de export omdat het eigen gebruik van steenkool explosief groeit (en China vangt dat op door de eigen steenkoolproductie op te voeren). Deze “energiecrisis” wordt gedreven door een onverminderde groei van het gebruik van fossiele brandstoffen en dat is op geen enkele manier goed nieuws voor klimaatverandering.

#13 Lethe

De gesneuvelde kaas en borrel plankjes overziend; waarom neemt nu niemand de laatste bitterbal?
Er is nog mosterd over.

Mensen, ik wens jullie een goed Nieuwjaar.
En wat ieders hart doet tikken hier, discussie, stokpaardjes, meelezen, duimpje geven.
Of stukken schrijven.

#13.1 Co Stuifbergen - Reactie op #13

Een opmerking over de website:
Als ik op “discussies” klik, komt niet de discussie met de recentste reactie bovenaan.

Op welke volgorde wordt de lijst gesorteerd?

#13.2 Frank789 - Reactie op #13.1

Je krijgt “actieve discussies” als kopje. Zo te zien moet het een combinatie van aantal reacties + recentheid zijn.

Verander “actieve discussies” in “laatste reacties”.

#13.3 Co Stuifbergen - Reactie op #13.2

dank!
(en ik voel mij nu heel dom)

#13.4 Joost - Reactie op #13.3

Frank heeft gelijk. De ‘actieve discussies’ pakt de laatste 100 reacties. Daarna kijkt het systeem welke artikelen daarbij horen en sorteert ze op meeste van die 100 reacties per artikel.

#13.5 Co Stuifbergen - Reactie op #13.4

Bedankt voor de uitleg!

#8 Rigo Reus

Kijk,’ zei zijn moeder. Ze stond voor het gasstel en wees achter zich op het aanrecht. ‘Bedoel je die fles?’ vroeg hij. Er stond een fles met donkerrode vloeistof. Op de hals zat een oranje capsule. Hij trad naderbij. ‘Wat is dat?’ vroeg hij. ‘Ik heb een fles wijn gekocht voor vanavond ,’ antwoordde ze, een aantal oliebollen uit de braadpan wippend. ‘Dat is prachtig,’ zei Frits. Hij nam de fles bij de hals op. Er zat een blauw etiket op met een gele rand. ‘Bessen-appel,’ las hij zacht. ‘Bessen-appel,’ zei hij bij zichzelf, ‘bessen-appel. Help ons, eeuwige, onze God. Zie onze nood. Uit de diepten roepen wij tot u. Verschrikkelijk.

Gerard Reve, De Avonden

#8.1 Rigo Reus - Reactie op #8

Hart ver scheu rend

Moeder,’ zei hij. ‘Ja, muis,’ antwoordde ze. ‘Moeder,’ zei hij, ‘het geeft niet, maar het is geen wijn.’ ‘Geen wijn?’ vroeg ze, zich omdraaiend. ‘Die man zegt: ‘Appel-bessen, vruchtenwijn. Wijn, zegt die man.’ ’Ja,’ dacht Frits, ‘die man zegt: Appel-bessen, wijn. Het is trouwens Bessen-appel. O, zie ons. Grijp in.’
….
‘Laat eens kijken, zei ze en nam de fles over. Ze tuurde op het etiket, keek daarna over haar bril heen en gaf de fles terug. ‘Ik zie niets,’ zei ze, ‘de bril is beslagen. Straks zal ik binnen wel eens kijken.’ ‘Je hoeft niet te kijken, het is geen wijn,’ zei Frits.
‘Laat het nou maar dicht,’ zei ze ’dan breng ik het overmorgen wel terug.’ ‘Nou, dat is niet nodig,’ zei Frits, ‘het zal best smaken. Wat heb je betaald?’ ’Die man zei: Appel-bessen,’ zei ze, ‘wijn.’ … ‘Hoeveel heb je betaald?’ vroeg hij. ‘Drie gulden tien,’ antwoordde ze, ‘daar was een kwartje bij voor de fles’… ‘Nu is het ogenblik gekomen om te huilen,’ dacht hij. Zijn ogen werden vochtig.

‘Moeder,’ vroeg hij, van achteren een hand op haar schouder leggend. ‘ben je verdrietig? Zullen we samen huilen? Zullen we samen fijn zielig doen?’ Hij legde een ogenblik zijn gezicht tegen haar arm. ‘Zullen we even medelijden met onszelf hebben?’ vroeg hij. Bij die laatste twee woorden was zijn stem hees. ‘Die man zei – ‘ zei ze. ‘Nu weg, vluchten,’ dacht hij. ‘Voor het te laat is.’

Hij snelde de keuken uit, sloot vlug, maar geluidloos de deur en trad zijn slaapkamer binnen.

Gerard Reve, De Avonden

#969 Frank789

Ik hoop op een zeer zonnige Nieuwjaarsdag.
Alweer 25 jaar geleden… net als de Elfstedentocht.

Nieuwjaarsdag / uren zon
1905 6.9
1979 6.8
1940 6.6
1946 6.6
1997 6.6
1908 6.4
1973 6.1
1945 6.0
1950 6.0
1991 5.9

Global Warming in werking…

https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/nieuwjaarsdag

Start een nieuwe discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*