Welkom

Welkom in het café! Hier kunt u onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles bespreken wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. En oh ja, lees voor de lol ook eens onze huisregels!

Cafépraat (6208)

#45 Rigo Reus

Onderstaand, de tekst van columnist Stevo Akkerman, die vandaag in Trouw staat. (En ik vind ‘m zo goed, qua inhoud, toon en stijl:

Maar wat je weggeeft is niet zomaar grond. Het is vrijheid. Het betekent de goelag voor wie zijn stem verheft, vergiftiging voor wie zich verzet, de gevangenis voor wie het stalinisme herdenkt, ontslag voor wie niet meewerkt, boetes voor wie iets fluistert, angst voor wie iets denkt.

Ik ben geen volbloed pacifist, al was het maar omdat ik denk dat Hitler alleen met geweld verslagen kon worden en dat het bitter is dat dit pas in 1945 lukte. Tegelijkertijd heb ik respect voor wie kiest voor geweldloosheid, zeker als dat de vorm krijgt van geweldloos verzet. Vechten tegen een dictatuur, een koloniale macht of een buitenlandse agressor kan met wapens, maar ook zonder. De munitie kan ook bestaan uit protesten, stakingen, petities, muurkranten, ondergrondse universiteiten, clandestiene literatuur, illegale kerkdiensten en geheime concerten.

Er zijn situaties waarin het gewoon niet anders kan. Toen Moskou in 1956 met militair geweld voorkwam dat Hongarije zich losmaakte van het Sovjet-juk, werd wel geprobeerd de tanks tegen te houden, maar al snel bleek dat zinloos. En dit scenario herhaalde zich in 1968 in Tsjechoslowakije. Wat restte aan verzet was de poging ‘in waarheid te blijven leven’, ondanks het regime van de leugen.
Nooit maakte dit pacifisme of deze geweldloosheid – denk ook aan Gandhi – zich illusies over de bedoelingen van de tegenstander. Het kwaad van de onderdrukking werd niet gebagatelliseerd, men wilde er alleen geen ander kwaad tegenoverstellen. Heel anders is het met de oproepen tot pacifisme – zo vat ik ze maar even samen – aan Oekraïne, zoals die woensdag verschenen in Trouw (Jolle Demmers) en NRC (Ewald Engelen en Martijntje Smits).

Zonder ook maar een woord vuil te maken aan de wil van de Oekraïeners zelf en aan de rechtmatigheid van hun militaire verdediging, richten de auteurs hun pijlen op het westerse ‘militair-industriële complex’ als motor van de oorlog, worden de imperialistische ambities van Poetin terzijde geschoven en krijgt de Russische ‘invloedssfeer’ alle ruimte. Dat is geen pacifisme meer, dat grenst aan nihilisme.

Het idee dat Rusland recht heeft op een kring van gehoorzame landen om zich heen, is niet alleen nogal vreemd (heeft elk land recht op zo’n kring?), het zet ook de werkelijkheid op zijn kop. De landen van Oost- en Midden-Europa hebben zich niet onder de paraplu van de Navo geschaard omdat ze van plan zijn Rusland in te lijven, maar omdat Rusland hen ooit inlijfde en er geen geheim van maakt dat weer te willen doen. Oekraïne is voor Poetin geen land, maar een opstandige provincie. Georgië is al deels bezet, Moldavië wordt bedreigd, over Polen wordt op de Russische tv volop gespeculeerd. In zijn recente interview met de ultrarechtse Tucker Carlson wees Poetin op 1939: “Omdat Polen zo halsstarrig was, had Hitler geen andere keuze dan daar de Tweede Wereldoorlog te beginnen”.

Wat was de Poolse halsstarrigheid? Dat het geen grondgebied aan Hitler wilde afstaan. Wat vragen de Nederlandse opinieschrijvers nu van Oekraïne? Dat het gaat onderhandelen met Poetin, die Oekraïens grondgebied eist. Maar wat je weggeeft is niet zomaar grond. Het is vrijheid. Het betekent de goelag voor wie zijn stem verheft, vergiftiging voor wie zich verzet, de gevangenis voor wie het stalinisme herdenkt, ontslag voor wie niet meewerkt, boetes voor wie iets fluistert, angst voor wie iets denkt.

Iedereen weet: als Poetin deze oorlog moet opgeven, zal Oekraïne echt niet oprukken naar Moskou, maar als hij door kan gaan, staat meer op het spel dan Kyiv. Hem paaien dient de vrede niet.

#45.1 Reinaert - Reactie op #45

“Maar wat je weggeeft is niet zomaar grond. Het is vrijheid. Het betekent de goelag voor wie zijn stem verheft, vergiftiging voor wie zich verzet, de gevangenis voor wie het stalinisme herdenkt, ontslag voor wie niet meewerkt, boetes voor wie iets fluistert, angst voor wie iets denkt.” Dat is waar.
Tegelijk: Maar wat je stopt is nodeloos lijden voor velen, wat je stopt is een gehaktmolen, een hel, vernietiging. Wat je geeft is voor de meesten: een alledaags bestaan.
En dan zet ik in op: “De munitie kan ook bestaan uit protesten, stakingen, petities, muurkranten, ondergrondse universiteiten, clandestiene literatuur, illegale kerkdiensten en geheime concerten.” Dan zet ik in op “hoop” zonder illusies, dan vind ik dat “humaner”.
En dan gaan de aandelen van de wapenindustrie weer omlaag.

#45.2 Rigo Reus - Reactie op #45.1

Wat je geeft is voor de meesten: een alledaags bestaan.

Ja, wat je geeft is een alledaags bestaan. Onder Poetin. En we weten nu ook wat dat betekent. Wacht, ik herhaal het nog een keer:

Maar wat je weggeeft is niet zomaar grond. Het is vrijheid. Het betekent de goelag voor wie zijn stem verheft, vergiftiging voor wie zich verzet, de gevangenis voor wie het stalinisme herdenkt, ontslag voor wie niet meewerkt, boetes voor wie iets fluistert, angst voor wie iets denkt.

#45.3 Reinaert - Reactie op #45.2

Dat kan ik ook, nog even wat herhalen:
“Tegelijk: Maar wat je stopt is nodeloos lijden voor velen, wat je stopt is een gehaktmolen, een hel, vernietiging. Wat je geeft is voor de meesten: een alledaags bestaan.
En dan zet ik in op: “De munitie kan ook bestaan uit protesten, stakingen, petities, muurkranten, ondergrondse universiteiten, clandestiene literatuur, illegale kerkdiensten en geheime concerten.” Dan zet ik in op “hoop” zonder illusies, dan vind ik dat “humaner”.”
Het is een keuze.
En als ik de vernietiging zie, de doden tel, dan is dit net zo goed een gerechtvaardigde keuze.
Die keuze van mij en die van jou, is gemakkelijk ver weg van alles. Dat besef ik, dat zou jij ook moeten beseffen.

#45.4 Co Stuifbergen - Reactie op #45.3

De munitie kan ook nog bestaan uit een boycot van Rusland.
Een begin is gemaakt door Nord Stream 2 op te blazen, maar we kopen nog steeds vloeibaar gas van Rusland.

Daarmee kunnen we hier sauna’s en terrassen verwarmen.

Dat geeft wel aan hoe weinig
Nederland voor Oekraïne over heeft.

#45.5 Joop - Reactie op #45

Ik lees in de Trouw van vandaag een opiniestuk van Hubert Smeets, van Raam op Rusland. Hij geeft Jolle Demmers, nota bene hoogleraar conflictstudies aan de Universiteit in Utecht, in niet mis te verstane bewoordingen er van langs.

” De vraag rijst of Jolle Demmers bewust haar vakliteratuur niet bijhoudt of gewoon lijdt aan chronische cognitieve dissonantie.”

Volgend Smeets wil de hoogleraar Amerika de schuld geven vanuit de “links doctrinaire school die kapitalisme en militarisme beschouwt als een onverbrekelijke Siamese tweeling die altijd en overal uit is op oorlogswinsten”.

#45.6 Rigo Reus - Reactie op #45.5

Hubert Smeets in Trouw 8 maart

Maandag betoogde Kremlintopman Dmitri Medvedev voor de zoveelste keer dat Oekraïne geen bestaansrecht heeft. Aan dat ‘concept’ moet voorgoed een einde worden gemaakt, hield Medvedev een jongerencongres in Sotsji voor. ‘Oekraïne is zonder twijfel Rusland’ zei hij, terwijl achter hem een kaart van zijn nieuwe Rusland aan de Zwarte Zee verscheen. Medvedev is geen dorpsgek, hij is vicevoorzitter van de nationale veiligheidsraad én het militair industrieel complex van Rusland.

Twee dagen later schreef Jolle Demmers, hoogleraar conflictstudies aan de Universiteit Utrecht in Trouw dat ‘er geen aanwijzingen zijn dat Poetin imperialistische ambities’ heeft en er geen reden is voor ‘Ruslandangst’ (Opinie, 6 maart). Niet alleen Medvedevs toespraak was haar kennelijk ontgaan. Ook de interviews, redevoeringen en essays van niemand minder dan president Poetin sinds pakweg 2014 had ze terzijde gelegd.
Chronische dissonantie

De vraag rijst of Jolle Demmers bewust haar vakliteratuur niet bijhoudt of gewoon lijdt aan chronische cognitieve dissonantie. Ik vrees dat er van beide sprake is. Demmers weet geen snars van Rusland, maar die lacune verhindert haar niet om haar theorieën op het Kremlin-regime los te laten. Tegelijkertijd sluit ze zich af voor elke empirie die haar niet van pas komt. Haar verwijzing naar de Istanbul-akkoorden van maart 2022 ‘als uitgangspunt voor diplomatie’ is een grotesk voorbeeld van haar onwil om de feiten te verifiëren. Grotesk, omdat in Turkije helemaal niets is overeengekomen, laat staan getekend, mede door de oorlogsmisdaden van Russische troepen eerder in Boetsja.

Waarom doet Demmers haar werk met oogkleppen op en oordopjes in? Omdat ze maar één boodschap uitdraagt: niet Rusland, maar Amerika heeft de oorlog uitgelokt. De vernietiging van Oekraïne, die Poetin in maart 2014 heimelijk al aankondigde en nu door Medvedev openlijk wordt bejubeld, is volgens Demmers op de keper beschouwd ‘onze’ westerse schuld.

Kwade genius op de achtergrond is volgens Demmers de Amerikaanse wapenindustrie. Daarbij staat ze in een linkse doctrinaire school die kapitalisme en militarisme beschouwt als een onverbrekelijke Siamese tweeling die altijd en overal uit is op oorlogswinsten. Dat veel Hongaren (1956) of Tsjecho-Slowaken (1968) daar indertijd anders naar keken, deerde deze school niet. Het Kremlin was volgens deze paternalistische dogmatici niet agressief, zoals het Witte Huis dat wél was, omdat de Sovjet-Unie niet kapitalistisch was en in theorie dus simpelweg niet oorlogszuchtig kón zijn.

Demmers is de hedendaagse stem in deze traditie. Imperialisme is in haar redenering een strikt Europees en Amerikaans fenomeen. Alleen het Westen heeft volkeren gekoloniseerd. Dat Rusland ook een vergelijkbaar koloniaal verleden heeft, met navenant imperialistisch oorlogsgeweld, is in haar ogen ondenkbaar. Feiten die haar stelling ondergraven, dat de westerse wapenindustrie ook op de achtergrond van de Russische-Oekraïense oorlog dé almachtige regisseur is, negeert ze.
Fatale fout

Pijnlijk is dat ze daarmee zelfs voorbijgaat aan relevante visies van linkse academici in nota bene Rusland. Ik denk daarbij aan Boris Kagarlitsky, een socioloog en vrije vakbondsactivist. In juli 2022 zei Kagarlitsky in een interview met het linkse blad Jacobin dat westerse analisten een fatale fout maken als ze ‘denken dat de oorlog is geworteld in geopolitiek’. Dat het Kremlin de invasie was begonnen, kwam volgens hem doordat Russische oligarchen en het militair industrieel complex dachten er baat bij te hebben. “Militaire expansie is een manier om extra geld te krijgen. Je smijt geld over de balk om de economie aan te jagen.” Kagarlitsky heeft voor deze theorie een hoge prijs betaald. Een paar weken geleden is hij veroordeeld tot vijf jaar strafkamp.

Met haar cognitieve dissonantie etaleert Demmers niet alleen haar eigen gebrek aan intellectuele discipline, maar laat ze ook mogelijke geestverwanten in Rusland in de steek. Haar betoog is daarom hol en klinkt zelfs vals.

#45.7 P.J. Cokema - Reactie op #45.6

en in antwoord op Joop: Dat gaat zomaar niet heren… Om beter te kunnen zien of Smeets een punt heeft, hier dan het opiniestuk van Jolle Demmers (Trouw, 6 maart jl.)

Ik copy paste dat niet in zijn geheel, want het plaatsen van copyright-beschermd materiaal is niet toegestaan. Ook niet in deze reactie-velden.

#45.8 Joop - Reactie op #45.5

Niet netjes van mij om zo maar wat over te typen van een verklaard tegenstander van de motieven van mevrouw Jolle Demmers. Dus heb ik haar eigen punten, wat beter verwoord, en voor iedereen toegankelijk, opgezocht. Twee jaar geleden publiceerde ze dit al. Vooral de belangen van Amerika (oorlogsindustrie) en Europa (oorlog zorgt voor vluchtelingen en fysieke dreiging escalatie) zijn verschillend valt me op.

https://jolledemmers.substack.com/p/de-logica-van-geweld

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #45.5
  • Vorige reactie op #45.5
#45.9 Hans Custers - Reactie op #45.5

Het opiniestuk van Demmers is hier te lezen. Ik zal niet zeggen dat er niks op aan te merken is, maar het is ook niet zo ongenuanceerd pro-Poetin als hier en daar wordt gesuggereerd.

#719 cerridwen

Noah Smith heeft een mooi artikel waarin hij met grafieken de grote lijn mbt klimaatverandering in kaart brengt. 5 punten die iedereen zou moeten weten als het om klimaatverandering en de strijd daartegen gaat.

https://www.noahpinion.blog/p/a-bunch-of-handy-charts-about-climate

One big difficulty in addressing climate change is that there are a lot of bad sources out there, throwing around a lot of bad information. Lefty climate activists — the people most inclined to spend their time and effort trying to do something about the problem — tend to get their information from quasi-leftist sources, who tend to make silly claims like “100 companies cause 70% of global emissions”, or “the richest 10% of people are responsible for half of emissions”, and so on. Then there are the right-wing types, who used to be into denying climate change, but who nowadays tend to throw up a giant cloud of FUD — for the non-finance types, that’s “fear, uncertainty, and doubt” — about green energy. The whole thing can get absolutely exhausting. The result, I think, is that much of the populace sort of tunes the whole climate debate out.
(..)
Anyway, this is one of those issues where pictures really can tell most of the story. A lot of interesting charts about climate change and green energy have come out recently, and I thought I’d do a post where I just highlight a bunch of my favorites and talk a little about the implications. Basically, I see five key facts jumping out at me:

1. Climate change is starting to get severe.
2. Climate change is manageable, but we’re not there yet.
3. The U.S. and Europe are no longer the biggest problem.
4. Green energy is for real.
5. Cutting emissions doesn’t require degrowth.

#719.1 Co Stuifbergen - Reactie op #719

Bij verschillende rijke landen is deze ontkoppeling van economische groei en CO2 inmiddels ingezet; alleen het tempo waarop dat gebeurt, is veel te langzaam. Deze landen hebben op het huidige ontkoppeltempo nog 220 jaar nodig om hun CO2-uitstoot met 95 procent te verminderen.

‘Eigenlijk is de enige conclusie dat het anders, maar óók minder moet.’
De Coninck is hoofdauteur van verschillende IPCC-rapporten en vicevoorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad, waarmee ze samen met andere vooraanstaande wetenschappers gevraagd én ongevraagd advies geeft aan de regering.

http://www.vn.nl/met-kleine-stapjes-verduurzamen/
(vandaag gratis te lezen, na wegklikken van het verzoek om abonnee te worden).

#719.2 Hans Custers - Reactie op #719.1

Eigenlijk is de enige conclusie dat het anders, maar óók minder moet

Dat lijkt me een heel redelijke conclusie. De vraag of je wel of niet in eeuwige groei gelooft is eigenlijk ook niet zo relevant. Veel belangrijker is de vraag wat prioriteit zou moeten krijgen: duurzaamheid of economische groei.

We weten ondertussen al ruim een halve eeuw dat natuurlijke hulpbronnen niet oneindig zijn. En sindsdien is er wel het een en ander gedaan om dat te verbeteren, maar de politiek heeft economische groei wel vrijwel altijd voor laten gaan op duurzaamheid. En dan krijg je dus die kleine stapjes, waar Heleen de Coninck het over heeft. Ik denk dat de prioriteiten daarom anders zou moeten liggen: duurzaamheid voorop. En als dat samen kan gaan met economische groei, komen we daar vanzelf achter. Het signaal zou in elk geval moeten zijn dat grote vervuilers ingrijpend moeten veranderen en dat ze daar niet onderuit komen door intensieve lobby-campagnes, of door het slopen van Brussel met hun dure, blinkende en van alle luxe voorziene trekkers.

#719.3 Co Stuifbergen - Reactie op #719

De ontkoppeling van BNP en CO2 vind ik verrassend.
Misschien kan voor elke nieuwe woning het elektrisiteitsverbruik van windmolens komen, maar het maken van bakstenen en staal kost ook energie.

Of zit de groei van het BNP vooral in immateriële zaken?
Auteursrechten op muziek, call-centra? Waarbij de immateriële dingen door een steeds kleinere groep gemaakt worden?

(overigens kunnen immateriële zaken heel waardevol zijn. Een betere behandeling van borstkanker hoeft niet meer medicijnen te vergen.
En de productie van een beter medicijn hoeft niet veel energie te kosten, en kan heel waardevol zijn)

#719.4 Hans Custers - Reactie op #719.3

De ontkoppeling van BNP en CO2 vind ik verrassend.

Duurzame opwekkking van energie helpt, maar daarnaast heeft energiebesparing de afgelopen decennia behoorlijk bijgedragen: isolatie, vervanging van gloeilampen door LED, zuiniger auto’s, enzovoort.

#719.5 Frank789 - Reactie op #719.4

Waarbij we vooral over huishoudens, huishoudens en huishoudens horen (vooral als er weer ergens een windturbinepark is gebouwd).

Want bedrijven, met name het MKB, hebben geen tijd voor het milieu en zijn te klein om daarvoor iemand aan te nemen, iets wat grote bedrijven wel kunnen, maar die bedrijven zijn veruit in de minderheid.
Bovendien investeert de wat kleinere ondernemer liever geld in iets dat hij in 4 jaar kan terugverdienen.

Ondertussen consumeren bedrijven het merendeel van de energie in Nederland, 80%.

#719.6 cerridwen - Reactie op #719.3

De ontkoppeling van BNP en CO2 vind ik verrassend.

Dat is toch jammer, deze ontkoppeling is al enige decennia zichtbaar, en breidt zich momenteel snel uit. Het duurt lang voordat dit soort positieve ontwikkelingen in de hoofden van mensen komen.

Daarom is het belangrijk om zo’n artikel van Noah Smith helemaal te lezen, hij legt de huidige stand van zaken goed uit, het is basiskennis.

Ik hoop ook dat je dan ziet dat de kern van de energietransitie is om alle processen waar CO2 bij vrij komt te vervangen door processen waar dat niet gebeurt. Dus ook de productie van bakstenen en staal. Het moet dus ‘anders’, niet perse ‘minder’.

(natuurlijk helpt ‘minder’ wel. En dan scheelt het dat nieuwe technologie in de regel efficiënter is dan oude: batterijen zijn efficiënter dan benzine, warmtepompen zijn efficiënter dan gas.)

De energietransitie is dus zowel veelomvattender als al veel verder op stoom dan jij je op dit moment realiseert. De uitdaging is enorm, met een beetje minder komen we er niet. Tegelijkertijd is de ontwikkeling die nu plaatsvindt exponentieel en zelfversterkend, waardoor de redelijk is dat het uiteindelijk gaat lukken.

#719.7 Co Stuifbergen - Reactie op #719.6

We kunnen die groei van het BNP niet voortzetten als oogsten mislukken en we vaker overstromingen krijgen.

(het herstellen van schade verhoogt weliswaar het BNP, maar als grondstoffen schaars worden neemt de inflatie toe. Dus als het BNP daarvoor gecorrigeerd wordt, komt de klimaatschade tot uiting in het BNP)

En de afname van BNP geeft dan een geflatteerd beeld.
Uitgedrukt in menselijke slachtoffers zal de schade groter zijn, want de meestal slachtoffers zullen vallen in landen met een relatief laag BNP.

Het moet dus ‘anders’, niet perse ‘minder’.

Het moet allebei, anders duurt de transitie 200 jaar.
En eigenlijk moest er gisteren al ingegrepen worden, want als het ijs op Groenland smelt, of als de permafrost in Siberië ontdooit, gaat de klimaatverandering zichzelf versterken.

#719.8 Hans Custers - Reactie op #719.7

En de afname van BNP geeft dan een geflatteerd beeld.
Uitgedrukt in menselijke slachtoffers zal de schade groter zijn, want de meestal slachtoffers zullen vallen in landen met een relatief laag BNP.

Dat is inderdaad een belangrijke tekortkoming van BBP-sommetjes. Hoe groter de ongelijkheid, hoe meer de winst van rijken de uitkomst ervan bepaalt. Het welzijn van arme landen, laat staan van het armste deel van hun bevolking, telt dan helemaal niet mee. Dat wordt nog wel eens verdedigd met een variant van het fabeltje van de trickle down economie: de steeds rijkere rijken zouden ook meer geld hebben om de allerarmsten te helpen. Die variant van het fabeltje is nog minder realistisch dan het origineel, omdat de rijken in deze versie helemaal vrijwillig druppelen. Een enkele blik op de echte wereld lijkt me voldoende om in te zien dat het niet zo werkt.

#983 Rigo Reus

Gewoon, even fijn om te lezen

https://www.vn.nl/blikjes-rapen-vijftien-cent/

#983.1 Bismarck - Reactie op #983

Ik kan maar een paar alinea’s lezen, maar toch: “een van de laagste manieren om aan wat extra geld te komen.”

Helaas zie je in Duitsland mensen die hiervan moeten leven. Voor de duidelijkheid; dat vind ik geen argument tegen statiegeld (wat mij betreft is armoede zo zichtbaar mogelijk, dan is de prikkel om er een fatsoenlijke oplossing voor te vinden ook groter), maar het is wel choquerend om in bijna elke straat in Berlijn iemand tegen te komen die van prullenbak naar prullenbak loopt met een grote plastic tas en een zaklampje, om zo zijn eten bijeen te scharrelen.

#983.2 Eric - Reactie op #983.1

Je hebt de kern wel te pakken. Nog te zien in het het webarchive https://archive.is/XwjSt.

#983.3 Rigo Reus - Reactie op #983.1

Sinds ik het verslag van Jan van Mersbergen las, over hoe hij afgelopen winter begon met het rapen van lege, weggeworpen statiegeldblikjes, en daarvoor eerst zijn raapschaamte moest overwinnen, maar daarna wel heel aardige bedragen incasseerde bij de kassa van de supermarkt, bedragen die vaak hoger waren dan de verkoop van zijn boeken, de schrijver had er dus een uitdagende neveninkomsten bij, sindsdien dus denk ik, als ik met mijn zes lege blikjes achter een wat nonchalant geklede man met een volle vuilniszak blikjes en plastic flesjes bij de blikjesautomaat van de Jumbo of Dirk sta: even wachten tot meneer de literator klaar is.

#868 Co Stuifbergen

Wilders beseft dat zijn partij niet de enige in de tweede kamer is.
https://nos.nl/artikel/2510189-wilders-tegen-akkoord-met-oekraine-maar-is-nu-wel-bereid-te-praten-over-militaire-steun
De parlementaire democratie lijkt dus te functioneren.

Maar hij beweert ook dat het demissionaire kabinet geen belangrijke beslissingen nemen mag.
Dat lijkt mij onzin: er zijn verkiezingen geweest dus de tweede kamer heeft een vers mandaat.

Ik kwam mij voorstellen dat de meeste partijen liever pas over voorstellen stemmen als er een coalitie-akkoord is, maar die luxe is er niet altijd.

#868.1 Bismarck - Reactie op #868

“Maar hij beweert ook dat het demissionaire kabinet geen belangrijke beslissingen nemen mag.
Dat lijkt mij onzin: er zijn verkiezingen geweest dus de tweede kamer heeft een vers mandaat.”

De Tweede Kamer heeft wél een nieuw mandaat, maar het kabinet heeft zijn mandaat (letterlijk) afgegeven. Omdat het al zijn ontslag ingediend heeft, kan het ook niet meer weggestuurd worden door de nieuwe Tweede Kamer. Juist daarom moet het zich verre van controversiële beslissingen houden. Uiteraard is het aan de beide Kamers om aan te geven wat daar onder valt, dus als Wilders denkt dat de veiligheidsovereenkomst op weerstand van een Kamermeerderheid kan rekenen, dan moet hij het gewoon aan de orde stellen.

#868.2 Eric - Reactie op #868.1

Trap er niet in. Dat controversieel gelul is een geval van zoals de Engelsen zeggen having your cake and eat it too. De grote geert weet dat zijn anti Oekraïne standpunten niet goed liggen bij een groot deel van de keizer en de kamer dus hij wil zeggen dat hij wil helpen en ondertussen alles zoveel mogelijk frustreren.

#868.3 Co Stuifbergen - Reactie op #868.1

Dank voor de uitleg!

Ik zou denken dat het kabinet nu juist wel makkelijk weggestuurd worden kan: Het heeft zijn ontslag al ingediend, dus de Tweede Kamer hoeft alleen maar andere personen aan te wijzen!

Overigens zou een kabinet met een mandaat van de Tweede Kamer ook geen beslissing nemen mogen als die duidelijk tegen de wens van een Kamer ingaat. Maar met een vers kabinet is die kans natuurlijk klein

#868.4 Joost - Reactie op #868.3

: Het heeft zijn ontslag al ingediend, dus de Tweede Kamer hoeft alleen maar andere personen aan te wijzen!

Dat heet een ‘formatie’. Misschien moesten we dat maar eens proberen!

#868.5 Co Stuifbergen - Reactie op #868.4

Als het parlement treuzelt met het aanwijzen van nieuwe bewindslieden, is het blijkbaar best tevreden met de huidige ploeg.

En als een minister toch echt vertrekt (Kaag, Kuipers, en dan heb ik nog iemand vergeten) komt er hoe dan ook een opvolger.

#868.6 Eric - Reactie op #868

Wat de nieuwe geert en zijn pvv volgelingen nu zeggen geef ik geen cent voor, In opdracht van de grote geert stemde de pvv consequent tegen russische sancties en tegen hulp aan Oekraïne.

#839 Hans Custers

Leesvoer voor de kritiekloze volgelingen van Assange, die hem graag zien als integere journalist en/of klokkenluider. Van een goed geïnformeerde en volgens mij betrouwbare bron (Pekka Kallioniemi).

Currently, there’s a debate whether Assange is a journalist or activist. In my view, Assange’s actions have been highly unethical and he’s put thousands of innocent lives in danger. He’s also been extremely selective about which leaks to publish and which to withhold.

Toch vind ik dat hij vrijgelaten zou moeten worden, om humanitaire redenen. Eventueel onder beperkende voorwaarden, om te voorkomen dat hij doorgaat met zijn ondermijnende activiteiten.

#839.1 Reinaert - Reactie op #839

Assange onze eigen Navalny, heeft dus onethisch gehandeld en heult met de Russen en is antiwesters.
Neemt niet weg dat hij net als Navalny een politieke gevangene is.
Ik zeg een Navalny straat bij de Russische Ambassade en een Assange straat bij de Amerikaanse ambassade.

#839.2 Hans Custers - Reactie op #839.1

Niet niet weg dat hij net als Navalny een politieke gevangene is.

Nee hoor, het publiceren van staatsgeheimen is gewoon strafbaar. Ik denk dat er geen land in de wereld is waar dat niet zo is. Assange is dus gewoon verdachte van een misdrijf, die tot nu toe op allerlei manieren een strafzaak probeert te ontlopen.

(Verder laat ik die misplaatste vergelijking met Navalny maar voor wat hij is. Want daar ging het hier niet over.)

#839.3 Co Stuifbergen - Reactie op #839.2

het publiceren van staatsgeheimen is gewoon strafbaar.
Het maakt natuurlijk uit of je de nucleaire codes publiceert of verkiezingsfraude of schending van de mensenrechten o.i.d.

Maar ik denk dat Assange inderdaad ook informatie gepubliceerd heeft, die de overheid om goede redenen geheim houden wilde.

#839.4 Reinaert - Reactie op #839.2

Als staatsgeheimen misdaden verbergen zijn zij er om onthuld te worden. En ja dan kan je de eigen burgers/militairen e.d., ook in gevaar brengen. Los daarvan ik maak de vergelijking met Navalny hier omdat er wel degelijk een overeenkomst is. Beiden hinderen machthebbers, wat in essentie de reden van vervolging is. Beiden zijn in mijn ogen politieke gevangenen. (Waarmee ik niet zeg dat Poetin een aardige kerel is, in tegendeel.)
En de bron die je weergeeft schetst inderdaad een wat ontluisterend beeld van Assange en zijn organisatie, wat niet wegneemt dat zijn onthullingen er toe doen.
Tot slot laat hem inderdaad op humanitaire redenen gaan, is hij al niet genoeg gestraft? Dan toont het Westen/de VS tenminste een humaan gezicht.

#839.5 Hans Custers - Reactie op #839.4

Als staatsgeheimen misdaden verbergen zijn zij er om onthuld te worden.

Zeker. Daarom zijn er ook wetten die journalisten en klokkenluiders beschermen.

En ja dan kan je de eigen burgers/militairen e.d., ook in gevaar brengen.

Tot op zekere hoogte misschien wel. Maar journalisten kunnen dat risico natuurlijk wel beperken, door zorgvuldig te werk te gaan. Het zal bijvoorbeeld vrijwel nooit nodig zijn om de volledige naam van betrokkenen te publiceren. Behalve dan van verantwoordelijken op het hoogste niveau. Maar die namen zijn toch al bekend en bovendien worden die goed beveiligd.

Los daarvan ik maak de vergelijking met Navalny hier omdat er wel degelijk een overeenkomst is.

Navalny kwam op voor de democratie. Assange laat zich al jarenlang vooral voor karretjes van autocraten als Poetin spannen. Alleen al daarom is die vergelijking misplaatst. (Overigens schijnt dezelfde vergelijking gisteren te zijn gemaakt tijdens het Poetin-uurtje bij de NPO.)

#839.6 Reinaert - Reactie op #839.5

Was Navalny niet degene die Rusland voor de Russen wilde en alle Moslims het land uit?
Fijne democratie zo.
En alle machthebbers zullen klokkenluiders als helden binnenhalen zo lang men de tegenstander onderuit kan halen. Bovendien kon Assange niet echt kieskeurig zijn, met de moordplannen van Trump en Pompeo.
Zorgvuldigheid als het om namen gaat mag je wel verwachten.

#839.7 Hans Custers - Reactie op #839.6

Was Navalny niet degene die Rusland voor de Russen wilde en alle Moslims het land uit?

Hij schijnt 17 jaar of langer geleden inderdaad wel eens dubieuze uitspraken te hebben gedaan. Dat doet wat mij betreft niet zo heel veel af aan hoe hij zich sindsdien heeft ingezet voor democratisering van Rusland. Daar laat ik het bij.

Bovendien kon Assange niet echt kieskeurig zijn, met de moordplannen van Trump en Pompeo.

Bullshit. Er waren genoeg journalisten die met hem samen wilden werken en wel zorgvuldig om wilden gaan met alle informatie die Wikileaks in handen had. Het onverantwoordelijke publiceren van die enorme hoeveelheid geheime documenten dateert bovendien van ver voor de tijd van Trump en Pompeo: 2010.

#839.8 Reinaert - Reactie op #839.7

En de documenten die hij gepubliceerd heeft waren, zo lees ik, al eerder online gezet. Dus Bullshit retour dan.

#839.9 Hans Custers - Reactie op #839.8

Een misdrijf blijft een misdrijf, ook als iemand het al eerder heeft gepleegd. Al kan ik me wel voorstelt dat het meeweegt in de strafmaat. Maar dat zullen we niet weten, zolang Assange niet voor de Amerikaanse rechter komt.

(Toevoeging: Jos levert in dat verhaal geen enkel bewijs voor die bewering. Mijn indruk is dat het allemaal wat ingewikkelder in elkaar zit.)

#839.10 Reinaert - Reactie op #839.9

Als de misdaad is het publiceren van …, dan vervolgen ze de verkeerde. De ander (ben de naam even kwijt) heeft al aangeboden voor Assange in de plaats te willen treden.

#839.11 Co Stuifbergen - Reactie op #839

Best een interessant artikel, maar het laat een stuk context weg.

Assange kreeg bijvoorbeeld pas zijn show op Russia Today toen Groot-Brittannië hem aan de VS uitleveren wilde (en hij in Londen de ambassade van Venezuela (meen ik) in gevlucht was).
Ik kan mij voorstellen dat hij in die situatie minder kieskeurig werd op andere regimes.

Het ademt ook een beetje “guilt by association” door in te gaan op de acties van John Shipton.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #839
  • Vorige reactie op #839
#839.12 Co Stuifbergen - Reactie op #839

Als ik het goed begrijp, begon hij als een ethische hacker voor wie het middel (openbaar maken van schandalen) een doel op zich werd, en kwam hij onder invloed van de verkeerde mensen.
Dat zijn vader pas interesse toonde toen Julian beroemd was (volgens het artikel) zou een rol spelen kunnen.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #839
  • Vorige reactie op #839
#839.13 Co Stuifbergen - Reactie op #839

Het lekken van de “cables” kan inderdaad geleid hebben tot vervolging, marteling en vermoorden van mensen.

Toch komt dit soort extremisme niet uit de lucht vallen.
Brave burgers zien dat ze door hun overheid met smoesjes een oorlog ingerommeld worden, en dat de eigen soldaten zich niet bepaald als gentlemen gedragen.
(#|8|0|2 hieronder)

En de regering van Groot-Brittannië kan wel krokodillentranen huilen om de slachtoffers van Assange, maar zelf laat die regering mensen ook in gevaar.
(nog een keer #|8|0|2).

(en dit heeft ook weer gevolgen voor de houding van nette burgers tegenover de NAVO, en de oorlog in Oekraïne enzovoorts)

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #839
  • Vorige reactie op #839
#839.14 Co Stuifbergen - Reactie op #839.13

Het lekken van de “cables” kan inderdaad geleid hebben tot vervolging, marteling en vermoorden van mensen.

Correctie:
de stukken waren al gepubliceerd, volgens sargasso.

(al sluit ik ook weer niet uit dat Assange de stukken anders ook gepubliceerd hebben zou).

#839.15 Co Stuifbergen - Reactie op #839

Overigens: ook mensen die kritiek op Assange hebben, kunnen tegen uitlevering zijn.
Niet alleen om humanitaire redenen, maar ook juridische.
(bijvoorbeeld recht op een eerlijk proces).

#758 Anoniem

Sorry dat ik het zeg, maar ben blij dat Navalny dood is. Nu hoef ik tenminste niet meer bang te zijn dat hij de opvolger wordt van Poetin. Echt belachelijk hoe hij door de media geglorificeerd wordt terwijl hij een ‘rusland voor de russen’ wilde, net zo lief de krim wilde annexeren en islamitische immigranten uit de caucasus met kakkerlakken vergeleek die hij zou verdelgen. Als je denkt dat Rusland, zo’n beetje het dunst bevolkte land ter wereld (de spaarzame dunbevolktere landen zijn grotendeels onbewoonbaar, dat geldt niet voor Rusland) met ongekende rijkdommen aan landbouwgrond en grondstoffen, te vol is en gezuiverd moet worden van immigranten dan ben je heel ver heen.

Hopelijk staan er weer mensen op die de mensenrechten en democratie wel hoog in het vaandel hebben staan (zoals er al veel zijn geweest, die ook vermoord zijn of in de cel zitten maar wat de Nederlandse media niets kan schelen).

#758.1 Rigo Reus - Reactie op #758

‘Thierry, Thierry, kerel, ben jij het?

#758.2 Anoniem - Reactie op #758.1

Doe normaal man, je hoeft niet voor Poetin te zijn toch om te hopen dat de volgende leider van Rusland geen racist wordt toch? Er zijn genoeg Russische dissidenten en journalisten die wel voor mensenrechten en gelijkheid tussen etnische groepen staan en hun kritiek op Poetin ook met hun leven hebben moeten bekopen dus dat gedweep van de westerse media met Navalny is misselijkmakend.

#758.3 Rigo Reus - Reactie op #758.2

Dus Alexei Navalny is nog geen dag dood, (zijn weduwe rouwt, zijn kinderen zijn hun vader kwijt) en jij meldt dat je blij bent dat hij dood is, en dan voeg je mij toe dat ik normaal moet doen. Echt?

Maar, ik heb nu, dankzij jou, een inkijkje in een parallelle wereld gekregen, en het is daar niet fijn.

#758.4 Anoniem - Reactie op #758.3

Ik weet vrij zeker dat de weduw van Navalny niet meeleest in de comments van een obscure Nederlandse weblog dus ik heb niet het gevoel dat ik me in moet houden om haar gevoelens te sparen. Daarnaast: Hoe dacht Navalny over de gevoelens van al die kaukasische moslims in Rusland toen de grote democratische hoop van Rusland ze vergeleek met kakkerlakken die verdelgd moeten worden?

Gaat toch nergens over dat mensen die hele groepen mensen willen buitensluiten zelf opeens verwachten met respect behandeld te worden? Zoals het idee dat de andere partijen in Nederland hun best zouden moeten doen om een coalitie met Wilders te vormen om zijn kiezers te respecteren.

We moeten geen respect hebben voor racisme en fascisme.

Democratie betekent dat ze in het parlement komen te zitten en mee mogen stemmen als ze verkozen zijn, niet dat andere partijen een plicht hebben ze te respecteren en met ze samen te werken. Niet dat het jeugdjournaal met ze mee moet naar het asiel om katten te knuffelen. Niet dat je moet treuren als ze dood zijn.

#758.5 Rigo Reus - Reactie op #758.4

‘Ik weet vrij zeker dat de weduwe van Navalny niet meeleest in de comments van een obscure Nederlandse weblog’

Nee, dat weet ik ook wel. Maar dat is nog geen reden om je zo lomp en harteloos uit te laten. Dat je, op de dag van Navalny’s dood, triomfantelijk meldt dat je daar blij om bent.

Maak je punt, Thierry, geef je mening, dat mag. En het is niet verplicht om te treuren over doden. Dat heeft ook niemand beweerd.

#758.6 Reinaert - Reactie op #758.5

En jij noemt jezelf respectvol met jouw Thierry toevoeging. Hoe stoer.

#758.7 Rigo Reus - Reactie op #758.6

Uh, nee ik heb mezelf niet respectvol genoemd.

#758.8 Rigo Reus - Reactie op #758.7

Niet Poetin heeft Navalny vermoord, maar Pfizer, betoogde Thierry in een toespraak. Dat krijg je ervan als je zo stom bent om een westers coronavaccin te nemen: een bloedprop. Thierry wist het al, terwijl Russische doktoren nog een doodsoorzaak aan het verzinnen waren.

#758.9 Rigo Reus - Reactie op #758.8

Bijzonder ook, Baudet ‘weet’ dat Navalny net zijn vierde boosterprik had gekregen.

  • Volgende reactie op #758.8
#758.10 P.J. Cokema - Reactie op #758.9

Ter aanvulling:
Misschien put jij uit een andere bron, maar die toespraak (bij de Belgische FvD-afdeling) staat op beeld bij maartenpodcast, waar op 8 min. 52 T.B. zegt: “het zou heel goed kunnen dat hij niet door Putin maar door pizer IS vermoord maar ehm dat is echt waar je kun je zo opzoeken Hij had net zo’n vierde Booster gehad dus eh want ja dat krijg je wel in Siberië”.

#758.11 Bismarck - Reactie op #758.8

Pfizer is in Rusland niet eens geregistreerd voor gebruik. DIe hebben alleen hun eigen (slecht werkende) vaccins (Sputnik, Epivac ed.) toegestaan.

  • Volgende reactie op #758.8
  • Vorige reactie op #758.8
#758.12 beugwant - Reactie op #758.8

Een booster novitsjok lijkt me waarschijnlijker.

  • Vorige reactie op #758.8
#758.13 Co Stuifbergen - Reactie op #758

Navalny was niet volmaakt.
Daarom gaf Amnesty International hem niet langer de status van “gewetensgevangene”.
Hij was wel een “politieke gevangene”: veroordeeld wegens zijn legale politieke activiteit.

Hij wilde niet ”net zo lief de Krim annexeren” volgens deze website:
https://newsukraine.rbc.ua/news/crimea-not-a-sandwich-and-ukraine-within-1708099375.html
(die website is in Oekraïne geregistreerd).

Hij vond dat teruggave moeilijk was, omdat in de Krim intussen ook miljoenen Russen woonden.

En hij heeft in 2015 al gezegd dat Rusland zijn militairen uit de Donbas terugtrekken moest.
(toen was er al oorlog).

#758.14 Anoniem - Reactie op #758.13

Ik chargeerde een beetje maar hij wil de krim niet teruggeven en een referendum organiseren onder de gerussificeerde bevolking waarvan iedereen weet wat de uitkomst is, om de Krim te kunnen houden. Wbt de Krim dus dezelfde uitkomst (wel heel anders wbt rest van Oekraïne inderdaad).

En natuurlijk had ik hem liever als Poetin gehad, maar waarom zou dat de keuze moeten zijn voor westerse media? We kunnen toch gewoon kritisch zijn op allebei en alleen onze steun en respect uitspreken voor de russische oppositieleiders en journalisten die zich wel inzetten voor mensenrechten?

Het was ook geen keuze tussen Navalny en Poetin want die verkiezing komt er nooit maar de vraag wie de leider van Rusland wordt als Poetin weg is.

#758.16 Co Stuifbergen - Reactie op #758.15

Dank, ik begrijp uw standpunt nu beter.

#758.17 Co Stuifbergen - Reactie op #758.15

Toch zou u niet blij moeten zijn omdat Navalny gestorven is.
Een Rus die geen kritiek op Poetin uit, mag gewoon vreemdelingenhaat verspreiden.
De dood van Navalny brengt op dit punt zeker geen verbetering.

Zelfs als vreemdelingenhaat in Rusland strafbaar zijn zou, was zijn gevangenschap niet rechtvaardig.
Want hij was er niet voor veroordeeld.

En zelf maakt hij ook duidelijk dat onderscheid:
“Strelkov” (Igor Girkin) werd door Rusland veroordeeld, en hij verdiende beslist een gevangenisstraf want hij had MH-17 neergehaald.
Toch was de veroordeling volgens Navalny niet rechtvaardig, want Igor Girkin werd niet wegens MH-17 veroordeeld, maar omdat hij kritiek op de regering had.

(daarnaast vond Navalny natuurlijk al lang niet meer dat vreemdelingen de grootste bedreiging voor Rusland waren)

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #758.15
  • Vorige reactie op #758.15
#758.18 Bookie - Reactie op #758.15

Tfoe, een filmpje uit 2007. Heb je niet wat recenter materiaal? Een decennium waar Rusland veel last had van Kaukasisch terrorisme (Beslan bijvoorbeeld). Navalny was destijds nog jongmens en we hoeven alleen maar te kijken naar iemand als Paul (Pol) Rosenmoller dat jongmensen er nogal rare ideeën op na kunnen houden.

#758.19 Co Stuifbergen - Reactie op #758.18

Overigens had de Kaukasus nog veel meer last van russies terrorisme: Grozny was het Marioepol van de jaren ’90.

Maar de russiese televisie liet daar niet veel van zien.
De westerse televisie maakte ook niet duidelijk hoe groot de oorlog daar was.

#829 Bismarck

Het gaat nu wel heel grandioos mis met de Spaanse rechtsstaat en met name de onafhankelijkheid van de rechtspraak…

#829.1 Co Stuifbergen - Reactie op #829

Nee hoor, ze maken gewoon net zo’n definitie van “terrorisme” als Poetin doet.

#829.2 Hans Custers - Reactie op #829

Maar de rechter heeft zich er toch helemaal nog niet over uitgesproken? Voorlopig is er alleen een beschuldiging van aanklagers.

Voor zover ik het begrijp lijkt de aanklacht wel wat op de beschuldigingen van Trump m.b.t. de bestorming van het Capitool in 2021:

Destijds raakten bij dagenlange rellen bijna 200 mensen gewond, ruim tachtig mensen werden opgepakt. De aanklagers verwijten Puigdemont dat hij die acties actief heeft aangemoedigd.

Ik weet er onvoldoende van om te kunnen beoordelen hoe terecht dat verwijt is.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #829
  • Vorige reactie op #829
#829.3 Bismarck - Reactie op #829.2

Behalve dan dat ze het proberen te verbinden aan “ernstige schendingen van de mensenrechten”. Het is letterlijk de omgekeerde wereld. Puigdemont zat op dat moment in België dat hem weigerde uit te leveren aan Spanje, juist vanwege Spaanse mensenrechtenschending. En desondanks zou hij toen leiding hebben gegeven aan een (NB: geweldloze!) terroristische beweging? De vergelijking met Rusland dringt zich hier wel heel hard op.

#829.4 Anoniem - Reactie op #829

Individuele Spaanse officiers van justitie hebben heel veel vrijheid volgens mij, als ik het me goed herinner werd destijds ook George Bush aangeklaagd voor de Irakoorlog of zo.

#829.5 Co Stuifbergen - Reactie op #829.4

Spanje heeft, volgens zijn eigen wetten, de bevoegdheid om te oordelen over ernstige misdaden in het buitenland.

Dat is niet raar: volgens de Nederlandse wet mogen kindermisbruikers hier veroordeeld worden, ook als het misbruik buiten Nederland plaatsvond.
Spanje heeft ook eens om uitlevering van Pinochet gevraagd (maar ik dacht dat het toen om Spaanse slachtoffers ging).

Ik weet niet de achtergrond van de aanklacht tegen Bush.

#783 Joop

Je vraagt je af wat er aan de hand is in Eritrea. Volgens wiki is het links nationalisme:

De PFDJ-regering onder Afwerki staat bekend als totalitair. Het PFDJ is een nationalistische partij die streeft naar een harmonieuze samenleving waarin onderscheid tussen burgers op grond van ras, sekse en godsdienst geen rol mag spelen. De partij kiest om dit doel te bereiken onder meer voor een seculier beleid (met respect voor de in het land aanwezige godsdiensten en hun gebruiken) en vrouwenemancipatie. De partij streeft ook sociale gerechtigheid na door een progressieve inkomensverdeling. Afrikaans socialisme speelt op de achtergrond nog een rol van betekenis

#783.1 Co Stuifbergen - Reactie op #783

Die vraag heeft Amnesty International ook gesteld:
https://www.amnesty.nl/kom-op-voor-mensenrechtenverdedigers/eritrea-wat-is-er-aan-de-hand

En volgens de NOS:
Vluchtelingen uit Eritrea moeten volgens de oud-ambassadeur en verschillende vluchtelingen 2 procent van hun maandinkomen afstaan, onder druk van bedreigingen en gevangenneming van hun achtergebleven familie.
https://nos.nl/artikel/651819-onderzoek-naar-afpersing-eritreers

#783.2 Joop - Reactie op #783.1

Progressieve inkomensverdeling, dat is dan hun sociale gerechtigheid. Het doel heiligt (mag ook niet meer, geseculariseerde vocubalair) de middelen.

https://www.opendoors.nl/ranglijst/

Eritrea op nummer vier.

#783.3 Rigo Reus - Reactie op #783

Eerlijk gezegd vroeg ik me vandaag meer af wat er aan de hand was met al die georganiseerde geweldadige Eritreeërs in Den Haag.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #783
  • Vorige reactie op #783
#783.4 Co Stuifbergen - Reactie op #783.3

De achtergrond is dat de Eritrese regering probeert macht te houden over Eritreërs die gevlucht of geëmigreerd zijn.
Dat doet de regering d.m.v. afpersing (want meestal hebben geëmigreerde Eritreërs familie in Eritrea), intimidatie en spionage. Ook Nederlanders zonder familie in Eritrea zijn slachtoffer:

Verschillende mensen zeggen in de krant achtervolgd en geïntimideerd te worden door aanhangers van het regime in Eritrea.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2083224-grondig-onderzoek-naar-intimidatie-door-regime-eritrea

Blijkbaar doet een grote groep Eritreërs daaraan mee, en is er een grote groep die het spuugzat is.

Het gevolg is dat een culturele bijeenkomst van Eritreërs praktisch niet neutraal kan zijn: de organisators hebben banden met het regime, of zijn tegenstanders.

#783.5 Joop - Reactie op #783.4

Dat is bekend verhaal, al jaren.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3054994/burgemeester-jack-mikkers-had-eritrese-conferentie-in-veldhoven-niet-mogen-verbieden. (2019)

Nederland last problemen voortsudderen, wel onderzoeken, rapporten, Kamervragen. Verder niets, met veel dingen zo hier.

Maar dat er een socialistisch regime achter zit, dat vind ik schokkend.

#783.6 Co Stuifbergen - Reactie op #783.5

Het regime noemt zich socialistisch, maar dat zegt natuurlijk niets.
ter vergelijking: Noord-Korea noemt zich demokratisch.

#783.7 Bismarck - Reactie op #783.6

Sterker nog, de regerende (en enige toegestane) partij in Eritrea noemt zich Volksfront voor democratie en rechtvaardigheid, dus ze zijn ook nog eens democratisch én rechtvaardig, volgens dezelfde logica. Hoera, alle problemen opgelost!

#783.8 Rigo Reus - Reactie op #783.4

Ach, dus het zijn eigenlijk allemaal geen steengooiers, brandstichters en relschoppers en hulpverlener mishandelaar, maar het zijn allemaal …slachtoffers?

#783.9 Hans Custers - Reactie op #783.8

Heeft iemand dat beweerd? Of ben je gewoon niet zo goed in begrijpend lezen?

#783.10 Rigo Reus - Reactie op #783.9

Begrijpend lezen, ach, daar hebben we de jaren zeventig

#783.11 Co Stuifbergen - Reactie op #783.8

Als Rusland een feestje zou organiseren om de russiese cultuur in het zonnetje te zetten, met kozakkendansen en een ballet op muziek van Tsjajkovski, zouden er ook protesten komen.

Waarschijnlijk zou dit niet tot geweld leiden, maar Rusland is ook nog niet zo intensief bezig om de Russen in Nederland te bespioneren / intimideren / afpersen.

Als zoiets wel gebeurt (al meer dan 15 jaar), kunnen de slachtoffers natuurlijk iets feller gaan worden.

#783.12 Co Stuifbergen - Reactie op #783.11

De rellen kunnen ook door de Eritrese regering gestart zijn, volgens hoogleraar internationale betrekkingen Mirjam van Reisen.
https://nos.nl/artikel/2509479-rellen-den-haag-kunnen-ook-werk-regering-eritrea-zijn

#783.13 beugwant - Reactie op #783.12

Als het inderdaad paramilitairen zijn, kun je dat opvatten als oorlogshandelingen op Nederlandse bodem. Dan kun je het leger erop zetten en met scherp laten schieten. Ja, dat geeft een heleboel rotzooi en internationaal gelazer, maar als dat ervoor zorgt dat die Afewerki met zijn poten van onze zaalverhuurders afblijft is dat op zijn minst een overweging waard.

Maar wat ik begrijp is dat dertig jaar geleden de aanhangers van Afewerki zijn gevlucht, en sinds die aan de macht is, zijn tegenstanders. Dan zou je dus de oude vluchtelingen terug kunnen sturen, die zijn daar immers veilig.
Wie een oorlog wil ontvluchten, moet hem niet elders gaan voortzetten, dunkt me.

#783.14 beugwant - Reactie op #783.13

En wat mij betreft mag het leger dan oefenen op die doorgesnoven voetbalvandalen.

#783.15 Hans Custers - Reactie op #783.13

Dan zou je dus de oude vluchtelingen terug kunnen sturen, die zijn daar immers veilig.

Een praktisch probleem lijkt me dat veel van de mensen en hun (klein)kinderen ondertussen de Nederlandse nationaliteit hebben. En het staat ook bepaald niet vast dat iedereen die in de jaren ’80 de onafhankelijkheidsbeweging van Afewerki steunde nog steeds achter hem staat, nu die zich tot zo’n nietsontziende dictator heeft ontwikkeld.

Ik vraag me vooral af in hoeverre die (hooguit) paar honderd feestende Afewerki-fans in dat zaaltje en relschoppers buiten dat zaaltje representatief zijn voor alle Eritreeërs in Nederland. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat een grote meerderheid van die groep dolblij is om ver weg te wonen van al het gelazer in dat land, en dat ze er liefst zo weinig mogelijk mee te maken willen hebben.

#783.16 beugwant - Reactie op #783.15

Er zijn veel meer vragen dan nu zo 1-2-3 beantwoord kunnen worden. Feit is wel dat ‘we’ in Den Haag, Rijswijk, Amstelveen een kwestie op het bord hebben gekregen waar we niet om gevraagd hebben en die ook de onze niet is. Dat verlaagt de tolerantie ervoor aanmerkelijk. Helemaal niets doen is helaas geen optie.
Enfin, er zijn arrestaties verricht, die mensen zullen verhoord worden en daar zal iets uitkomen. Echter: als Afewerki nergens voor terugschrikt, hoeven wij dat jegens hem ook niet te doen.

#783.17 Co Stuifbergen - Reactie op #783.16

een kwestie op het bord hebben gekregen
Dat zal voor de meeste mensen in Eritrea ook gelden. (En in Jemen, en Soedan, en Syrië, en Venezuela en natuurlijk Oekraïne.)

Het zal moeilijk zijn om Afewerki rechtstreeks te treffen.
Ik denk dat een paar arrestaties hier op hem nog minder indruk maken dan een paar oorlogsslachtoffers op Poetin indruk maken.

Wereldvrede is helaas nog ver weg.

Intussen lijkt mij van belang om konsekwent de deuren te sluiten voor alle dictators in de wereld.
Dus ook geen olie van Saoedi-Arabië kopen. En geen vis van Rusland.

#783.18 Joop - Reactie op #783.12

Vanmiddag een gesprek over toestand in Eritrea bij bureau Buitenland, evenals de valkuilen bij Labour in Engeland zoals vermeend antisemitisme, en het twijfelachtige van de leider.

https://www.vpro.nl/programmas/bureau-buitenland/speel~PREPR_VPRO_17407835~bureau-buitenland-de-lange-arm-van-het-regime-in-eritrea~.html

#783.19 beugwant - Reactie op #783

Om het even wie wie is en hoe complex de situatie in Eritrea zelf is: we kunnen niet accepteren dat ze hun conflicten op die manier hier uitvechten. Burgemeesters doen er dan goed aan om evenementen waarbij Eritrese artiesten zullen optreden al op voorhand te verbieden. En dat is verdomde jammer, want er komt reuze interessante muziek uit die hoek van Afrika.

#783.20 Co Stuifbergen - Reactie op #783.19

… dat ze hun conflicten op die manier hier uitvechten ….

Om te beginnen moeten we dan niet accepteren dat het regiem van Eritrea hier mensen afperst.
(en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Is Eritrea gevoelig voor buitenlandse druk? Kunnen de bankrekeningen bevroren worden? Kan het worden afgesneden van het internationale betalingsverkeer, zoals Rusland? Of kan Eritrea dan bij China terecht?)

#783.21 beugwant - Reactie op #783.20

Dat laatste is inderdaad ook zo’n geopolitiek dingetje. De vroegere Afrikaanse koloniën moeten niets van hun oude overheersers hebben (en daar hebben die het ook zelf naar gemaakt), en intussen zijn China en Rusland het continent, de grondstoffen erin, aan het verdelen.
Lusten Chinezen koffie?

#802 Co Stuifbergen

Britse militairen zijn maten-naaiers:

Volgens de BBC hebben honderden Afghaanse militairen vergeefs een aanvraag ingediend om in Groot-Brittannië te mogen wonen. Om de aanvraag te voltooien moesten de Britse speciale eenheden er hun goedkeuring aan geven. Wanneer ze dat weigerden, werd de aanvraag automatisch afgewezen.

(volgens de BBC)
https://nos.nl/artikel/2509529-britse-speciale-eenheden-blokkeerden-verhuisaanvragen-afghaanse-elitetroepen

Maar ze hebben er een goede reden voor:

In Groot-Brittannië loopt een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden die de Britse speciale eenheden gepleegd hebben tijdens missies in Afghanistan, en waar de Afghaanse elitetroepen getuige van waren

#768 Hans Custers

Dus hierop is het kabinet gevallen.

Het kabinet-Rutte IV viel afgelopen zomer op maatregelen die de instroom van asielzoekers moesten beperken. Een van de pijnpunten: gezinshereniging. Zo zou er misbruik worden gemaakt van de mogelijkheid om gezinsleden na te laten reizen door ook andere familieleden naar Nederland te laten komen. Nareis op nareis op nareis, zoals VVD-leider Dilan Yesilgöz het destijds verwoordde.

Hoe vaak dit precies voorkwam, kon de IND afgelopen zomer niet zeggen. Maar nu blijkt dat het slechts om enkele honderden aanvragen gaat, waarbij maar enkele tientallen keren een vergunning werd verleend.

En dan durft de daarvoor medeverantwoordelijke populist anderen te verwijten dat ze hun verantwoordelijkheid niet nemen.

#768.1 Emile M - Reactie op #768

Ja de VVD zocht iets om over te vallen. De sfeer in het kabinet was slecht en na het pensioenakkoord was er niets meer van hun gading over in het regeerakkoord. Verder was Rutte toen al door Biden gevraagd voor de NAVO. Ze hebben gegokt en verloren. Het vaasje hebben ze kapot gegooid.

Start een nieuwe discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*